25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Nechte si Gottwalda, soudruzi...

Komunisté chystají nějakou konferenci, v níž budou slavit 120 let od narození Klementa Gottwalda. Předáci strany se však k němu vyjadřují zdrženlivě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 8.11.2016 21:26

Moralista Vodvářka vyslovil názor,

že by měl komoušům zůstat Gottwald na věčné časy. Asi proto aby kdokoli kdykoliv je mohl beztrestně těpat po hlavičkách tím Gottwaldem, aby jako drželi papule. To je stejná sviňárna, jako kdyby někdo chtěl kapitalistovi přiřknout ty nelidské manufaktury, kde chudáci dřeli 16 hodin denně za mizerný peníz, na věčné časy. Tane Vodvářko, já vám vidím do toho vašeho nechutného antikomunistického žaludku. A nejen já...

J. Laták 8.11.2016 11:49

Milý pane Vodvářko

Článeček, ve kterém vzpomínáte na utrpení padesátých let a na komunistického dobytka, Klementa Gottwalda, je nanejvýš potřebný. Po sedmadvaceti leté zkušenosti s výdobytky sametové revoluce a s plíživým přibližováním současných post-komunistů, včetně Hradu, a jimi "zrychtované" demokracie nemohu souhlasit s posledním odstavcem Vaší úvahy.

Cituji: "... Slušný člověk - tedy ten, který nikoho nezabíjí pro jiný názor, nebere druhému jeho majetek a nesnaží se bližního svého zotročit - má o Klementu Gottwaldovi jasno. Zdá se, že členové KSČM začínají pomalu a opatrně dospívat k podobným závěrům."

Pane Vodvářko, nevěřte, že komunisté k něčemu novému dospějí.

P. Götze 8.11.2016 10:44

RE

Jo jo komunista podnikatel, to je vazne absurdita nevidana. Tyhle lidi opravdu nechapu.

A. Alda 8.11.2016 10:56

To byl přece už Engels.

Dneší komunisté jsou ovšem podnikateli hlavně proto, že byli v roce 1990 povyhazováni ze svých míst a nikdo je nechtěl zaměstnat. Aby se uživili, museli začít podnikat. Některým to nešlo a tak časem podnikání nechali a vstoupili do ODS nebo ČSSD a díky tomu se vrátili zpět na zaměstnanecké posice, někteří i do politických křesel.

J. Laták 8.11.2016 11:53

Re: To byl přece už Engels.

Naopak, jako první stáli na startovní čáře a tunelovali poslední zbytky z toho mála, co tam ještě zbylo.

A. Alda 8.11.2016 12:22

privatisace začala až dlouho po revoluci

V roce 1990 byli komunisti vyháněni z míst a říkalo se jim "staré struktury". A jim opravdu nezbylo než začít podnikat.

Malá privatisace začala až 1. 12. 1990, velká privatisace až 1. 4. 1991. A teprve ve velké privatisaci se chytili různí náměstkové státních podniků, kteří byli členy strany obvykle právě proto, aby mohli ty náměstky dělat.

J. Laták 8.11.2016 18:09

Re: privatisace začala až dlouho po revoluci

Mám své zkušenosti. V našem okrese se ještě před privatizacemi vypařilo několik menších podniků. Např. Zem. výkupní podnik, nebo moderně zařízená a perfektně fungující mlékárna, a mnoho dalších. Oni to nebyli žádní Nazdaři, ale dobře vyškolení tuneláři.

P. Lenc 8.11.2016 9:51

Miluji komunisty,

miluji nacisty a dnes k těm milovaným přidávám i neomarxisty. Miluji je, pokud jsou nejméně dva metry pod zemí.

A. Alda 8.11.2016 9:46

Ano, za vlády Klementa Gottwalda se děly hrozné věci.

Klement Gottwald vládl od 2. července 1946 do 15. června 1948.

V tomto období bylo nejvíc popravených lidí a také největší krádeže majetku.

