25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Radek Novák 19.12.2005 17:19

Rozložení poruch po poslední vichřici

vvn : vn : nn ---> 2 : 105 : 1000 "Vítr srazil do elektrického vedení mohutné stromy, popadaly i samotné sloupy. Porucha je navíc v terénu velmi špatně přístupném pro těžkou techniku," řekla ČTK mluvčí Východočeské energetiky (VČE) Šárka Beránková. Celkem VČE od pátku zaznamenala na východě Čech 105 poruch na vedeních vysokého napětí, dvě poruchy na vedeních velmi vysokého napětí a na 1000 poruch na vedeních nízkého napětí. "Většinu poruch se podařilo opravit do soboty," řekla Beránková. Škody podle ní budou dosahovat milionů korun.
Stredocech 19.12.2005 17:18

Re: Burkete, Burkete..

Bez těch by pasů by už dávno nebyl.
Cyril Hue 19.12.2005 17:18

Re: Re: Burkete, Burkete..

Pane Stredocech, jedna vec je omezeni se dobrovolne a setreni energii. Druha vec je energeticka krize, ktera se nepta zda je vitana ci nikoliv. Jsme premnozeni a z zhyckani jako bakterie kterym hodi cukrovou kostkou do petriho misky. Ta kostka cukru - extra levna energie vulgo fosilni zdroje jsou temer presne v polovine jejich vycerpani a na tento sok neni zadna ekonomika nebo spolecnost postavena na vecnem rustu pripravena. Napr. slavna Hirschova zprava pro americkou vladu z jara 2005 hovori o nutnosti se pripravit min. 20let predem a to za nejoptimalnejsich ekonomickych, technickych a politickych podminek. A i tak je moznost nahradit postupne zvysujicici se vypadek objemu levne fosilni energie nerealisticke. Bohuzel nema cenu ani bezet do lesa jak volaji nekteri odrostli hippies a jejich novodobi nasledovnici. Lide jsou jiz vsude a pred prichozim padem/propadem civilizace se nelze schovat. Hezke vanoce..
Stredocech 19.12.2005 17:15

Evropane, já Vám asi rozumím, jenže lidi mohou být

zase jenom lidi (C) Jan Werich. Pokud budou mít "chléb a hry" nebo řekněme zabezpečeny základní potřeby (u nás včetně bydlení!!) mohou se (ale nemusí) chovat celkem slušně. V opačném případě to budou ti Vaši vlci. A v ty vlky se změní i ty Vaše "prasata," bude-li jim dopřáno více času.
Stredocech 19.12.2005 17:01

Re: Burkete, Burkete..

Půjde li cena uranu nahoru, vyplatí se jeho další těžba u nás, což mě ale příliš netěší.
Stredocech 19.12.2005 16:59

Re: Burkete, Burkete..

Vy tady říkáte, že se lidi mají až příliš dobře, jenže vetšina jich samotných si to nemyslí. Obávám se rovněž, že i tak se většina energie spotřebuje na věci potřebné - potraviny, bydlení, otop, léčení, dopravu. Většina "zbytečných kravin" až tak energeticky náročná není.
Samozřejmě, lze šetřit jako za Ceausesca v Rumunsku, nejsilnější žárovka 40W, maximální teplota v bytech 14 stupňů, jenže toto se dá vynutit jen násilím.
 
 
Cyril Hue 19.12.2005 16:42

Burkete, Burkete..

Placas nesmysle.. Energeticka krize do ktere prave vstupujeme a o ktere vetsina lidi tady nema ani potuchu bude znamenat i zrealisticteni Zelenych nehlede na to ze je nikdo ani nebude masove volit kdyz zjisti, ze by se meli uskrovnovat ve sve nenazranosti! Prulom tezby uhli si Paroubek necha hezky az po volbach a pak to rozjede, fabriky na uhli->tekute palivo, stavba novych uhelnych elektraren, mozna i nejaky ten dalsi blok temelina jestli nam jeste nekdo proda uran jehoz cena leti vzhuru. Prosadi se vse napric politickym spektrem, protoze jak rikaji pruzkumy verejneho mineni vetsina cechu vyzaduje vecny ekonomicky rust i za cenu omezeni ochrany prirody a obcanskych prav. Muzeme si rici jen se Svejkem, "..ohrali jste me planetu, tady mate pres drzku.." Zakony prirody jsou "non-negotiable" coz pozna nejen Dick Cheney, kteremu jeho 20 bypasu jiz zjevne nestaci k udrzeni delsiho provozu. Ale i Cechacci kteri se stale obklopuji vice zbytecnou vetesi, supermarkety a dalnici na urodne pude, ktere je nakonec zadusi a neuzivi..
Evropan (original) 19.12.2005 16:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: doporučuji P.T. čtenářstvu

