23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Na cestě k poloprezidentskému systému?

Ústavní expert Jan Kysela soudí, že jsme pootevřeli dveře k poloprezidentskému systému. Internetovému serveru Česká pozice řekl: "Lecjaký parlamentní systém v sobě obsahuje nějakou predispozici, aby se vyvinul v poloprezidentský. Záleží na osobách, které jsou ve funkcích, a na konkrétní realitě. Rozdíl mezi parlamentním a poloprezidentským systémem nespočívá v tom, že si přečtete francouzskou a českou Ústavu, vypíšete si jednotlivé pravomoci a dospějete k nějakému jasnému výsledku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 24.2.2013 16:30

Bůh nás chraň

před poloprezidentským systémem s Ovarem jako prezidentem.

L. Šarina 23.2.2013 11:09

Chěli se udělat

před voliči hezcí a zvolili hujersky přímou volbu prezidenta a teť se s toho udělájí všichni.

M. Kosejk 23.2.2013 8:50

podstata je v přímé volbě

Podstata je v samotné přímé volbě. To přímá volba posiluje pozici prezidenta na úkor pozice vlády, respektive parlamentu. Ale to už dávno vědělo i každé politologické embrio. Stejně jako se vědělo, že naše vlády jsou z principu volebního zákona už tak slabé. A jen mediální a politický mainstream blahosklonně dělal, že tahle problematika není tak důležitá jako samotný fakt, že si lidi budou moci sami volit prezidenta. Ode všech, kteří se na zavedení přímé volby podíleli, to byl jen populistický a nedomyšlený čin, který nebyl zdůvodněn ani jedním praktickým důvodem. 

Zeman jistě bude hodně využívat svých pravomocí, které má posílené o mandát od voličů. Noc pěkného to nebude, ale i tak zrovna z něj hrůzu nemám. Zeman je zkušený politik a žádný šílenec.  Ale po něm klidně může nastoupit někdo, kdo žádné zábrany mít nebude, někdo, kdo bude využívat Ústavy na maximum, aby paralizoval vládu i parlament. A ten někdo může právě proto být zvolen, protože na tuhle konfrontaci budou voliči slyšet.

Upletli jsme si na sebe zbytečný bič, tak dejme bacha, ať se s ním neumlátíme.

J. Boleslav 24.2.2013 16:25

Re: podstata je v přímé volbě

Mandát posílený má, pravomoci se ale nezměnily.

P. Pavlovský 23.2.2013 6:58

Jako ouverturu k MDŽ

Zeman chystá na Hradě oslavu.

 V žíněném rouchu a bosí se přijdou kát "zrádci", v čele s Ozubeným Slunéčkem Sobotkou a stínovým ministrem zahraničí Zaorálkem, kteří se teď marně snaží odčinit svou vinu horlivým atakováním Ústavího soudu ohledně majetku církví.

Nikoli náhodou bude režisérem oslavy zakladatel Jazzové sekce Karel Srp, který je evidován jako tajný spolupracovník StB. S M. Šloufem vytvoří jistě dobrý tandem.

J. Malá 23.2.2013 4:24

První slečna

nemá vlastní ochranku.Má státní ochranku, státní auto s řidičem.Proč?: Měli to také Klausovi synové? Aby ten obávaný "presidentský systém" nebyl nakonec dědičný. První slečna už se nechala slyčet, jak se těší na to, jak s taťkou presidentem bude objíždět kraje.. Že teprve studuje na maturitu? Vždyť ta se dá koupit stejně jako vysoká, nač se s tím zdržovat. Nebo že by ochranka s ní seděla v lavici a šofér s audinou čekal 5 hodin před školou?

P. Pavlovský 23.2.2013 7:19

Re: První slečna

Máme tu tradici prvních dcer i prvních synů. Ovšem: Jaký president, taková první dítka.

O vzdělanosti Alice Mararykové nebylo třeba pochybovat, a Jan Masaryk... byl prostě Jan Masaryk, který pouze, na rozdíl od tatínka, nestačil včas emigrovat.

O vzdělanosti V. Klause jun. také nepochybujeme, s charakterem už to bude horší, jablko nepadlo daleko od stromu tatínkovského i dědečkovského.

Budoucí první slečnu jistě poučí strýček Šlouf zažitou moudrostí - ex oriente lux (nekontaminovat s nebožtíkem Josefem!): Učit se, učit se a zase se učit se! Jinak, pravda, i maturita se dá u nás jistě koupit, to by byla pro soudruha Šloufa hračka, koupil už jinačí věci a lidi!

Tato dcera má ovšem ještě staršího bratra, syna téhož otce. Co bude s ním? Jeho práva presidentova prvorozeného budou pominuta? Bez mísy čočovice?

J. Boleslav 24.2.2013 16:27

Re: První slečna

Taky si pořád říkám, proč se synek k papínkovi stále nehlásí. Kdyby z něho investigativci něco vytáhli, třeba bychom se dozvěděli něco o dalších Ovarových skvělých povahových vlastnostech.

J. Vyhnalík 23.2.2013 1:22

Cohabitation

Příčinou a zdrojem posílení presidentských pravomocí je osobnost presidenta až v druhé řadě. Hlavní příčinou je změna volebního systému, kdy přímo volený president má logicky silnější oporu ve voličích. V neposlední řadě samotná přímá volba bude selektovat aktivní osobnosti orientované na přímou komunikaci s občany.

Bylo by nejvýše vhodné ustavit nějakou odbornou skupinu pro důkladnou novelizaci Ústavy ČR a při té příležitosti se zamyslet nad celkovou koncepcí tak, aby přinášela efektivnější a akceschopnější jak vlády, tak parlament.