23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Není všechno dovoleno – ani hlavě státu

Před časem prezident republiky odmítl jmenovat tři navržené profesory VŠ. Příslušné školy a odmítnutí kandidáti nyní chtějí soudní cestou dosáhnout toho, aby je prezident jmenoval ve smyslu svého slibu, že bude zachovávat Ústavu a zákony ČR.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Gene 26.11.2015 9:06

Re: Extrémní?

Leda, že by ne.

J. Novotny 26.11.2015 9:33

Re: Extrémní?

http://zpravy.aktualne.cz/domaci/pruzkum-cesi-se-vice-boji-islamu-nez-uprchliku-vyjimkou-je-p/r~3e2cbeac846e11e5bd0a002590604f2e/

Strach však vyjadřuje výrazná většina obyvatel naší země, a to ve všech věkových i vzdělanostních skupinách. Zvláště obavy z rozšíření islámu prostupují napříč různými skupinami naší společnosti.

J. Novotny 26.11.2015 9:36

Re: Extrémní?

Ještě dodám, že tento výzkum byl proveden před útoky v Paříži.

H. Gene 26.11.2015 9:41

Re: Extrémní?

Co to má společného s Konvičkou? Zněla snad otázka průzkumu "Souhlasíte bezvýhradně s Konvičkou?"?

J. Novotny 26.11.2015 9:58

Re: Extrémní?

Až na pár úletů, typu "masokostní moučka", je Konvička představitelem v ČR většinového názoru. Tedy, že Islám v ČR nechceme.

Extrémní začíná být naopak postoj lidí jako je Jíčínský. Protože je sebevražedný a to je zatím u nás považováno za extrém (s Islámem to možná přehodnotíme).

R. Langer 26.11.2015 12:05

Re: Extrémní?

Stačí se trochu zamyslet, ale asi to ve tvém případě bude docela problém, co? :-D

P. Čech 26.11.2015 7:44

Expert na ústavní právo?

Pohrdá hodnotami, vyjádřenými v Listině základních práv a svobod? Nic takového jsem ve vystoupení prezidenta nezaznamenal. Zato jsem zaznamenal, jak dokonce naše ústava pohrdá Listinou základních práv a svobod a to nejméně ve dvou případech. Zejména se jedná o porušení čl. 1 Listiny čl. 56, odst.5 ústavy, kde je porušena skutečnost, že "lidé jsou svobodní a rovni v důstojnosti i právech..." Tento odstavec a článek totiž říká, že 10 senátorů či 20 poslanců je někým více než stejný počet občanů. Zatímco k navržení kandidáta na prezidenta stačí 10 senátorů či 20 poslanců, nestačí k témuž např.20 občanů. Táži se: Je poslanec či senátor v demokratickém státě někým více než občan? Co Vy na to, soudruhu Jičínský, t.zv. experte na ústavní právo?

M. Hanko 26.11.2015 6:11

Ježí se mi chlupy

Ježí se mi chlupy, když čtu věty pana Jičínského o legitimizaci "extrémního" pravicového představitele. Takové trapné nálepkování! PROČ jsou názory pana Konvičky extrémní, jak to pan Jičínský ví? V čem konkrétně jsou extrémní? A je vůbec vždy špatné být v něčem "extrémní"? Pokud ano tak proč?

Kdybych přistoupil na styl pana Jičínského, klidně mohu říct, že podle mě je extrémní levičák a extrémisty na Neviditelném psu číst nechci. Naštěstí nejsem jako on a chci se bavit korektně, o názorech daného člověka, a nikoliv se s ním vypořádávat přilepením nějaké hloupé nálepky.

P. Čech 26.11.2015 7:52

Re: Ježí se mi chlupy

Ono je tomu tak, pane Hanko. Extrémní je vše, co není v souladu s učením a skutky parlamentních politických stran. Tyto, samy jsouce populistickými (populistickým je   k a ž d ý   subjekt, účastnící se jakékoliv volební kampaně) nazývají jinak smýšlející populisty a dehonestují je svými diktátorskými názory.. A tak může kdejaký politik či novinář beztrestně napadat kohokoliv. Tomuto politickému a společenskému systému je u nás drze říkáno  demokracie a nebo "volná soutěž politických stran" podle čl. 5 naší ústavy.

J. Vozábalová 26.11.2015 2:17

Země je kulatá,

kukukukulatá, kdo byl napravo, už je nalevo - jak zpívá Pepa Nos - a ono to platí i obráceně. Ne nadarmo se říká, že jedním z největších majstrštyků komunistů bylo přesvědčit ostatní, že nacionální socialismus je pravicově extrémistická ideologie. Anebo možná je až tak napravo, že se s komunistickou ideologií (v její pozici velmi nalevo) potkala až tak hodně, že jsou jak sestry rodné, ne-li přímo dvojčata.

Jinak ovšem zcela výjimečně musím s panem Jičínským souhlasit, hlava státu nemá na jakékoli extrémistické akci co dělat a je to nejen její vina (i když to samozřejmě hlavně), ale i vina celé té povedené hradní party s Mynářem a Ovčáčkem v čele.

P. Dvořák 26.11.2015 3:14

Re: Země je kulatá,

Kdo je to extrémista?

Vy to máte, koukám, vyřešeno. Je to prostě každý, kdo tak říkajíc "nestáhl ocas mezi nohy" a nehodlá si po křesťansku nechat rozmlátit tvář z obou stran.

M. Hanko 26.11.2015 7:13

Re: Země je kulatá,

Extremista je každý, o kom to někdo prohlásí. To dá přece rozum.

