16.4.2024 | Svátek má Irena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Freeman 5.2.2010 8:04

Autor

je pro mne jen normální socialista :-) a jeho "liberální" strana jen slouží k dehonestaci liberalismu - jinak si ty "výplody" nedokážu vysvětlit. Žádná větší transparentnost nic lepšího přinést nemůže, protože to z principu ani není možné. Je to jako s útratou (moje vs. vaše peníze) za oběd (sobě vs. druhým). 

Zajímala by mne transparentnost třeba u vojenských (strategických) zakázek? 

Vždy musíte volit mezi variantami a pak se stejně najde někdo, kdo řekně: vidíte, my jsme sice dražší ale tohle máme vyřešeno lépe vs. vidíte, my to máme levnější protože.... Jen ten kdo nakládá se svými penězi je schopen zvolit si optimální variantu (ale zase jen pro sebe a zdůvodnit si ji). A pak se dostanete k "veřejnému" zájmu, aby jste zjistil, že nic takového neexistuje.

Minutus 4.2.2010 20:24

Dobrá myšlenka

Je to jasné jako facka a kdo chce, ten to vidí už dávno. Doplnil bych to o povinnost bezpečného zálohování těchto dat (mimo republiku v renomovaných uložištích) a archivace aspoň na 50 let. Ovšem to mocní asi nikdy nedopustí, z korupce totiž sami žijí. Ryba smrdí od hlavy.

těchňik 4.2.2010 23:50

Re: Dobrá myšlenka

... a o "sekundární" archivaci se postarají lidi.

Karel. 4.2.2010 17:24

Ideologie.

Největši chyba je že dnešni ideologie je postavena tak že stat je nepřitelem občana, že stat je nejhorši hospodař, že stat odira občany o daně a pod. Je usměvne že toto hlasaji i lide statem placeni, a podle toho se take chovaji, vubec se neidentifikuji se statem, pravě naopak, snaži se co nejvic obohatit pravě na ukor statu a jejich jedinym zajmem je aby za to nemohli byt stihani. K tomu jim slouži nepřehledna změt zakonu, navzajem si odporujicich, ktera zaručuje prakticky beztresnost jakeho koliv jednani.

logik 4.2.2010 21:45

Re: Ideologie.

/Přesně  A začalo tp za vency

Slepý mládenec 4.2.2010 15:44

Proroctví

.... a tehdy nastane v Čechách dobře, neboťtam budou dvě vrstvy:

vrstva partajníků

vrstva vápna

vrstva partajníků

vrstva vápna.....

Jaroslav Kučera 4.2.2010 15:07

Transparentní stát ušetří až 200mld. Kč ročně

Chcete transparentní stát, kde budou:

1) transparentní účty všech státních institucí od ministerstva po poslední obec?

2) povinně zveřejňované veškere smlouvy mezi všemi státními úřady a jejich obchodními partnery?

3) centrální nabídkové místo pro veškerá výběrová řízení?

Pak volte Českou pirátskou stranu www.ceskapiratskastrana.cz . Transparentní stát dokáže ušetřit až 200mld. Kč každý rok: http://www.ceskapiratskastrana.cz/pages/posts/tiskova-zprava-cps-ze-dne-28.7.200978.php?p=30

hufv 4.2.2010 13:11

Tohle myslíte vážně?

"Plán výběrových řízení na více let dopředu, zadávací podmínky, všechny

předložené soutěžní nabídky ještě před samotným výběrem. Veřejně

přístupné jednání výběrových komisí, zavedení laického prvku do komisí,

podobně jako je tomu u soudů."

Plánovat na pětiletku je možné max. při stavbě dálnic, zkuste si udělat takovýhle plán na informatiku - když není jasné, co bude za půl roku. Zadávací podmínky buď budou obecné - a pak nejde vyhodnotit jinak než podle peněz - přičemž nejhorší a nejlevnější nabídka vítězí - nebo už v době vypsání nesmyslné. A laický prvek v komisi je ještě směšnější - co tam asi tak bude laik, který danému problému nerozumí, dělat? Koukat na vytahování nabídek z obálek? Nic jiného dělat nemůže.

janoryna 4.2.2010 12:39

co to je výběrové řízení šité na míru ?

především to, že specifikuju, co chci dostat.  je jasné, že když poptávám žebřiňáky, že  výrobci automobilů budou tvrdit, že požadavkem na žebřiny byli ze hry vyšachováni. a když  chci pistole, že  výrobci kanonů budou mimo, protože tak malou ráži nedodávají. takže opatrně...

hufv 4.2.2010 13:12

Re: co to je výběrové řízení šité na míru ?

To je jednoduché - je to např. napsat do výběrového řízení na výrobu dopravních značek, že se světlo od folie na značce musí odrážet v úhlu 32stupňů, když tento úhel má patentován pro své výrobky jediná firma na světě (3M). A když 31 a 33 stupňů jsou naprosto stejně vhodné. Stačí???

roro 4.2.2010 12:37

registrace na psu

uz nekdo treba i z redakce vymyslel, jak umoznit neregulovanou diskusi nekde mimo HW psa resp. lidovek? Dat treba pod kazdy clanek jako prvni diskusni prispevek link nekam, kde nebude nikdo otravovat s registraci a zaroven se nikod nebude muset bat, ze dostane do tela za nevhodne texty nekoho jineho?

