19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Naše nejlepší volby

Nedávno vyšel článek Petra Bařinky pod názvem „Volby, jaké mají být“, ve kterém autor shrnuje své dlouholeté zkušenosti zapisovatele okrskové volební komise. Osobně souhlasím téměř se vším, co článek obsahuje, s výjimkou zejména posledního odstavce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ś. Svobodová 6.10.2021 17:05

Dnes od 20.10 ČT1 s Superdebata za účasti (světe zboř se) Trikolory a od 21,30 debata CNN, Vondráček za Svobodné.

Ś. Svobodová 6.10.2021 22:02

22.00 Omlouvám se za odkaz na ČT1. Něco TAKOVÉHO co předvádí osoba na místě moderátorky jsem nečekala a to ani od ČT1.

J. David 6.10.2021 14:21

Co by se, jak by se a s "čím, jak a do čeho" před volbami, je mlácením prázdné slámy. Nechme zvuk cepů zaznít až po volbách, kdy se bude zrno oddělovat od slámy a plev na mlatu z volebních klasů. Nu, ač stár (bývalý softwarový analytik, nikolivěk analytik politolog), vnímám tu vytaženou kauzu zámečku Andrejka ve Frankreichu před volbami, za jeho štígro v předvolební reklamě. Negativní podpásovka se mění v pozitivum, a k tomu zadarmo. Ač jsem na stará kolena chtěl volit ODS, zhnusilo se mi jejich souručenství s KDU-ČSL a Top09, o Pirátech s purkmistry STAN v holportu, to snad není ani možno slušně komentovat. Budu volit čisté subjekty, nikolivek ty (typu Národní fronty, či kuratorií), které v chaloupce mají myšku hrabalku, žabku kuňkalku, zajíčka ušáčka, etc. Tož tak, bude veselo

V. Klepetko 6.10.2021 11:47

Článek neobsahuje žádný rozumný návrh na změnu ani nepolemizuje s textem, na který reaguje...

"Kdyby někdo vymyslel něco opravdu dobrého, tak by se dalo uvažovat o změně"... To nám chtěl autor sdělit?

:-)

J. Machotka 6.10.2021 13:23

Návrh na změnu je k dispozici zde: https://machotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=769346

Bohužel, je delší, než je akceptovaná délka článků na Psů.

Jistě je možné vytvořit i jiné návrhy.

V. Klepetko 6.10.2021 20:07

Zajímavé...

Zabýváte se konstrukcí alternativní reality, která je politicky neprosaditelná za žádné konstelace hvězd... Což není nic zlého... Váš svět je konzistentní, a možná i krásný, ale žít bych v něm nechtěl : chyběla by mě v něm právě možnost demokratické VOLBY. "Volby kdykoliv" jsou totiž popřením toho, že demokracie spočívá v současném spolu-rozhodování velké masy lidí v jednom okamžiku (volebním dní?) kdy volíme mi všichni na základě toho že se zváží pro daný okamžik:

"Čí názor pro příští období bude směrodatný, protože je právě teď podporován většinou těch, co mají právo rozhodovat o budoucnosti"?

Místo toho nabízíte cosi jiného. Neříkám že je to špatné... Ale demokracie to není. Lid nemůžete nutit, aby se Vám kontinuálně věnoval státním záležitostem, to by nefungovalo :-)

J. Machotka 6.10.2021 21:04

Děkuji za příspěvek. Ve Vašich závěrech s Vámi nesouhlasím, ale plně respektuji Váš názor. Koneckonců, neustále vyzývám, ať tedy někdo přijde s jiným, nejlépe lepším návrhem.

Nedávno mě napadlo, že můj návrh se hodně podobá akciovému trhu, který odráží důvěru investorů. Pokud souhlasíte s tezí, že velkým ohrožením demokracie je současná polarizace, kdy se spolu protistrany vůbec nebaví, jedná se o rovněž poměrně standardní strategii diverzifikace rizik.

Stavíte-li však rovnítko mezi demokracii a masovém spolurozhodování, je mi jasné, že Vás to neuspokojí.

V. Klepetko 6.10.2021 22:57

Díky i Vám - a chtěl bych zdůraznit že nepovažuji Váš nápad za špatný (z pohledu struktury, ne praktické proveditelnosti.

Ale nevypadá to prostě jako "demokracie" coby procesu tradičně nekontinuálnímu... Máme problém, aby lidi vůbec jednou za čas přišli k volbám. Když z nich uděláme každodenní noční můru a budeme lidi nutit volit pořád, tak se nám voliči oběsí:-)

Dobrou noc. A máte pravdu - zkusím něco vymyslet, kritizovat něco je lehčí!

