17.4.2024 | Svátek má Rudolf


Diskuse k článku

POLITIKA: Mýty o české privatizaci

Masová privatizace v první polovině 90. let minulého století je jednoznačně nejúspěšnějším projektem moderního českého státu. Přesto o ní koluje mnoho mýtů, které nejspíše pramení jednak z její nedostatečné znalosti a jednak ze záměrné diskreditace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Bébr 4.10.2012 13:34

Pravda o privatizaci

Páni doktorandi by si měli přečíst

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-svejnar.php?itemid=2141 

28. listopadu 2007 na Masarykově univerzitě v Brně řekl Václav Klaus: "Na webové stránce pana doktora Švejnara je první věta v angličtině, že byl jeden z hlavních architektů české ekonomické reformy na počátku 90. let minulého století. Tato první věta v jeho životopise je nepravdivá. On se na ekonomické transformaci u nás prostě nepodílel, ani milimetrem se toho nezúčastnil. To říkám s plnou zodpovědností, protože jsem tehdy byl ve všech orgánech a komisích, které to řešily."

Toto prohlášení je nepravdivé. Na konci roku 1989 jsem přišel s jedním z hlavních návrhů ekonomické reformy, který vyšel pod názvem Strategie ekonomické přeměny Československa nejdřív v PlanEcon reportu (v prosinci 1989) a pak v edici Archy Lidových novin.  Tento návrh jsem předložil československé akademické obci v lednu 1990 a ministrům federální a české vlády a guvernérovi Národní banky na víkendovém zasedání na zámku v Kolodějích 2.- 4. února 1990. Na rozdíl od Vladimíra Dlouhého, Tomáše Ježka, Dušana Třísky, Jana Vrby, Josefa Tošovského, Jana Vaňouse a Josefa Zieleniece se Václav Klaus těchto jednání neúčastnil. Metoda doporučená mnou a kuponová privatizace provedená pod vedením Václava Klause se lišily převážně v tom, že já jsem dával velký důraz na přednostní vytvoření silného právního systému, aby nemohlo docházet k rozkrádání majetku a jiným nelegálním činům. Text mého návrhu je přístupný na mé webové stránce, www.jansvejnar.cz

Pokud Václav Klaus sepsal nějaký seriózní koncept ekonomické transformace, rád bych si jej přečetl. Zásluhy za realizaci kuponové privatizace, která mimo jiné obohatila světový slovník o pojem „tunelování“, ale Václavu Klausovi samozřejmě upřít nelze.

B. Rybák 5.10.2012 11:08

Re: Pravda o privatizaci

Jeho hlas určitě tehdy nebyl slyšet, a nebyla to naštěstí škoda, protože téměř nikdy nic co by stálo za řeč neřekne (viz jeho prezidentské snažení) a pokud něco řekne, je to očividně podle jím ctěného pravidla "koho chleba jíš, toho píseň zpívej". Levicová okupace většiny amerických univerzit je jistě i Vám známa a pan Švejnar je toho smutným dokladem.

B. Rybák 4.10.2012 13:21

Výborný článek

Naše ekonomika byla cca z 85% konkurence neschopná (orientovaná na zhroucené RVHP). Náš lidský (morální a znalostní) kapitál byl i díky počáteční kolaboraci ČSSD s komunisty zničen ještě více než v ostatní východní Evropě. Dokonce i v tom NDR zůstali živnostníci, v Polsku zemědělci, v Maďarsku vznikly i soukromé banky...

Kapitál u nás, kromě části nepotrestatelných (nejsme jako oni!) partajníků a veksláků nikdo neměl a pokud by někdo získal úvěr na to, aby se stal vlastníkem nějakého podniku (náprava komunistické loupeže) musel by pak navíc investovat do jeho modernizace a s takovýmto úvěrovým zatížením by nebyl schopen konkurence se západními "dravci", kteří čekali na svou příležitost (nedostali jsme právo na dočasnou ochranu své zničené ekonomiky jako např. Španělsko nebo Portugalsko) .

