19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Nadějné vyhlídky.

8.12.2020

Je konec roku 2020. Morová rána uzavřela hospody, ale myslím, že přesto nevyhyneme. Homo sapiens je parazit tak úporný, že bude těžké jej vyhubit. Tahle planeta se nás hned tak nezbaví, pokud se o to nepostaráme sami.

Než k tomu dojde, umíme předvádět kejkle nevídané, a to zvláště na jevišti politickém. Podívejme se na to naše malé divadélko. Realistické divadlo to určitě není. Natož Národní. Spíše něco mezi Divadlem komedie a Husou na provázku. Budoucnost vtipně předznamenává osud brněnského Svobodného divadla, které zaniklo.

Pojďme tedy chvíli sledovat současné vrtění naší opozice. ODS, TOP 09 a lidovci slavnostně vyhlásili předvolební koalici. Můžeme se na to blíže podívat.

Podle posledního průzkumu volebních preferencí (3.12.2020) má ODS 10,5 %, Topka 5% a lidovci 4,5%. Motivace TOP 09 je celkem jasná. Pokud by se na někoho nepřilepila, zřejmě by se do sněmovny dívala nejvýš oknem zvenku. Podobné je to s lidovci.

Těžko pochopitelná je ovšem motivace ODS. Spojení s těmito dvěma subjekty pro ni může být těžce kontraproduktivní. Za dob Klausovy vlády v koalici s lidovci se říkávalo, že slovo nepřítel se stupňuje následovně : nepřítel, úhlavní nepřítel, koaliční partner. Lidovci jsou naprosto nevypočitatelní a co je nejdůležitější – nejsou ochotni nijak bránit muslimské invazi do ČR. Vzpomeňte, kdo pomocí průhledného citového vydírání prosazoval projekt přijímání arabských „sirotků“ . Ano, byla to paní Michaela Šojdrová, poslankyně strany lidové v EP.

Ještě nepochopitelnější je spojení ODS s Topkou. Tento soukromý pašalík si vytvořil Kalousek poté, co musel odejít od lidovců po pokusu vytvořit po volbách v r. 2007 vládu s Paroubkem a komunisty. TOP 09 je etalonem lživého pokrytectví. Navenek o sobě tvrdí, že je pravicovou stranou. Pak se ptám (a nejen já), co pravicového je na jimi prosazovaném urychleném poklusu do pasti euroměny ? Co pravicového je na devótní podpoře socialistického modelu Evropy v podání současné bruselské kliky ? Co pravicového je na postoji k problému muslimských vetřelců, jaký prezentuje např. čestný předseda TOP 09 kníže Schwarzenberg ? „Český exministr zahraničí rakouskému listu Tiroler Tageszeitung řekl, že odmítání migrantů ze strany Česka, Polska a Maďarska je ostuda. A že by to EU neměla zemím V4 tolerovat a měla by je případně finančně potrestat“. (zdroj)

Věřím, že pokud myslí ODS spojení s takovýmito subjekty vážně, mnoho jejích potenciálních voličů prchne jinam a bude sypat na stopy pepř. Ona i sama ODS na tom není moc dobře. Její vyjádření k problematice evropské „integrace“ i k problému migrace jsou vcelku mlhavá. Nakonec o stavu této kdysi slušné strany svědčí výmluvně např. to, že je ochotna se veřejnosti prezentovat takovými lidmi jako je hysteroidní klaun Pavel Novotný.

Ze všech těchto důvodů vidím možný volební zisk tohoto uskupení jako nepříliš nadějný.

Ale podívejme se na další koalici, již prakticky upečené souručenství STAN a Pirátů. Myslel jsem si, že mne v politice už nic moc nepřekvapí. Ale tohle je divadelní kus horrového střihu.

STAN jsem vždy považoval za vcelku marginální politický subjekt, po všech stránkách nadbytečný. Standové nepřinesli do politiky žádné nové myšlenky, žádné nové vize, ideově vypadali vždy tak nějak jako že moc neví. Nevím, je-li to kouzlo nechtěného nebo geniální plán, ale právě to považuji za důvod jejich stále vzrůstající voličské obliby. Myslím, že lidé je volí především proto, že nikoho neštvou. Jak se říká – nepomůže, ale neublíží.

Ve svém programu se ovšem označují jako strana středová až středopravá. Není tak dávno tomu, co se o STAN psalo jako o naději české pravice.

Ani já jsem STAN nikdy ze sympatií k levici, natož extrémní levici nepodezříval. A tak se mi jen protáčejí panenky, když zírám na pana Rakušana a soudruha Bartoše, jak se spolu svorně tetelí u řečnického pultíku.

Pojďme se na Piráty podívat blíže.

Ideová a programová rétorika Pirátů mistrovsky buduje mimikry středové strany, která vlastně navrhuje samé rozumné věci. Skutečná ideová orientace Pirátů je ovšem poněkud jinde.

V r. 2016 založil řecký komunista, bývalý ministr financí v Tsiprasově vládě, hnutí zvané DiEM25. Pro ukázku jen výňatek :

Nyní se musíme sjednotit na společné vizi pro Evropu, která uznává současná omezení Evropské unie a usiluje o budování nových forem nadnárodní solidarity.

Období velké krize jsou také časem velké příležitosti. Proto jsme se shromáždili, abychom ovládli EU. Opuštění evropského projektu a návrat k samostatných národním státům není alternativou. Krize v oblasti životního prostředí, hospodářství a koronavirová krize prokázaly to, co jsme již věděli: skutečná řešení pro většinu, nejen pro pár lidí, mohou přijít pouze tehdy, když spojíme síly přes hranice.

