20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Libor 9.7.2009 19:45

V

Zologické zahradě myslím v Liberci chtěli vědci zkřížit nějaké vzácné vlky. Nechali si dovést samce z ciziny 3 roky ho sledovali a nakonec zjistili, když pořád nic, že ten samec je samice. Co dodat. A hádejte komu celý vynález nanovláken, což je technologická bomba a hodi se ke všemu, hlevně k využití v armádě, vynalezeno také v Liberci nacpali zadarmo do chřtánu? CCCP to nebyl, ale USA. GVýskum dobrá, ale musí sypat peníze. U nanovláken se to nepovedlo. /ve filtrech plynových masek dokáží zázraky/

MEDVĚD 8.7.2009 23:36

TITULEK NENECHME VĚDCE STÁVKOVAT JE VSKUTKU ROZKOŠNÝ

NAOPAK NECHME  JE STÁVKOVAT , PRAVDA,  HOVOŘÍ SE O VĚDĚ ALE JE JASNÉ ŽE  I PÁNŮM VĚDCŮM JDE V PRVÉ ŘADĚ O PRACHY  A POSTY   TROCHU MAJÍ SMŮLU, ŽE  TO ZDA STÁVKUJÍ NEBO PRACUJÍ   NIKDO DLOUHO NEPOZNÁ  A NEPOCÍTÍ.   

Libor 9.7.2009 19:32

Re: TITULEK NENECHME VĚDCE STÁVKOVAT JE VSKUTKU ROZKOŠNÝ

Máš pravdu. Kdyby stávkovali holiči, tak je to větší pr*ser.

Mirek 8.7.2009 23:06

Ja to mu skuhrani moc nerozumim

Stat prece nerusi AV a nerika, ze veda je zbytecna. Svet prochazi krizi a v dusledku toho se statni rozpocty zestihluji a tim padem se omezuji vydaje. Je to smutne, ale nevim, co jineho by se s tim dalo delat.

rouhač 8.7.2009 19:28

CO DOSUD VÁŽENÍ VĚDÁTOŘI VYBÁDALI ?

Podle dotací mají zřejmě efektivitu srovnatelnou s cikánským etnikem. Pokud vědec za něco stojí, pak je ihned uloven do vyspělých států s odpovídajícím zázemím a ohodnocením. Nebo se mýlím ?

Pete Brich 8.7.2009 19:34

Nemůžete soudit jen podle svého žaludku. Mýlíte se, rouhači.

PB

rouhač 10.7.2009 6:42

Re: Nemůžete soudit jen podle svého žaludku. Mýlíte se, rouhači.

Vážený pane Brich, opravdu nemám žaludek na to, jak malá, velmi zadlužená země v krizi promrhává zbytky peněz do neefektivních aktivit. A taky nemám žaludek na tvrzení, že se mýlím, aniž by jste uvedl sebemenší důkaz. Což samo o sobě také o něčem svědčí.

tmoravec 8.7.2009 22:22

Re: CO DOSUD VÁŽENÍ VĚDÁTOŘI VYBÁDALI ?

kupodivu jsou mezi nami i taci, kterym nejde jen o penize. Kdyz jsem se vracel z USA mel jsem tam rocni prijem neco okolo 75tisic dolaru a presto jsem se vratil zpet do zeme ktera mi prirostla k srdci na misto kde mi plati hezkych 25 tisic hrubeho mesicne za stejnou praci. Ale jak to tady tak posloucham, zacinam toho dost litovat.

certik 8.7.2009 23:01

Re: CO DOSUD VÁŽENÍ VĚDÁTOŘI VYBÁDALI ?

Nojo, to jste ovsem spachal docela dost radikalni to...pohorku, nebo kozacku, nebo jak se tomu rika. Vazne, kdo neglobalizoval je uz davno mrtve maso, a ten duvod proc tomu tak je prave sledujete v primem prenosu.

Minutus 8.7.2009 17:39

Raději bych snížil procento studentů na VŠ

Je jich příliš mnoho a na kvalitu to má vliv. Záporný, samozřejmě. Přiznám se, že svůj studentský sen stát se vědcem jsem přehodnotil po zjištění, jaké lidské a finanční odříkání to obnáší. Proto klobouk dolů před každým, kdo se na tu řeholi dá. Moc jich není a hlupák tam nevydrží, jsou jednodušší cesty, jak si vydělat na obživu mnohem víc.

jenicek 8.7.2009 17:46

Re: Raději bych snížil procento studentů na VŠ

Právě, že mezi vědci a učiteli nejen na VŠ se vetřela spousta hlupáků, vychcánků a grázlů, co zdařile sosají systém a kafemlejnek je voda na jejich kafemlejnky.

ladik53 8.7.2009 17:33

Dovolím si...

