23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Nečasovo pyrrhovské vítězství

Dlouhé týdny sužovala šéfa ODS a premiéra šestice nepřátel. Po staročesku se jim říkalo "opovědní", to znamená, že své nepřátelství veřejně deklarovali, neboli "opověděli".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 7.11.2012 21:09

Chromá kachna

ODS při všech svých problémech na tom není tak špatně, aby musela přijímat rady od politického analytika který předstírá že nepochopil, že základní politické dělení vyvolané působením "našich" prolhaných EU-masmédií a politickou korupcí "bruselskou" je dělení na zkorumpované EU-hujery (pravicové i levicové) a ty ostatní normální (normálně chybující) politiky.

P.S. Přeměna mnou kdysi obdivovaného rádia Svobodná Evropa na nástupnické, chromé zpravodajské kachny soustavně vytvářející stanice, byla jedním z mých nejsmutnějších politických zážitků pane Příhodo.

Možná, že pro mé tehdejší "hrdiny" už tenkrát (a ne tedy až dnes) platilo "koho chleba jíš, toho píseň zpívej".

M. Kosejk 6.11.2012 17:00

sebereflexe

Kdybych dostal korunu pokaždé, když někoho slyším, jak se dožaduje sebereflexe někoho jiného, tak jsem dneska milionář.

Když se někdo dožaduje sebereflexe někoho jiného, tak se ten člověk dožaduje, aby ostatní reflektovali JEHO OSOBNÍ NÁZOR. 

Prostě jde říct, že když dotyční nepřijmou reflexi světa podle žadatele, tak žadatel bude tvrdit, že dotyčný nemá sebereflexi. :)

J. Václavíková 6.11.2012 14:17

Pořád házím hrách na stěnu,

tedy na Psa, a nechce mě to pustit.

J. Václavíková 6.11.2012 14:18

Re: Pořád házím hrách na stěnu,

Tak teď už to tam konečně je :-)

V. Venc 6.11.2012 13:43

Proč pyrrhovské?

Nesdílím autorův názor na hodnocení současné politické situace z několika důvodů.

Každá politická strana je prostoupena snahou svých vedoucích činovníků získat vliv a osobní zisk. Oplátkou za tyto výhody je jejich služba veřejnosti. Kvalita služby se odvíjí od kulturní úrovně a etiky politiků.

Nedomnívám se (asi na rozdíl od autora), že kulturní úroveň a etika je u jednotlivých stran příliš rozdílná. Rozdílné je pouze to, jakou mají momentální rozhodovací pravomoc ve správě veřejného, státního majetku.

Prakticky každá obchodovaná veřejná zakázka (dotace, služba) je “cinknutá”, ať je pod správou levice, pravice, středopravé, nebo středolevé koalice. (Zajímavou souvislostí je určitě výše vnitřních, procesních nákladů, které mají prokázat, že jde o “transparentní” jev!) Tyto okolnosti byly, jsou a vždy budou doplňkem politické činnosti stranických aparátů. Hlavním důvodem je to, že velikost “tunelů, odklánění, cinknutí..“ je zásadně závislá na velikosti objemu majetku k dispozici, ve veřejné, obecní (kolektivní) správě, která je z principu málo zodpovědná.

Nemyslím si proto, že se jedná pouze o ztrátu důvěry voličů v ODS! Před léty to byla ztráta důvěry v KDU-ČSL nebo ČSSD. Jde o mnohem širší fenomén, postupnou ztrátu víry občanů ve vzdušné zámky, které si vyzvonili klíči 1989, ztrátu víry v hesla o svobodě, rovnosti, bratrství, ztrátu víry ve státem garantovanou povinnou solidaritu, ztrátu víry v sociální eurounijní spravedlivý systém… V zásadě je však tato situace výsledkem ztráty víry v Boha. Bez tohoto ukotvení nastává příklon k relativizmu, multi-kulti .. Politikům není možné, aby dlouhodobě získali důvěru občanů, ani aby uměli definovat racionální politické cíle rozvoje společnosti.

J. Fohler 6.11.2012 9:21

Drahé vládnutí

Situace kolem hlasování o důvěře má selským rozumem snadno pochopitelný důvod,opakovaně deficitní státní rozpočet a zvyšující se zadluženost státu.

V politice se vyskytuje mnoho lidí,kteří nikdy,nebo velmi krátce pracovali v produktivní sféře,a proto neví,kolik je třeba úsilí na vytvoření 1 000,- Kč veřejných financí.

