20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Nejabsurdnější daň ze všech

Daňové zatížení občanů i firem je opravdu velké. Uvádí se, že zhruba polovinu našeho přijmu odvedeme prostřednictvím různých daní státu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Křivánek 17.5.2018 9:15

Re:

Stát chce peníze, proto je vybírá formou daní. Lidi chtějí chlastat a proto stát na chlast udělal daň. To je realita. Jestli si alkohol udělá člověk sám nebo ho pro něj někdo vyrobí je fakticky jedno. Stát zdaňuje samovyrobený chlast poloviční sazbou, protože kdyby chtěl plnou sazbu všichni samovýrobci by nic nepřiznali. Jde-li to přes několik ruk tak se to hůře fixluje proto je schopen stát vybírat daň 2x vyšší. Lidé jsou posedlí chlastem, výroba téhle drogy je velmi levná a proto si stát může dovolit celkové zdanení chlastu cca 90% z prodejní ceny.

Nic víc pane pomatený snílku a idealisto.

A paní autorka - svazačka od svobodných by se měl vysrat na řešení takovejhle totálně okrajových státních sviňárnicek, přestat leštit ideální ideologii a řešit reálnou politiku.

Stát rozhazuje, vydává peníze neefektivně, jen zlomek vybraných daní je využito užitečně. To je ten hlavní problém. V tuto chvíli není čas na snižování daní. A navíc odstranění tehle mikro daně by prakticky žádné snižování daní nebylo. Značná část domácího chlastu se vypálí a daň se neodvede. Kdyby stát tuto daň přestal vybírat, přestal by kontrolovat maximální povolené množství vypáleného alkoholu na osobu, přišel by o kontrolu nad "výrobou pro osobní potřebu" a ihned by vznikly soukromé 100ha sádečky a 1000h soukromé řepné pole na pěstování plodin na soukromou domácí spotřebu alkoholu. Tím se státu nezastávám, ale konstatuji realitu. Stát prostě daně chce. A má silové orgány které to umí vynutit.

J. Hejna 17.5.2018 9:13

Re: No má to jeden háček,

Velmi dobrá polanská odpověď.

P. Lenc 17.5.2018 9:10

Re:

A tak pane Tichý zavedeme vysokou daň na auta, protože auto je nebezpečný výtvor který kvůli některým jedincům je třeba hlídat, jak ukazují některé havárie.Zdá se vám to absurdní?Pokud stát naprosto selhal v případě nejen metanolu(ale ano pane Tichý), tak ať to obskáče občan, že?

Ś. Svobodová 17.5.2018 9:07

Re: No má to jeden háček,

Myslím, že by se ten černý obchod s alkoholem z pálenice těžko rozběhl. Zákon pro pálenice je velice striktní a mj. omezuje i množství litrů vypálených pro dodavatele ovoce. To je asi na 60l 50% pálenky. Z toho žádný kšeft nerozběhnete.

J. Chaloupka 17.5.2018 8:48

A také proto, že si celníci dvacet let (sic) nevšimli,

že jim někdo pod nosem prodává nezdaněný líh. Být to třeba dva roky, tak tomu rozumím, ale dvacet let? To si myslím něco o podílu pro cel..... Ale nahlas to neřeknu, to snad chápete.

K. Janyška 17.5.2018 8:36

Zócializmus je zócializmus.

Lidi ho mají v hlavě a neměli by mít. Ale co mají dělat, když jim je dodnes ve školských systémech světa vtloukán do hlav v této věci velmi nevzdělanými učiteli a ti berou od velmi nevzdělaných apologetů socialismu... Dzp.