...poznámku. Pokud nejsou kráceny rozpočty  Poslanecké sněmovny a Senátu je krácení rozpočtu AV zločinem! To nestačí  ty poslední aféry se zneužíváním náhrad!?!

Apea 8.7.2009 18:04

Re: Dovolím si...

Není krácen rozpočet na výzkum a vývoj, jen akademii se má sebrat 20 procent rozpočtu. Případní krácení rozpočtu v jiných kapitolách má být nejvýše do deseti procent.

certik 8.7.2009 18:22

Re: Dovolím si...

vyhledovy plan pro AV snizuje rozpocet o 50% do r. 2012.

Lojza Kohos 8.7.2009 16:17

Ale no ták, pane Čermáku,

ani posledními třemi rozumnými odstavci svého článku nemůžete napravit špatný dojem z toho, co jste napsal v odstavci prvním. Jen přízemní materialista může tvrdit, že vědci nemohou stávkou, dokonce časově neomezenou, nikoho poškodit, nikoho vydírat. Absence vědecké práce, byť v základním výzkumu, který hned nenese na spotřebním trhu uplatnitelné výsledky, lidem soudným vadila a vadí, ne že ne. Základní výzkum vyžaduje od společnosti velkorysost a slušné stabilní financování. Je to investice do lidí a do budoucnosti bezpečnější, než montovny automobilek. A lidi s představivostí to vidí, vážený.

DDD 8.7.2009 15:11

Pane Čermáku

Co facebook, už se něco objevilo? Nějaká iniciativa ve směru podpory vědců?

Mirka 8.7.2009 14:54

Peníze, které stát dává církvím bych všechny dala va vědu a výzkum!

I.Laengsfeld 8.7.2009 15:14

Re: Peníze, které stát dává církvím bych všechny dala va vědu a výzkum!

Nektere vedecke ustavy skutecne navazuji zpusobem prace ale i charakterem lidi, kteri tam pracuji, na stredovekou instituci klasteru... Neni na tom prirovnani nic spatneho, v brutalni a primitivni dobe stredoveku (navazujici na snad jeste mene duchovni, vuci vede zcela ignorantskou az nepratelskou, dobu rimskou) byly klastery v podstate jedinym utocistem pro lidi se "spiritualnejsimi" zajmy. Na rozdil od stredoveku ale dnes mnohe obory vedy maji klicovy ekonomicky vyznam :-P

JE 8.7.2009 15:26

Re: Peníze, které stát dává církvím bych všechny dala va vědu a výzkum!

No, já bych řekl, že ten středověk byl ve srovnání s báječným dvacátým stoletím velice jemný a kultivovaný.

RosPerot jr 8.7.2009 13:17

drsnak - moc se s tema vedcema nesere

Pane Cermak, napsat ze v zakladnim vyzkumu "Jde o bádání bez konkrétního cíle a smyslu" vyzaduje indolenci opravdu nevsedni a u vas jakesi novum?. A pro mne osobne to znamena ze budu udedneska cist vase clanky s jistym mrazenim. Tak jako Paroubkovy, ze.

R. 8.7.2009 13:57

Re: drsnak - moc se s tema vedcema nesere

Basnik se snazil dost nestastne rici, ze aplikace zakladniho vyzkumu nemusi byt hned zretelna. Tak se na nej nezlobte ;-P

JE 8.7.2009 15:28

Re: drsnak - moc se s tema vedcema nesere

Víte, priste, nez se nase.ete, mel byste to docist do konce. Mozna by Vam doslo, jak to autor myslel. Mozna to nerekl uplne sikovne, ale myslicimu cloveku musi byt snad skutecny smysl jasny.

