19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Na barikády!

9.5.2019

Manšaft Milionu chvilek pro demokracii (a povyražení) opět vyrazil do ulic a s ním tisíce demonstrantů. Téma je očekávatelné - odstoupení ministra spravedlnosti a jmenování nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové a deklarovaný strach o nezávislost justice. V čele toho řízeného kraválu je známý politický turista Jiří Pospíšil (je dokonce dojat), nominální šéf srandovní partaje jménem TOP 09, kterou řídí dálkově z Brusele. Ten od doby, kdy byl špatným ministrem spravedlnosti, kvůli stavu spravedlnosti snad ani nespí.

Tak si to shrňme:
a) mohl-li si mohl Andrej Babiš, maestro špatné kádrové politiky ve vládě, vybrat toho nejhoršího kandidáta s mizernými výsledky v minulosti v exekutivě, nemohl vybrat lépe;
b) mohl-li si mohl Andrej Babiš vybrat horší okamžik pro změnu, nemohl to udělat lépe.

Z těchto premis lze dovodit několik závěrů:
a) premiér zahájil frontální útok na justici s cílem dosáhnout zastavení kauzy Čapák - tento závěr mohutně živí jak lidé z Milionu chvilek, tak šéfové té srandovní vokálně menstruační skupiny, která si říká Demokratický blok;
b) premiér podceňuje nálady části městské veřejnosti, ale nesleduje shora uvedený cíl spoléhaje na svých jistých 30 %, avšak nesleduje cíl ad a);
c) nemá nikoho lepšího pro tuto třaskavou funkci, ale nesleduje shora uvedený cíl - zbytek platí jak ad b).

Víc toho nevidím. Já myslím, že c) je správně. Premiér na rozdíl od demonstrantů ví, že bude-li postaven před soud, tak bude zproštěn. To dlouhé čekání na obžalobu je totiž, milí demonstrující, nejspíš proto, že ani policie, ani státní zástupci nemají dost munice pro správnou kvalifikaci toho skutku právě u Andreje Babiše. Tak jej nakonec státní zástupce ze zoufalství obžaluje a nechá to soudu jako koňovi, co má větší hlavu. To státní zástupci často v trestní praxi dělají. Jenže protože ulice chce vidět krev, tak bude zase mela a veselo. 

Navíc v době, kdy soud bude konečně vynášet konečný verdikt (a jistojistě to bude soud 2. instance), už Marie Benešová nebude s pravděpodobností blížící se jistotě ministryní spravedlnosti, takže boj za nezávislost justice odnese nějaký jiný ministr, který „dopustí“ takové zlo. Skoro si říkám, že za tohoto stavu tu funkci po Benešové vezme jen úplný sebevrah. Tohle všechno Babiš ví a je mu to jednoduše fuk. Všechno ostatní kolem je pouhá mlha, kdy bouřící se část veřejnosti vůbec nic neví o tom, co kdo kdy a jak může z tohoto postu ovlivnit. Demonstrující, já vám zjevím pravdu: daleko spíš ovlivní nějaké rozhodování nějakého soudu v nějaké kauze nějaký lobbista, než chuděra ministr spravedlnosti.

V této zemi totiž platí pro tu část národa, která nenávidí Andreje Babiše, jedna nepříjemná pravda - spravedlnost bude nastolena jen tehdy, když bude Andrej Babiš pravomocně odsouzen. Nebude-li, pak je justice zmanipulovaná a spravedlnost není. S tím my, co nedemonstrujeme a nemenstruujeme kvůli každé pitomosti, nic nenaděláme. Chladnou hlavu od našich milých nadšenců čisté spravedlnosti čekat nemůžeme. Navrhuji pro naše demonstranty každý pátek nechodit do práce a chodit demonstrovat za odsouzení Andreje Babiše a dělat marketing šéfům STAN a TOP 09. Mladí už v tom jednou, jen z jiného důvodu. Prostě podle hesla: pátek, demonstrací svátek.

Některé z transparentů na demonstracích nesou nápis „Nejsme slepí“. To je pravda, slepí určitě nejsou, ale doporučil bych doplnit transparent takto: „Ale hloupí!“ Tak do toho, mnoho zdaru na barikádách.

A takhle my tady žijeme.