28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Optimista 22.12.2005 15:24

Re: ALE ALE

A některým doporučuji lépe si přečíst autorovo jméno. Pokud není schopnost jej artikulovat, hovoří to samo za sebe, a pokud je to záměr, hovoří to opět za sebe.
Optimista 22.12.2005 15:23

Re: ALE ALE

Pro autora článku Tato diskuse má jistě jedno velké pozitivum, a autor jistě ne neobdařený smyslem pro zdravý úsudek a už určitě inteligentní si jak věřím uvědomuje, že někdy je to marný, je to marný, je to marný. Viz - Autor: ŠÁŤA IP: 194.108.141.xxx Datum: 21.12.2005 22:01 Tato odpověď hovoří za všechny. Já bych řekl, odpověď za všechny drobný. Někteří si myslí, že fráze a obecné bláboly pronášené bez souvislostí vzbudí zdání, či dokonce přesvědčení, inteligence a hluboké znalosti. Tyto obecné fráze, rádoby efektní zvolání, tzv. údiv, divadelní plytký bez dalšího pokračování v toku myšlenek, jen utvrdí, že s nimi není nutno polemizovat. Kde nic není ani smrt nebere. Už nebudu pokračovat, protože bych se opakoval. Nenechte se znechutit. Mnoho zde čtoucích lidí, jsem přesvědčen že většina, s Vámi musí souhlasit. O těchto lidech jen prostě nevíte, protože se do této společnosti „hlubokého ducha“, nechci se vyjadřovat příliš příkře o některých zde, prostě nezapojí. A některým do
Martin Přeček 22.12.2005 11:04

Re: ALE ALE

Prolomení limitů težby je jedním z bodů vládou schválené státem energetické koncepce (SEK) - konkrétně tzv. zeleného scénáře. Ten byl schválen prakticky z toho důvodu, že vyjde pro ČR nejlevněji a zároveň snižuje energetickou závislost naší země na dovozu. Mimochodem i v tomto scénáři lze velmi dobře vysledovat postupný útlum této těžby. Podíl h.uhlí na primární spotřebě se má snížit do roku 2030 na 20% z dnešních 30% (u elektřiny ze 45% na 30%). V ostatních scénářích, ve kterých k prolomení limitů nedochází je podíl h.u. zhruba stejný, spotřebu bude muset pokrýt dovoz (tedy poškozování ž.p. v jiné zemi).
Vzhledem k očekávané ztížené energetické situaci (v souvislosti se zdražováním ropy a plynu) je argument energetické soběstačnosti české ekonomiky relevantní (ostatně h.uhlí a č.uhlí jsou kromě trocha vodní energie a uranu jediné důležité domácí primární zdroje energie). Tento přínos je třeba porovnat se škodami na lokálním i globálním lidském životním prostředí, ke kterým dojde v důsledku prolomení limitů.
Jedno je jasné, i když nedojde k prolomení, zelené iniciativy nebudou spokojené, protože elektřinu bude v ČR muset ve zvýšené míře přebrat jádro, které jediné je toho schopné.
Daneš Burket 22.12.2005 9:56

Re: ALE ALE

Nejsem ten, kdo by měl hodnotit, zda prolomit nebo neprolomit. Můj názor není důležitý. Podstatné je, zda naše stále rostoucí poptávka po elektřině dovolí tyto limity udržet.
ŠÁŤA 21.12.2005 22:01

ALE ALE

pANE bUKRTE, VY JST SNAD PRO PROLOMENÍ LIMITU TĚŽBY? PAK NEJSTE NORMÁLNÍ!
Pavel Pešek 21.12.2005 16:09

Re: Uložte si kam chcete

Myšlenak teorie grafů není špatná, ale zapoměl jste, že je nutné předpokládat, že uvedené zdroje dokáží kdykoliv pokrýt jakokoliv spotřebu. A to jsou právě ty nealternaticní zdroje! Ale to v případě elektrické energie ještě nestačí neboť v současné době nelze její nadbytek akumulovat (až na speciální vyjímky - přečerpávací vodní elektrárny) tak aby byl zachován nezbytný předpoklad fungování přenosové sítě - vyrovnaná energetická bilance. Shrnuto, až budou alternativní zdroje elektrické enerigie tyto podmínky splňovat bude energetická síť fungovat podle vámi zmiňované teorie grafů stejně jako internet.
Luksoft. 21.12.2005 15:52

