16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Nenávist jako pramen práva

Teorie práva říká, že pramenem práva jsou po materiální stránce nepsané skutečnosti, které nutí společnost a stát k úpravě vztahů mezi lidmi. Těmi jsou typicky společenské a hospodářské poměry, též historické okolnosti anebo dokonce nahodilé skutečnosti typu přírodních a jiných katastrof a jevů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rameš 23.1.2017 13:32

Ono je to těžké.

Samozřejmě, metoda popsaná autorem je účinná a funguje (téměř) vždy a všude (až do okamžiku kdy je drtivá většina postižena úplně stejně a systém se zhroutí). Na druhou stranu - za posledních cca deset let jsem měl doma osm řemeslníků, účtenky jsem dostal dvě.

Ideální stav, kdy jsou rozumné zákony prosazované rozumnými lidmi za nutné, nicméně rozumné podpory represivní moci státu platné a závazné pro všechny, se jaksi za posledních pár tisíc let nepodařilo dosáhnout a hned tak to asi nebude.

J. Schwarz 25.1.2017 19:50

Re: Ono je to těžké.

A proč jste si ty účtenky nevyžádal? Nestačím žasnout jak tu kdekdo nasazuje na řemeslníky, jak je jejich činnost zlatý důl, řemeslníka neseženete a on si pak může vyúčtovat co chce a vy mu to dáte, o účtenku mu neřeknete protože by vám příště nepřišel... A přitom se každý snaží studovat, dostat se mezi "pány", vzdělance co sedí u počítače někde na úřadě nebo pracují v "neziskovce" a ke všemu zaujímají zásadní stanoviska, dokonce si někdy na poměry v ČR stěžují i u OSN... Pokud je řemeslo takovej kšeft, proč na ně nejde víc lidí? A hospoda? Pokud budete bývalá "hérečka" provozující módní kavárnu do které chodí "celebrity" na kafíčko za 150Kč, budete "za vodou" i s EET. Pokud budete provozovat vesnickou hospodu a v poledne prodávat meníčka za stravenky, tak tak se uživíte i když budete krást. Vláda by se měla starat o armádu, policii, infrastrukturu a soudnictví. Na to by měla hlavně vybírat daně a ne na prebendy kamarádům a na uplácení svých voličů. Pak by ty daně mohly být poloviční a každý by je platil. Taky by věděl že jdou na potřebné věci a ne na generálské slipy se zlaceným monogramem.

T. Dvořák 22.1.2017 21:06

Nenávist a závist je hlavnĂ­m zdrojem tohoto ÄŤlánku. SmutnĂ© , ale pro ÄŚechy pĹTMĂ­znaÄŤnĂ©.

T. Dvořák 22.1.2017 21:06

Nenávist a závist je hlavním zdrojem tohoto článku. Smutné , ale pro Čechy příznačné.

M. Prokop 22.1.2017 22:55

Re:

Oni se Češi od jiných Evropanů zase až tak moc neliší.

K. Křivan 22.1.2017 11:53

Nenávist je to, co vznikne, když právo selže.

Když černí sousedi vítají východ slunce opilým řevem, a pak se vám vysmívají, když nevyspalý pospícháte do práce. Když feťáci, smažky, aktivisti, hejtfriťáci a jiné svinstvo dělá bordel a policie je bezmocná.

Neschopné právo je zdrojem nenávisti.

M. Jarausch 22.1.2017 11:01

Gratuluji, zdravím

Udělal bych z takových článků jednotlivé kapitoly občanské nauky.

P. Kmoníček 22.1.2017 9:02

Prezident

je bývalý člen KSČ,předseda Senátu je bývalý člen KSČ, místopředseda Parlamentu je bývalý člen KSČ,předseda Ústavního soudu je bývalý člen KSČ atd,tak čemu se divíte,pane Vlku?

J. Kombercová 22.1.2017 11:32

Re: Prezident

Je to jednoduché. Lidé, kteří mají tu potřebu moci nad druhými, ji realizují za každého režimu. Proto v našem malém kolektivu českém jsou to pořád ti stejní.

Z. Rychlý 22.1.2017 8:36

Nenávist

jako zdroj v článku juinak správně uvedených patálií je příliš silné slovo. Tak velkou emoci Čech neprožívá - přesnější výraz je závist, a už vůbec nejpřesnější definici podal pan Werich, když řekl, že nejhorší je NEPŘEJÍCNOST. To je taková nenápadná, vrchnost nedráždící emoce, takový přehlídnutelný smrádeček, se kterým se dá v teploučku žít. Nenávist - tak velcí zase my Češi nejsme; tak silná emoce se hodí tak akorát pro musulmany s jejich islámem, kteří se cítí nadřazeni nad nevěřícími psy, snad i pro německé, či americké demokraty, kteří dokážou tak silně nenávidět ty "rasisty a xenofoby" a to až tak, že by je nejraději vystříleli, nebo šoupli do plynu.

J. Jurax 21.1.2017 23:11

Všetci kradnů

len ja čerpám.