J. Fridrich 8.11.2016 10:30

Re: Ano, za vlády Klementa Gottwalda se děly hrozné věci.

Léčíte se ?

Kdy vám končí vycházka ? Hlídejte si čas ! Víte, že docent Chocholoušek nemá rád pozdní příchody. Příště by vám nepůjčil tu odpornou Západní techniku - počítač. Ale Putin by vám jako pravému nefalšovanému soudruhu zajisté půjčil ten jejich výkřik ruské techniky - SČOT. Dá se na něm také počítat. Na drátcích tam budete mít plno barevných kuliček - uvidíte, že se vám to bude líbit - ony se totiž dají po těch drátech hezky posouvat.

A. Alda 8.11.2016 11:09

Z čeho usuzujete na mou psychickou chorobu?

Dobu Gottwaldovy vlády jsem převzal z oficiálních zdrojů.

https://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/historie-minulych-vlad/historie-18014/

Doporučuji Vám také se na to podívat.

Právní předpisy znárodňovací včetně dat platnosti a účinnosti jsou pak k disposici ve Sbírce zákonů. http://www.zakonyprolidi.cz/

Seznam popravených s daty popravy vydal O. Liška & kol. a je to velmi zajímavé čtení. Také vřele doporučuji. http://katalog.kfbz.cz/documents/360745

J. Fridrich 8.11.2016 16:03

Re: Z čeho usuzujete na mou psychickou chorobu?

Fen pro vás s. Aldo :

Až bude tobě, pionýre, čtenáři, třicet, pětatřicet let, vzbudíš se do světa, který už v mnohém nebude podoben dnešku. Budovatelé komunismu v Sovětském svazu i u nás budou mít k dispozici moderní automatizované závody, zvládnou zemědělské práce průmyslovým způsobem, budou pracovat šest hodin denně. V té době proniknou hluboko do tajů vesmíru. To všechno se promítne do každodenního života: 250 milionů tun oceli ročně, hojnost všech prostředků, městská doprava zdarma, bezplatné stravování ve školních a závodních jídelnách, bydlení v prostorných bytech bez nájemného, levné nebo bezplatné turistické základny atd. To není začátek fantastické povídky našeho časopisu, to je reálný dvacetiletý program Komunistické strany Svazu sovětských socialistických republik, o kterém píše, mluví a přemýšlí celý svět. Bledne sláva kapitalistické techniky a výroby. Vždyť za deset let předstihne SSSR Spojené státy americké dvaapůlkrát a v roce 1980 bude jeho náskok sedminásobný. Je krásné žít v takovém světě! V prvé větě naší poznámky jsme vlastně napsali chybu. Přečti si tu větu znovu, milý Vláďo, Květo, Přemku, i vy ostatní. Našel jsi nesprávnost? Budeš se do nového světa teprve probouzet?

Jistě znáš odpověď: Všichni se musíme přičinit! Učit se a pracovat. I mimo školu ve svých pionýrských oddílech, v kroužcích i ve speciálních kolektivech. Pusťte se všichni do technické a přírodovědecké činnosti, nebojte se usilovné práce nad funkčními modely, zamilujte si pěstitelskou či chovatelskou práci v pionýrských zemědělských hospodářstvích. Velkolepá budova světa - komunistická společnost -

potřebuje všestranně připravené lidi, vládnoucí elektřině, jaderné energii, složitým

mechanismům, chemickým látkám, přírodě na Zemi i v kosmickém prostoru. Komunismus potřebuje lidi odvážné, čestné, muže a ženy, kteří umějí žít v kolektivu a pro kolektiv.

A. Alda 8.11.2016 16:40

Ale to já znám.

Z toho jsme si dělali srandu už jako malí.

J. Lancik 8.11.2016 16:22

Re: Ano, za vlády Klementa Gottwalda se děly hrozné věci.

Data ktera jste uvedl pane Aldo je cas kdy Gottwald byl predsedou vladu CSR. V cervnu '48 se stal prezidentem tehdy uz absolutni diktatury KSC. To vsak neznamena zadny rozdil v Gottwaldove zodpovednosti za tehdejsi zrudnosti. Do unoroveho puce jeste KSC absolutni moc nemela a ministrem spravedlnosti byl narodni socan P. Drtina a popraveni byli ponejvice kolaboranti s nacisty. Pote co se stal Klema prezidentem se komunisti soustredili na zniceni veskereho odporu a podrobeni se absolutni moci. Uz nesoudili soudci, ale pate oddeleni UV KSC. To zase popravovalo ty na ktere poukazal Stalin. Tedy Gottwaldova vlada a zodpovednost za komunisticke zlociny zdaleka nekonci v cervnu 1948, konci az breznu 1953 kdy Gottwald vykonal prvni dobry skutek sveho zivota a vypustil svoji cernou dusi.

A. Alda 8.11.2016 16:44

Vláda je vláda.

Gottwald vládl, když byl předsedou vlády.

Když byl presidentem, presidentoval.

Poprav před únorovým "pučem" (nešlo o puč, i to je odborný termín) bylo mnohem více než po něm. Je úplně jedno, proč byli ti lidé popraveni - prostě byli popraveni (někteří třeba i jen za novinový článek, nebo mladá dívka za souložení s vojáky Wehrmacht). Komunisti to posléze umírnili.

J. Lancik 8.11.2016 17:43

Re: Prezidentoval?

Ne byl jen Stalinuv mistodrzici a kdyz byl predsedou vlady nebylo soudnictvi jeho zodpovednost. Za soudnictvi byl zodpovedny min. spravedlnosti Drtina a jeho nadrizeny pres. Benes, zde Gotwaldovi krivdite. Benes i Gottwald jako prezidenti meli vsak pravo udelovat milost, tedy popravam zabranit, zridka toho oba dva vyuzili. Gottwald dobre vedel, ze gen. Pika, Horakova a jini politicsti protivnici nespachali to za co byli odsouzeni, Oni a jini zadali Klemu o milost, ten nevyhovel a tim, ze vedel, ze vinni nejsou spachal justicni vrazdy. Pak jeho spolustranici ze "spikleneckeho centra" zrovna tak, i ti zadali o milost. Gottwald vsak svym podpisem schvalujicim trest smrti se staval znovu a znovu justicnim vrahem.

D. Stirský 8.11.2016 9:38

Za Gottwalda to bylo takto:

Vážený soudruhu:

Žádám pro svého otce ten nejpřísnější trest – trest smrti. Teprve nyní si uvědomuji, že tento tvor si nezaslouží být zván člověkem, poněvadž postrádá jakékoliv cítění a lidskou důstojnost a stal se tak mým největším a nejzavilejším nepřítelem.

Slibuji, že budu pracovat kdekoliv a vždy jako oddaný komunista. Uvědomuji si, že má nenávist ke všem našim nepřátelům, ke všem těm, kteří se snaží zničit náš stále bohatší a radostnější život, a zejména nenávist vůči mému otci mne bude vždy posilovat v boji za komunistickou budoucnost našeho národa.

Žádám, aby tento dopis byl předložen mému otci a abych, pokud možno, mu jeho obsah mohl sdělit osobně. Tomáš Frejka

D. Stirský 8.11.2016 9:31

Gottwald - velmi schopný politik,

ale také alkoholik a syfilitik. Kvůli panickému strachu ze Stalina, kterého však zároveň miloval, se upil k smrti, jeho výduť na aortě praskla... Jeden z největších eklhaftů s ním spojených bylo to, že Marta G. sebrala lůžkoviny po popraveném Slánském. A mladý Tomáš Frejka požadoval v Rudém právu pro svého otce, hospodářského poradce Gottwalda,trest smrti. Což mu nepomohlo, neb z vily se udělala mateřská školka a mladého Frejku vyhodili z VŠ. Ovšem jeho žádosti bylo vyhověno.