Patrik 4.2.2010 15:10

Re: registrace na psu

ano, je pripravena domena np-diskuze.cz, ale zatim nebyl cas to rozbehat :-//

Patrik 9.2.2010 12:38

Re: registrace na psu

bězí ve zkušebním provozu. Zatím hodně nahrubo, ale funguje.

roro 4.2.2010 12:35

Jedou v tom vsichni kdo muzou

Jedou v tom vsichni, kdo muzou: odpor proti jakemukoli internetovemu nebo jinemu svetlu bude smrtici... Jeden ze zakladnich problemu je, ze korupcni odmena je vzdy zajimavejsi, nez to co obdrzim, kdyz budu cestny. Krome dobreho pocitu. A o dobry pocit prijdu brzy, kdyz zjistim, jaky je vdek tech, pro ktere jsem se "obetoval".

Snad jediny mozny je pak pristup ale K.H. Borovsky: delej dobre veci a nic za ne necekej, protoze nikdy nic jako odmena neprijde - leda tak nic a nebo trest.

Zdar.

Šváb 4.2.2010 11:02

Ano, správně.

Už jsme tu, na internetu. Nemyslete si,že si budete myslet něco jiného. Ale kdo si nemyslí nic jiného, ten se nemusí bát. Teď, pro začátek, živly, co si dovolily pohybovat se po méně, než šesti nohou, dostanou malou informaci za použití pendreku.

Kecal 4.2.2010 10:06

Výběrová řízení,

kde zadání nesplní alespoň 3 uchazeči by měla být neplatná - zadavatel by měl mít za povinnost v takovém případě zadaní upravit.

Mgr. Milda 4.2.2010 10:02

Korupce se neomezuje pouze na jednu nebo druhou politickou stranu

je snad jasné, že peníze jsou krví veškeré politiky. Veřejnosti je občas předveden pochybný, politicky motivovaný případ za třeba 500 tisíc (zkuste si za takovou částku pořídit v Praze bydlení) přilepený na politika z opozice, třeba Čunka, zatím co ve stínu mění majitele "legálně" více, než 100 miliónů Kč (třeba Gross). Pražský magistrát ovšem poslouží jako příklad pravicové korupce. Mnohé korupční akce nejsou pouze o penězích, je to třeba už dávno oblíbený odprodej státního majetku nebo majetku z konkurzů za zvláště nízké ceny politikům a jejich blízkému okolí. Takže odpomoc by byla možná pouze tak, že by se veškeré pohyby i na nemovitostech, odprodej státního majetku jako vozidel, nebo zařízení také povinně vyvěšoval na veřejnosti přístupných stránkách. Vlastně by jakákoliv nabídka odprodeje státního nebo obecního majetku musela být provedena formou veřejné dražby. Utajení takových akcí je v současnosti zcela běžné. V Evropě jsou například vyřazená vozidla policie, armády, pošty atd. soustředěně nabízena ve veřejné  dražbě.

Houmr 4.2.2010 9:56

Blíží se volby

Hamerský se opět začíná zviditelňovat.

ogik 4.2.2010 9:38

Re: ŘEŠENÍ

Smutná pravda. Nemá "humánní" řešení.

kocour 4.2.2010 4:15

Na korupci s internetem

"Rakovina korupce prorostla postupně celou zemi"

Deje se nejen v Cesku, ale vsude. A ta 'hospodarska krize', jak ji nazyvate, je ve skutecnosti krizi moralni. Krize z nadvyroby ? Phew. Z nenazranosti. Miliarda lidi zije z dollaru na den. A neco blizsiho. V Praze jsou k mani byty za ceny ZNACNE predrazene. A je v zemi par desitek tisic bezdomovcu.   

Jan 4.2.2010 9:57

Re: Na korupci s internetem

Jak jste dospěl k názoru, že je (cokoliv) předraženo?

Aha, už vím. Je třeba bytových komisí, které (dojista neúplatně) bude ty byty přidělovat "potřebným". Jenomže to už tu bylo. Bez úplatku ani ránu, natož byt.

Nemo33 4.2.2010 2:00

Kdybychom to mysleli vážně!

Tak první bod je vystřílet polovinu ODSSáku!A všechna kdo je volí do lágrů zavřít na 100 let.

tom 4.2.2010 7:03

Re: Kdybychom to mysleli vážně!

jses blb, registraci na tebe.

zk 4.2.2010 7:37

Re: Kdybychom to mysleli vážně!

Magore

ogik 4.2.2010 9:42

Re: Kdybychom to mysleli vážně!

Je to magor. Proč polovinu?

h42 4.2.2010 10:54

Re: Kdybychom to mysleli vážně!

A všechny SOCDEMáky. A všechny kdo je volí k Chavesovi do Venezuely.

Pozor, h42 ! 4.2.2010 12:40

Re: Kdybychom to mysleli vážně!

Venezuela má údajně největší zásoby ropy na světě!

hufv 4.2.2010 13:15

Re: Kdybychom to mysleli vážně!

Což jim je k ničemu, protože to neumí ani těžit, ani zpracovat a tak se v ní můžou tak akorát koupat - což zase není nic moc.

volič 4.2.2010 16:17

Re: Kdybychom to mysleli vážně!

Nemo, ty když se ozveš, tak s tebe padají pěkný hovadiny...