Re: Pane Vanuro, my se přeci nebudem přít

Ale pane Novák, mohl byste alespoň vědět, že Temelín nedodává energii do distribuční sítě, ale do přenosové soustavy!
Pro napájení celé ČR by Temelín, ani dostavěný nestačil a jistě, přenosová soustava a rozvodna je dimenzovaná na 4000 MW původního projektu, resp. dokonce vícektrát (ze zákona musí být výkon z JE vyveden do dvou vedení..)
Luksoft. 21.12.2005 15:44

Re: Alternativní

Já bych chtěl podotknout, že Internet je asi stejně zranitelný, jako naše ES. Stačí zničit několik důležitých uzlů (name servery, NIC) a Internet se prakticky zhroutí, podobně, jako když zničíte rozvodnu Hradec, Kočín, apod.
Internet rozhodně není decentralizován a má své velké zdroje, servery, uzly a své malé, stejně jako ES.
vita 21.12.2005 15:07

Re: Pane Vanuro, my se přeci nebudem přít

Jo tak ze strany distribuční sítě, jo? Není to tak dávno, co jste preferoval pohled ze strany malých vodních elektráren. Už vaši známí vydělávají na své "bezobslužné malé vodní"?
Nebo jsou MVE zavrženy ve prospěch jiné fantasmagorie, např. směrování kW pomocí TCP/IP? Vaše blbost má rostoucí tendenci.
vita 21.12.2005 15:04

Re: Re: Re: Největším problémem je autor článku Daneš Burket

Žádní aktivisté neargumentují k věci - kdyby dokázali argumentovat k věci, nebyli by aktivisty, ale prostými diskutéry. Argumentovat k věci předpokládá mít relevantní argumenty, to předpokládá znalosti a znalosti jsou překážkou aktivismu.
pavel 99 21.12.2005 13:39

Re: Uložte si kam chcete

"...Jestliže nechápe to, že při určitém počtu zdrojů (uzlů) a spojů v síti se de facto síť nemůže zhroutit, tak okamžitě vraťe diplom a laskvě se vraťte k teorii grafů..." - čím dál lepší. (Máte ještě nějaká podobná překvapení?) Tak za takovou síť by Vám energetici kdekoli na světě "zulíbali ruce". Bohužel reálné energetické sítě mají do té Vaší teoretické zatraceně daleko. Jestli to nebude totálním nepochopením dějů v elektrických obvodech. (Pochopitelně ze strany těch energetiků, jak jinak.)
Radek Novák 21.12.2005 12:53

Pane Vanuro, my se přeci nebudem přít

V přeci preferujete pohled ze strany zdrojů, já preferuji pohled ze strany distribuční sítě. Takže vám položím otázku: předpokládejme hypotetickou situaci, kdyt bude Temelín dostavěn o další bloky a bude poskytovat dostatečný výkon pro ČR. Je možné napájet celou energetickou síť ČR z jenoho centrálního bodu bez upráv rozvodné sítě?
Radek Novák 21.12.2005 12:48

Uložte si kam chcete

Uložte si text kam chcete. Já si vaši odpověď ovšem ukládat nebudu, neb za to nestojí. Jestliže nechápe to, že při určitém počtu zdrojů (uzlů) a spojů v síti se de facto síť nemůže zhroutit, tak okamžitě vraťe diplom a laskvě se vraťte k teorii grafů.
Optimista 21.12.2005 11:19

Největším problémem je autor článku Daneš Burket

Je už legrační, ale spíše únavné ve své jednotvárnosti, do čeho všeho už je implantován termín totalita, nyní jsou to zde diskutované otázky energetiky. Používání tohoto slova vždy a všude když chybí argument už snad není třeba komentovat a hledat v takové diskusi další smysl. Bezbřehá tzv. demokracie, opět termín implantovaný vždy a do všeho když chybí argument, je zhoubou, kterou si naštěstí většina lidí obdařených zdravým rozumem uvědomuje. Dokladem toho je skutečnost, že mnoho věcí nefunguje podle živelných představ, plozených nevím podle jakých zákonitostí, a jednotlivci a skupiny takto uvažující nedosahují v obecném hlasování většiny (jedno kde, např. parlament aj.), naštěstí. Je zřejmé, že zdravý rozum převažuje, ačkoli opačné tendence mají mnoho prostoru ve sdělovacích prostředcích a snaží se budit zdání většiny. Že občas je třeba rázné ruky se ukázalo např. při povodních 2002. Pořádek nastal až po vyhlášení výjimečného stavu předsedou vlády Vladimírem Špidlou. Tehdy byla zastavena bezbřehá cochcárna nezodpovědných lidí, kteří si mysleli, že se chod obecných věcí se může řídit jejich libovůlí a nerespektováním okolností. Nechci se něčeho takového dočkat v energetice. Až pak „demokraté“, „antitotalisti“, „anticentralisti“ uznají, že neměli pravdu. Děkuji, odejděte, ale včas.
Ivan Brezina 21.12.2005 9:16