R. Tichý 17.5.2018 8:22

Re:

a) autorka se rozohňuje nad daněním výroby alkoholu pro svou potřebu ze svého ovoce-tam vedu svou argumentaci

b) alkohol je nebezpečná látka a obchod s ním je nutno nějakým způsobem hlídat - jak nám ukázala kauza metanol

O. Uživatel 17.5.2018 7:49

Uživatel požádal o vymazání
A. Pakosta 17.5.2018 7:44

Re: No má to jeden háček,

Vznik černého trhu vždycky naopak podněcují státní regulační zásahy. Kdyby se dań z lihu nevybírala, stál by litr rumu dvacku a pivo možná pětikorunu, takže by byl celý národ permanentně ožralý. Uvalením daní se pití lidem zdraží, národ ho nemůže tolik konzumovat a státní pokladna se utěšeně plní. A za pokoutní výrobu lihu se tresce podle zákona.

Černý trh samozřejmě existuje i tak - viz metanolová aféra před pár lety. Pěstitelské palírny pak jen snižují počet těch, kdo pálí sami doma - mnoha lidem nestojí za to pálit doma, raději zaplatí tu daň a neriskují, že by je udal závistivý soused.

R. Tichý 17.5.2018 7:39

Jako vzdy vseho. Stat neni schopen potrestat jednotlivce, tak potresta vsechny. Kdyby pro domaci potrebu palili svoje ovoce a nikde s tim nekseftovali, tak to muze fungovat bez dane. Ale vzdy se najde skupina, ktera z toho udela kseft. A stat ji chytit neumi.

J. Kohoutek 17.5.2018 7:34

Re: Slohová cvičení

To nic. Viz p. Pakosta níže.

J. Strakoš 17.5.2018 7:31

Re: Slohová cvičení

A právě k literární tvorbě jsem se vyjadřoval - připadá mi hodně umělá, jako když děti ve škole píšou slohovku na předem připravené zadání.

K spotřební dani samotné se vyjadřuji výše - a tam nejsme ve sporu.

A DPH - to je na delší debatu.

A. Pakosta 17.5.2018 7:27

Daň z lihu v té či oné podobě se platí všude,

všechny vládnoucí entity se snaží zaprvé ztížit lidu přístup k alkoholu, aby opilci neohrožovali denní běh života společnosti, a to se nejlépe daří tak, že to pití bude drahé. No, a ty peníze se samozřejmě státu hodí.

Daň z výroby lihu tedy ze zákona platí každý, kdo produkuje líh k potravinářským účelům, zatímco z průmyslového alkoholu se daň neplatí. Průmyslový líh se proto tzv. denaturuje, aby nebyl k pití, přidáváním různých páchnoucích látek. Potom je ale pro různé šíbry velmi výhodné pančovat alkoholické nápoje denaturákem, lépe či hůře zbaveným znehodnocujících přísad, a v krajním případě i metanolem, který je smrtelně jedovatý. K celé známé metanolové aféře došlo vlastně jen kvůli tomu, že se z lihu k pití platí tak vysoká daň.

A. Pakosta 17.5.2018 7:13

Re: Slohová cvičení

Pane Strakoši, autorka zde použila některé nástroje literární tvorby, přirovnání a nadsázku. Samozřejmě, že se neplatí daň z vlastní spotřeby vlastnoručně vypěstovaných jablek. Ale pokud si z nich necháte udělat calvados, juch, u je tu financ s nataženou prackou.

Ale je tu i jiná věc, která nám tak nějak zevšedněla - při každém nákupu platíme DPH - z peněz, které nám už jednou zdanili daní z příjmu - a to přitom máme zákony proti tzv. dvojímu zdanění! Málokdo z lidí ví, že daň z přidané hodnoty byla původně, pokud vím, zavedena za první světové války jako mimořádný prostředek ke krytí válečných výdajů. Ale náramně se osvědčila - těžko se jí totiž můžete vyhnout....

J. Strakoš 17.5.2018 7:10

Re: Slohová cvičení

No, popravdě nepochopil jsem třeba Váš příspěvek.

O. Uživatel 17.5.2018 6:58

Uživatel požádal o vymazání
J. Kohoutek 17.5.2018 6:57

Re: Slohová cvičení

Takže nic nepochopil...

O. Uživatel 17.5.2018 6:56

Uživatel požádal o vymazání
D. Polanský 17.5.2018 6:51

Re: Příjde financ do dědiny a ptá se babičky :

Prý letos švestky budou, takže pálit se bude. Moje maminka kdysi dávno na černo občas pálila lavorovicu a bez daně.