Na koho to pasuje?

M. Prokop 22.1.2017 0:06

Re: Všetci kradnů

Jak Jandák na hrnec. :-P

J. Pospíšil 22.1.2017 13:46

Re: Všetci kradnů

To se nedá nic platný.

J. Fleiszner 21.1.2017 17:50

Establishment

Lidi kteří rozhodují (establishment) jsou vždy bohatí a je jedno, zda komunisté nebo někdo jiný. Budou si svoje postavení vždy střežit a pohrdat neschopnými (manuálně pracujícími). Chtějí jen jejich hlas a daně. Lidé vysoké mravní hodnoty se mezi establishment dostanou jen zřídka a trpí.

P. Vaňura 21.1.2017 16:02

Jistá společenská skupina se nejenže nepodílí na

financování společnosti, ale je pro ni přítěží. Navíc má rozsáhlá "lidská práva," včetně "práva" fakticky beztrestně KRÁST!

J. Kopis 21.1.2017 15:34

Pokud si určitá společenská vrstva myslí

že je její existenční podstata natolik společensky prospěšná, že se nemusí finančně spolupodílet na chodu společnosti, mělo by se to ošetřit zákonnou úpravou. Všechny ostatní řeči jsou jen tlachání o nesmyslech!

P. Vaňura 21.1.2017 16:00

Re: Pokud si určitá společenská vrstva myslí

J. Schwarz 25.1.2017 20:01

Re: Pokud si určitá společenská vrstva myslí

Ono je tu dost věcí zbytečně povinných. když nejezdíte po díálnici, nepotřebujete dálniční známku. Proč musíte mít "sociální pojištění" i když téhle společnosti nevěříte? Proč je pro zaměstnance povinná nemocenská? Zdravotní pojištění by taky nemuselo být plošné, jeden by se mohl pojistit jen proti závažným onemocněním spojeným s hospitalizací nebo drahou léčbou. Běžné návštěvy lékaře + paralen si zaplatit atp...

T. Krystlík 21.1.2017 13:07

Na rozdíl od autora se domnívám,

že nenávist k bohatším vyvěrá z českého národního pudu. Od počátku 19. století lhali obrozenci, že všichni jazykoví Češi pocházejí z chudičkých poměrů, z malých chaloupek. Odtud česká národní tendence k rovnostářství. Vybočit z řady je něco nenormálního, tedy každý bohatší přišel ke svému majetku zřejmě nekalým způsobem. Výsledek? Nenávist a udávání již po dvě století.

Jinak skvělý článek, pane Vlku!

P. Vaňura 21.1.2017 13:34

Americká vláda si dává sakra pozor aby se obyvatelé

nedozvěděli, jak o daních smýšleli "Otcové zakladatelé," jmenovitě třeba G. Washington! Kolem roku 1875 vybírala americká vláda na daních 4% HDP (napsal to Mark Twain).

F. Svoboda 21.1.2017 9:38

Nová totalita.

Velmi krásná úvaha. Opět se blížíme k totalitě.

Vždyť každá totalita, zejména komunistická má několik základních pilířů. Je to neschopnost a závist ( dle prof. Parkinsona tzv. nesvist ), doprovázené lží. Aby se výsledek dostavil, jsou tyto vlastnosti vygradovány v nenávist a násilí - krádež a loupež a odstraňování nepohodlných občanů, aby se totalitní systém uvelebil ve všech vrstvách společnosti.

D. Stirský 21.1.2017 9:03

S EET se tá má tak:

Babiš - rád jej nemám - má k dispozici makrodata, což my nemáme. Já si jen zjistil, že daňové příjmy z daně z podnikání (§ 7 ZDP) byly v roce 2015 jen 2 mld Kč, tj. asi 0,5 % z celkových daňových příjmů. Občas jsem někomu pomohl s přiznáním a vyšla-li roční daň 4 tisíce, dotyčný spustil nářek a skuhrání. Čili stalo se to, co jsme občas zažili ve škole: písemku za trest napařil kantor všem se slovy "jeden za všechny...". To, že jsou naše daňové zákony složité, neustále se mění, už jim nerozumí ani poradci, je věc jiná. Ovše četl jsem, že v USA je zákon o příjmové dani na několika stech stránkách.

J. Kulheim 21.1.2017 9:59

Re: S EET se tá má tak:

"Babiš - rád jej nemám - má k dispozici makrodata,.." Stát by měl poskytovat občnům služby a řešit orolémy, které si jednotlivec, rodina, obec nedokáže zajistit sám. Socialistický stýt nám poskytuje "služby" o které nestojíme. Rozdává cizí peníze lidem, některým našim vybraným spoluobčanům, jako je i pan Babiš. K tomu potřebuje peníze i od těch, kteří vzali na sebe odovědnost za osud svůj a své rodiny.

