16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Německé nebe mít

Jsou věci, které se opakují s pravidelností hodnou lepší věci. A tím je třeba rozpor mezi zájmy Čechů a Němců. To mne napadlo, když jsem si přečetl, že byl Daniel Herman dne 27. 5. 2017 zvolen do předsednictva KDU-ČSL.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Khail 3.6.2017 10:57

No vida

jak nám tu pracuje cenzura. Všechny příspěvky S. Kříže jsou pryč. A tom mi kdysi redaktor p. Wagner tvrdil, že nemá čas mazat vulgární příspěvky. Vulgární ne, ale ty co se mu nelíbí, ač nejsou v rozporu s kodexem, na ty si čas najde. Dobrá práce!

J. Jurax 3.6.2017 0:02

No jo,

u lidovců se ta příchylnost k sudeťákům nějak nakažlivě šíří - po Hermanovi se teď na jejich sjezdu snaživě prsí přímo předseda Bělobrádek.

L. David 2.6.2017 20:16

Herman není stižen ani tak syndromem stockhlmským,

jako spíš syndromem zrádcovským.

A Bohuslav Slabotka, který se stará jen svojí kariéru, neumí s tím vlastizrádcem zatočit!

S. Ševeček 2.6.2017 20:28

Re: Herman není stižen ani tak syndromem stockhlmským,

Kdepak neumí - nechce!

M. Prokop 2.6.2017 21:33

Re: Herman není stižen ani tak syndromem stockhlmským,

Vás zradil rozum, nebo zaslepily bolševické kecy o revanšismu?

A. Trick 2.6.2017 21:43

Re: Herman není stižen ani tak syndromem stockhlmským,

Prokope, jedna 3,1415926535čovina z PL pro jednodušší (jak jste se vyjádřil)

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/EU-se-rozpadne-A-bude-to-takovy-otres-na-ktery-bude-cely-svet-vzpominat-staleti-Petr-Mach-licil-co-provadeji-v-Bruselu-kolem-imigrantu-a-jak-se-naklada-s-odpurci-lide-neverili-490336

J. Jurax 3.6.2017 0:05

Re: Herman není stižen ani tak syndromem stockhlmským,

No, a Vás zradil rozum nebo jste již dostatečně obluzen dobře čtvrtstoletí trvající propagandou o nevinných sudeťácích, holubičkách bílých, zločinně vyhnaných ze své domoviny?

K. Novák 2.6.2017 19:33

Stockholmský syndrom

by se projevoval jen omlouváním toho, co Němci za války prováděli. Herman spíš vypadá jako člověk, který Čechy bytostně nenávidí. U Sudeťáků se jedná spíš o jiné syndromy. Já jim říkám Mauthausenský nebo prostě Sudeťácký a mají souvislost s tím proslulým výrokem bývalé ministryně Válkové (se sudetoněmeckými kořeny). Mauthausenský je přehlížení utrpení, které Němci připravili vězňům v koncentračních táborech. Po válce se o tom odmítali bavit a tvářili se, že je to otravuje. Sudeťácký syndrom pochází z toho, že značná část z nich vlastně nezažila válku. Spojenecké bombardéry sem nedoletěly, i po kapitulaci Německa byla část Čech dál pod kontrolou Wehrmachtu a SS a příchod spojeneckých armád nebyl spojen s žádnými bojovými akcemi. Prostě určití lidé si neuvědomí, že udělali něco špatného, dokud nedostanou pořádně přes držku. Němci v Německu, kteří si uvědomovali, že když bude wehrmacht jejich město bránit, tak ho Američané nebo Rusové rozstřílejí na padrť, mají jiný přístup. A navíc mezi vítězi jsme my, čeští halbmensch. To oni přece nemohou nikdy uznat. Pokud se týká Bělobrádka, myslím, že jeho nápad to není a je to jen projev toho, že se jedná o blahoslaveného chudého duchem, který neví, co činí. Prostě mu někdo (nejspíš část katolického kléru) řekl, aby jel, tak jede. Dál nic nedomýšlí.

V. Klepetko 2.6.2017 20:28

Re: Stockholmský syndrom

Pane Nováku 396, cca 200.000 bývalých československých občanů ztratilo život ve vojenské službě Velkoněmecké říši. A narukovalo jich mnohem, mnohem více, a každý ten voják pocházel z nějaké rodiny. Tvrzeni, že "značná část ze sudeťáků vlastně nezažila válku" je proto neudržitelné - zejména v porovnání s osobní zkušeností našich českých předků - jakkoliv byla také bolestná!

