23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Není koho volit

Není koho volit, jsou to všichni stejný hajzlové a kradou. Všichni do jednoho. Do této zkratky lze shrnout postoj voličů poslední dobou obecně a při obecních a senátních volbách zejména. Z hospod nižších cenových skupin se tento názor, kde byl ostatně běžný odjakživa, rozšířil i do lepších podniků a salonů a stal se zřejmě názorem ve společnosti většinovým.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Jirka 25.11.2012 22:23

Výborně napsáno...!

Celé podepisuji:-)

Z. Rychlý 25.11.2012 19:58

Téměř všechno je tu popsáno výborně, až na

předposlední odstavec o chození k volbám a volení slušných politiků. Zaprvé účast na parlamentních volbách bývá slušná - není co řešit.

Ovšem volba slušných politiků ? Chiméra. Smíte vhodit pouze jednu partaj a na její kandidátce najdete sice paní Němcovou (můžete jí dokonce pomoci kroužkováním, ale zároveň vhazujete osoby, které bych raději viděl "někde" jinde. A dokonce za to může i paní Němcová, že je na stejné kandidátce s řadou šíbrů a nedokáže s tím nic udělat. Totéž na kandidátkách jiných stran, abych nebyl vhozen do pytle L&N (lži a nenávisti). Volit slušné je tu nemožné (i když je sledujete a znáte), protože zároveň s nimi tam tlačíte pěkné vyžírky (navzdory tomu, že je znáte a sledujete).

Pokud pomineme voliče, kteří volí klubového klíče a budou dokola volit ty svoje, i kdyby ti kazili, co se dá. Sparta, sparta ! Baník, Baník, vo*e, 3,14čo. Tak tihle zkreslí všechno. Patří k nim i voliči, kteří naslouchají slibům a nechtějí slyšet nic o nereálnosti těch slibů. Nelíbí se mi text o lžidimitrijích. Ano takový Babiš je až úsměvný a věřit mu může jen blbec. Jako když tygr začne mluvit ke kolouškům o míru a společném ráji. Na druhé straně je tu marginální politik Petr Mach, kterého je radost číst a poslouchat - snad proto, či právě proto, si do parlamentu ani neškrtne.

Suma sumárum dostat do parlamentu slušné politiky - věc téměř nemožná. Volební systémy to asi nevyřeší, v tom má autor pravdu. Ona totiž demokracie má vadu ve své definici - jestliže je morálka většině voličů ukradená, volební systém to za ně nevyřeší a poslance na morální výši nevytvoří. Prosté vylosování poslanců z množiny občanů (nezávisle na partajní orientaci) republiky by bylo tisíckrát demokratičtější, pokud by je navíc doplnil senát z osobností (nikoli B-týmy politických stran, ale čert to vem pokud jsou voleni za region) a nepolitický ústavní soud.

"Politické strany" s.r.o. již moderní společnost nedokážou reflektovat, pomalu a jistě se stávají přežitkem.

I. Hanuška 25.11.2012 13:37

Další deklarativní článek, který nikam nevede.

Všichni vědí, jak to je. Není potřeba burcovat a vykřikovat, co je špatně. Nikdo neřekl, že na vině je nesmyslnost většinového volebního systému, který má hned tři hlavní chyby: volič nikdy nevolí podle své vůle, protože volení jsou vždy jmenováni lidmi ve straně. Volič volí vždy jen tu nejlepší ze špatných variant, která sama o sobě ale může být už tak hrozná. Dále, ke zvolení do sněmovny musíte překročit 5% hranici hlasů voličů, takže nezvolit velkou stranu, která je postavená na kmotrovstvích praktikách není možné. Voliči tak dávají - ze strachu z vyřazení svých hlasů - hlasy větším stranám. Třetím problémem je neexistence minimální volební účasti. Lidé nechodí k volbám, protože vědí, že se obejdou i bez nich a politiku ve státu ovlivňují zásadně pouze skupinky voličů, které volí určitou stranu a přijdou vždy. Právě nízká volební účast je důkazem znechucení veřejnosti nad politikou ve státu.

O. Kadlec 25.11.2012 14:12

Re: Další deklarativní článek, který nikam nevede.

No vidíte, pane. Autor článku ví jak to je. Vy taky. Ale to co víte vy je v rozporu s tím co ví autor článku. Tak kdo je tady na omylu?

Já myslím že vy. Případná změna volebního systému nevyřeší nic.

A není pravda, že ten článek nikam nevede. To přece nemůžete vědět. Jisté je, že autor popsal věrohodně problém - a já dost často mluvím s lidmi osobně na toto téma a mohu vám dosvědčit, že to, co autor, neví skoro nikdo. Takže jestli to bude mít nějaký účinek nebo ne to se uvidí. Protože je národ politicky nevzdělaný, potřebuje tohle slyšet stokrát, a po mnoho let, a pak to možná bude mít účinek a možná taky ne.

Změna volebního systému by nevyřešila nic. když lidé neumí hrát podle těchto pravidel, nepomůže jim změna těch pravidel. Kdyby už lidé uměli volit, naučili by se to i podle jiných pravidel.

M. Prokop 25.11.2012 16:20

Re: Další deklarativní článek, který nikam nevede.

Máte v tom pane "hokej". Nesmyslný není většinový systém (u nás volby do  Senátu), ale poměrný.

Minimální volební účast je totální hloupost. Co byste dělal, kdyby nebyla dosažena? Volil stále dokola?

J. Vyhnalík 25.11.2012 16:53

Re: Další deklarativní článek, který nikam nevede.

To, že lidé nechodí k volbám není tak úplně pravda, účast u parlamentních voleb se pohybuje mezi 60 a 70 % je celkem slušná i ve srovnání se světem. Obecně je nízká účast projevem toho, že lidé nepovažují volby za příliš důležité, což je dobře vidět právě pokud porovnáme volby do místních zastupitelstev, krajů a senátu s volbami do poslanecké sněmovny.

Nejdůležitější volby u nás, které určují složení vlády, jsou volby do poslanecké sněmovny a ty probíhají podle poměrného systému a ten je hlavním kamenem úrazu.

Cílem voleb je vybrat vládu, která bude pokud možno, co nejlépe řídit zemi. Ne to, aby každý volič našel stranu, se kerou se dokáže na 100 % ztotožnit, to prostě není reálné. Rozhodně zemi více prospějí stabilní a silné vlády, které budou mít 4 roky na to, aby realizovaly svůj program, než neustálé koaliční hádky a vlády závislé na zákulisních dohodách.

Poměrný volební systém vytváří nestabilní koaliční vlády a má smysl pouze v zemích sdružujících různé národy, různá náboženství a podobně, aby dal prostor i menšinám.

V podmínkách Československa to mělo smysl, v podmínkách ČR jde o naprostý nesmysl a hrubou chybu autorů naší ústavy.

J. Boleslav 25.11.2012 8:11

Skvělý článek

naprosto souhlasím. Třeba na paradoxní výsledek voleb ve středních Čechách, kde přes obrovský řev proti korupci vyhráli usvědčení korupčníci, upozorňuji tady na Psu už dávno.

O. Kadlec 24.11.2012 22:46

To je nejlepší článek

na téma co s českou politickou kulturou, jaký jsem na poslední dobou četl.

J. Boleslav 25.11.2012 8:11

Re: To je nejlepší článek

Naprosto souhlasím.

M. Kosejk 24.11.2012 22:35

--

Zrovna jsem dočetl článek o jedné středověké (z evropského pohledu) andské kultuře, po které zůstalo obrovské množství torz různě starých pyramidálních staveb. A každá pyramida byla do jedné vypálená. A průzkumem se přišlo na to, že ti lidé si založili sídlo na pekelně blbém místě, kde se pravidelně vracely silné přírodní katastrofy nejrůznějšího zrna. A ta kultura si myslela, že když panovníci budou žít na pyramidách - a  tam budou vykonávat obřady k božstvům, tak je to ochrání před katastrofami. A když neochránilo, tak celou pyramidu vypálili, protože prý selhala, a začali stavět novou (co se stalo s panovníky, se neví).

