Neviditelný pes

POLITIKA: Na obrtlíku politické nenávisti

20.12.2007

Nezávislý senátor zvolený za Stranu zelených Jaromír Štětina byl dosud známý svou nesmiřitelností ke komunistické straně. Zúčastnil se řady akcí snažících se zamezit v naší společnosti šíření vlivu historickou praxí neblaze zkompromitovaných komunistických ideálů. Podílel se na iniciativách Zrušme komunisty nebo S komunisty se nemluví a patřil mezi spoluautory návrhů zákonných opatření proti institucionalizovanému šíření komunistické ideologie. Důrazně se angažuje v kauze přetrvávajícího politického pronásledování známého odpůrce komunismu Vladimíra Hučína. Daly by se vyjmenovávat ještě další protikomunistické aktivity tohoto bývalého novináře a nyní senátora, ale to stačí.

Nyní však, bohužel, autor výroku, že „Komunistická strana Čech a Moravy je relikt, který nemá s moderní politickou stranou nic společného, jen se tak tváří,“ obrátil a ukázal nám svou tvář bezskrupulózního politika, který hnán touhou po politické pomstě či v jiném osobním zájmu neváhá obrátit o sto osmdesát stupňů. Jeho podpis se totiž skví vedle několika dalších pod nominací Jana Švejnara na příštího prezidenta republiky. Amerického liberálního ekonoma českého původu, který naopak počítá s komunisty jako s reálnou a zcela akceptovatelnou politickou silou a prohlašuje, že „doba, kdy se některé ze stran nasazovala kvůli minulosti psí hlava, už skončila“.

Nejde vůbec o to, jestli Štětina má nebo nemá rád Václava Klause, ani o to, jestli nakonec bude zvolen prezidentem Švejnar nebo znovu Klaus. Ale o to, že vyšlo najevo, jak byl Štětinův dosavadní zápas s postavením komunistů u nás pouze populistickým politickým kalkulem, a nikoliv senátorovým zásadním mravním krédem. Že mu vůbec nevadí vstřícná gesta vysílaná americkým levicovým liberálem české veřejnosti, který například podle serveru Aktuálně.cz „v jasné narážce na postavení KSČM řekl, že je potřeba politickou scénu více otevřít“. A který si, řečeno slovy jiného serveru, „uvědomuje důležitost hlasů KSČM“ a chce je „přesvědčit důrazem na sociální politiku, demokratický přístup i jasnou vizí pro mladou generaci“.

Opakuji: v této chvíli mi nejde o to, kdo bude příštím prezidentem, jestli Pavel nebo Šavel. Ale dosud vždycky neohrožený a zásadový bojovník s komunistickými rezidui Jaromír Štětina stojící po boku muže nabízejícího komunistům vstřícně ruku ke spolupráci je pro mne obrovským politickým, lidským a také osobním zklamáním. Vysvětlení typu „nepřítel mého nepřítele je můj přítel“ neberu.

LN, 18.12.2007

Autor jepublicista



zpět na článek