F.Vízek 88.100.57 8.7.2009 13:09

Upřímný úžas mužů vědy (text prof. Kellera)

Bylo by to směšné, pokud by nešlo o záležitost tak tragickou.  Vedení české Akademie věd zjistilo, že je na řadě v dlouhé řadě neoliberálního „zeštíhlování“. Bije na poplach a volá, že přežití české vědy je ohroženo. Co dělali čeští vědci až dosud? Co dělali, když se zeštíhloval sociální stát a veřejné služby, když se spekulovalo s privatizací železnice a nemocnic? Hráli si svém písečku a o podobné prkotiny se ani v nejmenším nestarali. Ve volbách většina z nich zcela disciplinovaně figurovala v kolonkách městských vysokoškoláků, kteří spontánně volí pravici. Nikdo by se neodvážil po vědcích požadovat, aby soucítili s obyčejnými lidmi, kteří v této zemi už na buben přišli a jejichž situace se stále zhoršuje. Soucit není exaktní kategorie. Vědci by ovšem mohli mít aspoň trochu analytických schopností. Ty by jim už dávno prozradily, co je čeká a jak skončí.

V systému, který upřednostňuje krátkodobý zisk, v systému, které privatizuje vše výnosné a zbavuje se všeho, co jen zdálky připomíná kulturnost, nemohla věda prostě dopadnout jinak. Buď budou vědci sloužit poptávce bohatých, anebo se mohou flexibilně věnovat něčemu ziskovějšímu, než je bádání. To je krédo svobody na naší modré planetě.

„Neoliberalismus ničí všechna opatření, jimiž stát korigoval selhání klasického liberalismu. Je to pomsta majetných za to, že museli dočasně akceptovat fordistický kompromis,“ napsal před časem Alain Bihr. Jeho francouzští kolegové vědci ho většinou nemají rádi, protože se angažuje v demonstracích...

Vědci nyní možná vyjdou do ulic. Budou se divit, že se k nim nikdo nepřidá. Žádný z nich si nevzpomene, co zrovna dělal, když stávkovali odboráři. Určitě pracoval na něčem hodně důležitém. A určitě si myslel, že když bude poslušně volit pravicové politiky, nechají ho jeho práci dokončit.

Dokud si vědci a učitelé neuvědomí, že se chovali jako dobře zmanipulovaná součást pravicově orientované městské chudiny, nebude jim pomoci.   (prof. Jan Keller 4.7.)

Malý Aston 8.7.2009 13:12

Re: Upřímný úžas mužů vědy (text prof. Kellera)

Soudruhu Vízku, Vy jste jim to tedy řekl pěkně po soudružsku. Máte pravdu, dělnickou pěst na naše akademiky. :-P

F.Vízek 88.100.57 8.7.2009 13:49

Už zase...

Návrat k praktikám totalitního systému? Už zase křísíme bolševismus, Malý Astone? 

Hrrr na člověka místo na myšlenky a jeho slova?

PS: Profesor Keller nerovná se doktor Vízek, to doopravdy ne ! 

JE 8.7.2009 15:32

Re: Už zase...

Doktor vědeckého komunismu? Nebo Marx-leninismu?

gerontusinza 8.7.2009 13:13

Co dodat......? Re: Upřímný úžas mužů vědy (text prof. Kellera)

není co, vše bylo již řečeno......;-(

Pete Brich 8.7.2009 13:14

Nebyl by to F. Vízek, aby si nepřihřál svůj odporný blivajz.

PB

ttt 8.7.2009 13:24

Re: Nebyl by to F. Vízek, aby si nepřihřál svůj odporný blivajz.

smarja

Prosim neodsuzujte vsechny vedci, ti spravni z ustavu marxismu-leninismu urcite stali na spravne strane barikady

Jste pane Vizku magor neskutecny, to jak jakykoliv problem prevadite na tridni boj pravice a levice. To jaky jste totalne zaujaty proti soucasnemu systemu, ktery je ve srovnani s komunismem tak neskutecne bohaty a prezrany. To jak kazdy kdo se vam trochu nelibi je "hloupy volic pravice". Proste iq tykve.

JAKE ZESTIHLENI SOCIALNIHO STATU PROBOHA, vzdyt i te nejchudsi clovek na davkach dnes je bohatsi nez mhoho pracujicih delniku treba v 70. letech. A neporovnavejte prosim platy par horniku, vemte si platy nejakych sicek ci dojicek nekde na vesnici, prepocitejte si ceny potravin a uvidite v jake bide se silo pred tim "zestihlovanim".

Marat 8.7.2009 13:30

Re: Nebyl by to F. Vízek, aby si nepřihřál svůj odporný blivajz.

Ty ubohé platy v za komoušu v lehkém průmyslu  ve službách a úřadech. Vždyť to byly žebračenky. A byly to drtivá většina občanu, kdo v takových profesích pracoval.

To ste už mnozí zapoměli?