Sakra to, ze sem nemuzu psat z PDA jsem ozelel, ale ze tohle blby DHTML nebude brat pripsevky mi celkem vadi.
Nicmene vazeni oponenti, s kritikou jsem  samozrejme pocital  a na nikoho se nezlobim, znam ideove a  generacni slozeni P.T. ctenarstva Psa az prilis dobre.Shrnu jednou vetou : Technologie jsou dobry sluha, ale zly pan, a ze na zacinaji kurva vladnout, vidime na kazdem kroku.
Jedinou cestou k preziti a to myslim vazne je zmena postoje lidi sama k sobe, jo je to ta trapna pravda a laska. V opacnem pripade se  z casti lidstva stane stado dobre nazranych prasat a  z druhe smecka hladovejch vlku a hadejte jak to dopadne ....
Lojza z paseky 19.12.2005 16:05

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

Ale neoblbuj občany.
Zdá se mi, jestliže se začínají angažovat lidé vašeho ražení, máte v pácu dokončení dalších temelínských bloků.
To už potom budeme ve vývozu surovin skutečně světovou jedničkou.
Venkovan 19.12.2005 15:52

Vláda zelených nehrozí.

Ve vládě rudých je silná atomová loby takže klídek.
Radek Novák 19.12.2005 15:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: doporučuji P.T. čtenářstvu

Ale ale, je přeci prokazatelné že 2 lidem pod jednou peřinou je příjemněji, než clověku samotnému- A pak že láska nezahřeje. :o)
Novotný 19.12.2005 15:06

Cena elektřiny

 Vážený pane Burket,
když argumentujete zvýšním ceny el. energie v Německu o 38%, můžete sdělit čtenářům o kolik se za stejné období zvýšila cena v ČR, mimochodem i zvýšením ceny výrobcem tj. as. ČEZ kde jste zaměstnán.
Zdravím Pavel Novotný
 
 
Sch. teoretik 19.12.2005 15:05

Umím, bohajeho.

Jenomže by to nemohla být  "prodlužovačka".  Źádný laciný špás, to vím.  Navrhni něco lepšího.
Radek Novák 19.12.2005 14:57

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nejde přeci o limity, ale stabilitu soukromého vlastnictví

Jde o to, že mezi jednotlivými metodami ocení může být rozdíl jednoho řádu: starý dům na pozemku bude oceněn na 500 tisíc, ale objemovou metodou vyjde cena na 5 milionů a cena realizovaná trhem bude kolem 1,5 milionu. Jak velká by měla být výkupní cena v případě vyvlastnění? Dle mého těch 5 milionů. Tedy cena, za kterou lze adekvátní objekt vybudovat jinde.
honzak 19.12.2005 14:53

Re: Re: doporučuji P.T. čtenářstvu

netřeba koukat na justici, i na těch stránkách je uveden jako JEDNATEL (stačí kliknout na jeho jméno). Je to švindl jak prase, navíc se státní PR podpoprou (ČT1)!
Z dalších komentářů vidím, že procento nazelenalých užitečných idiotů zůstává konstantní...
honzak 19.12.2005 14:44

Re: Zranitelné jsou právě rozvody VN.

boha jeho, umíš si představit 2 x 400 kV v kabelu pod zemí??? Nic ve zlým, ale do energetiky moc nevidíš, že?
VladaPing 19.12.2005 14:38

Re: Zranitelné jsou právě rozvody VN.

220 kV kabelem?
 