Nemůžeme si za existenci "Svatopluka Křížů" tak trochu sami?

J. Vlček 2.6.2017 21:18

Re: Stockholmský syndrom

Pane Klepetko, pro boha, ještě vy začněte se sebemrskačstvím.

V. Klepetko 2.6.2017 22:03

Re: Stockholmský syndrom

O sebemrskačství jsem se vyjádřil jasně - je to nesebevědomé a nedůstojné...

Něco ale toho "Svatopluka Kříže" vyvolalo k životu! On by byl i mnohem úspěšnější, kdyby nebyl tak plodný. Někdy mám pocit, že nejde o počin nadšeného důchodce, regresivně se vracejícího k prenatálnímu humanismu, ani výplod fantazie nějakého nezaměstnaného doktora neziskových věd, ale spíše... jakýsi obludný produkt "Klubu na obranu demokracie", nebo nějakého Chovancova odboru... Zkrátka, že jde opravdu o nějaký kolektiv, který se snaží v dobré víře "šířit dobro", ale objektivně se stává součástí té síly, co věčně nosí zlo, nebo jak to ten Goethe vlastně přesně napsal? :-))))))))

I. Mertl 2.6.2017 22:17

Re: Stockholmský syndrom

Klepítko, Klepítko, něco není v pořádku. Vás ta maminka asi neměla moc ráda, co? Najděte si holku/kluka, máte už na to nejvyšší čas a jen diskuze Vás evidentně neuspokojují!

V. Klepetko 2.6.2017 22:38

Plukovník Aureliano Buendía? :-))))))))

? :-)))))))

To byl příklad té regrese??? :-))))))

Jsem sice o generaci mladší, než Vy, pane Mertle, ale k vnoučatům jsem se již zdárně propracoval. No a kdybych měl jistotu, že manželka nečte Psa, tak bych ještě něco dodal. Takhle Vám ale, pane Mertle, jen mohu popřát dobrou noc! :-)

J. Krásenský 2.6.2017 18:43

Podbízení němcům

má stejnou příčinu nezvládnutého sentimentu, jakou prožívají němci, Francouzi, Angličané a Španělé vůči migrantům, jen se u nás - na rozdíl od nich projevuje ve zbytnělé míře syndrom dlouhodobě týraného - popírání viny tyrana, bagatelizace následků týrání, popírání skutečnosti, že k týrání docházelo o a odmítání záchrany. A to po patnácti stech letech zápasu o národní přežití. Dosud jsme se ubránili, Lužičtí Srbové podléhají germanizaci a následují tak polabské Slovany - Obority, Lutice, Hlavolany... Co na tom že i Berlín je jméno slovanského původu a třeba Magdeburg je vlastně Velehrad, Děvín.

Pokud je dnes odmítána kolektivní vina tedy zejména němců za nacistické zločiny, je samozřejmé, že neexistuje ani kolektivní vina Čechů za vysídlení. Ovšem logika není v módě. Některé skupiny jsou kolektivně vinny po mnoho generací, například bílý heterosexuální muži - například proč se musel Benedict Cumberbatch omlouvat za své předky otrokáře, ale nikdo z arabů ani černochů v Africe se za své předky otrokáře omlouvat nemusí, ačkoli tam otroctví vydrželo až do druhé poloviny dvacátého století. A to samé platí pro Čechy. Společná komise českých a německých historiků dospěla ke shodě, že počet nezvěstných a zemřelých německých přesídlenců během odsunu se počítá v rozmezí dvaceti pěti až čtyřiceti tisíc. Je to tragicky veliké číslo, ale jde o zemřelé a nezvěstné, nikoli zavražděné. Zavražděných je o řád méně.

J. Krásenský 2.6.2017 18:57

Re: Podbízení němcům

Dlužno dodat, že Čechy nenapadlo vystěhovávat české němce až do německého vyvražďování, Lidice, Ležáky. Ne tak ze strany němců, ti od poloviny devatenáctého století vyhlašovali konec slovanského živlu v v Čechách i na Moravě, zasloužili jsme za zradu z roku 1848 a pak přišel darwinizmus s rasovou teorií, přičemž za nejdokonalejší lidi, za nadlidi zcela vědecky dosadil rasu nordickou, tedy germánskou a slované byly určeni k likvidaci. A stejného názoru byli i čeští a moravští němci a nezměnili jej ani když utíkali před sovětskou armádou. Babička - Jihočeška vzpomínala, jak koncem dubna těmto běžencům připravovala jídlo jedna němka jí děkovala slovy: vy jste tak hodní lidé, já se za vás u vůdce přimluvím, abyste se dostali na nějaký hezký ostrov. Němci propadli nacionálnímu socializmu a nevyléčili je ani hrůzy, které páchali a nepodléhejte klamu dobře o nich věděli. Rasově čistili svůj životní prostor dokud drželi v rukou zbraně. Není známý případ, že by němci vítali spojence jako osvoboditele, armádách východu nemluvě.

