29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Hofbauerová 11.1.2006 12:55

Žádný cílový stav není konečný,

a ač předpokládám, že uvedený popis politických poměrů je reálný, NENÍ to popis konečný. Jedeme dál, jen si musíme uvědomit, že to nepojede samo od sebe. Vždyť jsme po půlstoleté zcela totalitě, snad nikdo nečekal, že to bude snadné. Pěna vynese vždy vynese na povrch tu největší špínu. Článek vyznívá  příliš pesimisticky, nenabízí  řešení, běžný čtenář to buď odmítne, nebo rezignuje. Ale to nemůžeme dopustit. Např. diskuse na těchto chatech dává naději, že lidem to rozhodně jedno není a nebude. Dovolím si panu Hofhanzlovi kontrovat - jak dáte jednou někomu dýchnout svobody, zvykne si a už ji nepustí. Ovšem chci vyseknout VELIKÝ KOMPLIMENT ZA ODVAHU, se kterou jmenuje lidi, kteří jsou stále mocní. To se nevidí často. Děkuji.
Linda 11.1.2006 12:55

Bohužel

Horší je to snad jen v Argentíně. Bez politiky je ale ještě hůř. Volte podle svědomí, jednooké mezi slepými. Menší lháře než větší, menší zloděje než větší, trošku morální než absolutně mrálku absentující. Sami nelžete, nekraďte, a dodržujte desatero. Nepivejte na druhé lidi špínu a nepřijimejte špínu do svého srdce. Já se taky budu snažit, držte mi palce. Čau
Auiam 11.1.2006 12:50

Re: Hrůza

Mate pravdu v tom, ze komunismus hubil jakekoliv zarodky iniciativy a tento zvyk lidem zustal. Jsou ale i veci, ktere bychom se od Nemcu ucit mohli. Po valce bylo po Evrope rozmisteno 250.000 vojaku US Army, kteri jiz svou pritomnosti zajistovali dodrzovani pravidel. Probehla pomerne dusledna denacifikace. Lide, kteri byli v nacistickych strukturach, nemeli pristup do verejne spravy. Po padu komunismu vychodni Nemecko prevzalo pravni rad sveho demokratickeho souseda - tedy na rozdil od nas tam nedoslo k pokracovani komunistickeho "pravniho" statu. Zde nedoslo ani ke zmene pravidel, ani k vymene elit. Problemy vyplyvajici z adaptace na nova pravidla zakonite musely nastat. Strategie, kterou pouzili, je dle meho nazoru zdrava a spravna.
 
provokatér 11.1.2006 12:43

Volte komunisty

ať předvedou co slibují. Pokud nezakážou církve, vadili by mi v čele parlamentu nejmíň.
kuberi 11.1.2006 12:05

naše dnešní krize

jakkoli nese všechny charakteristické znaky české kotliny, jejího historického a politického vývoje, není zdaleka jen krizí naší, ale krizí ne-li celosvětovou, určitě evropskou. Lišící se v jednotlivých zemích jen mírou demoralizace a devastace etických principů. Téměř všechny,původně ušlechtilé ideologie se v průběhu minulého století proměnily v nástroje, cesty k materiálnímu bohatství. Vždy pro skupiny (různě početné) vyvolených, obdařených z hlediska etiky negativními vlastnostmi. Pro naši postkomunistickou "elitu" to platí dvojnásob. A tak ji v nadcházejících volbách nevolme. Je to v bezradnosti a beznaději, kterou v nás článek Čestmíra Hofhanzla ještě posílil krůček k nápravě věcí veřejných nepatrný, možná jediný možný.
Dk 11.1.2006 11:32

Hrůza

Už jsem ty nená visti a hrůzy ani neměla sílu dočíst.Kde si pan bývalý poslanec myslí,že by se oběvili po 40leté vládě KSČnějací zázrační nadlidé,kteří by to tady bezchybně převedli od zplundrované země ke slušnému životu.Stačí se podívat vedle.Němci nacpali do bývalé NDR neuvěřitelné peníze,měli tam neomezené množství odborníků vyrostlých v demokratické části/NSR/ a problémy tam mají stále a vyrovnání s bohatším /bývalým záp.Německem je vnedohlednu.Ono je potřeba také změnit myšlení lidí aby zjistili,že podnikáníje tvrdá a potřebná řehole a soukromé vlastnictví nedotknutelné.Právě na závisti byl založena komunistická výchova a ovoce sklízíme dodnes 
Fantom 11.1.2006 10:19