Strašně mi to připomenulo současnou situaci v ČR, když lidi nechtějí vidět a řešit podstaty problémů, ale chtějí pořád tahat nové vládce z klobouku s naivní vírou, že právě ti noví budou těmi, kdo nás spasí a ochrání před vším špatným. Když někdo nechce redukovat státní přerozdělování, kterému se říká sociální stát, tak ten se nemůže divit, že část peněz mizí "po cestě".  Chcete sociální stát? OK, ale počítejte se ztrátami při přerozdělování - to je něco jako fyzikální zákon, který vyplývá z povahy lidské společnosti.

A vůbec mi ten "Boj proti korupci" spíš připomíná "Boj proti globálnímu oteplování" - je to prostě ideologie a tupá snaha změnit nezměnitelné - bez ohledu na následky, které budou horší než důsledky toho, proti čemu se tak bojuje.

J. Boleslav 25.11.2012 8:14

Re: --

Máte naprosto pravdu. Boj proti korupci je u nás v současné době značně mediálně nafouknutý a používá se jako klacek proti politickým oponentům.

M. Kosejk 25.11.2012 12:09

Re: --

Mne na tom irituje zejména novinářská idiocie, kdy se prsí nad pseudokauzami, spekulacemi a tajnými nahrávkami s neznámým původem i účelem vyrobení. A podstatné otázky ignoruji. Co ruské zájmy Kellnera? Jak se projevují? Proč Chrenek leje prachy bo Fischera? Co zamýšlí Soukup se svou podporu jistých politiků a politických uskupení? Co chce Bakala? Pro koho SKUTEČNĚ pracuje Randák? atd. atd. A to jsou lidé, co stojí o celé ligy nad Nečasem a spol.  Jak velká existuje pravděpodobnost, že tady někteří boháči cíleně překreslují politickou mapu pomocí novinářů a policie? To jsou podstatné otázky.

J. Urban 24.11.2012 20:33

Bože, to je utopie!

Š. Hašek 24.11.2012 19:02

Dovoluji si upozornit,

že pokud se některý volič domnívá, že "republika je rozkradena" měl by nejdříve navštívit očního lékaře a potom si přečíst projevy bolševiků v parlamentu za Masaryka. Je to velmi, velmi poučné, ale asi jak pro koho.

Jaký volič, takový poslanec.

A pokud někomu vadí, že třeba tramvaj není státní (tedy i jeho), ale je v majetku a udržování akciové, či soukromé firmy, může se jít juknout na Kubu.

Pro nedostatek prostoru se nebudu vyjadřovat k našemu levicovému sociálnímu úřednickému státu, kde alespoň prvky kapitalismu slouží k tomu, aby se vědělo "jak tečou peníze a jak co vyúčtovat". Včetně padouchů napojených právě na anonymní stát. Bolševik v tom ale měl proti dnešku nekonečný bordel maskovaný ovšem koncentrákem, pamět lidí je krátká.

J. Boleslav 25.11.2012 8:15

Re: Dovoluji si upozornit,

Přesně tak.

J. Kanioková 24.11.2012 18:59

Vynikající článek, neskutečně mi vadí paušalizace..

"K vítězství zla stačí, když lidi budou sedět se založenýma rukama" .. „Nejlepší argument proti demokracii je pětiminutový rozhovor s voličem. Winston Churchill“

Prvořadá je „dospělost, výchova“ voličů. Slintat do piva a vyřvávat domnělé špatnosti je na houby. A bohužel média takovému přístupu nahrávají - stačí "ohromující" zjištění, že ten který politik nebo starosta či manažer firmy, která natírala zábradlí, byli ve stejný den na lyžích ve Špindlu a je jasno - všechno je lumpárna, všechny zavřít, zastřelit i s rodinami. Chceme po politicích rozum - ale máme ho my sami?

Š. Hašek 24.11.2012 19:15

Re: Vynikající článek, neskutečně mi vadí paušalizace..

Asi tak.

