23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Nalevo od komunistů

27.10.2005 20:09


 

"…Vraťme se tedy do těch dickensovských časů, kdy člověk byl pracovník, dělník, kdy byl opravdu jen přívěskem kapitálu.

Já bych vám tady připomněl, co říkal Marx o uzavření pracovní smlouvy - že ty dvě právně rovné strany mají pozici samozřejmě zcela jinou. A jakmile je smlouva uzavřena, kapitalista odchází s úsměvem, kdežto dělník schlíple se za ním plouží. A to je sice, dejme tomu, 150 let, ale na tom základním charakteru tohoto vztahu se nezměnilo nic. Prostě, rozdíl mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem zůstává.

Obnovujeme kapitalismus. A jde o to, jakou bude mít u nás povahu. To ještě rozhodnuto není. A v tomto smyslu je správné, že sociální demokracie přichází jako hlavní síla vládní koalice s novým zákoníkem, zákoníkem práce, protože chce zajistit základní práva pracujících jako občanů, základní práva zaměstnanců, která jsou vyjádřena v Listině základních práv a svobod. Tady je to základní dilema…"

Odborářští bossové na balkonech nadšeně mávají a tleskají, zbývajících 110 komunistických poslanců zamačkává slzu dojetí při Jičínského slovech o dělníkovi, přívěsku kapitálu, schlíple se ploužícím za usmívajícím se kapitalistou.

Tak teď už jen tu Internacionálu na konec schůze, zasloužilé dojičky a taviče do předsálí, požádat soudruha Škromacha, ministra socialistické práce a socialistických věcí, jakož i pověřeného ministra socialistického zdravotnictví zda by nebyl tak laskav a nepřevzal i vedení VZP a můžeme začít hlasovat o Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti mezi lety 1989 - 2005.

www.angle.cz, blaha@angle.cz