Re: Re: Bohužel,

Ne, Velký bratr typu Brežněv už nehrozí. Za nitky netahá jeden  člověk, ale zájmové skupiny. Ty vznikly z bývalých nomenklaturních kádrů - a potřebovaly moc. A ta bez majetku není. Klaus jim dovolil v naší divoké privatizaci získat majetky za symbolickou korunu, a ti pak ovlivňují dění v zemi. A jak tahají za nitky? Už nejsme v Itálii 19. století, nýbrž v době úplatků. Za každou lumpárnou stojí úplatek politikovi. To Vám uniklo? Potěš PánBůh...
Joska 11.1.2006 9:50

Re: bez

To je banah těžký... Všimněte si kolik lidí kolem nás soudí poltiky takto :  je inteligentní, vzdělaný, dobře vypadá a ....jsou rozhodnutí. Nikdo se nezabývá jeho charakterem, skutky důvěryhodností... Nastává tedy tragická konstelace -  o našich životech často rozhodují inteligentní a všehoschopní gauneři. 
Veteran 11.1.2006 9:43

Re: Bohužel,

Autorova pravda se mi zdá velice pochybná. Všichni jsou darebáci a za nitky je tahá někdo tajemný v pozadí. Ale ani šprochu o tom, kdo to je a jak to provádí. Tím se dá vysvětlit všechno, kdykoliv a na kohokoliv. Navíc říkat dnes něco o Pithartovi a autorově rodné ODA je s křížkem po výročí funusu.
Joska 11.1.2006 9:42

Re: Re: Re: Smekam pred odvahou

Potvrzuju!
Joska 11.1.2006 9:41

Re: Re: Re: Re: Smekam pred odvahou

Soudím, že tedy především ne ty, kteří tam jsou dnes. Slovy M. Zemana, je nutná "deratizace" - parlamentu.
VladaPing 11.1.2006 9:35

...........dne 7. listopadu 2005

Kouzlo nechtěného ?
 
P.S.
Dotaz :
Je to nakažlivé?
ZZ 11.1.2006 9:34

Žiadna nádej

Pekné a poučné čítanie, ale dosť smutné. Už to tu v diskusii padlo: Koho teda voliť? V SR to je o tom istom a mám strach že je to ešte horšie. A to sme ešte pozadu, u nás sa chystá vyhrať voľby ukričaný Fico, čo by som prirovnala k štádiu Grossa. Ale naozaj z toho nie je asi žiadne východisko okrem toho zakuklenia a absolútneho nezáujmu o politiku, končiaceho pri voľbách volením najmenšieho zla.
Novák 11.1.2006 9:33

Jen tak na doplnění

autor článku má plnou pravdu. A když hrozilo, že ti, co byli použiti jako "rozbuška", čili studenti, něco pochopí a budou se snažit ovlivňovat další vývoj, byli jednoduše nasměrováni jinam, konkrétně protestovat proti vysílači na Žižkově. Přitom nikomu dnes nevadí, když jim mobilní operátor strčí vysílač obrazně řečeno přímo do postele nebo vulgárněji do pr**le.
Perunka 11.1.2006 9:17

Celé to bylo velmi zajímavé

a většinou pravdivé. Zanechme všech nadějí.
Fantom 11.1.2006 9:02

Bohužel,

autor má, dalo by se říci, úplnou pravdu.
Optimista 11.1.2006 8:36

Re: Re: Re: Smekam pred odvahou

Když jsem začínal číst ( postupně-jak bylo publikováno) dílko pana Hofhanzla - v prvopočátku jsem byl oponentem jeho povrchního ( není historik ) hodnocení let 1948-1989. To co nám odkryl ze zákulisí svého aktívního působení v politice - hodnotím jako osobní odvahu! Jsem bývalý komunista - asi " okresního formátu " - tedy s nedohlédnutím do pražských politických zákoutí, kde ruka ruku myje bez rozlišení polit.příslušnosti. Doktor Hofhanzl poodhalil roušku špíny a bohužel v řadě momentů ukázal, jak beznadějná je snaha měnit stav věcí veřejných. Koho tedy volit ? 
milan 11.1.2006 7:52