Taky dobrý....
Kolt 19.12.2005 14:27

Re: Re: Re: Re: Re: Nejde přeci o limity, ale stabilitu soukromého vlastnictví

Jenze to muze byt zcela zcestne. Treba mate oazu v pousti a nekdo vam rekne, ze vsude 50km okolo stoji m^2 pakatel a proto vam za vyvlastnenou oazu daji ten pakatel. Naopak to vetsinou neboli. Pokud dostanu puvodni trzni cenu (+navyseni) za svuj pozemek, tak v 50km okoli urcite najdu misto kde za ty penize poridim to co jsem mel predtim.
Divizna 19.12.2005 14:24

Re: Děsivá vize Neffovy Tmy se může stát realitou.

Děsivá je celá představa vlády (podílu na vládě) zelených. Naštěstí nás chrání dvě skutečnosti: především doba zelených už minula. Většina Evropy se jich postupně zbavuje (t.j. většina je nevolí). Tedy postupně budou z vlád i parlamentů mizet. A za druhé v Česku mají šanci dostat se do parlamentu jen nepatrnou a i tak by v něm byly prakticky bez vlivu, pokud si někteá větší strana nebude zelenými chtít posílit posice. A i tak budou hrát nejspíše třetí či čtvrté housle. To měla kdysi větší šanci strana důchodců - a také jí to nevyšlo.
Stredocech 19.12.2005 14:18

Dobrovolná skromnost???

Dobrovolně povinná, tak to bylo za komunismu a zelení chtějí totéž. Vezměte si lokální topeniště. Kolik lidí je na tom opravdu tak špatně, aby nemohlo zaplatit topení plynem. Přesto se v reálu spaluje kdejaké svinstvo, proti čemuž je dnešní uhelká elektrárna takřka neškodná.
 
 
Šumavák 19.12.2005 14:05

Zelení taky.

Majitelé pozemků by to jistě dovolili . :-))
Stredocech 19.12.2005 14:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: doporučuji P.T. čtenářstvu

A co je podle Vás důležitější? Pokud napíšte zdraví, tak to stojí sakra hodně peněz, pokud ovšem nenecháte vážně nemocné z úsporných důvodů zemřít, což u Vás nepředpokládám.
Na antickou či renesanční vzdělanost dřela většina lidí v z našeho hlediska strašlivých podmínkách. A to je idál např. J. Kellera. On si myslí, že by byl filosofem na dvoře Medičejských a nikoliv veslařem na benátské galéře či polohladovým nevolníkem kdekoliv. A těchto lidí byla drtivá většina.
 
 
Radek Novák 19.12.2005 14:02

Re: Re: Re: Re: Nejde přeci o limity, ale stabilitu soukromého vlastnictví

neměl jsem na mysli tržní cenu vykupované nemovitosti, ale spíš tržní cenu srovnatelné nemovitosti v okolí (do 50 km?) plus odpovídající navýšení. Když se stanovuje odhad, používají se vesměs 3 medoty: bodová (klasika), objemová v cenách nové nemovitosti (vezme se obestavěný prostor a určí se kolik by stálo vytvoření nového obestavěného prostoru za stávajících cen) a cena stanovená porovnáním s podobnými stavbami v lokalitě, které byly prodávány (tj. cena, kterou skutečně akceptoval trh). S přihlédnutím ke všem třem se pak stanoví jakási výchozí cena.
R 19.12.2005 14:01

Re: Re: Vedení nepřetrhal vítr, ale padající stromy.

Pro objektivitu by bylo dobré popsat, jak to je třeba s tím kmenovým vedením 22 Kv v jiných státech, já o tom spíše jen tuším než skutečně vím.
J. Mach 19.12.2005 13:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: doporučuji P.T. čtenářstvu

Originální evropane, vidím, že vaše ideologická nezakotvenost dělá pěkný zmatek ve vašich názorech a ještě vám dovoluje to veřejně proklamovat. Takže váš názor na to, jak si Nova a kdokoli jiný vydělá peníze nic nemění na faktu, že to jsou soukromé peníze. Ale peníze, které nám stát vezme jsou veřejné peníze a to už můžeme mít svůj názor na to, co s nimi stát provádí. A dále, co tedy jiného, než věda a technika (či jak vy říkáte technologie) může svět zachránit? Je to politika, naboženství, pravda a láska či marťani? Objasněte to trochu.  
Sch.topič elektrárenský 19.12.2005 12:33

Zranitelné jsou právě rozvody VN.

