18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLITIKA: Němec, Karásek nebo Ruml

1.12.2005

Unie svobody si zvolí svůj konec.

Tuto sobotu čeká Unii svobody další přelomový sjezd. V její osmileté historii jde o tradici. Většina jejích sjezdů probíhala v atmosféře vnějších či vnitřních ohrožení. Tak tomu bude i tentokrát. Nevolební sjezd se ve volební pokusí změnit lidé kolem místopředsedy Karáska. Lidé "věrní" stávajícímu předsedovi Němcovi budou prosazovat řádný, nevolební, průběh Republikového shromáždění, jak říkají svému sjezdu unionisté.

Média si tradičně personifikovala spor mezi Pavla Němce symbolizujícího zachování statu quo a Svatopluka Karáska nabízejícího údajně novou cestu a záchranu.

Realita je však složitější

US-DEU jako relevantní strana neodvratně končí. Sedm měsíců má jistých desítky míst ve státní správě od postů ministrů, přes náměstky, správní a dozorčí rady atd. Velká většina z nich skončí po červnových volbách do sněmovny. Na podzim bude tři ministry a devět unionistických poslanců následovat šest senátorů. V nejvyšších patrech politiky zůstanou v dresu US-DEU na další dva roky pouze dva senátoři (Sequens-Plzeň, Schwarzenberg-Praha) a osm krajských zastupitelů (Pardubicko, Střední Čechy).

Karásek není řešením

Delegáti nebudou mít lehkou volbu. V případě, že Němec funkci udrží, hrozí odchod části členů a založení nové strany kolem Svatopluka Karáska. Zvolení známého kněze do čela strany však také není bezproblémovým řešením. Přes mediální prezentaci Karáskovy vstřícnosti ke spolupráci s ostatními menšími stranami v kontrastu k Němcově nekomunikaci je věc značně složitější. Karásek je mnohem otevřenější než jeho konkurent, jeho politické postoje a názory jsou však mezi členy a příznivci unie i dalších menších stran v menšině. Velmi jednoduše je lze nazvat levicově-liberálními.

Ruml je řešením

Řešením pro unionisty není volba Karáska či ponechání Němce ve funkci. Hlavním úkolem, který stojí před US-DEU, je umožnit etablování svého nástupce, který je budován na základě Zieleniec-Kasl (SNK-ED). Měla by si pokorně připomenout, že její existenci umožnila bezprecedentní velkorysost ODA, když se tato vládní strana rozhodla v roce 1998 nekandidovat do sněmovny. Nejlepší předpoklady pro zvládnutí převedení aktiv unie má její zakladatel Jan Ruml. Není v unii druhý člověk těšící se takové autoritě jak dovnitř, tak i navenek. Je schopný vyjednávač, který se dobře zná s Zieleniecem i dalšími klíčovými hráči. Není přímo spojen s vládní činností unie a je politickým praktikem s bohatými zkušenostmi. Umí zvládat svoje ambice a je si vědom svých omezení pro viditelné funkce.

Mnohdy člověk musí volit mezi špatným a ještě horším. Někdy se však nabídne dobré řešení, jen si ho všimnout. Delegáti RS US-DEU by měli vzít rozum do hrsti!

(autor, politolog a právník, je předsedou LiRA/LiberálovéČR)

psáno pro LN

Milan J. Hamerský