S. Ševeček 2.6.2017 19:58

Re: Podbízení němcům

Nezvěstní a zemřelí během odsunu ... odsunuto 4 miliony ve struktuře nula až osmdesát let věku ... při přirozené úmrtnosti to odpovídá. Zvonka to vyzerá na dobrou ochranu a zdravotní péči ze strany čs úřadů; navíc žádné epidemie ...

S. Netzer 2.6.2017 20:27

Re: Podbízení němcům

Estébácké porcae mohou mluvit o štěstí, že k nim byl nový režim tak shovívavý.

Kdyby existovala nějaká spravedlnost, tak by neotvíraly své rypáky na internetu.

S. Ševeček 2.6.2017 20:29

Re: Podbízení němcům

Už vám to dnes ten váš německý turek udělal?

S. Netzer 2.6.2017 20:38

Re: Podbízení němcům

Lidský odpad vašeho druhu by zasluhoval zcepenět krutou smrtí.

Jako ti chudáci, co zemřeli na epidemii tyfu během Brněnského pochodu smrti, díky "ochraně a zdravotní péči ze strany čs úřadů".

A. Trick 2.6.2017 21:04

Re: Podbízení němcům

Jako ti, kteří zemřeli na epidemii tyfu v Malé pevnosti Terezín, Netzer - lidský odpade.

S. Netzer 2.6.2017 21:17

Re: Podbízení němcům

Lidský odpade, Šoustale, ti chudáci v Malé pevnosti Terezín zemřeli díky uplatňování podobné ideologie jako je ta vaše.

A. Trick 2.6.2017 21:35

Re: Podbízení němcům

Co to žvaníš, krávo nebeská? Dozorci v Malé pevnosti byli převážně Sudeťáci (naši milí spoluobčané) před které se jezdí Herman a Bělobrádek plazit.

J. Vlček 2.6.2017 21:25

Re: Podbízení němcům

Kdybyste znala pojem soudnost, neotevírala byste si svůj rypák dnes a denně v diskusi na Psu, islámská diskutérko Netzerová.

J. Mrázek 2.6.2017 17:03

Dle nadávek panu Vlkovi lze soudit

...že je oprávněné u mnoha tohle konstatování " Tupost je u geneticky tupého jedince vyvážena ostrostí projevu, příroda tak kompenzuje duševní nedostatečnost"

V. Klepetko 2.6.2017 16:47

Pan Václav Vlk st. a “Svatopluk Kříž“

Příspěvek pana Valentovy jsem si přečetl až po napsání toho svého, a s údivem jsem szistil, že lapidárně říká totéž. Myslím, že to ale byl zde na Psu pan Brzák, kdo jako první napsal, že "Svatopluk Kříž" – to je takový velmi propracovaný "straw man", který má za cíl nastavit zrcadlo zaprděným čecháčkům , jak si je AUTOR "Svatopluka Kříže" představuje, respektive jak si je tak trochu groteskně domýšlí. Vždy jsem namítal, že podobný postup je spíše kontraproduktivní, protože působí až příliš militantně... A proto si zrcadlo zaslouží i sám autor "Kříže".

Tato však neplatí vždy a za všech okolností. Dnes si utahovat ze “Svatopluka K“ nebudu – ona totiž v některých případech ta jeho satyra může opravdu poukazovat na závažný problém. Pozorně jsem si přečetl článek pana Václava Vlka staršího a s údivem jsem zjisti, že jestliže “Svatopluk Kříž“ je STRAW MAN – pak sám Václav Vlka starší jev tomto tématu také STRAW MAN – tedy, pokud si za referenční vzorek "vlasteneckého postoje" zvolíme například Evu Hahnovou, které si velmi vážím a jejíž knihy všem doporučuji, viz. http://www.academia.cz/autori/eva-hahnova.html