Jak tu a tam předvádějí "darkeři" Při totálním "darkingu" přerušením vybraných VN vedení a zbořením  sloupů, by následek byl katastrofální. Páteřní (a nejlépe všechny) ozvody VN by měly jít pod zem. Ale co majitelé pozemků a zelení....
Kolt 19.12.2005 12:20

Re: Re: Re: Nejde přeci o limity, ale stabilitu soukromého vlastnictví

A prave pro ten pripad jsem pouzil vyrazu "nejlepsi cena". Zrovna trzni cena muze byt velmi zavadejici. Trzni cena domu ve vesnici urcene k zaplaveni chystanou prehradou je priblizne nulova. Nejlepsi cenou myslim prave to, jakou by ten pozemek mel cenu, kdyby nebyla negativne srazena chystanou vystavbou anebo cenu, ktera chystanou vystavbu naopak pozitivne zohlednuje.
Radek Novák 19.12.2005 12:16

Re: Děsivá vize Neffovy... Nezávislost České republiky považuji za zásadní

Nezávislost České republiky považuji za zásadní - ano souhlasím s tím, že k nezávislosti vedou 2 cesty, jednak na straně výroby /zajištění/ energie a jednak na straně spotřebitelů. Ani jedna strana by neměla být zanedbávána. Souhlasíte? Mimochodem : jistě víte, že většina zemí EU už vůbec neprovozuje rozvod nn po sloupech, jak můžeme dodnes vidět všude u nás na venkově, ale převážná část vedení je ve "vyspělých" zemích uložena v zemi.
Radek Novák 19.12.2005 12:04

Re: Re: Nejde přeci o limity, ale stabilitu soukromého vlastnictví

V podstě souhlasím. Nejsem si jistý, zda stačí několikanásobek nejlepší ceny, mělo by se mlut o ceně, za kterou lze v okolí 50 km koupit srovnatelnou náhradu - to znamená stejná výměra pozemků, stejná dispozice u komunikací, stejné sítě a dostupnost spojení, stejný obestavěný prostor a další. Při zohlednění většiny uvedených věcí pak minimální cena vyjde nejméně na 2-5 násobek ceny tržní. Proč, protože jestliže někdo má dům 200 m od zástávky autobusu, kde jezdí tři spoje, není adekvátní náhradou stejný dům někde na samotě kde nic nejede, ale opět jen v lokalitě, kde je stejná dopravní obslužnost atd. atd. Tohle se rovněž musí promítnou do cen při nuceném výkupu, bohužel se tak neděje.
Radek Novák 19.12.2005 11:53

Re: Děsivá vize Neffovy Tmy se může stát realitou.

Děsivou vizí ovšem zůstane jen tehdy, pokud budeme trvat na předpokladu, že moderní společnost se vyznačuje nepřetržitou spotřebou energie, nejlépe v provozu na 3 směny. A není tento postoj z "industrální doby" poněkud zaostalý? Vodní čerpadlo ÚT u kotle si bere 30-60 VA podle výkonu, obvykle stačí nejnižší otáčky, takže si bere oněch 30 VA. Trochu lepším záložním zdrojem (UPS) se dají tedy zvládnout výpadky v rozsahu hodin. Uvádím to jen pro ilustraci, jak snadné je v konkrétním případě dosažení určité nezávislosti na dodávkách el.en. Děsivá vize Neffovy Tmy je děsivá právě proto, že automaticky předpokládáme, že energie bude k dispozici permanantně. Ale to přeci vůbec není nutné. Představte si, že máte k dispozici energii pouze v době tzv. nízkého tarifu. Prostě se přizpůsobíte a život půjde dál, jen ceny TV reklamy možná podstatně klesnou. Již dnes řada lidí pere, vaří, peče, řeže na cirklulárce až poté, co se sazba přepne na levnější.