J. Řezák 8.11.2016 10:36

Re: Gottwald - velmi schopný politik,

Ale on nežádal, aby mu nedělali ve vile MŠ ani aby mohl setrvat na VŠ. On žádal smrt pro svého otce - a soudruzi mu vyhověli. Tak co proti nim máte? Vzpomínám si, jak babička říkala: když se začali soudruzi žrát mezi sebou, tak to už bylo dobré, my normální jsme měli chvíli pokoj.

A. Alda 8.11.2016 11:17

Zcela správně.

Žel, jeden s největších organizátorů poprav, bývalý ministr spravedlnosti JUDr. Alexej Čepička, v klidu dožil do roku 1990. Před soud nikdy postaven nebyl, ač tuto možnost ÚV KSČ několikrát projednával.

J. Řezák 8.11.2016 11:59

Re: Zcela správně.

Čepička byl jistě borec, ale největší organízátor zemřel na pozůstatky syfla (ruptura luetického aneuryzmatu) a játra měl jako křemen a druhý největší geroj byl oběšen svými soudruhy - paradoxně za to, co neudělal, i když zasloužil pět provazů za to, co udělal.

K. Janyška 8.11.2016 8:58

Ne, oni ho milují. Je to jejich český guru.

A ze zahraničních Lenin, Stalin, Brežněv, Pol Pot, Kimové a tak... Dzp.

M. Pivoda 8.11.2016 7:56

"Já nic, já jsem byl jenom členem Komunistické strany!"

Za vlády Klementa Gottwalda došlo v naší zemi k tomu nejhoršímu v novodobých dějinách. Hm.

Ti, kdo vstupovali do Komunistické strany po smrti Klementa Gottwalda se k tomuto dědictví ale evidentně nehlásí. Pro vstup do Komunistické strany byla dvouletá čekací doba, ve které si kandidáti na členství museli si dobře uvědomit do čeho vstupují.

Jestli dnes několik málo členů KSČ chce uctít 120 let výročí Klementa Gottwalda mi nedělá vůbec žádné starosti. Starosti mi ale dělá národ hlupáků, který věří, že někdejších 10% členů KSČ, nyní možná podnikatelů, bylo jenom nevědomými členy KSČ.

"Já nic, já jsem byl jenom členem Komunistické strany!"

D. Polanský 8.11.2016 7:09

Komunismus odchází, migranti přichází.

Takové již jsou dějiny. A co nám přinesou migranti a co po nás nakonec zůstane?

J. Sova 8.11.2016 7:56

Re: Komunismus odchází, migranti přichází.

Ludvík Vaculík: „Komunismus padl, a příčiny, z nichž vznikl, jsou zpátky. Co uděláme?"

P. Sulc 8.11.2016 1:53

Taticek Havel choval komunisty v

bavlnce, aby jim nikdo neublizil. Ti ted vykopaji Klemu z hrobu a budou jeju kazdnemu vnucovat. Zda se, ze jim ''otrnulo'', nic se jim nestalo a take uz nestane.

J. Lepka 8.11.2016 10:04

Re: Taticek Havel choval komunisty v

Vy byste radši občanskou válku ?

J. Schwarz 8.11.2016 14:26

Re: Taticek Havel choval komunisty v

No, komunisti se v osmačtyřicátém "občanské války" nebáli a to jim umožnilo zruinovat republiku a okrást většinu obyvatel nejen o majetek, ale i o podstatnou část života. Zato my jsme se "občanské války" báli a proto komunistům po zásluze nakradené zůstalo. Howgh.

P. Sulc 8.11.2016 18:34

Re: Taticek Havel choval komunisty v

Takovou, jaka byla po II valce v Nemecku, po denacifikaci? Ci takovou, jaka byla v Rumunsku, kde par bolseviku povesili? Vy jste hloupy, omezeny zvanil.