Neviditelný pes

POLITIKA: Nečas nasměroval ODS k cynismu a sklízí plody

9.10.2008

Po vířivkové koupeli Vlastimila Tlustého se komentátoři i představitelé ODS vracejí v diskusích o budoucnosti ODS k vnitrostranické krizi, která na podzim roku 1997 následovala po odhalení dvousetmilionového černého konta ve Švýcarsku. K tomuto dramatickému podzimu se vrací také místopředseda ODS Petr Nečas v rozhovoru pro MfD (27.9.). Podle něj je dnešní krize pouhou variací na krizi tehdejší, kterou vyvolalo několik ambiciózních jednotlivců, a zejména Josef Zieleniec, kteří byli vedeni "bytostnou osobní záští a nenávistí (sic!) vůči premiérovi a předsedovi ODS".

Skutečně stojí za to se k tehdejší krizi vrátit. Od konce září 1997, kdy ve vedení strany vyplavaly na povrch informace o rozsáhlých finančních čachrech, šlo o její budoucnost.

Uvědomoval jsem si, že v těch dramatických dnech se rozhoduje, zda ODS zůstane politickou silou vystavěnou na věrohodném systému hodnot, zda bude i nadále zdrojem dynamiky země, nebo zda se z ní stane ideově vyprázdněné bratrstvo moci. Předseda ODS, většina vedení a potom i většina strany se rozhodli celý problém, který byl na hony cítit mnohamiliardovou korupcí při privatizaci české ekonomiky, zamést pod koberec. Tehdy jsem na protest proti neochotě ODS čestně se k tomuto problému postavit odstoupil z funkce místopředsedy strany i z pozice ministra zahraničí a ze strany jsem odešel.

Tenkrát, na podzim roku 1997, byla přehozena výhybka, která nasměrovala ODS k opoziční smlouvě, tedy k podpoře socialistického programu, proti němuž před volbami mobilizovala, výměnou za podíl na ekonomické moci. Ztráta hodnot a víry ve smysluplnost vlastního poslání, která byla nutným důsledkem tehdejšího rozhodnutí, přivedla postupně stranu k dnešnímu marasmu, kdy se dovídáme, jak šéfové podsvětí mluví o jejích čelných představitelích jako o svých pohůncích a kdy se slovní obrat "nákup poslanců" stal děsivě standardní součástí českého politického slovníku.

Když Petr Nečas mluví o analogii mezi dneškem a krizí před jedenácti lety, zavírá oči před tím, že tyto dva historické okamžiky v dějinách ODS spojuje nikoliv podobnost, ale vazba příčiny a následku. Ostatně co jiného mu zbývá. V roce 1997 pomáhal přehodit výhybku, která nasměrovala ODS k politickému cynismu a morálnímu nihilismu, a teď jako její místopředseda sklízí plody tehdejšího selhání. A problém špatného svědomí řeší útoky na ty, kteří si tehdy ve stejné situaci vybrali jinou cestu.

MfD, 7.10.2008

Autor byl místopředsedou ODS v letech 1991-1997



zpět na článek