Proto byla kuponová privatizace (později doporučovaná Světovou bankou, MMF, v superlativech chválená tehdejším "Bruselem", nejlepší transformační cestou, která vyloučila korupci, snížila hospodářskou moc bývalé nomenklatury, byla obrovskou školou "kapitalizmu" (miliony lidí pochopili co je to akcie, dividenda, čistý zisk,..). Na nákupu "kupónů" v nominální hodnotě cca 35000 Kč za pouhých 1000 Kč musela nezbytně většina občanů vydělat. Naše měna byla první konvertibilní měnou východní Evropy, naši občané byli jediní, kteří díky 1000% inflaci nepřišli o všechny úspory. Stali jsme se lídrem transformace, ekonomickým tygrem stření Evropy. A tomu musel zahnívající "Brusel" (celé ES bylo tehdy v recesi) zabránit (guvernér Tošovský a "Sarajevský atentát").

Kdyby V. Klaus neudělal nic jiného než to že zabránil ztrátě času na startu transformace tím, že nás zachránil před hlupáctvím hledačů třetích cest, byl by právem zapsán "zlatým" písmem v našich dějinách. Je to jediný náš poválečný prezident, na kterého jsem hrdý.

R. Bébr 4.10.2012 13:40

Re: Výborný článek

Hlavní ekonom Světové banky a nositel Nobelovy ceny za ekonomickou vědu Joseph Stiglitz kritizoval české ekonomické reformy a zejména kupónovou privatizaci. Klaus si pak dovolil arogantně prohlásit, že tento světově proslulý ekonom je břídil, který vůbec nerozumí ekonomice. Přitom Klaus není profesorem ekonomie, ale jen profesorem finančnictví, který nikde neučil a profesorský titul dostal jen z politických důvodů. Prof. Švejnar a Dr. Vaňous Klause žádali o možnost vést televizní debatu o české ekonomické reformě začátkem devadesátých let. Klaus to absolutně odmítl, protože prý nevěděl, co by tím získal a k čemu by to bylo. Již tehdy neměl zájem na tom, aby česká veřejnost byla o ekonomických reformách lépe informována a aby se jeho vlastní privatizační program stal předmětem podrobnějšího rozboru na veřejnosti. Klaus je prostě jako ekonom profesní zbabělec.

Připomínám, že pan "profesor" Klaus nemá v renomovaných ekonomických časopisech jediný příspěvek.

B. Rybák 5.10.2012 11:00

Re: Výborný článek

Pan profesor Joseph Stiglitz patří k těm ekonomům, díky jejichž (levicovým) radám se "světová" ekonomika dostala do současné krize, díky nimž se tato krize stále více prohlubuje (čtěte raději prof. Friedmana). Nobelovy ceny jsou stále častěji dokladem smutného (levičáckého) úpadku této kdysi tak vážené instituce.

Vaše argumenty nic nemění její výhodnosti, ani na tom, že světová banka a MMF (Klausovu) privatizaci vřele doporučovaly, že tehdejší evropská komise zprávu nadepsala slovy "Vzorový příklad" a uvnitř nešetřila hodnocením "excelentní řešení".

Jiná věc je skutečnost, že na příkladu Maďarska pak "pažravý", západoevropský, státně podporovaný kapitál zjistil, že zkorumpování postkomunistů mu přinese daleko větší (bezpracné) zisky a tak přišel ES-hujerský "Sarajevský atentát".

R. Bébr 5.10.2012 11:10

Re: Výborný článek

Snad byste si měl napřed přečíst, o čem tady píšu. K tomu ještě úsměvné urputné tažení proti "levičákům" (se slovníkem z Rudého práva).

Nejhezčí je Sarajevský atentát (nějak jste zapomněl na Rádživa Sinha, Lájose Bácze a Pepu z Hongkongu - to byli také levičáci, kteří podvodně dotovali Kalusovu partaj?).

M. Martin 3.10.2012 23:29

Já osobně bych diskusi s Bébrem uzavřel.

Bébr jděte už do prdele!!!

R. Bébr 4.10.2012 8:38

Re: Já osobně bych diskusi s Bébrem uzavřel.

Vynikající projev kovaného modráka!

Co takhle trest smrti za uveřejňování fakt?

R. Bébr 4.10.2012 8:41

Re: Já osobně bych diskusi s Bébrem uzavřel.

Plně vás chápu. Fakta a argumenty jsou vám velmi nepříjemné a neumíte nic jiného než to, co jste napsal.