Re: Re: Největším problémem je autor článku Daneš Burket

Pane Burkete, to je bohuzel fakt, na ktery si budete muset zvyknout. Zeleni aktiviste zasadne neargumentuji k veci, ale vzdy se snazi odstrelit autora. Mozna na Vas vytahnou, ze jste ve skolce nicl jinym detem babovicky a tahal kocku za ocas:-)). Argumenty, cisla, odkazy na vedecke studie atd. od nich necekejte. K tomu jsou totiz treba vedomosti a taky trochu premysleni, a to boli. Jednodussi je pro ne kricet, ze autor je lump:-)). Zdravim a nenechte se otravit.
Daneš Burket 20.12.2005 19:52

Re: Největším problémem je autor článku Daneš Burket

Souhlasím s Vámi. Od příznivců a členů Strany zelených jsem se v této diskuzi dověděl jen to, že jsem idiot, demagog (a spustu dalších nechutných označení) a že jsem placený společností ČEZ. Ale nenašel jsem od odpůrců jediný relevantní argument, který by vyvracel závěry uvedené v mém článku.
Na druhou stranu mě to vůbec nepřekvapuje. Nijak se to neodlišuje od boje tzv. ekologických aktivistů.
Petr Vanura 20.12.2005 19:15

Re: Alternativní

Kdyby to fungovalo, už to dávno běží, nikdo Vám nezakazuje vyrábět a prodávat elektřinu. Jenže Váš systém nebude konkurenceschopný, proto je závislý na dotacích od ostatních. Kdo například zaručí, že v síti bude dost výkonu? A kdo odpojí v případě nedostatku spotřebitele a kdo bude rozhodovat o tom, kdo bude odpojen? Zkuste to domyslet.
Mimochodem, víte jak dopadl pokus Mao Ce Tunga decentralizovat výrobu železa? A v takovém starověku či středověku to dokonce existovalo?
 
Petr Vanura 20.12.2005 19:08

Re: Chtejí ITER aby si udrželi dodatce a zůstali u koryta

Nikdo Vám nebrání si ten větrník pořídit. Ale nechtějte na to peníze od jiných ani je nenuťte Vaši elektřinu kupovat.
Mysch 20.12.2005 18:44

no, ona si tu

kazda liska chvali svuj ocas.
pan burkert ne zrovna nepravem, ale vetsina picicmundu, tna vyrobu elektriny a prenos vysokeho napeti jen z obrazku.
proti tomu nejlepsimu reseni, totiz setrit, a vyuzivat s rozumem vsechny zdroje se jejich mozecky bouri.
pavel 99 20.12.2005 18:14

Re: Alternativní

jinak bych si s Vaším laskavým svolením tento Váš text uschoval mezi perly nejperlovitější - pro lepší ilustraci kam až poklesla úroveň přírodovědného vzdělání.
pavel 99 20.12.2005 18:10

Re: Alternativní

až dokážete směrovat elektrony tak jako se směrují datové pakety, pak je jistá naděje, že energetická síť bude moci fungovat jako internet. Bohužel elektrony se (mršky) směrují výhradně podle fyzikálních zákonů bez ohledu na "přání různých alternativců". Jinak představa "demokracie" v elektrickém obvodu je vážně skvělá - můžete patřičně přeformulovat ohmův zákon?
Radek Novák 20.12.2005 17:48

Alternativní

osobně se držím Alvin a Heidi Tofflerových, takže zdroje dělím na ty, které podporují centralizaci, monopol a totalitu a na ty jiné zdroje, které vedou decentralizaci a demokracii :o) Uveďte reálné důvody proč energetická soustava nemůže fungovat na stejném principu jako internet a www stránky? (auž se těším na odpovědi typu protože to nejde a nebude fungovat ... :o)
Radek Novák 20.12.2005 17:42

Proč se k tomu vyjadřujete, když to neznáte?

a) dřevo zplyňujeme, plynem topíme b) alternativy jsou jasné a jsou dve, obě se realizují: elektrická energie + solární ohřev vody c) za stejné peníze ročně vytopím: byt 1+1 (D25/26) elektřinou objekt se součtem podlahových ploch přes 250m2 spalováním dřevoplynu.
Optimista 20.12.2005 17:41