Socialisté resp. komunisté jsou notoričtí lháři. CVše zabalují do dobrých úmyslů a to jim mnozí, zejména lidé napojení na cizí peníze baští. Na daních a poplatcích odveme cca 80% svých příjmů

Daně přímé. Daň z příjmů + sociální a zdravotní pojištění cca 45%. Dále daň z nemovitostí, daň z nabytí nemovitých věcí, silniční daň. Daň dědická, darovací a z převodu nemovitosti

Nepřímé daně daň spotřební, DPH /podnikatel, zákazník v obchodě/, ekologická (daň z elektřiny, ze zemního plynu a z pevných paliv), poplatky za znečištění vzduchu či vody, poplatky za odpad, solární daň /po dobu 20-ti let 40-50 miliard ročně.

Poplatky dálniční, koncesionářský, soudní, notářský, správní, poplatky místní/např. lázeňský pobyt, ubytovací, psi, parkovací a p./, déle clo, bankovní, komora, poštovné, balné, atd. rozhlas, televize, komora, a

A. Nový 21.1.2017 13:02

Všetci kradnú a nebo někdo nepokrytě lže?

Babiš tvrdí, že 104 provozoven zaniklo, ale 370 nových vzniklo. Sdružení místních samospráv ČR uvádí, že kvůli EET zaniklo 700 hospod.

J. Kulheim 22.1.2017 14:33

Re: S EET se tá má tak:

"Babiš - rád jej nemám - má k dispozici makrodata, což my nemáme."

Proč byste měl mít někoho rád nebo nerád, pokud jdete diskutovat?

J. Navrátil 21.1.2017 8:20

Nenávist versus pocity křivdy

Po revoluci jsme se těšili...Na co ? Především na "něco", co bude lepší než ten páchnoucí komunismus, ale...ale přišel Klaus. Nehoráznost (tj. rozdávání státního, celospolečeského majetku nás všech) "principiálně" ! ! ! povýšil na cnost. A my tleskali. Najednou jsem šel v r. 1999 po Liberci a viděl jsem na štítu domu obrovskou plachtu 5 x 10 m2 a na ní stálo : NEPLAŤTE DANĚ. - - Nikdo neprotestoval, nikdo nenadával, nikod se nepohoršoval, nikdo nikoho nežaloval, všichni chodili pod nápisem a "nevšímali" si té zrůdosti, která práááávě začínala-startovala "novou" dobu. Starý britský a americký kapitalismus se rodil prací mnoha generací, ten náš "porodil" tou privatizací přes jednu noc milionáře a miliardáře. Nejenže nepracují, ( oproti těm americkým ) ale i . . . . . . . Ta nesmírně špatná a nekorektní privatizace ( se zrůdnou doktrínou o tom jak a kdo má táhnout společnost k lepšímu blahobytu všech ) bude jednou motivem "války", motivem k novému cinkání klíčema na Václaváku.

J. Kulheim 21.1.2017 10:07

Re: Nenávist versus pocity křivdy

"Především na "něco", co bude lepší než ten páchnoucí komunismus, ale."

V.K. co vám sebral? Pokud by komunisté nesebrali lidem majetek a svobodu v padesátých letech, tak nemusela být privatizace, " Nehoráznost (tj. rozdávání státního, celospolečeského majetku nás všech)" Nic takového neexistuje Stát ani společnost nemá svoje peníze, nemá rozum, takže nemůže nic vybudovat. Jsou to lidé z masa kostí, kteří tvoří bohatsví národa. Přerozdělováním stát nezbohatne. Babiš ani Sobotka nepřispěli k bohatsví nijak. Babišův otec se podílel na okrádání v padesátých letech a jeho syn si majetek přivlastnil.

M. Prokop 21.1.2017 20:56

Re: Nenávist versus pocity křivdy

Takže ten Klaus měl s transformací taky čekat několik generací?

Jak byste odstátňoval (privatizoval) vy?

P. Rudolf 21.1.2017 8:18

Naprostý nesouhlas

To by pak celá západní civilizace musela být vedena nenávistí, ale opak je pravdou. Zákony, vynucující si jisté postupy, konání, chování, jsou zásadně vedené snahou o zajištění rovného přístupu ke všem (a pro všechny), s cílem dosažení co možná nejvyší spravedlnosti. Jestliže se v pohostinství, službách, maloobchodě eklatantním způsobem porušují pravidla hry, kdy si tito živnostníci myslí, že o tom, kolik odvedou státu na daních buďou rozhodovat jenom oni sami, tak je tam něco v nepořádku a je povinností státu zakročit. Jak, to je jiná věc a zcela jistě především na odbornou diskuzi.

Zkuste se někde na Západě přeptat, co si tamější občané myslí o neplacení daní. Dle vaší teorie byste zjistil, že jimi všemi cloumá nenávist. A nejzajímavější by pro vás bylo asi to, že i ta nenávist vůči sobě samým.

J. Kulheim 21.1.2017 10:10

Re: Naprostý nesouhlas

To, že stát potřebuje od lidí peníze a tom spor není. Je otázka kolik a jestli služby, které nám poskytuje jsou adekvátní a nebo jestli je vůbec potřebujeme.