26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Nejde o záměr?

Média uveřejnila „uniklý“ průzkum volebních preferencí agentury Kantar CZ. Podle něho by Piráti spolu se STAN předstihli hnutí ANO.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 18.11.2020 8:35

Výsledky a použitá metodika výzkumu firmy Kantar jsou zcela v souladu se zadáním České televize. Výsledky jsou v zásadě stejné jako u ostatních agentur, pouze statistická odchylka dosahuje 50 procent.

F. Kusák 18.11.2020 8:31

Myslím, že více než v minulosti, jsou předvolební průzkumy součástí politického marketingu, a tak jedinou obranou voličů je, žádné informace o svých záměrech nikomu nesdělovat. A to se také děje. Proto jsou informace z průzkumů tak nepřesně a zavádějící. Nemá tedy smysl se výsledky průzkumů vůbec zabývat.

R. Gramblička 18.11.2020 8:14

kde jsem tohle už viděl, hm.......

ahá, no jasně, strana obyčejného Igora Psychopatoviče měla v SR měsíce před volbami stabilních cca 10% a pak ani ne měsíc před volbami začala v průzkumech strmě růst až na 25%.

Ještě 2-3 měsíce před prezidentskými volbami o jisté Žužu z Pezinku kdo nevěděl, co je zač a měsíc před volbami jí průzkumy vystřelovali jak kouli z kanonu na 30, 40, ba až 52%, což byl největší úlet.

Nutno říct, že oba kandidáti přetavili podivný nárust preferencí v průzkumech do vítězství. Takže inspirace tu asi bude

J. Fráňa 18.11.2020 7:46

Technická poznámka, tyto agentury používají Omnibusové šetření, takže metodika je stejná. Vaše technická poznámka je tedy zcela mylná.

I. Mentlík 18.11.2020 7:25

"Nejde o záměr ?" Jak se takhle můžete ptát ! "Koho chleba jíš, toho píseň ..." je staletími prověřená lidová moudrost a žádný Facebook na tom nic změnit nemůže. A Ranochovi a spol jde o prachy, blbá čísla by Moravec bral od jiných. A pak se podívejte, kdo to nejúderněji šíří po internetu. Pořád stejná parta. Ach jo.

P. Hatina 18.11.2020 2:23

Tak ono jistě lze souhlasit s tím, že skládání takto účelových koalic přinese později (pokud vyhrají) poměrně velké potíže. I když tedy si musíme cynicky přiznat, že po volbách se skládají ještě zoufalejší koalice, ale už bez účasti voličů. Jako že tedy, i jen krátkým pohledem zpět, se (z neznámého důvodu) u nás skládají vlády stále horší a horší a neschopnější a neschopnější.

Nicméně technická poznámka, naprosto nemá smysl dělat průměry z různých předvolebních průzkumů různých agentur. Ty průzkumy jsou dělány na různých skupinách občanů, namixovaných dle různých klíčů, mohou se lišit v různém způsobu tázání, v různých časech (i několik dní může v dnešní době změnit mínění). A taky, jakákoliv diference může na malém vzorku přinést rozdíly několika procentních bodů, což je ale při tomto porovnávání dost. Čehož by si měli být jak politici, tak i občané vědomi, že toto (a při sledování průzkumu stejné agentury, pokud nezmění metodiku) ukazuje jen určitý trend..Kéž by si toho všimli i novináři kteří o těch průzkumech píší , popřípadě i tvůrci novinových titulků. Někdy mám totiž dojem, hlavně na internetových portálech, že to nejsou ti samí lidé..;-D