Třeštění

To bylo opravdu napsáno v Třeštici. Vy už to nepijte ani ředěný, pane Hofhanzl. Proč jsem si radši nepřečet Pištu Hufnágla!?
banah 11.1.2006 7:22

bez

Pro laika pěkný pohled do zákulísí politiky. Zde by si měl každý jednou pro vždy uvědomit, že politika je věcí politiků. tdy člověka, lidí a při posuzování koho volit věnovat se osobní a osobnostní charakteristice člověka, tj. konkrétní osoby a posuzovat ji podle toho co dokázal v osobním životě, v rodině, v zaměstnání, komu pomohl, komu ublížil. Nepodléhat tedy "kouzlu" programu politických stran, když tyto jsou lidsky anonymní, nezávazné, neadresné.
Kuba 11.1.2006 6:46

Asi tak

Podle autora jsme u nás (krom snad něho) neměli nikoho slušného, morálně, politicky či ideologicky nezkorumpovaného, kdo by se postavil do čela po něžné revoluci. Takoví slušní se ale do čela nikdy nestaví, přesto že většina občanů tvrdí, že takové vůdce by chtěla mít a proto hledají novou  "slušnou" stranu, kterou by mohli volit. . Projděte dějiny a hledejte takové vůdce. Bohužel jsme jen lidé a ti slušní pracují, drží hubu a netouží někoho vést či mít nějakou moc. Proto si musíme vybírat cestu nejmenšího zla a vedoucí elitu co nejčastěji střídat když to jde.
EVa 11.1.2006 6:30

Re: Re: Smekam pred odvahou

Vážený Ladislave, nevím jak vy, ale já si pamatuji pana Hofhanzla již od toho 90. roku, kdy se objevil v politice a musím říci, že to byl jeden z mála poslanců, kterých jsem si vážil, protože to co píše dnes, říkal a prosazoval už tenkrát. A když to nemělo smysl, sebral se a odešel. Podívejte se kolem sebe dnes, myslíte, že někomu z těch dnešních kašpárků ještě záleží na nějaké morálce, idejích či podobných nesmyslech. Zkuste takového Krause, například.
Doc 11.1.2006 4:47

....Evropská civilizace

vyrostla na základech položených civilizaci doby antické tj. doby Řecké a Římské  .....
Ladislav 11.1.2006 3:23

Re: Smekam pred odvahou

No, škoda že to píše až tedka a ještě větší škoda že když byl aktivní v politice tak (podle svých slov) nedokázal ničeho dosáhnout.
Drevorubec 11.1.2006 2:51

Smekam pred odvahou

pana Hofhanzla, ktery ma odvahu napsat (ne jenom rici) jak to opravdu bylo a je. Bude ale asi muset chodit domu z prace kanaly. Bohuzel. Kam jsme se to dostali?
rohlik 11.1.2006 1:55

To už víme

Kdo se zajímá o politiku, ten zná vše, co si autor tohoto článku dovolil napsat. Není síla, která by dokázala cokoliv zvrátit. Vládnou nám média a prostřednictvím nich jejich vlastníci. Kdo to je, není problém zjistit. Vlády jsou jen figurky, stejně jako občané tohoto státu. Například neskutečná drzost monopolů jako je ČEZ nebo RWE neustále zdražovat energie kvůli ziskům, při těch ubohých platech a nezaměstnanosti vede k růstu počtu bezdomovců a lidí pod úrovní už tak nízkého životního minima. Výsměchem jsou i miliardové dotace investorům (Hyundai, Toyota) z peněz vybraných od našich podnikatelů a občanů, místo, aby se daňe snížili všem stejně - na úrověň zahr. investorů. Tj. aby daň byla nulová nebo dokonce záporná, jako to mají oni.
knedlik 11.1.2006 0:43

kdyz ne deset, alespon tri

Obavam se, ze vetsina ceskeho naroda, az patologicky nevrla vuci cemukoliv zavanejicim nabozenstvim vubec, krestanstvim a nerku li, katolicismem obzvlaste, si neuvedomi ze i presvedceny ateista muze zit podle vetsiny prikazani desatera (kdyz vypusti to podstatne, Boha). Proto, pro zacatek by bylo mozna treba i jen nebat se, nelhat a nekrast.