Neviditelný pes

POLITIKA: Na názory Pavla Béma se nelze spolehnout

8.11.2008

„Výsledkem našich snah musí být pevnost v názorech, zásadách, ideových principech. Naše strana musí být odpovědná, důsledná a v neposlední řadě také slušná.“ To uvedl kandidát na předsedu ODS a pražský primátor Pavel Bém v blogu na Aktuálně.cz

Dosud se pražský primátor prezentoval jako alternativa vůči Mirku Topolánkovi v posílení ideových základů a konzistence názorů ODS. Reálně je to ale jinak. Existují minimálně tři příklady, kdy Pavel Bém názorově o 180 stupňů obrátil. První je postoj k transformaci pražských divadel. Zatímco v úvodu stál za radním Richterem a podporoval výběrová řízení na ředitele čtyř divadel a změnu dotačního systému, po pár týdnech otočil a dotaci na vstupenku zachoval. Změnil názor i na radního Richtera. „Milan Richter má moji podporu a doufám, že získá i důvěru odborné veřejnosti,“ uvedl pro Lidové noviny 25. dubna. O měsíc a půl později však již Richer Bémovu podporu neměl: "Udělal chybu, že v novém systému nebyl schopen vést jasnou hranici mezi ziskovou a neziskovou sférou. Udělal chybu v tom, že nebyl schopen administrativně zabránit podpoře typově černého divadla, které neslouží Pražanům, ale z 95 procent turistům.“ (idnes.cz, 6. června).

Názorový veletoč udělal i v případě kandidatury na předsedu ODS. Zatímco v červenci 2007 tvrdil, že změnu předsedy ODS nepodporuje – viz rozhovor:

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat, zda zvažujete na podzim vyzvat pana premiéra v souboji o křeslo předsedy ODS? Myslím, že jeho sestřelení v období před předsednictvím EU a 1,5 roku do voleb by bylo nevhodné... Děkuji za odpověď

PB: V tom s Vámi naprosto souhlasím. (Frekvence 1, 22.července 2007),

dnes již kandidaturu otevřeně deklaruje a kritizuje současné vedení v čele s předsedou.

Mediálně nejznámějším je asi jeho obrat v kauze „Národní knihovna na Letné“, a to v rozpětí několika dní:

Národní knihovně fandím, architektu Kaplickému také. Nefandím ale blobu na Letné. (blog Aktuálně.cz, 15. října 2007)

alipero: Pražská ODS má podporu knihovně na Letné ve svém programu. Proč ji tedy chcete přesunout a jit proti vlastnímu programu?

bem: 1. Pražská ODS i já osobně podporuji stavbu nové budovy Národní knihovny. 2. Podporujeme i stavbu knihovny na Letné. (chat novinky.cz, 24. října 2007)

Soutěž byla vyhlášena na jiné pozemky, než na které je město vyhradilo. To je zodpovědnost pouze a jen vyhlašovatele soutěže, tedy Národní knihovny. Chobotnice nerespektuje územní plán, a ten musí být změněn. Na změnu územního plánu je třeba čas, a to zhruba dva roky. (zasedání pražského zastupitelstva, 25.října 2007)

Na konzistenci a pevnost názorů Pavla Béma se tedy nelze spolehnout. Lze se pak spolehnout, že jako předseda ODS bude plnit to, co slíbí? A bude vůbec kandidovat na předsedu ODS? To dnes nikdo neví…

Autor je politický analytik



zpět na článek