25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Německá chyba, nepřiznání viny

Jedno má Angela Merkelová společné s Gerhardem Schröderem: oba tvrdí, že se nedopustili žádné chyby, napsal německý zpravodajský časopis Der Spiegel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vávra 6.7.2022 9:44

Ukazuje se, že Ukrajina se militarizovala málo a vzdáním se atomových zbraní za garance jejich hranic udělala chybu a zůstala vedle agresivního státu nedostatečně vyzbrojená. Rusko válčí prakticky neustále a neustále přitom vytváří opar vlastního ohrožení, to známe od imperialistů od věků, podobně se cítili ohrožováni už Římané a svou říši přitom neustále rozšiřovali, totéž Byzanc a posléze Osmani. Horní Voltu s atomovkami by v dnešní době nikdo nenapadl, podobně jako nikdo nenapadá Severní Koreu a nechává ji hnít. Rusko si uvnitř státu klidně dál mohlo hrát na jediného vítěze WWII, tahat své rakety po Rudém náměstí pro potěšení davů, prodávat suroviny, oligarchové a věrchuška si užívat výhod západního svobodného života, jenže to by nesměla nakonec vždycky vybublat ta agresivní imperialistická podstata ruského režimu.

R. Vacek 6.7.2022 11:21

A teď si představte, že existuje stát, který válčí ještě častěji než Rusko. Možná tomu nevěříte, ale skutečně taková země existuje. Po kritice Ruska se celkem obávám, jak byste takovou zemi označil.

J. Kostelanský 6.7.2022 8:18

Myslím, že máte nenapravitelně poškozený mozek - totálně vymletý ukrajinskou a americkou propagandou. Nedá sa ale popřít, že máte talent. Napsat tolik bejkovin v 10 řádcích - to bez talentu jaksi nejde...

Upřímnou soustrast... ;-(

J. Vávra 6.7.2022 8:34

Nápodobně...

D. Stys 6.7.2022 6:08

Merkelová a Schröder jsou Putinovi nejlepší žáci. Pokud rovnou Putin nebyl jejich řídící důstojník. Alespoň u Merkelové se tomu zdá mnohé naznačovat.

J. Koubek 6.7.2022 5:41

Čekám, kdy pan H. se přihlásí jako dobrovolní proti Rusům

V. Mokrý 6.7.2022 5:57

R^

J. Kostelanský 6.7.2022 5:39

Článek je takovým ukrajinským náhledem na věc. Ukrajinští politikové ovšem jako obvykle hledají vinu za své problémy všude možně, jen ne u sebe.

"Problém je v tom, že Ukrajina Merkelové slepě věřila." Ukrajina se chová jako spratek, kterému všechno projde. Spoléhá na to, že její problémy za ni vždy vyřeší někdo jiný. A ukrajinští politici a jejich mecenáši oligarchové budou jen hromadit a hromadit peníze. Ono to Ukrajině dlouho procházelo. Jednoduše proto, že se vymezila a bušila do Ruska. V takovém případě Američané nevidí a neslyší porušování lidských práv, korupci, obchod s drogami, nic. Nad tím vším stojí, že daný subjekt je ochoten útočit různými způsoby na Rusko, tedy dělat věci v americkém zájmu, nebo dokonce namísto USA.

Co je to za stát, politiku a politiky, který slepě věří nějakému jinému státu? Takoví lidé nemají ve vedení jakéhokoli státu nic dělat. Tohle není nic jiného než hledání viny u někoho jiného.

"se Merkelová snažila, ale přesto je zcela zodpovědná za to, že se díky ní a její politice stavěl plynovod Nord Stream 2, který učinil Německo vysoce závislé na Rusku."

Je důležité připomenout, proč se začal stavět Nord Stream 1 a pak i 2. Kvůli Ukrajině. Ta několikrát, např. v roce 2009, jsa si vědoma své důležitosti při transportu plynu na Západ, vydírala Rusko i Západ. Rusku neplatila za plyn, navíc ho ještě i kradla z transitu. Plus zde bylo Polsko - jeho politici se několikrát vyjádřili, že v případě potřeby by bez problémů zavřeli kohoutky plynovodu, jenž vede přes Polsko. Ale taková krátkozraká politika je pro tyto země typická.

Je jen přirozené, že se Rusko a Německo dohodli, že tyto 2 problémové země obejdou. A to plynovodom po mořském dně z Ruska přímo do Německa. Německo nebylo při plynu závislé na Rusku - to nikdy nespájelo politiku a ekonomiku. Německo bylo ale velice závislé na Ukrajině, jak se tamní politici vyspí, a kdy do svých politických hrátek opět zahrnou i plynovod přes Ukrajinu.

J. Kostelanský 6.7.2022 5:39

Ukrajině slepě a hlavně blbě věřila, že když bude pořád a stále víc bušit do Ruska a dělat mu nepěkné věci, že ze Západu bude dostávat stále větší a větší podporu - zejména tu finanční. A že v případě, že Rusko Ukrajinu napadne, tak západní státy ochotně přijedou válčit namísto Ukrajiny.

