19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Nadsamci vs. ženy

17.1.2006

Tak nám manželka pana premiéra sdělila, že ženy se do politiky nehodí, protože podle ní na to nemají „ten správný pohled“. Svým způsobem má pravdu. Pokud si totiž politiku představíme jako to, co provozuje její muž se svými kumpány (například s dr. Rathem), pak politika skutečně není vhodnou arénou pro ženy. V hospodě mezi hulvátskými arogantním opilci, kteří ztrácejí sebekontrolu, se ženy taky zpravidla necítí dobře ani bezpečně. Je jim totiž jasné, že ve rvačce s nimi by asi neměly moc šancí uspět a normální slušná komunikace se s takovými individuy zpravidla vést nedá.

Paroubkové a Rathové jsou sice opilí jenom mocí, ale jejich způsoby jsou podobné jako u těch hospodských rváčů někde v RaJ čtvrté cenové skupiny. Už jen z toho, co se na nás valí z televizních obrazovek při politických debatách, se slušnému člověku – ať je to žena či muž - dělá nevolno. Jenom naprostá masochistka by mohla zatoužit se něčeho tak hrubého, sprostého a podpásového osobně zúčastnit.

Hulvátství, arogance, lhaní, velikášství, namyšlenost, vychloubání se, sprostota, hrubá síla, touha uchvátit co největší moc pro sebe a zneužívat ji k potlačení jiných – to jsou spíš vlastnosti samců než samic. Zatímco samci se mezi sebou hlučně perou o mocenskou pozici v hierarchii stáda či smečky, samice dbají hlavně o bezpečí a pohodu svých mláďat.

Co si ale občané přejí od politiků? Opravdu jen rvačku o posty, hrubost a aroganci moci? Nepřejí si občané mnohem víc právě tu pohodu a bezpečí pro svoje mláďata? Aby jejich děti nikdo neohrožoval? Nejen zločinci a teroristé, ale ani vláda tím, že jim totálně zadluží a znepříjemní budoucnost jak svojí rozhazovačností, tak oddalováním nezbytných reforem? Mají politici řešit problémy, které pálí občany, mají odpovědně, uvážlivě a koncepčně přistupovat k reformám, nebo mají dělat jen prázdná gesta a vykřikovat silácká slova „já jsem nejlepší, na mě nikdo nemá“ a přitom v tom lepším případě skutek utek, v tom horším pak jejich skutky vedou leda k chaosu, jaký dnes vidíme například ve zdravotnictví?

Občané by od politiků určitě přivítali spíš mravenčí pilnou práci, jejíž výsledky by sami opravdu pocítili ku svému prospěchu, než pouhou okázalou chvástavost, kdy je o těch údajných „báječných výsledcích“ přesvědčuje jenom nějaký arogantní nadutec z televizní obrazovky, přičemž lže, uráží a osočuje všechny, co si dovolí vyjádřit kritický názor. Politika této vlády totiž není o reálné práci pro občany, o reálném řešení nahromaděných problémů, je pouze o permanentní chvástavé a ohlupovací kampani vedené za peníze daňových poplatníků všemi prostředky, a to včetně podpásových, a s jediným cílem: udržet stávají garnituru u moci.

Není pochyb o tom, že kdyby bylo v politice více žen, byla by politika jiná. Bylo by v ní méně hrubosti a více empatie. Bylo by v ní určitě více té mravenčí pilné práce ve prospěch občanů a méně rvaček, sprostoty, chvástavosti a nadutosti všelijakých „nadsamců“, kteří na „pohodu a bezpečí mláďat“ zvysoka kašlou, protože jejich jediným zájmem je urvat pro sebe co největší moc, aby oni sami mohli ovládat jiné.

Ve zkrácené podobě vyšel tento článek v Lidových novinách 12.1.2006