25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Nečas mezi mlýnskými kameny

16.6.2010

Od božího rána jednat o vládě s nevypočitatelnými partnery, do noci se potýkat s bohužel až příliš vypočitatelnými kolegy ve vlastní straně: to je osud Petra Nečase těchto dnů. A zvolnit nemůže, protože ho tlačí čas: zda půjde o víkendu na kongres ODS jako designovaný premiér, o tom těsně předtím rozhodne prezident. A i když vypadá oficiální pověření Nečase sestavit vládu na spadnutí, stát se může ledacos.

Včetně toho, že VV nakonec do vládní koalice s ODS a TOP09 nepůjdou s tím, že ji chtějí jenom ad hoc podporovat. Zda by se zrovna tohle prezidentovi zamlouvalo a zda by místo takové sice pravicové, ale menšinové vlády přece jen nepreferoval jiné řešení, například velkou koalici, je otázka. Jak ji zodpoví, bude záležet do značné míry na tom, s jakými podrobnostmi přijde na konci týdne na Pražský hrad Petr Nečas.

Mezitím se ovšem na oblastních sněmech tento týden pokračuje ve výběru kandidátů na víkendový kongres ODS, kde se bude jednat nejen o Nečasově osobní stranické budoucnosti: v sázce je i budoucnost ODS jako největší pravicové strany v zemi. Jak na to upozorňuje týdeník Respekt, kandidáti se teď vybírají podle jiné metody než té z dřívějška, kdy se jejich počet řídil počtem členů, což vedlo k nákupu černých duší a dalším machinacím, známým nejen ze severních Čech: v současnosti zuří například boj o sdružení s podezřelým členstvem také v Jihočeském kraji, kde se kvůli tomu houpe křeslo pod českobudějovickým primátorem. Příznačné ovšem je, že jak to odhalil Českobudějovický deník, ho rozhoupali lidé, kteří mají sami, pokud jde o nábor členů do jejich sdružení, máslo na hlavě.

Jak je vidět, jednala ODS už evidentně z pudu sebezáchovy, když změnila pravidla tak, aby počet členů nehrál výlučnou roli. Místo toho se bude, poznamenává Respekt, používat matematický klíč, podle něhož se má prý přihlížet hlavně k volebním výsledkům. Na kandidátech a na tom, s jakými doporučeními přijedou na sjezd ze svých oblastí, bude v každém případě záviset budoucí personální složení špiček ODS: jejího předsedy i místopředsedů. Jinými slovy jde o to, koho bude mít Nečas v ODS kolem sebe a zda se mu spolu s lidmi jako je například Saša Vondra podaří zahájit cosi jako věrohodnou renesanci strany.

Tzv. „kmotři“ v pozadí, propojení s politiky ODS, se ovšem nejen nevzdávají, ale vzhledem k nadcházejícím komunálním volbám se o to víc opevňují v zákopech. Přerušit vzájemné vazby se samozřejmě nepodaří jen proto, že se vymění pár místopředsedů.

Rozdělování veřejných zakázek má v této zemi zaběhaný systém. Povídají si o tom vrabci na střeše, ale dokázat se to nedá, protože dotyční drží basu: tendr se ušije na míru předem vybranému favoritovi, který podá „nejlevnější nabídku“, a další dvě až tři firmy mu dělají křoví. K lizu se dostanou příště.

Procenta, která pak vítězná firma odvede politické straně nebo rovnou na volební kampaně či do kapes jednotlivých politiků, si přirazí k ceně zakázky. O takovém „koeficientu“ se před lety bavil na Moravě stavební podnikatel Veselý se senátorem ODS Sehnalem otevřeně do telefonu a policejní odposlech následně unikl do médií. Žádnou soudní dohru už to ale evidentně nemělo. Pokud to tedy restaurátoři ODS v čele s Nečasem myslí s renesancí své strany vážně, mohli by začít právě u takových případů. Vydaly by na seriál.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6