Neviditelný pes

POLITIKA: Nejabsurdnější daň ze všech

17.5.2018

Daňové zatížení občanů i firem je opravdu velké. Uvádí se, že zhruba polovinu našeho přijmu odvedeme prostřednictvím různých daní státu.

Některé daně nám připadají zbytečné, jako např. daň z nabytí nemovitosti. Některé nám připadají moc vysoké, jako např. daň z přidané hodnoty. A některé nám připadají nespravedlivé, jako např. ekodaň z ojetin, která dopadá jen na chudé. Já ale hledala vůbec tu nejabsurdnější. A našla jsem ji.

Představte si, že velmi toužíte po domácích jablcích. Rozhodnete se proto, že investujete své peníze do koupě pozemku. Pozemek se rozhodnete osázet stromy. A tak ho vlastní nebo zaplacenou silou uvedete do stavu, abyste na něm mohli vysázet stromy. Poté si stromy nakoupíte a opět vlastní silou nebo za úplatu vysázíte. Než ale stromy začnou plodit, ještě to pár let potrvá. Vy však musíte pozemek kosit a udržovat, stromy zastřihávat či polévat, případně ošetřovat proti škůdcům. Zabere vám to sice čas a zhltne i nějaké finance, ale vás těší představa plného sklepa vlastních jablek natolik, že vám to nevadí.

Hurá! Po letech opečovávání stromy konečně zarodily. Úroda přežila dokonce i mrazíky. S láskou a očekáváním sledujete, jak se vaše jablíčka každým dnem zvětšují a vybarvují. Až jsou dostatečně červená, nastal ten okamžik, kdy můžete sklízet. Do sklizně investujete další čas.

A je to tady! V rukou držíte výsledek své několikaleté práce. Máte v nich to nejsladší jablko na světě. Už už si do něj jdete kousnout, když v tom… Ruku vám chytne výběrčí daní a řekne vám: „Milý zlatý, pokud chceš to jablko sníst, nejdříve zaplať jablečnou daň!“

Připadá vám to nereálné, absurdní a přitažené za vlasy? Omyl. V podstatě to samé se děje při pěstitelském pálení ovoce.

Zákon o spotřební dani a zákon o lihu určuje, že spotřební daň se platí i v případě tzv. pěstitelského pálení. Teda pálení, když se vyrábí ovocný destilát pro pěstitele, který do palírny přiveze své (či kupované) ovoce. Destilát, který je určený pro vlastní spotřebu pěstitele.

Pěstitel odvede 143 Kč z jednoho litru etanolu. Tato sazba je sice poloviční oproti sazbě u lihu obsaženého v ostatních výrobcích, avšak to na její absurditě nic neubírá.

Jaký je pro stát rozdíl, jestli člověk sní vlastními silami vypěstované jablko, nebo vypije z něj vyrobenou pálenku? Absolutně žádný. Avšak v tom druhém případě investujete peníze, čas a námahu do výroby a ještě musíte státu platit za to, že zkonzumujete svůj výrobek. Absurdní.

zastupitelka Hodonína a členka Republikového výboru Svobodných

Převzato ze Svobodni.cz se souhlasem autora



zpět na článek