Proto vidím jako řešení podpořit hnutí ANO 2011 Ing. Andreje Babiše,který dokáže řídit své firmy se ziskem.

Bohužel musí přesvědčit voliče,že to má cenu,protože jsme znechuceni různými pokusy,jako např.US,SZ,TOP 09,VV,LIDEM...

R. Langer 6.11.2012 13:29

Re: Drahé vládnutí

Myslíte mafiána socfašouna Babiše, řepkového krále, co dokázal uplácením zákonodárců vybudovat svůj monopol? A dokonce má zisk? Zeptejte se na "zisk" taky jeho zaměstnanců, uvidíme, co vám řeknou... :-P

P. Khail 6.11.2012 13:39

Re: Drahé vládnutí

Pane Fohlere doporučuji vám tento článek, třeba poznáte, že není tak skvělým podnikatelem:

http://www.svobodni.cz/media/clanky/1326-mach-nejvic-masla-na-hlave-ma-babis/

P. Khail 6.11.2012 13:41

Re: Drahé vládnutí

Pane Fohlere přečtěte si toto, třeba pochopíte, že není tak skvělý podnikatel:

http://www.svobodni.cz/media/clanky/1326-mach-nejvic-masla-na-hlave-ma-babis/

M. Kosejk 6.11.2012 17:11

Re: Drahé vládnutí

Ach ano, ten estébák Babiš, co si založil kšeft na obchodu se státem dotovanými surovinami, nám tady bude kázat o morálce

V. Ondys 6.11.2012 3:47

:))))))) S tou snahou ODS jako by vypadla z lůna KSČ

a je to těžké, když se evidentně naše nejúspěšnější strany i příkladně odpovědní voliči neobejdou bez přílivu peněz ze státní kasy na úkor všech :))))))))))))))))))))))))))))))) plátců daní.

J. Kanioková 6.11.2012 3:43

No jo... co čekat od P&L.... k socialistům - "Je sympatické, domnívám se, že v evropské integraci nevidí strašáka".

Že je na tom ODS s osobnostmi dost mizerně, není pochyb, takže si vyzkoušíme po volbách oranžovou vládu... Uvidíme, co předvede v této době krize, která bude sílit. Ovšem jestli se bude víc vlezdobruselská... tak se do té doby musíme, my realisti, pochlapit a bránit se.

EU jako instituce se může zachovat jedině tehdy, když konečně upustí od svých utopistických vizí o umělém sjednocování celého kontinentu a vrátí se ke své původní koncepci - spolupráce suverénních členských států, která musí být základním kamenem, a ne obětí integrace.

Lidi snadno zapomínají, že jejich loajalitu vůči EU by měla převyšovat věrnost vlastní zemi…… největší zárukou svobod jednotlivce je demokratický národní stát a celokontinentální unie – řízená jediným centrálním orgánem – v tomto smyslu je jednoznačné nebezpečí. Zachování národního státu je klíčovou podmínkou liberální a demokratické společnosti. Rezignovat na řízení bankovního sektoru vlastní země s vlastní měnou není státnické, natož zodpovědné. Rovněž "dohled" nad rozpočty - fiskální pakt - je poddanství. A Fiskální Unie - to už je definitivní protektorát ! 

Dnes nejde už ani o to, jestli jsou naši politici modří nebo oranžoví. Musejí být především odpovědní svému národu.  Po neoddiskutovatelné globální havárii nedomyšleného – či naopak promyšleného? – instalování společné měny pro neslučitelné ekonomiky a národy a za současné stupňující se krize, musí být zodpovědní dvojnásobně ! Nezasoužíme si znovu proživat socialismus ! 

J. Forman 6.11.2012 8:17

Re: No jo... co čekat od P&L.... k socialistům - "Je sympatické, domnívám se, že v evropské integraci nevidí strašáka".

Vycházíte ze zcela umělých premis a stavíte na nich svoje plamená prohlášení.  (Např.: Zachování národního státu je klíčovou podmínkou liberální a demokratické společnosti.)

A zapomínáte, že tu máte generaci náctiletých a lehce starších, kteří se prostě cítí být Evropany a  vaše národovecké výkřiky jim jsou -oprávněně- k smíchu.

I. Kudrnová 6.11.2012 12:10

Re: No jo... co čekat od P&L.... k socialistům - "Je sympatické, domnívám se, že v evropské integraci nevidí strašáka".