Toto je poslání DiEM25: koordinovaným úsilím, všude v Evropě, sjednocovat podobně smýšlející občany a vytvářet dostatečnou sílu, abychom uchránili EU před ní samou. EU se sjednotí, nebo zahyne. Musíme jednat rychle, než bude příliš pozdě: proto jsme Hnutí za demokracii v Evropě 2025 (DiEM25).

Skandální je postoj ‹ne na našem dvorku», který většina členských států EU zaujímá vůči uprchlíkům přistávajícím u evropských břehů a který ilustruje, jak narušení evropského správního modelu vede k etickému úpadku a politické paralýze, a současně slouží jako důkaz, že xenofobie vůči mimoevropským uprchlíkům navazuje na zánik vnitroevropské solidarity. (zdroj)

Dvěma členy hnutí jsou zahraniční expert a europoslanec Pirátů Mikuláš Peksa a jeho poslanecký kolega Ondřej Profant. Jejich členství v tomto levicovém proudu přiživuje nejistotu, jaká je skutečná politická orientace České pirátské strany. Spekulace o jejím ukotvení jsou o to silnější, že se s manifestem Diem 25 ztotožnil její celorepublikový výbor.

K těmto myšlenkám a znění celého manifestu se přihlásilo předsednictvo pirátů 22.4. 2016 (viz zde a zde). Další ilustrace skutečného směřování Pirátů např. zde: Bojkot Izraele v ČR: Skrytý antisemitismus Pirátů a Zelených? nebo zde: Nový český politický blok Pirátů, aktivistů, neziskovek a levicových liberálů by mohl vyhrát příští volby.

anarchisti

Ivan Bartoš mezi svými

Soudruh Bartoš přišel také podpořit squattery, kteří protiprávně vnikli do cizí budovy a jistý čas ji okupovali (známá Klinika). Viděl jsem rozhovor s jedním z těchto „alternativních“ výtečníků, který pravil, že není třeba fetišizovat soukromé vlastnictví.

Neméně zajímavý a vpravdě diagnostický je fakt, kdo jsou nejbližší spojenci Pirátů v Evropském parlamentu. Jsou to němečtí Zelení. A jak trefně říká jeden můj známý, proti nim jsou komunisti slušná strana. Strana Zelených v německém Bundestagu chce v zemi úpravou zákona o občanství pro migranty usnadnit naturalizaci tak, že se z nich stanou řádní občané.

Podle tohoto návrhu by se také platily reparace všem těm, komu předtím německé občanství upírali – nebo jejich potomkům – na základě diskriminace nebo perzekuce vycházející z politického, rasového nebo náboženského důvodu, stejně jako těm, kdo z takovýchto důvodů o své občanství přišli.

A zelení Němci mají ještě lepší kamarády v Francii:

Zakladatel francouzské strany Zelených říká, že Evropané musí mít méně dětí, aby uvolnili místo muslimským migrantům. Levice nadále tlačí na demografickou sebevraždu. Podle spoluzakladatele francouzské strany Zelených by se přídavky pro rodiny rodilých Evropanů měly zrušit, aby je to podnítilo mít méně dětí a uvolnily tak více místa, které budou moci využít muslimští migranti. (viz)

Ale vraťme domů. Takže jaké jsou naše vyhlídky do budoucna po dalších volbách? Radostné jako komunistické světlé zítřky. Nechci být špatným prorokem, ale...

Není totiž tak nepravděpodobné, že blok ODS,TOP 09 a lidovců získá v součtu k dvaceti procentům. Pokud ODS odpudí své potenciální voliče spojením s Topkou (mne tedy určitě), může to být kolem 15 %.

Piráti mají v současných průzkumech až ke 20 %, STAN kolem 10 %. Pokud toto spojení některé voliče neodradí, jsme v součtu na 30 %.

Jenže skutečnost je zcela nepředvídatelná, protože český volič někdy (nebo některý) trpí zmateností hodnou samého Aloise Alzheimera. Když před časem pořádal spolek Milión chvilek pochod na Hlavní nádraží, ptal se reportér (tuším Seznamu) asi sta lidí, za jakého voliče se považují a koho by volili. Ze sta mu 80 lidí řeklo, že se považuje za pravicového voliče. Stejně tak 80 lidí řeklo, že by volili TOP 09 nebo Piráty. Tož pozdrav pánbu. Doufám aspoň, že levicoví voliči budou na oplátku volit pravicové strany. Ale sakra které? Když tu žádné nejsou.

Takže hlasy se zřejmě rozdělí mezi tři subjekty – ANO, blok ODS a blok Piráti. Zvítězí-li ANO a dá nějak dohromady parlamentní většinu, budeme tam, kde jsme byli. Zvítězí-li blok Pirátů a spojí se s blokem ODS, máme polízanici ještě horší. Premiér bude z řad extrémní levice a sekundovat mu budou partaje, z nichž skoro všechny budou ochotny přikyvovat odstranění bariér proti přílivu muslimských přistěhovalců. Mizerné je, že to podstatně naruší dosud jednotný postoj V4, který byl silnou protiváhou suicidálních tendencí některých zemí na západ od nás.

Jsem hluboce přesvědčen, že problém islámské imigrace je důležitější než všechny ostatní problémy, včetně rány morové. S těmi vetřelci je to totiž stejné jako s prezervativem. Stačí jedna malá dírka a všechno je v háji.

Ale třeba do doby voleb bude ještě leccos jinak. Se utěšuju…