J. Strakoš 17.5.2018 6:50

Re: Slohová cvičení

No něco pravda je a něco zase není - například z jablek pro vlastní potřebu daň neplatím. Z vyrobeného alkoholu pro vlastní potřebu ano.

Stejně tak i já vidím absurditu takové daně a potřebu státu neustále ochraňovat.

Nicméně vyhrazoval jsem se především ke způsobu argumentace - nejdříve o koze, pak o voze. Připadá mi to jako stranické zadání - "napište x článků za měsíc, ať se o nás ví". A tak volám, ať trošku zamyslí a kvalitu své argumentace trošku pozvednou.

D. Polanský 17.5.2018 6:49

No má to jeden háček,

u nás se již zahradnictví ani ovocnářství moc neprovozuje, většinu jablek dovážíme z ciziny.

Z jablek se moc u nás nepálí (viz Francie), spíš ze švestek a meruněk. Ovšem poslední rok byl na tohle ovoce slabý, nakonec i na jabka.

Ale k dani. Platí se a je to správné, kdyby se neplatila, automaticky by se zde silně rozmohl černý trh s tvrdým alkoholem. Vysvětlovat proč, je snad zbytečné. Tahle daň je náhodou zcela logická. Ovšem nevím, proč by měl někdo platit daň státu, když si koupí třebas dům? Tam nevidím žádnou logiku, to je okrádání.

O. Uživatel 17.5.2018 6:49

Uživatel požádal o vymazání
A. Bocek 17.5.2018 6:43

Příjde financ do dědiny a ptá se babičky :

Babičko řekněte mi prosím, kde se tady pálí slivovica, Tož panáčku vidíte ten kostel na kopečku a ten barák vedle , tak to je fara ... Tak tam né.

R. Langer 17.5.2018 6:43

Re: Kam by ten stát ( přebujelá státní správa ) přišel,

Tak tak!

R. Langer 17.5.2018 6:42

Re: Domníval jsem se

Tak hlavně že to géniové jako vy dokážou odhalit. Ještě není všechno ztraceno. Kohopak jste volil?

R. Langer 17.5.2018 6:41

Re: Slohová cvičení

No, takže to co autorka napsala je vlastně pravda, že?

R. Langer 17.5.2018 6:39

Re: Takže aby bylo jasno: Z toho, že vypěstuji jablka,

Ale to víte, že platíte spotřební daň. Nemusíte se nikam dívat, stačí když se zeptáte kohokoliv kdo pálí slivovici.

D. Stirský 17.5.2018 6:21

Takže aby bylo jasno: Z toho, že vypěstuji jablka,

žádnou daň nemám. I z jejich prodeje sousedům (příležitostného) neplatím nic. A u pálení: Není tam nějaké osvobození? Nevěřím tomu, že pokud si vypálím baterii flašek chlastu pro osobní potřebu, platím již SD. Ale musel bych se podívat do zákona.

J. Strakoš 17.5.2018 6:02

Slohová cvičení

Jakkoliv jsou mi Svobodní sympatičtí (a ano - volil jsem je) a i když mi mnohé daně připadají velmi, ale velmi pochybné, někdy mám pocit, že Svobodní dostali za úkol napsat kvótu slohových cvičení za jednotku času. A výsledek je v článku - nejdříve o jablcích, pak přepnutí o pálence.

A přitom tahle daň je ukázkou krásného pokrytectví státu - děláme, že nad lidmi držíme ochranou ruku kvůli nehodám (metyl a spol.) při pálení - proto budou oficiální palírny, ale zároveň je to dobrý vývar pro stát, proto napaříme speciální daň.

S. Sedlák 17.5.2018 5:28

Domníval jsem se

že takové jedince mají mezi sebou jen Piráti a SPD. Takové to zabrušování. A ejhle ono se najde i mezi Svobodnými něco tak nekonečně hloupého, že houpací kůň je proti tomu etalon inteligence.