To nejsou umělé  nápady. Vy si myslíte, že mladí jsou nadšení, když jejich rodiče jezdí za pár eur do Nemecka Rakouska posluhovat a toto posluhování jim bylo povoleno teprve pře pár lety. Protože oni se báli našich šikovných lidí, že jsme blbí a neumíme pracovat, jsou kecy. Když má každý dokázat, že něco umí , tak to dokáže, ale když jsme nabrali do vlády takové lidi, jako TOP 09 , který vlastně ten celý proces uvolnění hatí Pan Drábek šílenost. Pan Heger co to je pořád státní nemocnice, ty šetřit nikdy nebudou proč? Pan Swanzerberg no to je naše ostuda. ,Máme ve vládě  lidi, kteří vládnutí berou spíš jako gembleři Pokus omyl. . Pořád pokusy  uže několik let pan Kalousek pořád zkouší  ty   jeho   nemožné pokusy, kteří nevycházejí a pořád to zkouší a zkouší, tak jako gembleři stále do toho strojku hází naše prachy a ono z toho nic neleze a když ne tak pro nás, ale pro banky, ale ne naše, kde pořád musíme platiti hrozné úroky, na  j e h o  dluhy.U normálních lidí, jsem slyšela vždy,že jsou Češi, maximálně Moraváci, ale Evropadné ne. To jsou kecy.

V. Kain 6.11.2012 12:29

Re: No jo... co čekat od P&L.... k socialistům - "Je sympatické, domnívám se, že v evropské integraci nevidí strašáka".

Jako vždy od p.Kaniokové perfektní příspěvek.Pokud jde o vás tak ti vaši naši náctiletí a o trochu starší evropané vám na nějakou politiku z velké výšky.Ti mají naprosto jiné zájmy  a ne přemýšlet o tom co na nás na socialistická bruselská horda zase ušije.Návrat ke kořenům jak popisuje p.Kanioková se bohužel neuskuteční.Ta socialistická bruselská pakáž se bude svých vysokých platů a výhod z toho plynoucích těžko vzdávat.Kde jinde by se ti byrokrati měli tak dobře?To že rozeštvou celou Evropu je víc než jasné a aby toho nebylo málo tak ještě chtějí více imigrantů do Evropy natáhnout.

J. Forman 6.11.2012 17:11

Re: No jo... co čekat od P&L.... k socialistům - "Je sympatické, domnívám se, že v evropské integraci nevidí strašáka".

Plácáte blbosti, stejně jako pí Kanioková. Nikoho z mé generace nějaké národovectví nezajímá. Politika také ne, ale rozhodně se netetelíme blahem z toho, že jsme Češi. Jsme Evropané a jsme tomu rádi.

M. Kosejk 6.11.2012 17:26

Re: No jo... co čekat od P&L.... k socialistům - "Je sympatické, domnívám se, že v evropské integraci nevidí strašáka".

Ano, ten Váš názor je běžný, ale maximálně mezi studenty a kantory na filosofických fakultách, kde se diskutuje nad nesmrtelností chrousta, a kde se osobní názor povyšuje na celospolečenskou pravdu.

S pozdravem Mr. Nobody .

(To jméno proto, že neexistuju, což tvrdíte ve větě: "Nikoho z mé generace nějaké národovectví nezajímá." - tak jsem asi Nikdo)

J. Kanioková 6.11.2012 18:12

Re: No jo... co čekat od P&L.... k socialistům - "Je sympatické, domnívám se, že v evropské integraci nevidí strašáka".

M. Kosejk 6.11.2012 18:23

Re: No jo... co čekat od P&L.... k socialistům - "Je sympatické, domnívám se, že v evropské integraci nevidí strašáka".

Ale prdlajs. Je mi 33 let. A neznám jediného mého vrstevníka, který by o sobě tvrdil, že se cítí být Evropanem. A platí to jak pro moje české známé, tak pro známé z Británie, Itálie i Německa. Evropan je prázdná fráze. Moji známí se cítí být Čechy, Brity, Němci atd.

J. Kanioková 6.11.2012 18:19

Jaké národovectví ???

Skoro celý život jsem žila v gubernii, které se diktovalo z Moskvy. Teď se zas diktuje z Bruselu.

Jestli vám nevadí být poddaný, který musí přijmout vše, co si cizí mocnost umane, tak váš problém..

