28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Naděláno v gatích

19.7.2017

Znáte lidovecké tanečky, chvíli vpřed, chvíli vzad, krok dopředu a hned dva zpátky? Je to znamenitá partaj, ta naše Klidná síla.

Z nějakého dosud výzkumem nezjištěného důvodu se před časem lidovci jako smyslu zbavení nechali zlákat rujným vábením politicky neukotvené partaje, která si říká STAN. Ti se poté, co se velmi nezaslouženě dostali po zádech TOP 09 do Poslanecké sněmovny, rozhodli vyzkoušet politické parazitování u KDU-ČSL - a ono to vyšlo! Lidovci v nezřízené pýše přistoupili fanfarónsky na tento projekt, který jasnozřivě od počátku správně vyhodnotil jejich vedením nenáviděný otloukánek Jiří Čunek jako nesmysl a také to v disentu tvrdil.

Mimochodem, Starostové a nezávisli v jakémsi rauši způsobeným patrně trvale větší konzumací alkoholu na komunální úrovni propadli představě, že je voliči chtějí vidět v parlamentu. Tak to se tedy spletli, protože jejich preference byly a jsou spíše na úrovni statistické chyby než kdekoli jinde. Co platí v komunálu, pro Parlament neplatí ani náhodou.

A tak postupem času průzkumy preferencí voličstva ukazovaly setrvale výsledky hluboko pod 10 %. Přesto jsme poslouchali Gazdíkovo plácání o optimistickém výhledu ve volbách a hrdinná vyjádření lidoveckého šéfa Bělobrádka, že se STAN v koalici a nikdy jinak a že žádné obavy. Naposledy minulý pátek. No, o víkendu se trochu popilo a máme tu úterý a v gatích je naděláno. Širší vedení KDU-ČSL fakticky vycouvalo z koalice (smlouvu pochopitelně nevypovědělo, to by bylo moc odvážné a nebyl by to výraz klidné síly), když vyzvalo STAN, aby vstoupilo na kandidátky lidovců. Tak bude dosaženo jistoty 5% zisku a vstupu do Poslanecké sněmovny.

Lidovecký šéf Bělobrádek je mírně řečeno za trotla a jen neví, jak vycouvat ze svých výroků, kdežto jediný místopředseda Jurečka se chová trochu zmužile a stojí si za svým a hájí koalici (alespoň včera, tj. v úterý 18.7.). Ale protože to je amébní lidovec, tak jistě změní názor, protože tak je to správne a tak to má byť. Pobavil šéf STAN Gazdík, když utrousil, že to není blesk z čistého nebe. Tomu to opravdu politicky pálí.

Kdybych byl voličem KDU-ČSL (kterým pro Boha živého nejsem), tak bych lidovce nevolil ani náhodou. Volit stranu, která neví, jak jít do voleb, a místo zdravého sebevědomí provozuje politickou soběvraždu, to už vyžaduje dávku psí věrnosti. Tu ale bohužel skalní voliči tohoto lísavě příchylného politického tělesa mají víc, než zdravého rozumu. Takže je po radosti, asi se tam ti výtečníci zase dostanou.

A takhle my tady žijeme.