25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Nečasovo ideové lkaní

20.6.2012

Cílem ODS ve volbách má podle slov předsedy ODS Nečase být zastavení opakovaně hrozícího nástupu koalic sociálních demokratů a komunistů v krajích. Myslí si, že kraje nevzkvétají a zadlužují se stále více. O zadlužování a nevzkvétání krajů a velkých měst by mohla vyprávět celá současná vláda ČR, zejména pak část Starostové z uspořádání TOP 09 plus Starostové.

Pan Nečas přijel povykládat své vize na ideovou konferenci ODS do Ostravy, které vláda novým rozpočtovým určením daní skrouhla městský rozpočet. Tak to aby se stavil ještě v Brně, Plzni a Praze a nezapomněl na ochranku, pláštěnku a štíty proti letícím vejcím a rajčatům. Členové ODS totiž vnímají nepřátelské gesto vůči snahám těchto měst zajistit hromadnou dopravu, kulturní vyžití a studium i pracovní příležitosti pro přilehlé i vzdálenější obce.

Mohlo by nastat nepřátelské gesto, kdy by tato města například prodávala parkování "neměstským" obyvatelům, kteří přijíždí do města auty za prací, nákupy či zábavou. A peníze by byly zpátky v městském rozpočtu raz dva. Vlastně by se svou politikou pan Nečas raději neměl jezdit ani do obcí, které si tak závratně pomohly díky pohoršení městských rozpočtů čtyř velkých měst.

Ale nejen s politikou asi nebude pan Nečas opěvován. I jeho vize do budoucna ve smyslu zastavení opozice a odrážení nástupu ČSSD a KSČM zní docela uboze a málo oslavně. Vůbec v současné době není vhodné brojit proti koalicím ČSSD a KSČM na regionech, když ve vysoké politice se otřásají koaliční vazby v základech díky přehazováním viny v kauzách, které chce řešit PČR a které se týkají vládnoucí koalice, v níž ČSSD a KSČM nenašly místo.

Neslíbit nic nového, žádné budování, žádné plánování a pouze a jen strašit konkurencí? Kam to pan Nečas dospěl? Koho takovým programem strany chce oslovit? Jestliže pan Nečas operuje x-násobky vzrůstu zadlužení například v Karlovarském kraji za vlády prý levice, když nota bene za vlády KDU-ČSL a ODS docházelo k zadlužování, pak lze doporučit jediné – prošetřit Karlovarskou losovačku a všechny její sestry a sestřičky, ba i sestřeničky. Proč vytahovat čísla z klobouku, když PČR umí vyšetřit, pokud se jí nekladou omezení a překážky, i třeba Rathovu sedmičku.

Vždyť již dva účastníci Karlovarské losovačky měli být vyneseni současnou vládní garniturou ke korytům, kdyby to média nezhatila. A kdo je u moci ve vládě? ČSSD? KSČM? Že by si pan Nečas nevšiml, kdo vládu ČR řídí?

To, co se děje v ČR pod vládnutím současné vládní koalice, většina občanů striktně odmítá. Mohou však jen držet pusu a krok při sledování bujení korupce. Hospodářství stagnuje, pracovní trh se tenčí, kvalita veřejných služeb trpí a s ní i ti, co si za veřejné služby zaplatili odvodem daní a nyní by rádi od nevýkonné veřejné správy něco získali zpět. Ochrana práv občanů již ztratila význam toho slova, neboť i justice selhává spíše plošně nežli výjimečně.

V zájmu umlčení občanů a oslabení jejich obrany jsou účelově stavěny a hnány proti sobě skupiny obyvatel, mladí proti starým nebo jen proti lidem středního věku, nezaměstnaní proti pracujícím, ale i proti důchodcům, zároveň i pracující proti důchodcům, různé profesní skupiny proti sobě navzájem.

Arogantní vládní a zejména pak sociální politika dále zhoršuje postavení sociálně nejslabších a likviduje střední vrstvu. Stále více platí, že vládní politika slouží výhradně úzké a bohaté oligarchické skupině, která podporuje škrtání v rozpočtu a stále omílané utahování opasků, ale rozhodně tím nemá na mysli omezování svých vlastních příjmů či majetků.

Jakákoliv pobídka z úst ministra Drábka, ať již kurzarbeit nebo sociální karty či proklamovaný boj s prací načerno okamžitě zavání klientelismem a hned lze vytušit, že z nápadu bude profitovat vybraná skupina na úkor těch nevybraných.

Pravicová – podle svých slov, nikoli činů - vláda ztratila podporu veřejnosti. A to zejména proto, že prokázala neschopnost v boji s korupcí a klientelismem, ale také proto, že se ukazuje, že je jimi sama zasažena a ovládána.

Opravdu jsem v názvu uvedla Nečasovo ideové lkaní. Pokud někdo četl Nečasovo ideové lhaní, tak to jsem sice neuvedla, ale zdá se, jako by se stalo. Upřímná řeč, podepřená fakty a činy, namířená směle vpřed historií s příslibem opory v poctivosti a zodpovědnosti rozhodujících lidí vypadá jinak. Vlastně už zbývá jen poslední – nezřízenou pažravostí vlastních politických špiček znechutit vlastní širokou členskou základnu. Ta nečlenská už je znechucená až za roh.

Převzato z JanaSimonova.blog.respekt.ihned.cz se souhlasem autorky (její další blog: Simonova.blog.cz)