25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Nebezpečné aspekty utkávání se s covidovou epidemií

V posledních dnech a týdnech jsem nechápavě vrtěl hlavou nad spoustou výroků a mediálních rozhovorů šéfa MeSESu Petra Smejkala a nad jeho neuvěřitelnou arogancí, nafoukaností a myšlenkovou omezeností (ve smyslu šíře záběru, resp. její nešíře).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 20.5.2021 9:19

Pan Klepetko zřejmě věří všem těm odborníkům, kteří se vezou na tom, co sype a předhánějí se ve vymýšlení, co hrozného ten děsný covid člověku může způsobit. Taky treba věří tomu, co říkala jedna paní doktorka, že prý až na podzim přijde další vlna, všichni starší, kteří se nenachali očkovat, vymřou.

V. Klepetko 20.5.2021 9:59

Já věřím zejména tomu, co vidím v praxi ve svém okolí.

Znáte snad někoho, kdo prodělal covid s příznaky a nestěžoval si, že má stále nějaké neobvyklé, dříve neregistrované zdravotní potíže? Já - protože vedu ten sousedský spolek - tak osobně znám minimálně dvě desítky "prodělanců". NIKDO z nich není zdravotně v pořádku v tom smyslu, že nemá nějaké postcovidové příznaky, které před tím v životě neměl!

J. Vintr 20.5.2021 10:40

Znám jen dva lidi, kteří prodělali covid. Jeden z nich je můj syn, který zjevně žádné následky nemá, druhým je můj švagr, který trpěl demencí před covidem a trpí jí i po covidu. Samozřejmě že každé onemocnění může mít i vážné následky. Na vojně jsem se třeba potkal s klukem, který se dostal do invalidního důchodu po obyčejné chřipce, protože :-(mu poškodila srdeční sval. Bylo to před čtyřiceti lety.

V. Klepetko 20.5.2021 15:57

Ano, chřipka umí být někdy hodně zákeřná!

Synovi přeji, aby ho nic zlého nepostihlo. Na buněčnou imunitu bych moc nesnázel - doporučil bych vám otestovat ho v Synlabu na IgA + IgG, a pokud IgG chybí, tak naočkovat. My už to tu nějak doklepeme, ale děti a vnuci by měli dostat v životě šanci!

A tou je dobré vzdělání a vakcína.

J. Vintr 20.5.2021 21:59

Právě mladí by se té vakcíně měli vyhnout. Kdoví jaké svinstvo jim chtějí Číňani naočkovat. Jenže oni na takové "konspirace" nevěří.

J. Herodek 20.5.2021 12:17

Znám. To v naší komunitě, čítající 25 členů, nemělo tuhle chřipku ofiko jen 5 lidí. Ostatní se po prodělání těší skvělé kondici a dvě aktivní běhny, jako já, dosahují dokonce lepších výsledků. Já ne a ne to chytit. Mám ale pocit, že jsem to po návratu z Wuhanu minulý rok v únoru prodělal taky. Nejsem si ale jist. Chřipka jak chřipka.

V. Klepetko 20.5.2021 12:33

No, ten vir SARS-CoV-2 se viru chřipky nepodobá vůbec v ničem, vy sám mu budete možná evolučně mnohem bližší :-) Má odlišnou polaritu, jinak se replikuje...

J. Vintr 20.5.2021 12:48

O tom viru se už napsalo tolik keců (které si často přímo protiřečí), že normální člověk už nevěří ničemu. Nakonec i ti odborníci se často prokecnou, že nic neví jistě. Ale nebrání jim to vynášet kategirické závěry, samozřejmě v duchu "bu, bu, lidé bojte se...."

V. Klepetko 20.5.2021 16:22

Vime toho o něm pořád jen málo, o tom viru... Mate i odborníky. Ale i zmatené rozkazy vás nakonec dovedou do zákopů;-)

J. Herodek 20.5.2021 14:35

Nevím komu, či čemu jsem evolučně blíž, ale jsem určitě rád, že myšlenkově blíž k Vám nejsem. A taky jsem rád, že už jsem se replikoval a tím zvýšil výskyt potenciálně zdravějších mutantů v populaci.

V. Klepetko 20.5.2021 15:47

:-)

Virus chřipky se podobá koronaviru asi jako slon hlístici... (Z hlediska vzdálenosti na stromu života.)

Z toho co soudím, že ta Vaše 25-členná komunita je tvořena především mlaďochy. Z celého srdce bych Vám všem přál, abych se mýlil a v budoucnu Vás nečekaly nějaké neblahé následky covidu! Bohužel to zatím vypadá tak, že starcům ta nemoc skočí na plíce, což se viditelně projeví "těžkým průběhem". U mladších lidí ale poškodí časem spíše mozek, cévy, srdce, jiné orgány, a hlavně se na několik let úsídlí ve varlatech, asi jako Ebola. Plicní embolie je to nejmenší, co za pár let potenciálně hrozí "prodělancům"...

Všimněte si že třeba neléčená syfilida se také v prvních letech projevuje jen mírně, progresivní paralýza nastane třeba až za 20 let. V tomto ohledu se zdá, že se covid19 při střetu s mladší populací podobá právě spíše zarděnkám nebo syfilis. S chřipkou to skutečně nemá společného vůbec nic. Kapénkové šíření? To je jen nepodstatný detail...

K úspěšné replikaci Vám blahopřeji. Nevím ale, zda to nějak souvisí s myšlenkovým konceptem - já smýšlím jinak, ale potomky své a svých sourozenců nemám jen v Africe a v Antarktidě, jinak na všech komtinentech, takže jsem evolučně celkem dost úspěšný :-)

V. Klepetko 20.5.2021 20:14

"z toho co píšete soudím"

J. Herodek 21.5.2021 1:48

Vám není pomoci. A nesuďte.

J. Kulheim 20.5.2021 9:24

"Mrtvém člověku je demokracie k ničemu, ať už ta liberální, nebo nesvobodná..."

Svatá pravda. Ale, pravdou také je, že díky opatřením vlády a moudrým radám zdravotnických expertů, jsme v počtu mrtvých na špici světového žebříčku. Mnozí z těch mrtvých by jim rádi pěkně poděkovali.

Rok říkali, že nás ochrání rouška. Jsem rád, že odborníci dospěli k názoru, že jedna rouška nestačí. Atd.

To poznání stálo daňové poplatníky nějakou korunu. Nic není zadarmo.

To věděli lidé, kterým se podařilo uchránit si zdravý rozum, už před rokem.

K. Zelený 20.5.2021 9:40

"Jsem rád, že odborníci dospěli k názoru, že jedna rouška nestačí. To věděli lidé, kterým se podařilo uchránit si zdravý rozum, už před rokem.". Proto Klaus roušku nenosil?

V. Klepetko 20.5.2021 10:08

Nevěřím tomu, že by operátor v Dukovanech dokázal řídit jadernou reakci jen s pomocí "zdravého rozumu", nebo že by si s ním vystačil například neurochirurg.

Proč myslíte, že při setkání s novým virem je situace jiná? Mám třeba rád zdejšího pana Haška, protože on svůj zdravý rozum uplatňuje často velmi případně. Nikdo ale není neomylný. Opravdu chcete, aby na jeho hrobce byl jednoho dne vytesán nápis -

ZKRÁCENO...

?

:-)

J. Vintr 20.5.2021 10:45

Byť i velmi odborně vzdělaný operátor atomové elektrárny bez zdravého rozumu je nebezpečný. Totéž platí prakticky u jakékoliv profese. A v praxi, třeba zrovna v politice, vidíme spousty příkladů, že člověk může získat i to nejvyšší vzdělání i když mu zcela chybí rozum. Současný pan ministr zdravotnictví je ukazkovou demonstrací tohoto faktu.

V. Klepetko 20.5.2021 15:49

S tím bych souhlasil. Platí to ale i obráceně...

L. Machala 20.5.2021 7:17

"...neuvěřitelnou arogancí, nafoukaností a myšlenkovou omezeností..." Výčet svých vlastních charakterových vlastností trefil profesůrek všeználek VKst opravdu dokonale.

P. Jirkovský 20.5.2021 7:17

Člověk by řek, že tenhle "vynálezce" zcela zbytečnejch a hloupejch slov ke stáru pobere trochu rozumu. A vono prd. A hlupákům stačí pár slov v jazyce cizím, aby jim připadal jak guru všeho vědění. Ach bóže ....

J. Kulheim 20.5.2021 7:49

Pane Jirkovský, napsal jste to pěkně. Ale, zapomněl jste napsat něco k obsahu článku.

P. Jirkovský 20.5.2021 7:55

Nezapomněl, ale nechtěl. Je to naprosto zbytečnej text.

J. Kulheim 20.5.2021 8:38

Škoda, že jste nechtěl. Třeba to ještě přehodnotíte.

P. Kmoníček 20.5.2021 8:13

Jsem o měsíc mladší než V.Klaus sen. a stále mne straší obavy, zda vždy za ten měsíc budu přemýšlet stejně jako on.

M. Sedláček 20.5.2021 11:54

Nebojte, u vás to nehrozí.

P. Kmoníček 20.5.2021 15:00

No, snad se dožiju.

V. Halašta 20.5.2021 6:58

Tentokrát souhlas.

J. Zrzavý 20.5.2021 6:46

Souhlasím s článkem pana Klause. Spíše mě mrzí, že i on podlehl dnešnímu stylu napadat protivníka osobně -" sběratel nemovitostí". Je to strašný trend.

V. Halašta 20.5.2021 6:55

Napadání osobně ministra je naprosto v pořádku. Nejde o "anonymního" účastníka diskuze na nějakém obskurním webu jako je pes.

R. Vacek 20.5.2021 6:33

U covidu už víme, jak dopadly země, které to nechali na přírodě, země které braly vir na lehkou váhu a země, které ho braly vážně. No a zatímco ty poslední ekonomicky rostly a nepotřebovaly otravná plošná opatření, tak u těch předchozích to dopadlo katastrofálně - nejen mají spoustu mrtvých, ale vše bylo zavřené a spousta omezení.

Každý ví, jak jsme dopadli. Každý tuší, jak bychom dopadli řídit se Klausem. A každý ví, jak dopadly státy, které braly vir vážně.