K. Frauknecht 26.11.2015 8:14

Re: Země je kulatá,

:-)))

P. Čech 26.11.2015 8:07

Re: Země je kulatá,

Extrémista je člověk, zastávající a prosazující krajně radikální, výstřední postoje. Je však otázkou, který postoj je krajně radikálním či výstředním. Výstřední je každý, který není střední či průměrný.. To ano. Který však je to ten průměrný nebo dokonce většinový? Vezmeme-li za základ průzkum veřejného mínění ve věci, zjistíme, že 78 % občanů zastává postoje opačné k postojům EU a většiny našich politiků k t.zv. uprchlické krizi.  Tedy, názor občanů se mnohem více blíží k tomu názoru střednímu než názory politiků. Kdo je tedy extrémista? Ten, kdo hlásá názory občanů a nebo názory politiků, kteréžto názory jsou zcela odlišné?

J. Vozábalová 26.11.2015 9:07

Re: Země je kulatá,

Tak to tedy NE, pane Dvořáku, vycházím z toho, že je-li něco na krajní pozici, je to na pozici extrémní, jak vyplývá z významu toho slova. A jak jmenované ideologie, tak i hnutí pana Konvičky na krajních pozicích jsou, rozhodně je nelze označit za smířlivé či tolerantní.

Pokud bych psala o bezbřehé vítací politice některých politiků, označila bych ji také za extremistickou, je rovněž na krajní pozici.

A prezident země má zastávat vyvážený a tolerantní postoj, to ovšem od toho současného očekávat nelze ani ve snu.

P. Švejnoch 26.11.2015 10:49

Re: Země je kulatá,

Píšete hlouposti, už jen z pohledu sémantiky.

Slovo "extrémní" (krajní, hraniční) NENÍ antonymem slov "smířlivý" či "tolerantní". Tedy i pokud bych přijal Vaši tezi, že Martin Konvička + IVČRN je netolerantní a není smířlivý (zde by to chtělo rozbor toho, k čemu není smířlivý, a je-li jeho intolerance špatná), pak z toho vůbec nevyplývá, že jde o hnutí "extrémní".

Podle počtu podpisů pod peticí pana Konvičky i podle průzkumů veřejného mínění lze, myslím, celkem podloženě říct, že názor pana Konvičky není vůbec extrémní, ale blíží se názoru v ČR statisticky "normálnímu".

Radím nepoužívat cizí termity, není-li v nich pisatel úplně suterénní... :-)

P. Čech 26.11.2015 11:58

Re: Země je kulatá,

Zajímalo by mne, co podle Vás prezident na Albertově řekl netolerantního a nevyváženého. Mám totiž dojem, že jste ten projev vůbec neslyšela a jen papouškujete názory  všelijakých hloupých politiků a novinářů. Taktéž bych byl velmi rád, kdybyste mi, nevědomému, vysvětlila, kde začíná ona krajní pozice, odkud  dále pokračuje ten  extrémismus. Podle slovníku je extrémista člověk, zastávající  a prosazující krajně radikální, výstřední postoje. Je to sice definice hezká, nikoliv však přesná. Neobsahuje vysvětlení, kde zčínají ony krajně radikální, výstřední postoje. Takto je možno za extrémistu označit každého, jehož postoj je jiný má aritmětický průměr občanů, což je dozajista nesmysl. Tedy nesmyslem bez jakéhokoliv vnitřního významu je sám pojem extrémista.

B. Brousková 26.11.2015 7:13

Re: Země je kulatá,

"Jedním z největších majstrštyků". Protože i samotný Hitler slovo " levičák používal jen jako nadávku, musel to být "majstrštyk" opravdu  dokonalý. Mimochodem na západ od nás ho kupodivu za levičáka neoznačují.Čím to asi bude? Že by je Hitler přesvědčil?

V. Němec 26.11.2015 8:46

Re: Země je kulatá,

Ono se stačí podívat na program Hitlerovy NSDAP - třeba tady: https://cs.wikipedia.org/wiki/Program_NSDAP

Vybírám typicky pravicové body:

13.Požadujeme zestátnění všech (dosud) vzniklých trustů (podniků).

14.Požadujeme rozdělení zisků velkopodniků.

15. Požadujeme vytvoření velkorysého systému péče o staré občany.

V. Němec 26.11.2015 8:46

Re: Země je kulatá,

17. Požadujeme pozemkovou reformu, přizpůsobenou našim národním potřebám,

vytvoření zákona o vyvlastnění půdy pro veřejně prospěšné účely bez

náhrady........

21.Stát se musí postarat o povznesení zdraví lidu, a to ochranou matky a dítěte, zákazem práce mladistvých,......

22.Požadujeme odstranění žoldnéřského vojska a vytvoření lidové armády.

R. Langer 26.11.2015 11:17

Re: Země je kulatá,

Ano, dodnes to soudruzi komouši nepochopili, že chudáci nácci vlastně kopou za naprosto stejnou ligu. :-)

R. Langer 26.11.2015 11:14

Re: Země je kulatá,

Je to tím, že komouši lživě své soudruhy od opozice prohlásili za pravici, aby je bylo možné ideologicky lépe zdiskreditovat. A to nejenom u nás, ale i v Německu. Ne, že je o tom Hitler přesvědčil, oni o tom lživě přesvědčili svoje soudruhy. Jinak nic pravicového na NSDAP nikdy nebylo. Stačí se podívat na jejich volební program, s ČSSD a Zelenými ho má společných tak cca 80%, a těch rozdílných 20% je o Židech.

R. Langer 26.11.2015 11:22

Re: Země je kulatá,

... a vlastně s komouši tam mají společné dokonce to znárodňování. To si dnes sice ČSSD ani komouši do programu veřejně dát nedovolí, ale jinak...