25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Nemám rád Andreje Babiše

16.9.2019

Nemám rád Andreje Babiše. Opravdu a upřímně ho nemám rád.

Andrej Babiš nepochybně ohrožuje demokratický řád v České republice. Ne snad, že by on sám jako osoba chtěl zavádět do ústavního pořádku státu nějaké autoritativní prvky... Andrej Babiš ohrožuje demokracii prostě tím, že je. Pokud se v jedněch rukách sbíhá moc politická, ekonomická a mediální, pak je taková osoba ohrožením demokracie an sich.

Existují ale pro českou demokracii i větší nebezpečí, než je Andrej Babiš. Zásadní nebezpečí představují aktivisté, kteří programově odmítají akceptovat standardní demokratické procedury, pokud výsledky nevyhovují jejich představám.

Takoví jsou schopni zpochybňovat výsledky voleb, protože hloupý a neuvědomělý lid nechápe samospasitelnost jejich myšlenek. Jsou schopni zpochybnit přímé a rovné volební právo, neboť ti staří a nevzdělaní budou volit vždy špatně.

Rádi by ale dali volební právo těm mladým a ještě nevzdělaným, neb ti jdou zmanipulovat - přeci jen jim ještě chybí kus zkušenosti.

Právě skončila kauza Čapí hnízdo - hezký pokus, jak porazit úspěšného politika mimopolitickými prostředky.

Po dvou letech tanců policie a státního zastupitelství je tu Andrej Babiš čistý a silnější, než byl kdy předtím.

Uvědomují si představitelé „demokratického bloku“ rozsah své blamáže? Uvědomují si, že politikou „antibabiš“ pohřbili svou důvěryhodnost? Jsou připraveni předat své funkce těm, kteří místo štěkání o trestně stíhaném premiérovi přijdou s pozitivním programem?

O tom, kolik chvilek zbude z milionu, ani nemá smysl uvažovat.

A snad ještě poznámka na závěr:

Celá ta veselice začala jedním anonymním udáním. Po dvou letech vyšetřování je tu cca dvacet tisíc stran vyšetřovacího spisu (v tuto chvíli už vlastně makulatury) a nic.

Za časů, kdy byly ještě Benátky velmocí, mohl kdokoli své udání vhodit do k tomu určené schránky. Mělo to ovšem háček. Udání musel podepsat, jinak se jím nikdo nezabýval.

Podepsaná udání se prošetřovala a u těch, která byla shledána nedůvodnými, byl potrestán udavač.

A velmocenské postavení Benátek trvalo dlouho, celá staletí...