Díky za projev vaší skutečně ušlechtilé duše!

M. Bílý 3.10.2012 21:05

Jak je to možné, když kuponová privatizace byla podvod, že jsem v ní docela uspěl a nese mi každoročně třináctý důchod, na který se nezmohla (ač ho slibovala) ČSSD. Že bych byl též podvodník? Kdoví, ale já o tom nevím. Vysvětlí mi to někdo?

Š. Hašek 3.10.2012 21:20

Re: Jak je to možné, když kuponová privatizace byla podvod, že jsem v ní docela uspěl a nese mi každoročně třináctý důchod, na který se nezmohla (ač ho slibovala) ČSSD. Že bych byl též podvodník? Kdoví, ale já o tom nevím. Vysvětlí mi to někdo?

To máte tak , pane Bílý.

Dle mnohých je ten, který pouze "nelení a zelení se mu" lump a gauner a je si něj třeba posvítit. A nejen to!

Já to znám.

M. Bílý 3.10.2012 21:57

Tak to jsme dva, kteří to známe, pane Hašku (21:20). Doufám, že si z toho, stejně jako já, nic neděláte. Srdečně Vás zdravím!

R. Bébr 3.10.2012 20:44

Souhrn

Snažil jsem se uvést do diskuse pár čísel, která svědčí o naprostém diletantizmu pana Václava Klause, plnícího rozkazy kpt. StB Dušana Třísky, autora "privatizace" (rozuměj rozkradení národního majetku za účelem obohacení komunistických exponentů). Třískovi se povedlo všechno, výsledek už neschopný Klaus nedokázal uhasit a přivedl ČR v roce 1997 na pokraj hospodářského krachu. Kvůli Klausovým machinacím se stranickými financemi (dárci János Bácz, Rádživ Sinh a Pepa z Hongkongu s 5 milióny v igelitce - cituji slavný soudní proces s finančními podvody Klausovy partaje) byl Klaus vlastními straníky 1997 odstaven a díky tomu se republika jakžtakž vzpamatovala z Klausova "řízení ekonomiky". Po privatizačním hospodářství zůstala spálená země, dluh přes 600 mld (ukrytý v Konzolidační bance), zlikvidované důležité podniky, zmizelé zámořské loďstvo, které ukradl a prodal Klausův oblíbenec pan Kožený a spousta podniků v rukou gaunerů nebo zahraničních "vlastníků" (kteří podniky koupili aby je mohli zlikvidovat a zbavit se tak konkurence). Někteří zdejší "diskutéři" budou zase nadávat a vyřvávat různá ideologická hesla, ale tohle všechno pamětníci dobře vědí, to jsou fakta veřejně uváděná, stačí prolistovat parlamentní stenogramy nebo aspoň - pro méně inteligentní pány - dobový denní tisk, to všechno tenkrát popsal i ten pravicový. Privatizační fandové, kteří zde jen nadávají, blouzní a nejsou schopni oidpovědět ani na 3 jednoduché otázky zatím v celé diskusi nenašli jediný argument, který by zločiny privatizace ospravedlnil. Neuměle vypocená agitka pánů Jana Průši a Pavla Rysky (která je ostudou jejich alma mater) není podložena žádnými fakty a ukazuje jen neznalost dobových skutečností od obou autorů. Howgh.

Jan Průša, Pavel Ryska

Jan Průša, Pavel Ryska

Jan Průša, Pavel Ryska

Jan Průša, Pavel Ryska

R. Bébr 3.10.2012 20:45

Re: Souhrn

Za to kouzlo se jmény autorů nemohu. Sorry.

P. Jirka 3.10.2012 21:14

Re: Souhrn

Teda čtu si tady tu diskuzi a každý druhý příspěvek nese jméno pana Bébra. Přitom prý přednáší na VŠE. To se asi za ten den na té VŠE moc nepřetrhne... :-) Hlavně, že má čas rudě agitovat...

R. Bébr 4.10.2012 8:39

Re: Souhrn

Místo dikuse o skutečnostech jen útoky na diskutující. To je modrá morálka!

