Neviditelný pes

POLITIKA: Nejlepší hlasování ODS

24.11.2020

Na ČT24 se rozčilovali političtí a ekonomičtí komentátoři nad tím, že ODS podpořila ve sněmovně zákon o zrušení superhrubé mzdy a stanovení sazby daně ve výši 15 %. Jak jen mohli občanští demokraté hlasovat s hnutím ANO, KSČM a SPD! Dokonce se onen politický komentátor obrátil na senátory za ODS, aby v senátu hlasovali proti zákonu a aby se po jeho vrácení do sněmovny občanská demokracie už neodvážila tento zákon opět podpořit.

Všechny tyto komentáře, které argumentují tím, že státní rozpočet tímto zákonem přijde asi o 80 miliard korun a „rozvrátí“ to státní finance, jsou založeny na naprosto scestné důvěře, že stát utratí peníze lépe než občané, kterým oněch 80 miliard ročně zůstane v peněženkách. Pokud je zaměstnanci utratí, získá státní rozpočet asi 16 miliard na DPH. Prostě se zvýší kupní síla obyvatelstva, což může zachránit spoustu firem i segment služeb či těžce postižený segment cestovních kanceláří a turismu konkrétně.

Paradoxně se ODS podporou zákona o zrušení superhrubé mzdy vrátila ve svém programu do roku 2006, když navrhovala „rovnou daň“ ve výši 15 %. Pak se ale vláda Mirka Topolánka doslova otřásla strachy a ministr financí oné vlády, Miroslav Kalousek, pak zařídil, že sazba 15 % sice zůstala, ale z podstatně vyššího základu. Však také zákon o zrušení superhrubé mzdy Kalousek označil za „zločin“. I tehdy v letech 2006 až 2008 se hovořilo o tom, že zdanění superhrubé mzdy bude jen „dočasné“ a sazbou 15 % se v budoucnu bude danit jenom hrubá mzda. Hovořilo se o tom až do roku 2013, pak vláda Petra Nečase padla a zrušení superhrubé mzdy spadlo „pod stůl“.

Pokud se politologové rozčilují nad tím, že ODS hlasovala s ANO, SPD a KSČM, jde opět o zavádějící informaci. ODS totiž konečně hlasovala pro princip, který byl v její politice kdysi velmi akcentován, tj. aby bylo sníženo zdanění práce, které je v Česku stále jedno z nejvyšších na světě. Je potřeba si samozřejmě uvědomit, že sazba 15 % zvýší automaticky průměrný plat na úrovni 35 000 Kč asi o 2 500 Kč, tj. jednorázově se čistá mzda zvýší o více než 10 %, a firmy tak minimálně rok až dva roky nebudou nuceny zvyšovat mzdy, což zlepší jejich konkurenceschopnost a pomůže zaměstnanosti. Firmy, pokud nebudou spát na „vavřínech“, budou moci více investovat do technologií. Lze předpokládat, že až 50 % z částky, která zůstane obyvatelstvu ve mzdách, se vrátí zpátky formou zvýšeného výběru DPH a částečně i na daních právnických osob. Žádná tragédie to pro stát nebude.

Jedinými, kdo si na toto rozhodnutí stěžují z principu, jsou krajské a obecní samosprávy. Ty jsou politicky reprezentovány STAN a spolu s TOP 09 jsme právě od těchto stran svědky nejhlasitější kritiky. Není divu, zejména STAN má několik hejtmanů a sedí v řadě krajských rad. Nicméně parcelace Česka na kraje byla velmi zásadní chybou, se kterou ODS na konci minulého tisíciletí souhlasila. V takzvané opoziční smlouvě se Miloš Zeman s Václavem Klausem dohodli tak, že ODS „pustí kraje“ výměnou za posílení většinových prvků ve volebním systému. Kraje vznikly, s úpravou volebního systému se ale nepohnulo, i kvůli politické situaci kolem takzvané televizní krize z přelomu tisíciletí. Naše malinkaté kraje uspokojily zejména řadu politiků, z nichž se náhle staly důležité figury – hejtmani. Přitom naše kraje jsou natolik malé, že pro účely dotací musí být pospojovány do různých seskupení „Severozápad“, „Severovýchod“ apod. Kraje už nás stály miliardy na svém provozu, a i za tyto miliardy jsme teoreticky mohli mít naše silnice v lepším stavu.

Bude jistě zajímavé sledovat, jak se občanská demokracie v senátu k otázce sazby daně ze závislé činnosti postaví. Nevylučuji ani to, že její senátoři zákon neschválí - v zájmu uchování koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL a jako „kompenzaci“ toho, že STAN v otázce předsedy senátu souhlasil s pokračováním Miloše Vystrčila v této funkci. A jen tak mimochodem – k prohlasování zákona by teoreticky stačily hlasy ANO a ODS a nebylo by k tomu zapotřebí ani SPD, ani KSČM. Vždyť ODS a ANO měly po volbách většinu a mohly vytvořit vládnoucí koalici. Občanská demokracie pak ale vypudila Václava Klause juniora a dnes již většinu s ANO nemá.

Zákon o zrušení superhrubé mzdy je jen připomenutím toho, že ODS připustila vznik levicové vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM se všemi důsledky pro ekonomickou politiku českého státu. Nemuselo tomu tak být, kdyby ODS přestala s „Antibabišem“ a vstoupila s hnutím ANO do vlády. Pak zákonů jako ten o zrušení superhrubé mzdy, který zmenšuje roli státu, mohlo být možná povícero.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek