24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Nebezpečné aspekty utkávání se s covidovou epidemií

V posledních dnech a týdnech jsem nechápavě vrtěl hlavou nad spoustou výroků a mediálních rozhovorů šéfa MeSESu Petra Smejkala a nad jeho neuvěřitelnou arogancí, nafoukaností a myšlenkovou omezeností (ve smyslu šíře záběru, resp. její nešíře).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 20.5.2021 8:30

Tak třeba já to, pane Vacku, nevím.

Nejsem každý. Jsem já. Vy jste každý?

R. Vacek 20.5.2021 8:43

Tomu se nechce ani věřit. Tak to máte co dohánět. Doporučuji podívat se na stránky, kde jsou oficiální údaje z různých zemí, kde samozřejmě musíte počítat s tím, že rozvojové země moc netestují:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

A pak se podívat jak rostla ekonomika v různých zemích za doby pandemi (máte tam Vietnam jako příklad země, která pandemii zvládla dobře, ale vyberte si i nás, nebo jiné neúspěšné):

https://tradingeconomics.com/vietnam/gdp-growth-annual

Samozřejmě musíte aspoň trošku chtít.

J. Dostál 20.5.2021 6:33

Bohužel pan bývalý president žije v určité myšlenkové bublině. Ne že by v mnohém neměl pravdu, ale ve svém boji proti covidu systematicky ignoruje některé skutečnosti. Když jsem si já myslel, že jsem jej snad dostal, tak jsem byl rozhodnut to vyležet doma, pan Klaus však šel hned do nemocnice, a to je to, na co by se při jeho doporučovaném postupu pro všechny nedostalo. Na druhou stranu je pravda, že on jej doopravdy dostal a já snad dosud ne. Také si na rozdíl od něho myslím, že není na škodu před tím potrénovat očkováním. Ono se to taky dá interpretovat, že je lepší zemřít při ochraně ostatních, než na strach z nevyzkoušeného. Bez ohledu jak to u pana Klause dopadlo, "pravděpodobnostně" ty nemocnice svým chováním zatížil.

J. Moravec 20.5.2021 6:28

Udivuje mě, že pan prezident “ odborník na demokracii a všechny vědy přírodní a společenské zřejmě nezná slovo skoronehoda. Nebo je ve svých hodnoceních záměrně nepoužívá. Jiné vysvětlení pro to nemám.

V. Církva 20.5.2021 6:20

Se scientismem má Klaus pravdu. Někdy selský rozum třeba jdu podnikat je víc než teorie marxismu.

Nicméně právě selský rozum mi říká že kdybychom testovali, trasovali a nenechali rozšířit Covid na podzim loňského roku, mohli jsme mít otevřené obchody, možná i děti ve školách, totéž umožní doufejme očkování.

Klaus je tak trochu (ne zcela, protože má i originální a dobré názory) dogmatik.

J. Vintr 20.5.2021 1:22

Ono jde o to, že ve skutečnosti nevládnou žádní odborníci. Za odborníky, kteří jí ochotně (za peníze a pocit důležitosti) slouží, se schovává totalita. V případě covidu to platí na 200%.....

R. Langer 20.5.2021 5:42

Ano, a v první řadě jde pochopitelně o peníze, nějaké "zdraví národa", jak si myslí kovidioti, je každému ukradené.

V. Církva 20.5.2021 6:30

Pokud Vám rozumím, máte pocit že Covid19 restrikce vládě umožnily pro ně výhodnější vládnutí? A co jim to (kromě obohacení úředníků na zdravotnických potřebách) přineslo? Lepší preference?

Já bych spíš souhlasit s Klausem, že jde o scientismus, tedy rady odborníků, které možná nebyly v reálu ideální. Že jde i o partu úředníků na ministerstvu zdravotnictví, kteří se rychle chopili příležitosti krást.

Jsem ale pragmatik a realista. Konspirace a dogmatismus mne nějak neoslovují. proto se ptám spíš realisticky. Třeba, proč nakoupilo ministerstvo jedny z nejméně kvalitních čínských testů a proč se naopak už dávno nepoužívaly PCR testy třeba metoda Žďárského?!

J. Vintr 20.5.2021 9:28

Covid primárně slouží jistým globálním cílům. Místní politici s tím určitě obeznámeni nebyli a jen kopírují vzory, které někdo nastavil. Jsou na tom zaintetesovaní tim, že covid jim dal záminku k neomezenému zadlužování eráru a někteří si ještě přilepšují na kšeftu s respirátory, testy a vakcínami. Kromě toho jim to poskytuje pocit obrovské moci, kterou normálně politik zažít nemůže. Jedním z cílů covidismu je nepochybně "výcvik" občanů k poslušnosti, která pak bude využitelná i k jiným účelům.