J. Machotka 6.10.2021 23:22

Možná přeci jen ještě jednu poznámku: smysl volby kdykoliv přeci není, aby každý volil neustále, ale aby jednou volil ten, příště onen - koneckonců, odvolené hlasy se nejprve musí obnovit a tempo obnovy bude stejné jako při současném způsobu, tj. plný stav za 4 roky.

Nedávno mě napadla možná alternativa - namísto záporných hlasů raději dovolit přidělené hlasy odebírat. Pak by lidé asi mohli chodit častěji a hlavně by to nebyla volba proti, nýbrž signál ztráty důvěry vlastních příznivců.

Všechny tyto varianty by se musely vyzkoušet na modelech. Nutnou podmínkou všech modelů je nalezení dostatečně bezpečného a nezpochybnitelného způsobu elektronického hlasování a vyřešit problém utajení. Obdobně jako u elektronického vs. standardního podpisu ale věřím, že by se takový způsob našel a možná by mohl odstranit i některé z nedostatků stávajícího systému (určitě "místní příslušnost", dost možná i veřejný seznam voličů).

Hlavní překážkou je však neochota kaprů si vypustit rybník.

V. Klepetko 7.10.2021 16:23

To je otázka, co je tou hlavní překážkou...

Nedíval bych se na volby jen jako na soubor technikálií. V jistém smyslu kde o jeden z těch rituálů, který píše Robert Fulghum... Velkou roli hrsji5i psychologické momenty. A ochota voličů považovat něco za přirozeně legitimní... Hlavní překážkou se může stát sám volič.

A tyto věci modelování neodhalí. Nicméně, máte zajímavé nápady. Neumím ale vymyslet, jak je ověřit v praxi! Možná bych to nejdříve vyzkoušel raději v tom Afghánistánu :-)

J. Černý 6.10.2021 10:43

Hlavně nesmí v Praze vypadnout proud v sobotu, jako při posledních volbách

O. Musil 6.10.2021 12:35

Ach jo - kdyby v té době došlo k manipulaci, jak "se tvrdí", nesouhlasila by uveřejněná čísla s volebními komisemi. Protože nemůžete jen jednoduše ubrat a přidat, ale musí to být i v konkrétním okrsku. No, a kdyby si pak volební komise porovnala svoje výsledky s těmi oficiálními, zjistila by hned nesoulad.

Z. Lapil 6.10.2021 17:59

Volební lístky se zapečeťují a archivují. Máte-li důvod, můžete je nechat přepočítat. Výpadek elektřiny s tím nemá co dělat.

F. Navrátil 6.10.2021 10:08

Volby by měli být jednodenní, v jednomandátových obvodech a systém doplněn zákonem o všeobecném referendu. Dnes volíme strany, bez zpětné vazby a odpovědnosti k občanům podle systému: "Dej hlas a drž hubu!"

J. Fráňa 6.10.2021 10:51

Voliči pracující ve 12ti hodinových směnách by měli problém odvolit.

F. Navrátil 6.10.2021 12:56

Jednodenní volby jsou ve většině států běžné a volební účast je tam násobně vyšší než např. u našich senátních voleb. Běžně jsou volby od 8 do 22 hod. To by stihli i lidé, kteří pracují v 12 hodinových směnách.

M. Hartmann 6.10.2021 21:40

Ano, jednodenní, a zbytečně vyhozené miliony dejme na rozumnou věc, třeba do zdravotnictví nebo do sociálních služeb. A zrovna k tomu by se velmi hodilo to referendum, jak by o tom sami lidé mohli rozhodnout. Politici se nedomluví nikdy a především je jim jedno, co to stojí. A nestojí to málo!

Z. Žíkovecký 6.10.2021 13:58

Máte pravdu, většinový systém dává nejlepší výsledky, jak se můžeme přesvědčit třeba při presidentské volbě. Nebo třeba v senátních volbách v jistím obvodu, kde si ve druhém kole mohli svobodně vybrat mezi komunistkou a muslimem.

P. Han 6.10.2021 15:46

Patrně si v prvním kole tu komunistku a muslima svobodně vybrali z více kandidátů.