Ale mladí v mém okolí chtějí žít jako rovnoprávní občané a chtějí dobře vycházet s jinými rovnoprávnými občany nejen na našem NESOCIALISTICKÉM DEMOKRATICKÉM kontinentě. Ne jako vazal především De + Fr..

Já pán, ty pán..

B. Rybák 7.11.2012 20:48

Re: No jo... co čekat od P&L.... k socialistům - "Je sympatické, domnívám se, že v evropské integraci nevidí strašáka".

Plácáte "moudra" kavárenských intelektuálů. Zkuste někdy vyjít mezi normální lidi.

K. Machala 6.11.2012 18:26

Re: No jo... co čekat od P&L.... k socialistům - "Je sympatické, domnívám se, že v evropské integraci nevidí strašáka".

Ne, ne, umělé je to dělení na správné eurofily a divné národovce. Není nic třetího? Nemůže mít někdo rád Evropu, nemít žádné národovecké cítění, a přesto vědět, že tenhle způsob integrace je cesta do pekel? Protože tak to přesně je - euroústava nebyla smetena v FR a NL proto, že by byli nacionalisté, Lisabonská smlouva nebyla prosazována přes mrtvoly proto, že by lidi byli proti ostatním národům v Evropě. Ale prostě proto, že je tento směr hloupý, že není nikdo, kdo by hloupý směr chtěl korigovat. Namátkou: zákony vznikají v nevolené Evropské komisi, včetně nesmyslných regulací všeho drobného, co opravdu na centrální úroveň nepatří, vznikají v přítmí mezi lobbisty a euroúředníky. Státy jsou nuceny šetřit, euroúředníci mají tu drzost si přidávat. Nevím, jak je možné, že jim procházejí nesmysly jako normy pro správnou tloušťku banánů, když se k tomu má vyslovit 27 vlád. Asi je tam nějaký nátlak, že vše z Bruselu musí projít. Že udělali nefunkční společnou měnu, že neumějí bránit předlužení nadpoloviční většiny zemí, na druhé straně vehementně soudně vynucují nesmysly, jako je povinné zavedení regulace zaměstnaneckých penzijních fondů, které u nás ani neexistují. A můžeme pokračovat tisíci nesmyslů, každý je týdně slyšíme z médií. Právo je tak rozbujelé, že se v něm nevyznají ani právníci, ale občané ho musejí dodržovat - protože neznalost neomlouvá, že. A lví podíl má EU. Teď se přerozděluje čím dál víc od těch, kteří produkují, k těm, kteří se zadlužovali. V ekonomice už nesoutěží horší, dobří a lepší o přízeň peněženek zákazníků inovacemi a lepšími cenami a kvalitou, ale bojuje se převážně o dotace z EU. TOHLE já nechci, nacionalismus ani internacionalismus s tím nesouvisí, jen ten blbý systém EU, který se nikdo ani náznakem nesnaží reformovat. Solární tunely, řepkové benzíny, to pochází z EU a přitom to jde přímo proti ekologii. Nesmysl, i když ho přiznají, nedokáží obrátit. Raději budou krátit důchody, než by odřezali parazity - nejen Kalousek, totéž jinde v EU.

M. Kosejk 6.11.2012 19:00

Re: No jo... co čekat od P&L.... k socialistům - "Je sympatické, domnívám se, že v evropské integraci nevidí strašáka".

Kdyby EU akcentovala pozitivní hodnoty, které byly jejími typicky vlajkovými loděmi,  jako je respekt k demokracii, respekt k svobodě slova, respekt k jednotlivci atd., tak bych se bez červenání hlásil k tomu, že jsem absolutně proevropský. A souhlasit s dnešní EU znamená spíš být probyrokratický a antidemokratický. A taky musíte pohrdat všemi s jiným názorem.  A musíte mít velkou toleranci k nesmyslnému ekonomickému chování.

B. Rybák 7.11.2012 20:45

Re: No jo... co čekat od P&L.... k socialistům - "Je sympatické, domnívám se, že v evropské integraci nevidí strašáka".

Vraťte se raději ke čtení klasických pohádek. Ty dnešní EU-pohádky mají tu vadu, že zaměňují dobro a zlo a tak jediné potěšení které normálnímu čtenáři přinášejí spočívá v tom, že to jejich dobro(zlo) nevítězí (co by také mohl očekávat jednotlivec ve státu, v němž svá práva nedokáží ubránit ani celé národy?) a zvítězit nemůže.

Evropský lid (národ) totiž očividně neexistuje a během nejbližších staletí určitě nevznikne (když nevznikl ani za dva tisíce let intenzivního působení jediné víry a jediného (latinského) jazyka vzdělanců. Proto EU-stát nemůže obstát v konkurenci národních států Asie, Severní a Jižní Ameriky...

P.S. Nechci Vás strašit, ale oni ti -náctiletí z toho vyrostou, stejně jako jsme z toho vyrostli my.

P. Pavlovský 6.11.2012 2:52

Kachna dokulhá brzy

Dejme tomu, že Nečas "rebelům" ustoupí.  Pokud mu to koaliční partneři schválí, prohraje tím pouze kredibilitu svého slova, které už dříve znevážil daleko víc, kupř. jmenováním kmotrovského Kubů ministrem na místo Michala Doktora, při nařčení "policejních plukovníků" ze zaujatosti proti vládě, při směšném /ne/zdůvodnění odvolání Pospíšila, při /ne/komentování Blažkových tanečků okolo /ne/jmenování L. Bradáčové, při instalaci korupčníka Drobila do funkce volebního lídra (a při ohrnování nosu nad Michálkem), při /ne/účasti na bleskové výměně policejního prezidenta.

Konečně, k mnohému z toho se již voličové jasně vyjádřili (volební úspěchy Doktora, Michálka, Pospíšila, neúspěch Drobila, všech krajských ODS mimo západočeské); schizofrenně se vyjádřil i kongres (maximum hlasů pro Pospíšila a zároveň zvolení místopředsedou i Blažka)..

Zítřejší pád vlády je pravděpodobný, ale ne jistý, Dejme tomu, že se podaří najít takový kompromis, který "rebelové" nebudou moci bez ztráty tváře odmítnout a tak vláda vydrží.

Otázkou zůstává, co bude následovaT. Po mém soudu "rebelové" Nečase přitlačí ke zdi hned při nejbližší další příležitosti (hlasování o reformě důchodů, o církevních restitucích.... ad infinitum). "Ostatně soudím, že Nečas musí být svržen", tak bychom mohli parafrázovat antický Řím, pokud jde o pokyn z Hradu. V. K. tak soudí, a proto "his boys" provedou, aby si ještě naposledy zavládnul - patronoval novou vládu.

V. K. prostě chce sestupovat do podhradí v situaci, že ve Strakovce bude uzazena vláda bližší jeho srdci, i kdyby to jenom prozatímní měla být. A několik pohůnků, kteří vědí, že do sněmovny se už v barvách ODS beztak v životě nikdy nedostanou, mu to zařídí. Však on se jim už nějak odvděčí (pokud tak již neučinil). Například funkcemi ve své nové Eurobubu straně.

S. Vaněček Šauerová 6.11.2012 6:27

To máte jedno, pane Pavlovský,

jestli vláda padne nebo nepadne zrovna teď a Nečas jako předseda ODS až po ní anebo obráceně, karty jsou rozdány. Nečas je obklíčen Klausovými lidmi (loajální je k němu v zásadě jen Němcová), vyslanci regionů, za nimiž už se býčí šíje zase ani neskrývají. Nečas je před dvěma roky vyhodil dveřmi, vrátili se oknem a dnes jsou zpátky v plné síle. Předseda ODS padne, kdy si Klaus vzpomene. Horší je, kam se má budoucí ODS ubírat, to je zřejmé z projevů Kuby a Blažka. Demokratická protikorupční a konzervativní strana to rozhodně a ještě dlouhá léta nebude. Vyzyvatel Klause hodný toho jména se holt ještě nenarodil. A pokud ano, chrápe na peci. To je dost otřesná bilance.

P. Pavlovský 6.11.2012 6:55

Re: To máte jedno, pane Pavlovský,

ODS čeká ozdravný pobyt mimo parlament. Jedině život jako neparlamentní strany jí může přivést k rozumu.

J. Václavíková 6.11.2012 13:47

Re: To máte jedno, pane Pavlovský,

Přemýšlím, kdo posbírá volné hlasy na pravici. Ty, které už mají dost klausismu.

J. Kanioková 6.11.2012 18:11

No jo, havlismus

J. Václavíková 6.11.2012 14:13

Re: To máte jedno, pane Pavlovský,

Pořád sem nemůžu dostat příspěvek, uvidím, kolikrát to tu pak bude!