25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Naši hrdinové v Bruselu

11.6.2015

Řečnické krasobruslení premiéra Bohuslava Sobotky při letmém pohledu navozuje dojem, jako by se česká vláda nechtěla smířit s kvótami na umísťování uprchlíků z válečných zón třetího světa.

Že jde jen o nový druh dobových tanců, o tom svědčí prostá čísla. Když se podíváme na to, jak čeští europoslanci hlasovali nedávno v Evropském parlamentu o kvótách, nestačíme se divit. Dříve si ale připomeňme pár faktů o evropské legislativě tohoto typu.

Předně: Rezoluce Evropského parlamentu je sice nezávazná, jedná se však o usnesení velmi významného orgánu Evropské unie, který nyní podpořil Evropskou komisi a některé členské státy v tlaku na zavedení povinných kvót na přerozdělování imigrantů.

Fakticky tak v zavedení kvót brání už jen odpor vlád některých členských států. Pokud by však došlo k aplikaci ustanovení Lisabonské smlouvy o sdílené odpovědnosti v imigrační politice EU, není vyloučeno zavedení povinných kvót i přes odpor jednotlivých členských států.

Dále: Žadatelem o azyl je v rezoluci myšlen imigrant, který požádá v členské zemi Evropské unie o azyl. V případě zavedení kvót to znamená, že pokud Evropská komise usoudí, že například v Itálii je žadatelů o azyl moc, přesune je na základě kvót do dalších členských zemí EU včetně ČR.

A konečně: Hlasování v Evropském parlamentu probíhá obdobně jako v Parlamentu ČR. Jednak o dílčích bodech usnesení, jednak o usnesení jako celku. Někteří čeští europoslanci sice nejdříve hlasovali proti zmíněnému bodu 8 na povinné přerozdělování imigrantů, avšak následně podpořili rezoluci jako celek, včetně bodu 8.

První boj byl tedy naoko sveden o bod 8 příslušné rezoluce, kde se říká: „Evropský parlament vyzývá Evropskou komisi, aby zavedla závazné kvóty k rozdělování žadatelů o azyl mezi všechny členské státy.”

Pro hlasovali všichni čeští socialisté, proti byli europoslanci ostatních stran, přičemž dva zástupci TOP 09 se zdrželi. Tento bod byl ovšem většinou v Evropském parlamentu schválen a do rezoluce zařazen.

V závěrečném hlasování o Rezoluci Evropského parlamentu jako celku , včetně bodu 8, už vypadal výsledek docela jinak: Pro byli sociální demokraté, lidovci a většina TOP 09, komunisté, Jiří Pospíšil z TOP 09 a Petr Mach za Svobodné se zdrželi (pan Mach hlasoval PROTI - poznámka redakce NP), proti byli jen čtyři zástupci ANO a občanský demokrat Jan Zahradil. Je asi zbytečné dodávat, že rezoluce jako celek byla většinou Evropského parlamentu schválena.

Proto mediální výstupy premiéra Sobotky proti kvótám pro uprchlíky lze chápat jen dvojím způsobem: buď se polekal poměrně masivního odporu vůči kvótám ze strany české veřejnosti, nebo si prostě jen třepí ústa, protože dobře ví, že tím nic neovlivní, a tedy ani nic neriskuje.

Obojí je obrázkem, který nevykresluje českého premiéra a jeho partaj právě v lichotivých barvách.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus