Neviditelný pes

POLITIKA: Nejde o záměr?

18.11.2020

Média uveřejnila „uniklý“ průzkum volebních preferencí agentury Kantar CZ. Podle něho by Piráti spolu se STAN předstihli hnutí ANO.

Nedávno oznámili představitelé ČPS a STAN, Ivan Bartoš a Vít Rakušan, plán na vytvoření společné dvoukoalice před sněmovními volbami v roce 2021. Ivan Bartoš toto sdělení doprovodil i tím, že „v případě jejího výrazného úspěchu je připraven přijmout výzvu a ucházet se o funkci českého premiéra“. Od prohlášení uplynul necelý měsíc a výsledek je na světě. Podle posledního modelu společnosti Kantar CZ pro ČT by Česká pirátská strana spolu se Starosty a nezávislými předstihly dosud vedoucí hnutí ANO, a Bartoš by se tak mohl teoreticky skutečně stát premiérem.

Podívejme se ale na poslední průzkumy poněkud objektivnější optikou. Ostatně známe to z nedávných voleb do Kongresu a prezidenta v USA, že se průzkumy a výsledky voleb dokážou výrazně „minout“. Očekávané „tsunami“ demokratů a těžké ztráty Republikánské strany se nepotvrdily.

Podle posledních předvolebních průzkumů českých agentur jsou preference jednotlivých volebních stran a hnutí v procentech následující:

průzkum

Pokud bychom měli hodnotit průměrné hodnoty z výšeuvedené tabulky, existují pouze dvě strany, které by se mohly o překonání uzavírací klauzule pro vstup do sněmovny obávat. Těmito stranami jsou TOP 09 a KDU-ČSL. Jejich průměrné preference se skutečně pohybují těsně pod nebo nad pěti procenty a jejich postup do sněmovny je samostatně velmi nejistý. Jak ale víme, obě tyto strany uzavřely memorandum o vytvoření předvolební koalice s ODS a právě tato strategie by měla být zárukou jejich vstupu do sněmovny. Lidovci a topkaři by se tak chtěli vyvézt na zádech ODS.

Nedávno jsem zachytil zprávu, že vznik předvolebních koalic podporuje jen o něco více než třetina dotázaných. Pokud bychom měli tomuto údaji důvěřovat, a já spíše důvěřuji, je v tomto názoru skryta obava, že v případě vytvoření koalice není příliš jasné, jakou politiku by koalice dvou či více stran vlastně zastávala. Jednalo-li by se právě o koalici ODS s TOP 09 a KDU-ČSL, obě menší strany jdou do této koalice s cílem dostat se za každou cenu do poslanecké sněmovny. K jakým programovým ústupkům by v daném případě byla ODS ochotna přistoupit – k souhlasu s ilegální migrací (tak, jak to několikrát prokázala TOP 09), nebo naopak k názoru Tomáše Zdechovského, europoslance za lidovce, který ilegální migraci tvrdě kritizuje? Není tedy vůbec jisté, že koalice prokáže svůj efekt a budou pro ni hlasovat všichni, kdo deklarují svou ochotu volit koaliční stranu.

Nicméně, nemohu v souvislosti s posledním průzkumem pro ČT z pera společnosti Kantar CZ vyloučit ani jistý programový záměr vzbudit dojem, že koalice ČPS a STAN by mohla porazit hnutí ANO. Tak obrovské rozdíly mezi jejími preferencemi oproti dalším agenturám nelze vysvětlit jinak, než naprosto odlišným výběrem „reprezentativního vzorku populace“. Domnívám se proto, že pokud se podobné výsledky nedostaví od dalších agentur, což by potvrdilo radikální změnu postoje české veřejnosti ke stávajícím politickým stranám a hnutím, jsou předpovědi společnosti Kantar CZ pro ČT nedůvěryhodné.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek