19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Nejdůvěryhodnější lídr opozice

19.10.2020

Fanfáry, které zněly ze všech opozičních stran po krajských a senátních volbách, byly možná příliš hlasité. Nová tabulka důvěry v lídry politických stran totiž ukazuje, že ti nejhlasitější oslavovači jsou na tom s důvěrou bledě.

Na české politické scéně, mezi reprezentanty politických stran a hnutí, se na první místo dostal Jan Hamáček, předseda ČSSD. Ani tento výsledek ale nestačil sociální demokracii k tomu, aby výrazněji zabodovala v krajských volbách a v senátních volbách ČSSD propadla zcela. Na druhém místě se udržel Andrej Babiš, i když on na rozdíl od Hamáčka má podstatně více nedůvěry jak důvěry. A na třetím místě skončil Václav Klaus junior, předseda Trikolóry, která až na jeden kraj v krajských volbách rovněž neuspěla.

Výtah z výsledků měření důvěry politiků českých stran a hnutí za září je podle CVVM uveden pro první desítku politiků níže.

Hamáček se těší důvěře zejména za to, jakým způsobem zvládl pozici předsedy Ústředního krizového štábu na jaře. Babiš drží druhou pozici a stejně si třetí pozici udržel i Klaus junior, i když oproti minulému šetření výrazně ztratil na důvěryhodnosti a přibylo respondentů, kteří mu nedůvěřují.

Nicméně, opoziční strany a hnutí, které v krajských volbách uspěly nejvíce, tj. ODS, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL, a to i v různých koalicích, mají velký problém - jejich předsedové či předsedkyně se těší důvěře u pouhé pětiny oslovených. To rozhodně není příliš dobrý vklad pro budoucí vývoj.

Krajské volby, které zejména vládní ČSSD zastihly v mizerné kondici, mají přeci jenom podstatně menší volební účast než volby do poslanecké sněmovny. Hamáček se tak může utěšovat tím, že mu jeho voliči nepřišli k letošním krajským volbám, protože je nepovažovali za důležité. Problém sociální demokracie však může být mnohem hlubší - tím je obecně vliv této strany na vládní politiku. Volební výsledek pro ni totiž může vyznívat tak nepříznivě právě proto, že kromě Hamáčka jako bojovníka s covidem voliči nevidí důvod, proč by pro stranu, kterou vede, hlasovali. ČSSD, jako ten výrazně slabší v dvoučlenné koalici s hnutím ANO, totiž obrazně vždycky tahá za kratší konec provazu.

Volební debakl ČSSD byl však doprovázen debaklem KSČM, která menšinový kabinet podporuje. I v tomto případě se zdá, jako by voliči komunistů neměli tu správnou motivaci jít k volbám, když se nakonec vše rozhoduje v tom, zda český premiér schválí návrh třeba z řad komunistů. Je přitom velmi zajímavé, že výsledek ČSSD i KSČM byl v krajských volbách velmi podobný, a přitom mezi představiteli sociální demokracie a komunistů, Hamáčkem a Filipem, existuje z hlediska důvěryhodnosti velká propast. Zdá se, jako by vládní levicová politika byla natolik úspěšná, že se voliči ČSSD a KSČM přidávají k voličům ANO možná i z toho důvodu, aby zažili pocit vítězství ve volbách.

Zato lídři ODS a STAN, zejména po senátních volbách, hýřili a hýří optimismem. Sekunduje jim zdatně i předsedkyně TOP 09. Přitom předseda ODS Petr Fiala i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová jsou až na konci první desítky stranických představitelů, předseda STAN dokonce ještě níže. Z tohoto faktu je třeba hodnotit i výsledek senátních voleb. Zejména ve druhém kolem při velmi nízké volební účasti, něco přes 16 % oprávněných voličů, se v obvodech, kde postoupil kandidát hnutí ANO hlasovalo negativně, tj, proti kandidátovi ANO, ať už byl soupeřem kdokoliv. Nízká volební účast spojená s relativně vysokou motivací voličů pravice tak pomohla k porážce kandidátů vládních stran.

Protože ale pravici chybí výrazný a respektovaný lídr, což data CVVM jasně prokazují, mohou být volební výsledky při volbách do poslanecké sněmovny pro pravici mnohem méně příznivé. Lídr Trikolóry, Klaus junior, už oznámil, že pokud jeho hnutí nepřekoná pětiprocentní uzavírací klauzuli ve volbách do poslanecké sněmovny, odejde z politiky. Jeho postavení zřejmě ovlivňuje zvuk jeho jména, nicméně Trikolóra by mohla uspět za předpokladu, že dojde k potvrzení koalic (například STAN a ČPS) a volič jednoho z těchto subjektů nebude ochoten hlasovat pro koalici s jinou stranou. Podobně by to mohlo dopadnout i v případě možné koalice ODS s TOP 09 či dokonce i s KDU-ČSL. Voliči jednotlivých stran by pro ně nemuseli s nadšením hlasovat, pokud by měli vážné výhrady k dalším koaličním partnerům. Řada z nich by proto mohla hledat „náhradu“ právě v hnutí Trikolóra. Postavení jejího předsedy v tabulce důvěryhodnosti by jí tak mohlo jistou šanci dávat.

Ivan Bartoš jako představitel ČPS je bezpochyby magnetem zejména pro mladou generaci voličů, která ke stávajícím stranám a hnutím hledá alternativu. Je pozoruhodné, že přírůstek hlasů pro Piráty mezi roky 2016 a 2020 (krajské volby) činí téměř 300 tisíc hlasů. Teoreticky to odpovídá asi 75 % mladých voličů, jestliže je síla jednoho ročníku v Česku právě asi sto tisíc oprávněných voličů. Jako by všichni prvovoliči šli hlasovat a hlasovali pro Piráty.

Tomio Okamura dokázal v pozici pátého nejdůvěryhodnějšího politika udržet a zlepšit postavení SPD v krajských zastupitelstvech. Většina stran však s jeho stranou spolupracovat nechce, a SPD tak přebrala cejch po KSČM.

Česká vláda je v současné chvíli ve velmi problematické situaci. Vsadila při takzvané druhé vlně covidové pandemie na recepty, které se osvědčily na jaře - ovšem v době, kdy tyto recepty nejsou přijímány s takovým nadšením jako na jaře. Ne, že by to jinde v EU dělali až moc jinak. Zákazy se stupňují i v dalších zemích, ale i tam se již projevuje organizovaný odpor. Nyní sice může ministr zdravotnictví zakázat sportovcům trénink v hale, ale ti, pokud mohou, to obejdou tréninkem za hranicemi. Profesionální sportovci i mladí amatérští sportovci přitom rozhodně nepatří do „ohrožené“ skupiny a zakazovat jim trénink mi přijde nesmírně hloupé. Rovněž tak zákaz utkání, ať už fotbalistů či hokejistů, považuji v současnosti, když jinde v Evropě soutěže pokračují, za hloupé. Atmosféra ve společnosti je prostě odlišná od té na jaře a pokud ji vláda nebude reflektovat, bude ztrácet na popularitě. Zda to ale opozici - a pravicové zvlášť - pomůže, není stále příliš pravděpodobné. Bude záležet i na tom, jak dlouho současné restrikce potrvají.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz