25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Na růžovo

10.12.2008

Co přinesl vysočanský sjezd ODS nového? Pouze prvního místopředsedu, jenž vklínil se do staré partičky, zvolené zřejmě odměnou za volební propad. Tak to je slibovaná změna jako hrom.

Co jinak? Z Klausových lidí v ODS jsou siroty, z Béma je náhle primátor z milosti a pod jeho pražskou předsednickou židlí začíná hořet. Gandalovič se teď bude Topolánkovi těžko vyhazovat z vlády, do které asi vejde Bendl, živý důkaz, že věrolomnost se v této straně vyplácí. Tatíčka zakladatele se strana na svém vysočanském sjezdu bez vlastní námahy zbavila. Jenže do kontejneru dějin bohužel zapomněla vyhodit i kýbl s růžovým lakem. A tak ve Vysočanech místo skutečné sebereflexe a kritické analýzy neúspěchů lakovalo se na růžovo.

Slyšte: Volby jsme prohráli proto, že jsme své geniální plány nedokázali vysvětlit veřejnosti. Taky proto, že jsme nebyli jednotni. Že jsme náš stranický, lidmi dychtivě očekávaný program museli rozpustit do koaličního koktajlu nevalné chuti. Menší měrou proto, že náš jinak skvělý předseda si nenasadil kolem úst blatníky, když trousil své shity. V neposlední řadě proto, že prostoduší voliči skočili na špek socialistických lží našich soupeřů.

Tedy vlastně selanka. Před volbami do Sněmovny bude stačit najmout ještě lepší americkou agenturu než měla ČSSD, upevnit stranickou kázeň, Topolánkovi u Ladislava Špačka zaplatit kurz etikety a nějak vyměnit ty nechápavé voliče. Pak ODS znovu vyvěsí vítězné prapory, šavle hore, do útoku, dokud republika nezmodrá.

Neslyšel jsem tam slova pochybností o tom podstatném. Zda voliči nevzkázali ODS skrze volební debakl, že její program je pro lidi nepřijatelný, pro chudé i pro střední vrstvu, lákavý jen pro bohaté v zemi. Tohle si kongres ODS nepřipustil. Chápu, bylo by to zdrcující, a volba vedení by možná vypadala jinak, ale ignorování tohoto způsobu sebereflexe je politická chyba. Protože tím pádem se nekonala a nebude konat žádná podstatná, slibovaná změna. Staronové vedení je toho symbolem.

Dá se vymlouvat na těžké koaliční vládnutí a nezmínit se, že se vládne jen z milosti podezřele zlanařených poslanců ČSSD? To je jedna z mnoha černých kaněk, které tou růžovou budou vždycky prosvítat. Boj proti korupci zůstal na papíře, řekl Topolánek doslova. Měl pravdu.

Včera se však uplatnil jeho mocenský drajv. Volební debakl neodpykal, Béma vynuloval, rebelskou Prahu ukonejšil instalací Davida Vodrážky do stranické funkce číslo dvě.

Nezměněná ODS si ale ode dneška může sundat růžové brejličky a hledět vstříc dni, kdy si Václav Klaus vykompenzuje své víkendové ponížení triumfálním nepodpisem pod Lisabonskou smlouvou. Ve volných chvílích může odhadovat počet voličů, které jim před volbami odláká ohlášená nová strana.

Právo, 8.12.2008