Neviditelný pes

POLITIKA: Narovná EET podnikatelské prostředí v zemi?

29.11.2016

Elektronická evidence tržeb začne od prvního prosince narovnávat podnikatelské prostředí v České republice. Takový je alespoň záměr ministerstva financí.

Měl spočívat v tom, že už nebude tak jednoduché nepřiznávat finančním úřadům všechny tržby a platit nižší daně. Poctiví podnikatelé by tomuto kroku měli zatleskat a těšit se na konec nekalé konkurence. Čím více se tento okamžik blíží, tím více je optimismus opouští.

Narovnat podmínky pro podnikání prostřednictvím elektronické evidence tržeb je možné pouze tehdy, když se bude týkat všech. Výjimky z evidence vytvářejí prostor pro nejrůznější manipulace a tím snižují naději na to, že skutečnou výši tržeb budou přiznávat všichni.

Nejde pouze o nejnovější návrh na osvobození podnikatelů využívajících institut paušální daně. Řeč je o vyjmutí tzv. stánkového prodeje občerstvení z elektronické evidence tržeb.

Tato možnost nabídne prostor pro nejrůznější triky, jak se vyhnout přiznávání skutečných příjmů. Takže v původním návrhu narovnané podnikatelské prostředí se opět křiví ještě před tím, než začne elektronická evidence tržeb fungovat.

Lepší výsledky než neschopní politici

Chystané změny s plátci paušální daně a s e-shopy zase činí podnikatelské prostředí nepředvídatelným. Jednak není jisté, zda projdou, a už vůbec nelze spoléhat na to, že nepřijdou další návrhy na úpravu pravidel.

Tyto obavy umocňuje skutečnost, že zmiňované nápady nepřinesla praxe. Systém elektronické evidence tržeb ještě naplno neběží a zkušební provoz se e-shopů vůbec netýká. Což vyvolává dojem, že zákon nebyl úplně dobře připraven.

Není divu, že nejnovější aktivitu ministra financí nekritizují pouze opoziční politici, ale také koaliční partneři. Přitom při nekonečných obstrukcích ve sněmovně, kterými opozice schvalování zákona účinně brzdila, Andrej Babiš opakovaně zdůrazňoval, že prosazení elektronické evidence tržeb považuje za prioritu svého působení ve vládě. Dokonce v případě jejího nezavedení či špatného fungování dal všanc pokračování ve své politické dráze.

I přes komplikace, které se v těchto dnech objevily, se nemusí bát o svoji bezprostřední politickou budoucnost. Od prvního prosince elektronická evidence tržeb začne fungovat a její systém se totálně nezhroutí.

To neznamená, že by mu nemohla zkomplikovat politickou kraiéru. Současné a případně i nějaké další problémy kazí pověst Andreje Babiše profesionála, který dovede svůj resort řídit jako firmu a dosahovat tím daleko lepších výsledků než neschopní politici ze zavedených stran.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek