25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Mýty o neexistující krajní pravici

Hned dva politologové se v posledních dnech na Neviditelném psu zaobírali Václavem Klausem ml. a Tomiem Okamurou, respektive srovnáváním Trikolóry a SPD. Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (zde) a Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie (zde).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 11.8.2020 11:27

Co se musí stát? Musí si projít gulagem, který ovšem v dnešní době bude všude jinde, než v Rusku.

P. Dvořák 11.8.2020 11:25

Argumentačně zcela vyčpělý Šejno.

To že někdo od někoho dostane přes držku, rozhodně není důkazem, že to nejsou extrémní levičáci.

M. Mařák 11.8.2020 11:14

Věnuji se tomu dlouhodobě a jsem u nás jeden z prvních, kdo na tyto levicové aspekty nacismu upozorňoval i v článcích. Národní socialisté si dělnickou třídu koupili na tu dobu nejvyspělejší sociální politikou.

T. Hraj 11.8.2020 11:08

Pravice a levice jsou základními kategoriemi. V minulém století stejně jako v tomto to první znamená více moci a odpovědnosti (tj. svobody) na straně jednotlivce, druhé totéž na straně autority (vlády).

Čím jiným, než ochranou životního prostředí se zabývá ekologie? οἶκος = obydlí, dům; ekologie = nauka o domě nebo chcete-li o hospodaření/údržbě domova/prostředí/prostředí (stejný základ má pravda i ekonomie ale ustálený význam má, jak víme, jiný).

M. Krátký 11.8.2020 11:04

nacisti byli super levičáci - hezký den i vám popleto R^R^R^

J. Macků 11.8.2020 10:59

Jedním ze základních znaků pravice je svoboda člověka, podnikání. Z toho důvodů nemohou být extremistická hnutí nacionální nebo rasová pravicová, jsou hlavně extremistická a taky levicová, jedním ze znaků levice je ovládání jedince davem.

T. Hraj 11.8.2020 10:54

Ano, nacisti (a tedy i neonacisti) JSOU levičáci. Kromě zjevně kolektivistické ideologie, kterou propagovali to měli i v názvu (NSDAP). Přes držku by dali komukoli za cokoli, hlavně když se u toho nebude muset příliš přemýšlet.

Ano, KKK je/byla organizací Demokratů (tj. chcete-li levičáků). A němečtí nacisti dokonce přebírali zákony od amerických Demkratů (!). Doporučuji přednášky Dinesh D`Souzy. Např.:

https://www.youtube.com/watch?v=f5slRBGv_88

P. Jaroš 11.8.2020 10:52

Přesně tak, pane Mařáku, konečně s vámi mohu jednou souhlasit, když se podíváte týdeník z Německa roku '40 a Československa '50, těžko najdete rozdíl - všude rozjásaní pracující, podle politologů jedni pravicoví dělníci a a druzí levicoví dělníci

M. Mařák 11.8.2020 10:07

Ekonomika národě socialistického Německa byla řízena národohospodářskými plány jako u komoušů a sociální politika pro dělnickou třídu byla nejvyspělejší v Evropě.

Š. Hašek 11.8.2020 9:42

Zdá se mi, že pan Štěpánek, při upozorňování na těžký zmatek v hlavách toho našeho tria politologů (nejen), krapet zazmatkoval. Mohl si to po sobě důkladně přečíst.

Celkově se mi jeví, že pan Štěpánek tomu rozumí podstatně více, než ti modrologové političtí.

Extrémní pravice samozřejmě existuje, ale ANO ani SPD to nejsou.

Extrémní levice také existuje, celkem přesně možno takto popsat třeba Piráty.

Š. Hašek 11.8.2020 9:34

Fungují! Pouze roste počet "vzdělanců", kteří moc poslouchají televizi, Jelínky a Mlejnky. A vnáší do všeho pocit. Svůj pochopitelně!

Pravice, levice zůstaly stejně jako třeba jednotka kilometr. Jen je dnes "moderní" to škatulkovat podle pocitů, zažil jsem "natahování/zkracování" i jednotky kilometr. U hlupáků tedy. Mlejnek i Jelínek se mi zdají poněkud přihl ........ . Moderní jsou, to jo.

M. Šejna 11.8.2020 9:34

Aha,

takže ve skutečnosti neexistuje žádná extrémní pravice, a existuje jen extrémní levice.

Doporučuji panu Štěpánkovi navštívit nějaký sraz neonacistů a sdělit jim tam, že to jsou extrémní levičáci. Nejspíš by od nich dostal klasicky konzervativně pravicově přes držku.

Zkusit by to mohl i v Americe na srazu Ku Klux Klanu. I to jsou v pojetí Štěpánka extrémní levičáci.

V. Pavelka 11.8.2020 9:31

Mitrofanov a Pehe, to je ukázka levicové vyprahlosti amerických demokratů ničeho EU.Co se musí stát aby si tihle ještě demokraté připustili že to spěje k totalitě bizardních parametrů a že Putinovo Rusko8-o s toho nakonec vychází at se nám to líbí nebo ne , jako přijatelná svobodná společnost .

Š. Hašek 11.8.2020 9:28

No, já bych myslel, že by bylo dobré "daná označení chápat stále stejně"!!! Jináč bude pěkný zmatek.

Ten chaos v označování společenských dějů pouze totiž prozrazuje chaos/nevzdělanost těch politologů, redaktorů, novinářů. Pravici a levici vzdělanec velice dobře rozezná/definuje. Chovanci Jelínka těžko!

Dokonce začíná být chaos v označování fyzikálně chemických, přírodních dějů. A přitom se od dob Pascala/Newtona zas tak moc nezměnilo.

I. Štípek 11.8.2020 9:18

Mlenek ani Jelínek za tolik slov ani nestojí, pane Štěpánku.

J. Roškota 11.8.2020 9:15

S panem Štěpánkem většinou příliš nesouhlasím. A už vůbec se mni nelíbí že kohokoli s kým nesouhlasí dehonestuje, ale v tomto příspěvku se dotkl širšího problému. A to je definice a názvosloví.

Náš komunismus, měl jen málo společného s Marxovým. Pravice - levice jsou skutečně parametry z minulého století. Ekologie se nezabývá primárně ochranou životního prostředí a ani německý nacismus neměl mnoho společného s fašismem. Jde o to co pod daným označením chápeme dnes.

S. Pavuk 11.8.2020 9:04

Úvahy politológov a novinárov o rozdieloch medzi pravicou a ľavicou sú zaujímavé čítanie. Voličovi je to ale fuk. Programy politických strán nikto nečíta. Voliča zaujme populista. Politici ktorí sa k válovu dostanú robia iba také kroky aby sa pri moci udržali čo najdlhšie.

P. Hatina 11.8.2020 9:03

Potíž dnešního rozdělení na pravici a levici je v tom, že současné západní státy už jsou nutně sociální (nikoliv socialistické, leč sociální), čili nutně zajištují všem svým občanům řadu sociálních výhod (od vyplácení důchodů, zajištění v invaliditě, nemoci, nezaměstnanosti, nouzi, atd..) - tedy samozřejmě nikoliv "zadarmo" leč výměnou za vysoké daně a odvody.

Toto už ani moderní pravice nemůže změnit, a ani to neslibuje (kdyby slibovala, že přestane vyplácet důchody, asi by jí nikdo nevolil:)). Sice se může pokoušet zmenšovat tuto roli státu formou různých reforem (důchodová, aj..), ovšem háček je v tom, že to je práce na dekády, čili mimo její funkční období, a proto se to obvykle nepovede..

Takže by tu "krajní pravicovost" měla provádět v jiných oborech, jak popsáno "směrem k liberalizaci", ovšem ani to se jí v současné době nedaří

Š. Hašek 11.8.2020 8:56

Souhlas.

Ale připomenu, že občas se vyskytne vojenský převrat. A ti generálové zrovna nemusí být levičáci.

Š. Hašek 11.8.2020 8:52

Přesné.

P. Kubáč 11.8.2020 8:38

Upíral jsem k Trikolóře své naděje, ale vlažným postojem k EU se pro mně stala nevolitelnou.

Polovičatých expertů typu " ano, ale raději vůbec" máme i mimo Trikolóru dostatečný výběr.

M. Moravcová 11.8.2020 8:35

Ale přece pitomých radilů s Mlejnkem v čele, co vědí, co by měl Klaus junior dělat, je 100 do stovky. Ať nám pan Mlejnek sám ukáže, jak se to dělá. Stylem: "Dámou na E5", "Vy hrajete šachy?", "Ne, ale radit umím".

M. Krátký 11.8.2020 8:26

první polovina za 1***, druhá za 5- hezký den všem R^R^R^

P. Dvořák 11.8.2020 8:23

Vzdělaní lidé v dnešním s lva smyslu jsou vzdělají Mlejnko-Jelínkovým způsobem.

Když se do toho přidá jisté Pehekoření nebo Mitrofanolist . . . . . . . .

P. Jirkovský 11.8.2020 8:21

Je zcela evidentní, že prostorový metafory v podobě !pravice" a "levice" dávno nefungují, ostatně jsou produktem názorovýho střetu v předminulým století. Nemůžou fungovat už z toho důvodu, že "správnejch" definic je skoro tolik, jako je diskutérů. A způsob, jakým ty pojmy používá pan Štěpánek, je z dílny "marxistickejch" agitátorů 70. a 80. let u nás. Tedy jen a pouze propagandistickej, a to ve smyslu bezduchý podpory vlastních tvrzení.

I. Pávek 11.8.2020 7:55

Výborně pane Štěpánku. Je to jak čistá 10 na 300 m. R^

M. Malovec 11.8.2020 7:39

No bať, byl dnes jakýsi neklidný.

M. Malovec 11.8.2020 7:36

Náš pan učitel říkával: Běž si, ať ti vrátí školné, nic tě nenaučili. To platí samozřejmě i pro popletology jako je Mlejnek a spol. Tragické na tom všem je, že bludy buší do hlavy studentům. Promořili tím i veškerou - až na čestné výjimky - pseudonovinářskou "elitu" včetně té veřejnoprávní. Vzdělaní lidé se, doufám, blbnout nenechají.

A. Forman 11.8.2020 7:09

Děkuji pane Štěpánku, velice trefné. Pojmem krajní pravice se ohání každý trouba bez znalosti podstaty tohoto pojmu.... Krajní či extremistické hnutí je vždy levicové....

J. Nevrkla 11.8.2020 6:49

Jsem rád, že se tentokrát autor nepustil do přiblble kritiky SPD. Tím by jenom prokázal, že mu podstata problému uniká.