19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: NE novele pandemického zákona

Vláda covidové zákazy rozvolňuje, avšak novelou pandemického zákona utahuje šrouby svobody a práv lidí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 16.2.2022 17:36

Je to sviňárna! Je celkem jasné, proč na to politolog Fiala přišel.

Zajímavé je, že i bez toho zákona zas vykvetly sněženky. To mi teda vysvětlete.

Oboje myslím vážně.

J. David 16.2.2022 17:19

Co jest to pandemický zákon.Medikusové a odborníci se vědecky přou a vadí, politici zase jalově tlachají, a koulí bulvami a hubou melou, jak to tele, co hubou mele. Městští vechtři se již tetelí, kterak budou fyzicky pacifikovat elementály bez truhlářských roušek FFP2 v intravilánu jejich rajónu. Jo, a pak ty "strigy" z hygieny. Babice, o které by si normální chlapík neopřel ani velociped, budou somrovat a bonzovat putyky s osazenstvem? Pardon, bylo to již zrušeno, ale jenom bývalá možnost je, projevem zhůvěřilosti. K loyaláním covidovým putykářům, jsem nelezl na pívo, i po covidu k nim nepolezu, byť jsem byl certifikovaně "covidfrei".

J. Prikner 16.2.2022 16:27

5tikolka vede stát dle bruselských direktiv zu grunt, takže jejich hospodaření se již sině projevuje na cenách veškeré produkce a rostoucí inflace znehodnocuje měnu. Proto tito páni začínají být znepokojeni odporem z klesající životní úrovně a bojí se protestů a odporu veřejnosti. Jako klacek na demonstrace, protesty a veřejné projevy nespokojenosti prosazují pandemický zákon, který je velmi gumový a bude použitelný k zákazům projevů občanské nespokojenosti a k cenzuře jakéhokoliv projevu, tisku a alternativním webům. Pomůže izolovat občany a policejně či sodně je trestat. Pandemický zákon je vyloženě protiústavní a nebezpečně totalitní a proto musí být stažen!

J. Pavelka 16.2.2022 13:45

Žádná rychlá dohoda s opozicí není možná v ničem...ta si příležitost se zviditelnit nenechá ujít, ani kdyby to bylo jen prodloužení stávajícího zákona...Jinak je pravda, že za "zásadní střet" takovýto zákon opravdu nestál...a teď už nelze couvnout...

M. Sedláček 16.2.2022 13:06

Koudelka na hrad! ;-DR^

P. Molík 16.2.2022 12:38

Svatou pravdu má právník Koudelka v tomto případě obskurního pandemického zákona.

F. Zrcek 16.2.2022 12:16

Předesílám, nejsem antivaxer, mám i posilující dávku. Injekce nefungují tak dobře, jak mnozí doufali a firmy slibovaly. Jiné ale zatím nemáme.

V demokratické společnosti musí být očkování dobrovolné a opatření se musejí pružně přizpůsobovat aktuální situaci, především by měla být pro potřebné dosažitelná lékařská péče bez zahlcení nemocnic. Když začnou kolabovat, je možné vyhlásit nouzový stav.

Bez nouzového stavu jsou všechna hromadná opatření a jejich vynucování pravděpodobně neústavní a nezákonná, jak dlouhodobě avizují soudy. Nevím, o co pětikolce jde, pokud to není jenom další příklon k diktatuře. Soud pandu musí zrušit nebo osekat tak, že stejně nebude plnit proklamovaný účel.

Tlačit pandu silou je odborného hlediska nebetyčná blbost. Kdyby Fialovi šlo o demokracii, jak sliboval před volbami, musel by si teď sám výchovně nafackovat, nebo si aspoň nedat po obědě viržinko v rámci trestání premiéra premiérem.

Teď se nemůže divit, že sympatizanti Strany mírného protestu porušili GDPR a zveřejnili adresy poslanců. Nepěkné, nebezpečné, ale sám si to vykoledoval.

J. Vorlický 16.2.2022 11:41

100% souhlas s autorem,A, a i s dříve zde uvedenými příspěvky. Věc vidím ještě v rovině českého práva.

S odkazem na poslední odstavec článku. A je znepokojen chováním úředníků Ministerstva zdravotnictví, MZ, a píše, že trvale porušují právo a jednají z pozice arogance moci. Řekněme, že A má pravdu; problém se jistě nevztahuje jen na dobu covidových opatření. Jak se tedy porušování práva projevuje? MZ je složka moci výkonné a slouží občanům; v mezích a způsoby, které stanoví zákon (čl. 2 (3) Ústavy). Předpokládám, že žádný zákon mu neumožňuje sloužit arogantně. Dovozuji z toho, že A tvrdí, že na MZ jsou úředníci, kteří vědomě vynucováním si plnění ,,povinností" státní mocí nutí občany činit, co občanům zákon neukládá. Takovým nucením úředníci porušují zákon a to je trestné. Samotnou přípravu zákonů nebo jejich novel nevidím jako porušení zákona. Jsou-li návrhy opakovaně v rozporu se zákonem, je povinnost ministra z toho vyvodit závěr.

