25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Náš sankční seznam

Docela dobře chápu, že pokud občan čte o obřích, trojpodlažních jachtách s luxusním vybavením, bazénem a zlatým sanitárním zařízením v majetku těch, které nazýváme „ruskými oligarchy“, že se mu v kapse plné nezaplacených složenek otevírá ona příslovečná kudla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Brunner 10.4.2022 21:45

R^R^

J. Urban 10.4.2022 16:10

Problem s uredniky je velky. Konkretne ty "stavebni urady", podlehajici politickym garnituram mest a obci. Urednik muze "pochybit", ale nic se nedeje. Pokud dojde k skode (vymozene jedine soudne a jen nekdy), zaplati skodu ci pokutu nikoli ten urednik ci zvoleny politicky pohlavar, ale mesto ci obec z penez danovych poplatniku.

A. Ová 10.4.2022 10:39

Neměli bychom zakázat Putinovi chodit na Záchod?

M. Hoblík 10.4.2022 9:24

Asi to byla pravda, když nás učili, že bohatství je všech...

D. Uhlár 10.4.2022 18:42

Ne, to je jen výmluva zlodějů a lapků, a sebevětší hromada keců na tom nic nezmění

P. Hák 10.4.2022 8:42

Nojo, jsme ve válce a to se pak může proti ageresorům postupovat rázně!

Ale jsme taky ve válce proti změně klimatu a ten kdo jezdí autem nebo jí maso je přece klimatický agresor, takže vyvlastnění by bylo oprávněné i zde!

A jsme ve válce proti diskriminaci a nenávisti. Co ti, kdo agresívně nechtějí podporovat Prágl Prejt, he? Těm se vyvlastňovat nebude?

P. Dvořák 9.4.2022 19:43

Aha, Právo!

Pan ombudsman si patrně nevšiml, že oni oligarchové, jejichž majetek je obstaven, pomohli vytvořit v Rusku režim s Putinem v čele. Pokud by se tedy odvážil označit Putina za válečného zločince, jsou tedy jeho podporovatelé spoluviníky.

Pokus pana Křečka odsouvat problém ruské agrese odkazem na to, že i u nás si leckdo nakradl, je hezké, ale co proti těmto lumpům udělal on? Je to stejný výkřik, jako mlácení černochů v Americe.

V. Povolný 10.4.2022 8:58

Nesouhlasím. Pan Křeček naprosto správně poukazuje na to, že bez korupce a nerespektování zákonů od odpovědných lidí u nás by situace s majetky ruských oligarchů vypadala jinak. A taky na to, že na oligarchy si teď došlápneme, když Rusko bombarduje Ukrajinu. Ale ti naši vlastní korupčníci, co tenhle stav umožnili, zůstanou bez trestu. A to je pravda. Ostatně, o špatné vymahatelnosti práva u nás si už cvrlikají vrabci na střeše.

L. Zídek 9.4.2022 18:29

Jo audit majetků šéfů stavebních odborů a jejich rodin je jen hezký sen !

H. Rybnická 9.4.2022 15:32

TAk trochu by mne zajímalo. jak se ruským občanům podařilo zakoupit Karlovy VAry. Učitě zajímavá story.

J. Karza 9.4.2022 17:02

Tož, jedině tak, že jim to někdo rád prodal:-)

J. Sedlář 10.4.2022 18:07

Na to byste si měla také pořádně posvítit, ne jen "tak trochu". I pro ty co prodali žádám co nejpřísnější....... Co navruhejete?

S. Ševeček 9.4.2022 12:42

já si chci taky přirozdělit nějaký majetky !

S. Rádl 9.4.2022 9:00

Nemám nic proti zabavení majetku získaného trestným jednáním, ale to je otázka soudu (ale ne lidového). Současné "zmrazování" a následné zabavování majetku mi připomíná vyvlastňování kulaků. Taky byli bohatší než ostatní... A po masírce tehdejší propagandy bylo to vyvlastňování většinou lidí schvalováno.

L. Harvánek 9.4.2022 11:09

Tyhle majetky byly pořízeny za skutečné a nefalšované peníze. Je chybou společnosti, že přijala takové zákony, které umožnily získávat majetek ne zrovna čestným a morálním způsobem. Vlády československé republiky po skončení obou světových válek přijaly zákony, které alespoň dočasně znemožnily se obohacovat způsobem nepřiměřeným a popřípadě tenhle majetek zabavovaly.

D. Uhlár 10.4.2022 18:46

Otázka za milion ovšem je, co je to nepřiměřený majetek. Když vy pojedete 10 let po sobě na letní i zimní dovolenou, utratíte za to 100 tisíc ročně, a já nepojedu a peníze uložím, za deset let mám na účtu o milion víc než Vy. A to podle Vašich měřítek asi bude nepřiměřený majetek, když jsme oba dělali stejně a za zhruba stejný peníz, že?

B. Rudolf 9.4.2022 17:01

Toto je složitější záležitost. A pokud vím, tak zatím jde o zmrazování a toto zmrazování by mělo podléhat zákonům. Nikoliv lidovým soudům.