Z. Žíkovecký 6.10.2021 16:32

Ovšem zatímco ve většinovém systému je to kdo bude "vítěz" víceméně buď náhoda a nebo nanejvýš výsledek předvolebního odhadu preferencí a odpovídajícího vytvoření volebních koalic ze strany kandidátů a taktického odhadu které menší zlo volit ze strany voličů, v poměrném systému takové "vítězství" není extrémistům nic platné, protože ostatní se proti nim bez problémů spojí až po volbách.

J. Pankovic 6.10.2021 8:14

Kdyby se tak mohli dávat negativní hlasy :-):-):-)

...to by zůstal v Parlamentu akorát vrátnej;-)

J. Machotka 6.10.2021 9:55

To je jedna z možností, kterou zkoumal Karel Janeček v rámci projektu Demokracie 2.0. Mělo by to svoje plusy i mínusy, ale nejspíš to neřeší ten hlavní problém.

Jinak i potom by vám zůstal někdo, kdo má nejvíc hlasů (či nejméně negativních).

P. Hatina 6.10.2021 3:46

Mimochodem, jistě by šlo souhlasit s tím, že libovolný systém by šlo nahradit jiným, modernějším a výkonnějším. Jenomže, a bohužel, právě v tomto případě se alibisticky nedá tvrdit, že "po patřičném odzkoušení a vychytání much" - což jak doufám, každý pochopí právě v případě voleb nejde, jít nesmí.. aby se během těch ostrých volen v tom někdo hrabal. vychytával, popřípadě upravoval či mazal chybně vložené hlasy??.:)

Tudíž, to je asi tak vzkaz těm zastáncům korespondenčních/ internetových voleb - ten systém by se musel napřed - do posledních podrobností navrhnout, oponentně vydiskutovat, vytvořit, odzkoušet na nějakém větším vzorku - a až potom by se mohlo legislativně odsouhlasit, že se s ním bude volit.

Nikoliv tedy obráceně.že "napřed se v parlamentu odhlasuje že se volit korespondenčně bude, a až potom, s blížícím se termínem voleb, teprve vymýšlet jak konkrétně se to bude dělat, a dodělávat to na poslední chvíli-.-( ́že by to třeba vláda zadala jako zakázku bez výběrového řízení nějaké vybrané firmě ;-D

Mimochodem, že mne tak napadá, zrovna nedávno příležitost byla, když se konaly studentské volby, je provést inovativně, třeba přes ten intérnét. Ale ani na to si jejich organizátoři nevzpomněli, leč "postaru" i tej mládeži ukázali jak se chodí za plentu...

O. Musil 6.10.2021 6:11

No, jak se měly studentské volby konat přes internet, když žádný systém takového hlasování není. Potřebujete nejdříve cosi jako jednoznačnou elektronickou identitu - jako v elektronickém bankovnictví nebo v datové schránce. No, a pak ten systém, který sice dokáže zjistit, jestli jste už volil, ale zároveň neukládá informaci, pro koho jste volil, takže v podstatě systém anonymizace hlasu. Není to nic nového, v Pobaltí to už funguje dlouho a žádné zprávy o volebních skandálech nejsou. Jediným problémem asi může být, že to hlasování nemusí být vždycky úplně tajné (když třebas babičce pomůže počítačově zdatnější potomek), ale to už je problém hlasujícího, ne systému.

J. Krásenský 6.10.2021 11:48

"Jediným problémem asi může být, že to hlasování nemusí být vždycky úplně tajné (když třebas babičce pomůže počítačově zdatnější potomek), ale to už je problém hlasujícího, ne systému."

To je problém systému. Proto musí každý volič sám a osobně za plentu a tam vybrat volební lístek, který vloží do obálky a vhodí do volební urny.

J. Machotka 6.10.2021 9:52

Problém není v prezenční/analogové vs. korespondenční/elektronické volbě, ale v délce mandátu resp. zafixování podmínek na příliš dlouhou dobu. Je pravdou, že v analogové podobě se s tím nedá moc dělat, ale i elektronický způsob může probíhat prezenčně (obdoba CzechIn), a to hlavně kvůli ověření dobrovolnosti volby. Zastáncem korespondenční volby nejsem.

K. Nový 6.10.2021 0:19

Článek míchá 3 různé věci:

- transparentnost, svobodnost, přímost a tajnost samotného hlasování (kde článek nenachází žádné problémy).

- přidělování mandátů (které článek považuje za složité či nesrozumitelné).

- odvolávání zvolených (které článek považuje za nutné ale neexistující).

Ovšem původní článek Petra Bařinky pod názvem „Volby, jaké mají být“ se týkal pouze první věci.