Občan stejně nesmí být nucen činit, co zákon neukládá (čl.2 (4) Ústavy). Povinnost uložit vydaným zákonem smí jen moc zákonodárná, přičemž co zákony znamenají smí rozhodnout pouze moc soudní. Ústava nepovoluje moci výkonné vydávat zákony, z čehož plyne, že MZ není oprávněné ukládat povinnosti (zde uvádím, že když je celá společnost nebo i její část něčím vážně ohrožená, situace se stává jaksi fluidní, na což však Ústava jistě pamatuje). Zcela logicky, než rozhodne sám soud, občan nemá ze zákona povinnost se pokyny MZ řídit.

Fungující právní stát se pak projevuje tak, že MZ i ostatní státní instituce jen zprostředkovávají pro občany zákony (tzv. zjednoduší jejich význam, a i sami nejednají na jejich rámec), občané to vědí a nebrání se tak státních institucí pokynům.

B. Rudolf 16.2.2022 6:37

Zkušenost s covidem bychom měli pomalu začít chápat tak, že příroda nám na začátku roku 2020 pískla cvičný poplach a na začátku tohoto roku ho odpískala. Umírali sice lidé a nebylo jich úplně málo, ale skutečná pandemie podle mne vypadá úplně jinak a toto byla pouze hra na pandemii.

Měli bychom se zamyslet nad tím, jak jsme toto pandemické cvičení (a o nic jiného opravdu nešlo) zvládli. A to byla od určitého okamžiku katastrofa.

Velmi brzy byl zdravý rozum nahrazen červenou mikinou spojenou se zbytečnou policejní brutalitou, s nesmyslnými nařízeními o nošení masek venku, s děkovačkami Číně nikoliv za původ viru, ale za předražené masky. Po nákupu vakcín začal ministr Vojtěch hon na neočkované, zavedením bezinfekčnosti svědomitě podporoval šíření viru a neustálým opakováním očkovací mantry zablokoval úvahy o včasné přednemocniční léčbě, takže se i postaral o to, aby, když už se někdo nakazí, aby měl co největší šanci se dostat na JIP. Ale, pokud by fungovala svoboda slova, dalo by se ještě dospět na základě diskuse k nápravě chyb. Ale protože ve svobodné diskusi byly chyby kritizovány, tak byla prohlášena za rejdiště dezinformátorů. No a konec cvičení je opět typický. Vlády odmítají vzít na vědomí, že příroda už odpískala konec tohoto cvičného poplachu.

R. Langer 16.2.2022 7:15

Melete kraviny. :-P

B. Rudolf 16.2.2022 9:30

A uměl byste také sdělit nějaké argumenty nebo máte ve výbavě jenom bláboly?

R. Langer 16.2.2022 7:16

Pardon, nemelete kraviny. Mea culpa. ;-€

B. Rudolf 16.2.2022 9:31

Tak a teď se za svoji ostřejší reakci zase musím omluvit já. Zdravím a přeji hodně štěstí.

Š. Hašek 16.2.2022 8:45

Máte pravdu.

Není to epidemie. Je to kšeft, politika, panika, neznalost ani učiva základní školy.

Není to u konce!

B. Rudolf 16.2.2022 9:36

Není to u konce v tom smyslu, že nyní by měl nastat čas zkoumání vyšetřování a vyvození odpovědnosti.

To, co se děje dnes, je pouze ilustrací přísloví o umírající kobyle, která nejvíc kope.

J. Vintr 16.2.2022 0:17

Samozřejmě že pandemický zákon není o žádné pandémii ani se vůbec netýká starosti o zdraví lidí. Stejně jako se ho vůbec netýkala všechna omezení lidských svobod v posledních dvou letech. Starost o zdraví lidí byla jen záminka. O zdraví lidí šlo jen v tom negativním smyslu. Byla enormní snaha, aby bylo co nejvic lidí nemocných a dalo se tak spolu s podvodnými testy vytvářet falešné zdání, že je tady nějaká obrovská epidemie zhoubné nemoci. Stejným podvodem můžou tu "pandémii" vyvolat kdy budou chtít a udržovat ji jak dlouho budou chtít. Ten zákon jim dává pod zcela vymyšlenou zaminkou naprostou volnost v omezování všech práv občanů, která budou chtít omezit. A můžeme si být jisti, že ten zákon nevznikl jen tak pro nic za nic.

V. Sember 16.2.2022 0:38

Přesně tak.

R. Langer 16.2.2022 5:38

Tak tak! ;-€

Š. Hašek 16.2.2022 8:42

Přesné! R^

M. Sedláček 16.2.2022 13:09

Ani se nemusí nic vyvolávat. V tom zákoně je psáno, že se dá použít i jako ochrana před návratem pandemie. Takže kdykoliv.:-(