Smyslem tohoto jednání je snaha vytvořit tlak na ukončení války na Ukrajině. Vám asi připadá nespravedlivé, že nějakému oligarchovi je dočasně zmražen majetek. Ale porovnejte to s nespravedlivou válkou, která zabila desetitisíce lidí, mnohem víc jich zmrzačila a statisíce lidí už připravila o jejich domovy. Viníkem této války je vedení Ruska. A všichni výjimečně bohatí Rusové, kteří se nezapojili do snah o ukončení této války a o odchod ruské armády z Ukrajiny, jsou do jisté míry spoluviníky. Nemáme mnoho prostředků jak vyvíjet tlak na ukončení této války. Toto je jeden z nich.

I. Polák 9.4.2022 20:17

R^

M. Drašner 9.4.2022 8:53

Pane Křečku, házet tahle rozhodnutí na úředníky na stavebních úřadech je hloupé a vy sám byste to měl z doby svého působení mimo státní správu - tedy pokud za úředníky nepovažujete i starosty a různé radní. Ti totiž o těchto věcech rozhodují a berou úplatky. Pochopitelně příkazy nejsou písemné a tudíž doložitelné (když si vás bez důvodu zavolá starosta, nenastavujete si telefon na nahrávání, protože důvod předvolání většinou do poslední chvíle nevíte). Politik pak většinou po jenom volebním období končí a může si užívat, zatímco úředník aby vysvětloval, proč schválil nějaký nezákonný požadavek, když nemůže dokázat, že to bylo na příkaz a druhou variantou bylo vyhození (ono se vždycky něco najde). A za druhé, podle bývalého stavebního zákona mohla obec nepovolenou stavbu zbořit na své náklady a pak se soudit se stavebníkem o náhradu. Třeba léta a o částku, leckdy přesahující roční rozpočet.

J. Karza 9.4.2022 8:55

Koudelka to vyšetří a objasní

J. Brei 9.4.2022 9:18

No, když příkazy nejsou písemné a doložitelné, jak to tedy víte, pane Drašner. Já si spíš myslím, že je v tom obyčejný strach o sebe a své blízké. Zkuste mafiánům nařídit odstranění stavby. Řekl bych, že budete rád, když to Vy a Vaše rodina ve zdraví přežijete. Dávat v sázku zdraví a život svůj a své rodiny? To vyžaduje velký entuziasmus. A dočká se vůbec takový člověk nějakého ocenění?

O. M. 9.4.2022 15:18

Ovlivňování úředníků (ve většině případů úřednic) stavebníbo úřadu, případně úředníků jednotlivých odborů samospráv ( což je snazší) k stavebnímu záměru se vyjadřujících, členy místních samospráv je bohužel celkem běžná věc. Nemusí jít rovnou o rozhodování povolit / nepovolit, ale jen o změkčení omezujících požadavků na stavebníka kladených. A právě ta ústnost je na tom nejzákeřnější.

J. Urban 10.4.2022 16:12

Jo, pisete to zcela spravne.

I. Polák 9.4.2022 20:21

Proč myslíte, že současná vládní koala nepřipustila opravdovbé změny stavebního zákona a zejména vznik centrálního stavebního úřadu?

J. Karza 9.4.2022 8:27

Evropa spěje k ekonomickému, sociálnímu a politickému úpadku už dlouho. Teď se to významně urychlí.

J. Karvaiová 9.4.2022 7:59

V tomto má Křeček pravdu. Mě to napadlo už při řešení Čapího hnízda. Když jsme tak důslední k Babišovi, pojďme se tedy porozhlídnout i po ostatních . jenže to ne, to není potřeba. A zároveň vyvlastnění je precedens, který nyní vypadá bohulibě. jenže by mohl být v budoucnu použit pro další vyvlastńování a pak už je jen krůček k tomu, aby kdekomu kdeco vyvlastnili pod jakoukoli záminkou. Takže je tu opět nutné zavést tvrdé sankce proti korupci a nutnost dodržování zákonů naprosto pro každého se vším všudy. Vždyť ono to už začíná přimhuřováním očí za porušení dopravních předpisů a pokračuje dál a dál. učíme tím lidi, že předpisy jsou od toho, aby se porušovaly

B. Rudolf 9.4.2022 16:49

Ten problém je jiný a je hlubší. Ukrajina byla vojensky přepadena Ruskem, které se pokouší ji vojensky dobít. Napáchalo tam obrovské materiální škody, ale především tam ruská armáda povraždila velké množství nevinných lidí.

My se to snažíme zastavit. A zastavit tak, aby Ukrajina nepřišla o svoji svobodu. Hledáme veškeré únosné páky na Putinovo Rusko, aby s tou hrůzou skončilo a aby ji v dohledné době už nezopakovalo.

Víme dobře, že sankce proti Rusku mají největší efekt, pokud jsou namířeny proti ruské "věrchušce". Na jednu misku vah je potřebné položit vraždění na Ukrajině a na druhou stranu vah přešlapy, kterých se dopustíme zmrazením majetků ruských oligarchů.

B. Rudolf 9.4.2022 17:08

Pravopisná poznámka: Ukrajina byla vojensky přepadena Ruskem, které se pokouší ji vojensky dobít i dobýt.

B. Rudolf 9.4.2022 4:39

Pan Křeček si zřejmě zatím vůbec nevšiml, že na Ukrajině je válka.

R. Langer 9.4.2022 6:13

No a? Jak to s tím souvisí? 8-o