28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Na policisty a pošťáky se tato vláda vykašlala

17.4.2019

Když podepisovaly strany ANO, ČSSD a KSČM Programové prohlášení vlády, vypadalo to pro policisty jako pohádka. Měla se snížit administrativní zátěž a posílit personální obsazení. Výsledky? Tragické.

Ale pojďme postupně. V prohlášení vlády se k policistům píše: „Posílíme a stabilizujeme personální obsazení na všech úrovních, zvýšíme efektivitu řízení i spolupráci jednotlivých složek a zatraktivníme kariérní růst v bezpečnostních složkách včetně zvýšení ohodnocení jejich práce.“ Výsledkem je však pouze plošné zvyšování platů, které nejlépe vystihuje neefektivitu sociálních demokratů – prostě rozdat peníze všem. Kde je ta slibovaná efektivita a ocenění těch, kteří jsou skutečně ve své práci opravdu dobří? Nikde.

Proto se ale nedivme tomu, že k 1.3.2019 byl podstav u policistů 2765 lidí, z čehož u cizinecké policie chybělo neuvěřitelných 344 policistů. A jak mi sdělili sami zástupci policistů, regionálně je nejhorší situace v Praze a ve středních Čechách, kde chybělo zhruba 1100 policistů (Praha 680, STČ 378). Zatímco k 1. listopadu 2018 byl podstav 2494 policistů, k 1. únoru 2019 to bylo téměř o tři sta více.

Odcházejí mladí i zkušení policisté

Nedávno jsem upozornil na špatnou situaci policistů, kteří ve své náročné službě nemají přes sliby ministrů ANO a ČSSD ani nárok na stravenky. Obdobně bych se mohl rozepsat i o pošťácích, na které je zvykem nadávat, ale málokdo ví, že za 16 000 Kč čistého lze jejich práci skutečně považovat za službu. A přes prohlášení ministrů se na tom nic nemění.

Ale zůstaňme u bezpečnostních sborů. Vláda tvrdila, že dojde:

1. Ke zvyšování kvality práce;

2. Zavede systém hodnocení práce managementu;

3. Sníží byrokracii a administrativní zátěž policistů.

Výsledek je NULA. Proto není divu, že v lednu – únoru 2019 bylo z odchozích policistů 16 % těch, kteří nastoupili do služby maximálně před 4 lety. V únoru dokonce z těch, co odešli, bylo 29 % policistů ve věku 19 - 39 let. Současné vládě se tak systematicky daří likvidovat mladou generaci policistů, kteří v současné době tráví víc času administrativou, než výkonem služby. Jen za únor 2019 přišlo k policii 98 policistů a 116 jich skončilo.

Prohlášení vlády versus čísla

Sečteno, podtrženo. Současná vláda vydala hezké prohlášení, ale skutek utek. Namísto plánovaných 43 171 policistů jich máme k 1. březnu 2019 pouhých 40 406. A pokud se vláda nezačne tímto problémem skutečně zabývat, do léta klesne počet policistů pod 40 000 lidí a v řadě míst to může vést k problémům, koho zařadí velitelé v době dovolených do služeb. Totéž platí i u pošťáků, kde už dnes chybí stovky doručovatelů.

Je hezké, že ANO 2011, ČSSD a KSČM rozhazují peníze nesystematickým přidáváním všem občanům a populisticky vyhazují naše peníze na slevy na jízdné a jiné nesmysly. Může pak policie nebo pošta nabízet náborový příspěvek, jaký chce, ale pokud neudělají systémové změny a neposílí motivaci zaměstnanců zůstat, nikdo tam nepůjde. Peníze dnes kvůli chybám současné vlády a její nekoncepčnosti začínají chybět v řadě oblastí. A tak bude muset opět nastoupit někdo, kdo začne dávat zemi do pořádku s vizí a bez populismu.

A opět: víte, kdo to zaplatí? Firmy ze svěřeneckého fondu pana premiéra, ani ČSSD a KSČM to nebudou... A to je bohužel na všem nejsmutnější.

Převzato z blogu s autorovým souhlasem

Autor je europoslanec za KDU-ČSL, člen Rozpočtového výboru Evropského parlamentu