V. Klepetko 2.6.2017 16:47

Re: Pan Václav Vlk st. a “Svatopluk Kříž“

Proč si to myslím? Možná že jde jen o můj pocit, ale já cítím, že pan Václav Vlk starší uchopil to česko-německé téma mimo kontext dnešní reality. Je jasné, že partnerem landsmanšaftu nemá být místopředseda české vlády, ale spíše nějaký český spolek. Stejně tak je zřejmé, že žádný ministr české vlády nemá co veřejně vyhlašovat, že by rád viděl ČR jako jednu ze spolkových zemí . Už jen z těchto dvou důvodů podepisuji tvrzení, že Bělobrádek je hňup a Herman je břídil, že se jim jejich iracionální přístup v podzimních volbách šeredně vymstí. Na druhou stranu ale dnes platí i jiné důležité věci. Za prvé, jestliže Němci při každé příležitosti zdůrazňují svou lítost nad zločiny svých předků, tak je naší morální povinností vyjadřovat lítost nad osudem všech odsunutých a nad křivdami, které se některým z nich staly. To říkám jako člověk, jehož předci bojovali a umírali na straně Spojenců na frontě i po výslechu Gestapa zde v kotlince. Za druhé – pokud máme vůbec nějakou dobrou evropskou perspektivu, tak ta je spojena právě s CSU a jejím jasným pravicově-konzervativním postojem. Proto musíme co nejvíce a pokud možno v přátelském duchu jednat s Bavorskou vládou a na stranické úrovni – právě s CSU. A nezabývat se tím, kdo komu v minulosti posílal před stovky let zástupy volů a proč. Musíme být vlídní a sebevědomí - a v tomto ohledu je pan Vlk st. stejně handicapovaný, jako ten “Svatopluk Kříž“! Jen to není tak vidět.

V. Klepetko 2.6.2017 16:49

Re: Pan Václav Vlk st. a “Svatopluk Kříž“

"satira":-))))))))

P. Vaňura 2.6.2017 18:09

No. ono se to nepřátelství k Němcům dost vyvinulo za WW1

A proč šlo RU do WW1? Jednak tu byl zájem Maďarů srazit na kolena Srbsko, protože se bálo emancipačních snah Slovanů v tehdejších Uhrách, které by existence silného Srbska posílila. A pak tu byl zájem RU Němců, kterým šlo o vybudování Velkoněmecké říše.

V každé vesničce naleznete i dnes pomníčky se jmény Čechů, kteří v té válce padli. A pokud existovali pamětníci, říkali, že bída v zázemí za WW1 byla dokonce větší, než za WW2. A to vše pro válku, která šla PROTI zájmům Slovanů v monarchii!

Ano, spolupráce s CSU by byla možná, pokud by CSU dokázala překročit svůj stín. My můžeme litovat odsunuté Němce, ale to nic nemění na faktu, že tehdejší situace nic jiného nepřipouštěla. Nepřátelství bylo příliš hluboké!

Jediná jiná varianta i dnes může být ve smyslu "nebudeme si vyčítat čí předek provedl co jinému předkovi za třicetileté války." Chcete snad majetkové restituce do stavu r. 1617???

V. Klepetko 2.6.2017 18:51

Re: No. ono se to nepřátelství k Němcům dost vyvinulo za WW1

Souhlas, pokud by člověk hledal nějaké zdůvodnění pro "nepřátelství a ostražitost", tak se to dá najít na všech úrovních, včetně osobní a rodinné zkušenosti, historické paměti, atd. Ten princip "nebudeme si vyčítat čí předek provedl co jinému předkovi za třicetileté války" se mi ale velmi líbí. Ne snad proto, že bych chtěl zapomenout na dějiny, ale čistě pragmaticky soudím, že s těmi Bavory budeme do budoucna čelit společným neslovanským a neevropským hrozbám, a s ohledem na tuto perspektivu je rozumné co nejvíce potlačit ty vzájemné animozity. Možná že se budeme navzájem potřebovat více, než bychom chtěli.

Celá věc má i etický rozměr: seberefelexe není zrovna nějakou naší výraznou národní předností, žel Bohu, sebemrskačství a submisivní úklon má k sebereflexi daleko!

Ta nastane, teprve až jednou dokážeme hovořit s úctou o Benešovi a současně se nebudeme vymezovat proti těm "odsunutým" a třeba i budeme uctít památku marně a v hněvu zmařených životů "na té druhé straně".

P. Vaňura 2.6.2017 20:26

podívejte se na tohle

https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties

Tak to vypadá vcelku.

Jedno je ale úplně jisté, válka v Evropě NESKONČILA 8. či 9. 5. 1945 a patrně ani 31. 12. 1945!