19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Na okraj jednoho verdiktu

Vláda udělala cosi špatně a soud na podnět právníka zareagoval a dal šanci chybu napravit. Stalo se. Během jednoho dne bylo vyřešeno. Přesto pachuť z toho všeho zůstává.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 29.4.2020 7:55

Souhlasím s Ovcackovou úvahou.

I. Štípek 27.4.2020 22:57

Ohó, to se bude Skylokovi líbit!

V. Braun 27.4.2020 19:42

Podle toho, co jsem četl, tak vládní právníci měli k přesunu pod zdravotní zákon výhrady, názory odborníků ovšem Babiše evidentně nezajímaly.

M. Panter 27.4.2020 17:41

Pane , v naši rodině se podniká až až . Buďte si jist , že asi všechny mobily ve familii jsou kupovány na firmy , pitomé malování zas psané na kanceláře atd .

Daňový systém je u nás nastavený po vzoru rozvojových zemí - preferování nepřímých dani nad těmi přímými . Založen je na DPH a odvodů či dani zaměstnanců. Firemní . živnostenské daně či majetkové daně jsou u nás na rozdíl od západních zemí na téměř marginální úrovni. Já jen že se stále oháníte daněmi , tak ať víte , kdo je vůbec platí...

Jinak - ekonomický život u nás nezastavila vláda , ale tak jako jinde vir koronaviru...

V. Bok 27.4.2020 17:33

Podívejte se, to předmětné nařízení vidělo před publikování nejméně 10 nebo více specializovaných legislativních právníků. Že by to byli všichni volové(či volky)? Nemyslím.

Takže tady máme odlišný právní názor, bohužel silně korelující s názory strany, ve které působí jeho rodina. No, opět politika zvítězila nad hmotou. Jako téměř vždy ... tedy, na chvíli. Bude to drahé, to vítězství ...

V. Čermák 27.4.2020 17:32

No právě Babiš přišlápl ty Penězovody vedoucí z Ministerstev tradičních politických stran do jejich sekretariátů, eventuelně k jejich kamarádům přes provize. A Proto ten Řev....

V. Čermák 27.4.2020 17:29

A budu ho používat i nadále, neboť jediný program opozice - AntiBabiš, eventuelně AntiZeman vás nemlčící opozičníky stále "Zdobí". Mimochodem, moji oblíbenci to nejsou, jsem pouze jejich Volič a nemám rád, když je někdo zbytečně uráží. Tak se jich prostě zastanu....

D. Müller 27.4.2020 15:57

Vidíte svět hodně zjednodušeně, nevím kolik jste prodělal a obhajoval finančních kontrol, ale buďte si jist, že to není procházka růžovým sadem. Takže tyto hoaxy o tom, jak všichni optimalizují a mohou si cokoliv odpočítat, rozšiřují jen lidé, kteří nepodnikají a v životě nedrželi daňové zákony v ruce. A závěrečný odstavec bych za vás opravil. Myslím, že u nás jde o "socializaci daní ze zisků" a vyvlékání se z odpovědnosti ze škod způsobených rozhodnutím vlády pro "obecné blaho".

M. Panter 27.4.2020 15:41

Pane, máte v tom chaos . Automobilky byl příměr, že by stát zbankrotoval kdyby uzavření nastavil on , v současnosti neaktuální .Ony přestaly samy vyrábět na příkaz svého majitele , ne státu .

Jinak - obyčejný žebrající bezdomovec je tedy ideální stav .Za chlast a cigára platí spotřební daň, jenže on na rozdíl od "takypodnikatelů" od státu opravdu nic nechce. Pane , ruzne daně snad platí všichni , tak co to povídáte . Daňové odpočty či možnost daňové optimalizace maj ovšem jen někteří , že - když už chcete být detailní , tak ve všem...

Na vaši poslední větu platí ono omšelé - kapitalizace zisků , socializace ztrát - viz třeba americká hypoteční krize, že...

J. Frček 27.4.2020 15:34

Politická kultura v ČR??? Spíš politická džungle plná korupce a zlodějny... Tenhle systém je prohnilej a málokdo v něj věří.

D. Müller 27.4.2020 15:12

Dobře víte, že jsem nemluvil jen o OSVČ. A možná budete překvapen, tak OSVČ také zaměstnávají zaměstnance. Platí za ně stejné odvody jako velké firmy. Kromě toho OSVČ platí řadu jiných daní např. silniční, z nabytí nemovitosti, spotřební daně, DPH apod. Tvrzení, že neplatí daně, je záměrné se zaměření na daň z příjmu fyzických osob. Tam to zdánlivě vychází lépe. Kromě toho automobilkám vláda nezakázala vyrábět, zakázala firmám prodávat a poskytovat služby. Zakázala jim "příjmy" a nedala jim ani šanci vyprodat zásoby apod. Ale naše společnost závistivců s komunistickým myšlením by firmám přála jen krach. Na škodách se nechce podílet. Jen profitovat z daní, když byla tučná léta.

M. Panter 27.4.2020 14:45

No tak konkrétně OSVČ zaplatí ročně na daních 8 miliard Kč a přitom pomoc státu OSVČ v tomto období je 8 miliard měsíčně . Vám se to zdá málo ?

Jinak - Pokud by se pandemie vrátila ve větší míře a vláda by byla nucena nařídit zastavení práce třeba v automobilkách , tak zbankrotujem . Ovšem s úsměvem na rtech , že ten soud to Babišovi dobře nandal....

D. Müller 27.4.2020 13:56

Pane Zingo, myslíte tedy, že škody způsobené rozhodnutím vlády si má každý zaplatit sám a my se na tom nemáme podílet? Úředníci plné platy, zaměstnanci dostanou náhrady a jejich zaměstnavatelé nemají dostat ani náhradu škody? Budeme tedy jako vždy chytračit, abychom s někým vyběhli? Kupředu levá....

D. Müller 27.4.2020 13:46

Koukám, že ten rým, používáte úplně pro každou situaci. Jen jste to obarvil kádrováním. Zapomněl jste na slovo "volby". A že musíme být všichni zticha a jen chválit, když jde o vaše oblíbence.

V. Čermák 27.4.2020 11:39

Babiš Maká, Stejskal Tlachá. Další Stejskalovo dílko na téma antiZeman, eventuelně antiBabiš. To, že soudce Lidovec je Škodná, nenapsal nic...

Z. Ukolébavka 27.4.2020 10:14

A autor je rozumbrada, co tady od poloviny března vřískal, že nouzák je vyhlášen zmetkovitě, neb měl přijít z jiného směru. Je velká škoda, že si jeho talentu ještě nikdo nepovšimnul, kterak vítězit hned poté, jakmile se veškerenstvo dozví, jak to dopadlo.

P. Zinga 27.4.2020 9:47

Tento lidovecký puč nás přijde pravděpodobně draho. Pana Stejskala možná ne, nevím, co normálně dělá. Nás, nikoli vládu, pane Stejskale.

F. Sojka 27.4.2020 8:42

Viz výše - souhlas. (Blbě jsem to zařadil.)

F. Sojka 27.4.2020 8:41

Jo, patří k tomuhle typu pisálků. Tohle jsem taky rychle zjistil a proto jsem ho přestal číst.

Chodím sem ale (občas) proto, abych zjistil, kdo se s ním idově identifikuje a dal si na ně pozor. :-))

P. Kmoníček 27.4.2020 8:09

Pane Stejskale, divím se, že se ještě divíte výrokům kohokoliv z té hradní party.

M. Džmuráň 27.4.2020 7:52

Často není úplně jasné, když ten posluhující šašek z Hradu řekne, že prezident něco řekl, jestli to byl opravdu prezident nebo šašek jen něco plácnul.

I. Štípek 27.4.2020 7:39

Četl jsem ho velmi podrobně a opakovaně. K tomu některá ustanovení zákonů, na které se soud odvolává a řídí se jimi. Rozhodnutí je snadno k dohledání, např.na stránkách MS v Praze, některých médií (ČRo), není to problém. Pan Stejskal správně pochopil, že řešení je v odpovědi na otázku, zda soud vůbec mohl rozhodnout jinak než rozhodl. V dalším se ovšem nechal unést svojí "povinnou" záští vůči těm, které nemá rád. Pan Stejskal totiž píše výhradně jako fanda, ať už jde o letadýlka nad Ruzyní nebo o právo - proč ne, to není výtka. A tak v rozmezí několika málo dnů je tento všetečka vrtající z dlouhé chvíle skoro do všeho (jen včera na blogu idnes celkem tři dlouhé příspěvky!) schopen, řídě se pouze svým slepým fandovstvím, jedno formalistní soudní rozhodnutí poplivat jako "obludnou podobu alibismu", zatímco druhé, stejně úzce formalistně jistě akceptovatelné, přesto zcela absurdní, vychválí. Prostě , bezbřehé fandovství. Je mu přáno.

L. Soukal 27.4.2020 6:59

k přečtení například zde:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-mestsky-soud-rozhodnuti-vladni-opatrena-cely-dokument_2004241545_kno

D. Stirsky 27.4.2020 6:13

On ten verdikt nečetl skoro nikdo. Ani nevím, je-li někde k dohledání. Přesto tisícovky lidí mudrovaly, kritizovaly, pnikařily... Taku už to bývá.

J. Franke 27.4.2020 5:55

Souhlasím bez výhrad.

P. Dvořák 27.4.2020 4:42

Všechno lze řešit. Jenže málo čtete Kalouska a Fialu, sem tam má nápad i Stanjura nebo ta troj-jmenná. Kam jít správným směrem, by určitě prstem vládě ukázal i Feri.

Já osobně s ním nesouhlasím a poslal bych nejen jeho úplně jinam.

P. Hatina 27.4.2020 3:13

No a v tom je právě meritum věci. Protože - jak autor správně píše "Soud .. dal vládě prostor, aby věc napravila - , což se ještě téhož dne stalo. " - ovšem jen díky tomu, že dosud funguje nouzový stav, takže vláda má dosud pravomoc toto během pár hodin svým rozhodnutím napravit.

Ovšem, právě proto si pak logicky řekla o další prodloužení nouzového stavu, aby i další podobné případy mohla operativně řešit - a nikoliv se o ně hádat měsíce s opozicí..V tom pozitivním i negativním smyslu..

Takže je pak zásadní otázka čeho se bát víc, jestli (během epidemie ) drobnějšího nedodržování formální čistoty některých právních předpisů a nebo riziko nástupu totality.. Obojí, jak vidno, řešit nelze