B. Rybák 4.10.2012 12:27

Re: Souhrn

Ve výčtu okolností Eu-hujerského "Sarajevského atentátu" Vám zmizela "slavná" Klausova švýcarská vila, která skvěle odhaluje na kvalitu a serióznost jeho iniciátorů (zahraničních rozvědek, dokonce i podle pana Palaty) Jeví-li se Vám strmý nárůst zadlužení, zločinný výprodej národního bohatství, státní gangsterismus (např. proti IPB), úmyslně prohrané arbitráže (Špidla), slouhovství vůči zahraničnímu kapitálu (např. Sobotka - ČSOB), slouhovské "zelené" šílenství , snaha přijmout euro,.., jako vzpamatování naší ekonomiky musíte být psychicky nemocný člověk (nebo jste za to placený).

R. Bébr 5.10.2012 11:12

Re: Souhrn

Místo věcných argumentů urážíte autora diskusního příspěvku. Musíte být bývalý dopisovatel Rudého práva nebo pomocník VB - ti tak mluvili i psali.

T. Marek 3.10.2012 18:56

Rezignuji

rezignuji na podrobný rozbor článku, bylo by to pracné a k ničemu. Jen takové dvě drobnosti - tvrzení, že na konci roku 1989 vlastně nebylo co rozkrádat je hloupé. bylo a také se rozkrádalo, a to jak podniky tak pozemky. U podniků to začalo již jejich převodem z národních podniků na státní. Instituce jako Privatizační fond a Konsolidační banka byly rejdištěm gaunerů - např. pokud šlo o pohledávky státu. Druhá poznámka se týká kupónové privatizace. Páni doktorandi by měli vědět, že kapitalistický výrobní způsob stojí a padá s jasným soukromým vlastnictvím (projevujícím se třeba v jednáních valných hromad firem apod.) a dále na zákonné ochraně soukromého vlastnictví jako takového. Nic z toho doba kupónové privatizace nepřinesla. Podnik měl najednou i několik tisíc drobných vlastníků, kteří v podstatě nevěděli co akcie jsou a byli ochotni je prodávat za pakatel (bohužel podobné to bylo u řady restitucí), a v zákonech byl chaos. Naši dněšní  miliardáři většinou nezískali majetky usilovnou prací, ale bezuzdým manipulováním a v podstatě okrádáním oněch kupónových akcionářů. To vše za laskavého dohledu vrcholových činitelů.

F. Eliáš 3.10.2012 18:16

Privatizace byla skvělá

i pro prostý lid. Jen nesměli být hloupí a dát kupónovku Koženému.

M. Bílý 3.10.2012 19:28

Jen nesměli být hloupí a dát kupónovku Koženému. Přesně tak, pane Eliáši (18:16).

Tomu ovšem předcházelo, že si nepřečetli návod jak v kuponové privatizaci postupovat a co od ní mohou očekávat. A tak vsadili na vrabce v hrsti a on jim pošel. Jenže i kdyby si ten návod byli přečetli, tak by mu stejně nerozuměli.

Nutno ovšem dodat, že  do prostého lidu je třeba v tomto případě zahrnout i mnohé vyštudované, abychom obyčejným prosťáčkům nekřivdili. Ti inteligentnější z nich uznali svou chybu, ti druzí nadávají Klausovi.

R. Bébr 3.10.2012 20:22

Re: Jen nesměli být hloupí a dát kupónovku Koženému. Přesně tak, pane Eliáši (18:16).

Prostému lidu poradil pan Klaus, aby dali své peníze panu Koženému (a "více takových Kožených" řekl a to se splnilo). A myslíte-li, že pan Klaus byl hloupý, nemáte pravdu. Byl mazaný až moc a stálo nás to hospodářský pád do roku 1997, kdy kamarádíčci kpt. StB Dušana Třísky rozkradli za Klausova dohledu co mohli a génius Klaus musel přijít se záchrannými balíčky na odvrácení hospodářského krachu.

Naštěstí přišel malér s Lájosem Báczem a Rádživem Sinhem (a s Pepou z Hongkongu), na který Klaus dojel. Stačil po sobě nechat 600 mld Kč dluhů, ukrytých v "Konzolidační bance"  (později "agentuře"). To byla první třetina našeho šíleného dluhu.

Další 2/3 dnešního dluhu už má na svědomí Mr. Kalousek.