Největším problémem je autor článku Daneš Burket

Mnozí čtenáři článku došli k závěru, že problém je v autorovi článku. To je logika absolventa postgraduálu na pomocné škole. Co naděláš? Autorem započaté téma je však závažnější, než rozepisuje, ačkoli je jistě ten, komu je to jasné. Společnost, která založila a rozvinula svou existenci na používání elektřiny svým nezodpovědným jednáním v podobě nezodpovědných jedinců či celých jejich skupin téměř cílevědomě pracuje na své zhoubě. Jak jinak hodnotit činnost tzv. ekologistů? ezpečnost společnosti je založena na energetické jistotě, nikoli na ničení energetické existence a budování nejistoty v podobě nejistých zdrojů. Tzv. obnovitelné zdroje mohou být jen doplňující, s tím, že ty jisté jsou schopny najetím na plný výkon je ihned zastoupit. Přímé zdroje (sluneční polovodičové kolektory apod.) ke svému vyrobení potřebují neskutečné množství energie z dosavadních existujících zdrojů. A jejich výrobou dostane příroda tak zabrat, že si to málokdo dovede představit. Jen neskutečný analfabet a naiva si může myslet, že společnost dovede nahradit všechny nynější elektrické zdroje kolektory, větrníky, vodními mlýnky atd. ez elektřiny nepůjde nic (topení, komunikační systémy, počítače atd.). Takže naco ničit tyto periferní organismy, když to vše jde zlikvidovat jednoduše, vezmeme tomu žrádlo. Myslím, že slovo ekoterorismus , ničení všeho pod přetvářkou ochrany prostředí a života, jsem zde vysvětlil srozumitelně. Když slyším slovo alternativní, netuším nikdy nic dobrého. Alternativní v kultuře, energetice apod. mi nahání husí kůži. Nechci alternativní kulturu, chci normální poctivou. Nechci alternativní energii, chci jistou. Tedy pokud to není alternativní (od slova alternátor, tedy alternátorová) od parní turbíny z jistého zdroje v některé z JE.
Radek Novák 20.12.2005 17:32

rozvody nn patří podle směrnic EU pod zem

Tuším, že rozvody nn patří podle směrnic EU (doporučení???) pod zem. Takže se to během pár let bude muset předělat a řekl bych, že by to mělo mít vysokou prioritu. ad) pokud to nedovolí ořezat majitel to je problém bordelu po komunistech, protože každé vedení má být zároveň zapsáno jako vecné břemeno se vším co z toho vyplývá.
qwert 20.12.2005 17:26

Chtejí ITER aby si udrželi dodatce a zůstali u koryta

Podívejte, reasovaný větrník si může kouit každý za ár korun a klidně může rodávak 1 kWh za 1 Kč. Prostě může. PROTO NEKTEŘÍ LOBBYSTI JÁDRA TAK VYŠILUJÍ
qwert 20.12.2005 17:16

V prdeli je ten, kdo neumí číst, jojine!

Tak si to pořádně přečti jak to napsal. Topí v kotli - je jedno čím a oběhové čerpadlo UT má spotřebu 30W, předpokládám, že k tomu připojil beznou offline UPS s výkonem 600W/7 min, takže vypadky kratší než 2 hodiny mu nečiní žádnou starost.
qwert 20.12.2005 17:12

Po volbách si Paroubek neškrtne

normálně bychom volili ODS, ale jakmile jsme se dozvěděli, že Paroubek chce zbourat Horní Jiřetín a další hodnotné severočeské obce, včetně památek opravených z rozpočtu v uplynulých 15 letech, dáme hlasy Zeleným.
Daneš Burket 20.12.2005 15:31

Děkuji

Stejně jako Ivan Brezina nejsem za svoje články placený společností ČEZ. Vaše tvrzení je velmi odvážné, škoda jen, že jste nenašel dostatek odvahy podepsat se. Srovnání s panem Brezinou mě těší. Vážím si ho, protože je to vynikající novinář a současně vystudovaný ekolog. Takže jeho články jsou vždy podložené objektivními argumenty.
Sch.prognostik 20.12.2005 14:44

Cyrile, jsi cynický realista

říkající si o ukamenování nositeli růžových brýlí. Dvacet let, o něco víc nebo míň...To my neovlivníme.Většina chce jet na plný plyn až do prázdných nádrží. Určitě někdo přežije. Jde jen o to být tím kdo a jak přežije.