Předpoklad nevyšel, a teď si Ukrajina nese za to následky. Ukrajina byla pro Západ, zejména USA dobrá jen do té doby, když dělala Rusku naschvály. Ale do jaderné války s Ruskem Západ kvůli ní nepůjde.

Merkelová ve vztahu k Rusku tancovala mezi vejci. Na jedné straně velice výhodná vzájemná ekonomická spolupráce s Ruskem - dovoz surovin a opačným směrem vývoz produktů německého průmyslu, zejména strojírenského, resp. automobilového. Na straně druhé do značné míry povinnost respektovat americké zájmy, které tuhle narůstající vzájemně výhodnou spolupráci vnímali velice nelibě. Protože to bylo a pořád je, čeho sa USA obávají ze všeho nejvíc - stále těsnější propojení a provázaní ekonomiky Evropské unie a jeho inovativního potenciálu s takřka neomezenými ruskými surovinovými zdroji. Což by - z pohledu USA - mohlo vyústit v ještě větší katastrofu - provázanost EU-Rusko by se umocnila intenzivní spolupráci s Čínou a případně i Indii.

V mezinárodní politice se nic neděje jen tak.

V. Mokrý 6.7.2022 5:59

:-)

P. Jirkovský 6.7.2022 6:59

Rusomrdský žvásty. Čím víc jich je pohromadě, tím vypadají blběji. Ale rusomrdi se radujpu.

J. Kostelanský 6.7.2022 8:27

Váš komentář je takový, jak to nejlépe říct. Aha. Bolševický. Bolševici nebyli žádní intelektuální géniové, a tak nedostatek intelektu nahrazovali urážkami, bitkou, vězením, mučením, zabíjením. Zkrátka hrubou silou. Vy naštěstí (zatím) můžete dělat jen to první. A doufám, že to tak i zůstane.

Mimochodem ptáka poznáš podle peří, a člověka podle řeči...

J. Vávra 6.7.2022 8:11

Provázání EU s Ruskem by bylo opravdu výhodné, jen by v Kremlu nesměli edět imperialisté, co si myslí, že mají právo v Evropě 21. století měnit hranice vojenskou agresí.

M. Grundmann 6.7.2022 11:18

Provázání EU s Ruskem je nemožné, pokud se současně bude rozšiřovat NATO na východ. Není možné současně spolupracovat a vyhrožovat vojensky.

M. Hanko 6.7.2022 8:13

Velmi zajímavé dva komentáře! Děkuji, pane Kostolanský...

K. Filip 6.7.2022 8:09

Pane Kostelansky, lépe bych to nenapsal.

O. Seliger 6.7.2022 3:14

Polopravdy a necelé politicky korektní pohádky o Ukrajině jsou lží jako vyšitý. Začátkem bylo, před krvavým Majdanem vyzrazení agentem CIA Snowdenem celosvětové šmírovánī strejdy a to nejen nepřátel, ale i Mutti s dopomocí vlastních německých šmíráků. Snowden se stal tímto nepřítelem strejdy č.1. Na to mu dal Putler azyl a tím pádem se Putler i celá Rus stala také nepřítelem strejdy č.1. Za to přispěl strejda, podle US manuálu na druhou Ukrajinskou barevku těch 5 miliard dolarů za pomoci věrného přítele strejdy, vlády Polské, která na základnách NATO, umožnila výcvik banderovců. Separé strejdova ukrajinská pomoc v podobě krvavého mejdanu vyvolala v dluhové únii zděšení s pokusem o převzetí masakrů do unijní péče. Jenže jak to dopadlo s vyjednavači je známo. Pod vedením Steimaiera odtamtud mazali jak s hořící koudelí u zadku. Prostě dirigent banderovců není žádné druhé gusle. Nakonec jeho unijní mopslíci se dohodli,'že strejda má vždycky pravdu a ve válce o energo trh Evropy mu pomohou ať to stojí, co to stojí. A poslušný Zelenský, žádný mírový Minský dohody plnit nebude a naopak, připraví druhou spec voj operaci na zpětné dobytí Krymu a východu. Za osmiletého výcviku a výzbrojování banderovců strejdou, byl zákon k projednání v parlamentě. Strejda má vždycky pravdu.

V. Mokrý 6.7.2022 6:01

:-)R^

M. Grundmann 6.7.2022 1:23

Schröder a Merkelová vedli vůči Rusku jinou politiku než Kohl. Kohl aktivně prosazoval rozšiřování NATO na východ, kdežto Schröder a Merkelová byli vůči rozšiřování NATO na východ a zejména na Ukrajinu zdrženliví. Tato německá zahraniční politika nehledala konfrontaci s Ruskem, ale spolupráci. Podmínkou těchto dobrých rusko-německých vztahů bylo nepodporování vstupu Ukrajiny do NATO.

Merkelová může jenom těžko uznat svou politiku jako chybnou, protože válka vypukla kvůli odmítnutí její zahraniční politiky a podpoře vstupu Ukrajiny do NATO. Současná situace ji dokonce spíš dává za pravdu.