M. Bílý 3.10.2012 21:34

kdyby mi, pane Bébře (20:22) radilo tisíc Klausů (pokud radil, já o tom nic nevím a sbíral jsem informace kde to jen šlo) tak bych panu Koženému nesvěřil ani zlámanou grešli, protože o svých penězích (i když zde zatím fiktivních) rozhoduji ...

... nejraději sám (ten přivandrovalec mi byl podezřelý) a 10.000 Kčs které nabízel za kuponovou knížku byla jen malá část toho, v co jsem doufal a skutečně vyprivatizoval. Tuhle primitivní úvahu si mohl učinit každý (jen si přečíst návod ke kuponové privatizaci) a když má člověk  navíc i něco od předků v genech a trochu štěstí, nemohlo to nevyjít! Jsem ovšen ochuzen o to nadávání na zloděje a lumpy a syčáky,  kteří ... atd, však to dál znáte. Točte tím kolovrátkem až do ...

R. Bébr 4.10.2012 8:42

Re: kdyby mi, pane Bébře (20:22) radilo tisíc Klausů (pokud radil, já o tom nic nevím a sbíral jsem informace kde to jen šlo) tak bych panu Koženému nesvěřil ani zlámanou grešli, protože o svých penězích (i když zde zatím fiktivních) rozhoduji ...

Takže podle vás je prostě Václav Klaus blb, který nepřemýšlí. A vy jste genius.

V. Kobetič 3.10.2012 17:58

Pro ty s krátkou pamětí

Hlouposti a účelové deformaci faktů některých distujících nemá smysl oponovat.

Chci proto jenom poděkovat autorům za příspěvek, který je ve stručnosti výstižným shrnutím nejvýznamnějších faktů české cesty od budování komunistické utopie k demokratické společnosti. 

E. Heusinger 3.10.2012 18:01

Zřejmě máte velkou radost

z politické agitky.

M. Bílý 3.10.2012 19:32

Re: Pro ty s krátkou pamětí // Napsal jste to krátce a výstižně, pane Kobetiči! Souhlasím s Vámi.

S. Fisher 3.10.2012 15:29

Bébr, pravý český znalec

No a, říkám si po dočtení tohoto článku? Vždyť tohle přece mohl vidět, a měl by vědět, každý rozumně myslící občan této země.

Jenže neví - jak vidno z reakce ctěného pana Bébra a spol.

Hovořit dnes objektivně o české privatizaci chce trochu odbornosti a podstatně více osobní odvahy. S jistotou lze totiž očekávat, že nějaký ten Bébr (vždy rozhořčený, nikdy věcný se svatým zápalem popře viditelná fakta, odvolá se na hloupé výmysly, které není schopen doložit a přejde k osobním urážkám.

A nejsmutnější na tom je, že většina s ním bude souhlasit.

Pánům doktorandům za jejich článek děkuji. Rozumím mu totiž tak, že "úroveň dnešní vysokoškolské výuky" je v naprostém pořádku. Je uklidňující, že VŠE opouští lidé, kteří jsou schopni vidět věci takové, jaké jsou a mají i dost odvahy na to, aby se ke svým názorům hlásili.

R. Bébr 3.10.2012 15:49

Re: Bébr, pravý český znalec

Zajímalo by mě velice 1) kde jsem popřel která viditelná fakta, 2) kde jsem se odvolával na hloupé výmysly, 3) kde jsem přešel k osobním urážkám.

Naopak - vy byste potřeboval trochu pečlivosti. Páni "doktorandi" nejsou z VŠE, ale z UK. A jasko vysokoškolský pedagog jim vytýkám, že se neopírají o žádná fakta, údaje, argumenty. Doktorand nemá produkovat populistické ideologie, ale má soustředit poznatky a pak se nad nimi zamýšlet. Tito chasníci nesoustředili nic a nezamýšlejí se nad ničím, jen opisují novinářská klišé z MF DNES a jiných plátků.

Pokusil jsem se uvést pár čísel (z mezinárodních statistik, dostupných na I-netu) a nedivte se, že se mnou většina souhlasí. Líbivých plků a nesmyslů mají lidé už dost. 

F. Eliáš 3.10.2012 18:23

Re: Bébr, pravý český znalec

Vy jste vysokoškolským kantorem? Nemohu uvěřit, želidé s vaším rozoumkem se o něj mohou děli se studenty.