25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Nečasův babysitting

2.6.2007

Základní instinkt Jany Bobošíkové

Pražský primátor se nám po svém návratu z výstupu na Mount Everest svěřil, že přišel o milióny mozkových buněk. To ten řídký horský vzduch. Takže má alibi pro případná špatná rozhodnutí. Čím ale úbytek svých mozkových kapacit vysvětlí jeho straničtí kolegové?

Například takový ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas? Poté, co se rozhodl ušetřit na mateřské, která dosud řadě žen umožňovala věnovat se svým vlastním dětem až do čtyř let věku, přišel s nápadem, že takto ušetřené peníze dá jejich sousedkám či známým, když jim budou děti hlídat. Matka tedy přijde o peníze z mateřské a bude muset hledat práci. Předtím ale musí najít vyhovující sousedy, kterým by mohla svěřit své dítě a peníze, které jí pan ministr sebral. Musí najít osobu, která má sama dítě do šesti let a nepatři mezi satanisty, vegany, zelené, Poselství Grálu či jiné škůdce zdravého rozumu a nejmenuje se Mauerová či Patočka. Možná pan ministr Nečas nabídne matkám příslušný registr vhodných sousedů. Slibuje, že je budou úředníci kontrolovat. Budou to snad titíž úředníci, kteří dodnes neumí vysvětlit, zda žila či nežila třináctiletá Anička a zda ji svěřili či nesvěřili do „péče“ stejných lidských bestií, které týraly malého Ondru?

V nedávné televizní debatě se pan ministr holedbal, že je fyzik a jako takový prý umí zacházet s čísly. V loňském roce přišlo na svět 105 831 dětí, tedy o 3600 více než v roce 2005. Konečně jsme přestali vymírat. Takže snižujeme mateřskou, rušíme odborné instituce jako jsou jesle a školky. V současné době nám zbývá 54 jeslí pro 1600 dětí. Zřizují je obce, které postrádají peníze. Ministerstvo nepomůže. Potřebuje finance pro nekvalifikované sousedky či sousedy.

Jako fyzik by se Petr Nečas asi neuživil. Možná právě proto dělá ministra.

Psáno pro deník Metro

poslankyně Evropského parlamentu a předsedkyně Politiky 21