Dnešní krystalická paušalizace je "stát je rozkraden", "všichni politici jsou gauneři" (přitom nesvéprávní líbají Rathovi ruce za 30 Kč), "počasí nestojí za nic", "blbá nálada" (tím to začalo).

Čím větší schopnost jedince se samozřejmě (!!!!) postarat o sebe a blízké a zaplatit řádně daně eráru, tím lepší demokracie.

"Demokracie" prosebníků, závistivců, atd. pak kulhá. Nebudu paušalizovat, tedy neříkám, že je úplně k ničemu. Je jen taková nahnilá.

J. Boleslav 25.11.2012 8:17

Re: Vynikající článek, neskutečně mi vadí paušalizace..

Je dobře si ještě všimnout, že blbě naladění jsou většinou voliči levice, kterým se začalo jak tady, tak celosvětově zadrhávat kolečko jejich rozhazovačného sociálního státu.

F. Janíček 24.11.2012 18:54

tak nevím,

ale zdá se mi, že jako příklady slušných politiků si autor zvolil  akorát ODSáky

V. Kain 24.11.2012 19:26

Re: tak nevím,

Vy snad znáte nějaké z řad ČSSD? Voliči potřebují pro svoji krátkou pamět opět přivřít kyslík.Asi se jim po tom stýská.Důkazem jsou s prominutím pitomci ve středočeském kraji alis Ráthově,kde zvítězili socialisti s komunisty.

Š. Hašek 24.11.2012 20:11

Re: tak nevím,

Pane Kaine, pokud někomu přivřete kyslík, tak se to nezlepší. Je to marný, marný.

Kdyby někdo udělal "gulag" pro zážitkovou převýchovu, kde by panoval Gottwaldhusákismus se vším, co tehdy bylo (zvláště pikantní by bylo léčení v socialistických ještě "nerozkradených" špitálech), a pašovaly by se tam prospekty Teska a Outletů z toho našeho již rozkradeného polosocialismu - dal bych na vybudování i svoje prašule.

Ale byly by to vyhozené peníze!

O. Ryčl 24.11.2012 20:00

Re: tak nevím,

Dobrý den.

Starosta Dolní Břežan je ze STAN (Starostové a nezávislí)

s pozdravem

O. Ryčl

L. Vaněk 24.11.2012 14:31

Chraň Bůh, pane autore !

Sem tam se někdy najde i takový politik, který nekrade ....

J. Jurax 24.11.2012 14:23

A že jsou ve vrcholné politice i slušní lidé, v obecném smyslu tohoto slova,

a nekradou ... slyšte, slyšte ...

Optimismus je opium davu (Milan Kundera, Žert).

P. Pavlovský 24.11.2012 15:12

Re: A že jsou ve vrcholné politice i slušní lidé, v obecném smyslu tohoto slova,

Spatně! "Opium lidstva", stojí v Žertu!

J. Jurax 24.11.2012 15:36

Re: A že jsou ve vrcholné politice i slušní lidé, v obecném smyslu tohoto slova,

Sorry ... ale o to hůř :-)

J. Vyhnalík 25.11.2012 2:26

Re: A že jsou ve vrcholné politice i slušní lidé, v obecném smyslu tohoto slova,

Jinak parafráze na Marxovo: "Náboženství je opium lidstva." Proto z toho byl v románu také takový poprask.

M. Kosejk 24.11.2012 18:18

Re: A že jsou ve vrcholné politice i slušní lidé, v obecném smyslu tohoto slova,

No, Nečas alespoň nedostal svým udáním nikoho do krimu z politických důvodů, což je věc, kterou má na svědomí autor Vaší (nepřesné) citace.

V. Ondys 24.11.2012 11:40

:))))))) Společenskej pokrok je absolutně úžasnej

Co se feudálům nedařilo po staletí, republíkánům po stovky roků, demokraté ohrožují neustále, socani zvládnou rozvrátit během několika let s :))) nejpokleslejší chamtivostí většiny.

V. Ondys 24.11.2012 11:41

Re: :))))))) Společenskej pokrok je absolutně úžasnej

...feudálům po :))))) tisíciletí.