18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Muzea, past na ministra Staňka

Jak známo ministr kultury Antonín Staněk odvolal po zbrklých auditech dva respektované ředitele Jiřího Fajta z Národní galerie a Michala Soukupa z Muzea umění v Olomouci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Salajka 30.4.2019 13:41

Pane

Hvížďalo, vy si také přilepšujete ke svým honorářům dalšími smlouvami ?

J. Chaloupka 30.4.2019 13:03

Zajímalo by mne, jak se o tom co se děje s Fajtem

"význačné" osobnosti dozvěděli. Jestli jim to nesdělil mailem sám Fajt. Protože dost pochybuji, že o našem dění se zabývá např.nějaký čistokrevný Američan.

M. Zikmund 30.4.2019 13:30

Re: Zajímalo by mne, jak se o tom co se děje s Fajtem

No, hlavně jak ten američan stačil rychle zareagovat, když v 11 hod našeho času bylo odvolání oznámeno a v 7 večer ve zprávách už běželo jeho vyjádření. To se stačil ráno probudit, přečíst si nejzajímavější zprávy ze světa, což byl pochopitelně Fajt, a ještě dopoledne věděl, že je to odvolání neoprávněné a chybné a stačil to hodit na papír asi tak do 11hodin dopoledne svýho času aby to ČT stihla odvysílat...

J. Rojšl 30.4.2019 12:56

Že se na to nevy.....

"Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) bude po návratu z Číny vysvětlovat vedení soc. dem. odvolání ředitele..."

Ten Staněk bude asi velkej, inteligencí nadupanej "myslivec" - když jsem včera v televizi viděl a slyšel jak si před natáčením potichu mumlal jak "nejlépe" odpovědět, tak jsem uvědomil jak se musí v tom životě trápit ...

Že se na to nevy.....

F. Navrátil 30.4.2019 12:01

Ruka v cizí kapse

Hvížďala podle svého zvyku míchá dohromady dva oddělené příběhy. Ten první je o respektovaných odbornících, jejich přínosu kultuře a podpoře odborné veřejnosti. S tím přece všichni souhlasí! Ale je tu druhý příběh o chamtivosti, vydírání sponzorů, podvodných autorských smlouvách a nerespektování zákona u veřejných zakázek. O tom Hvížďala a jeho parta pravdy a lásky mlčí. Dochází tedy k zcela chybnému závěru, že ministr Staněk odvolal tyto osobnosti, protože byli politicky nepohodlní odborníci a hodlali zabránit plýtvání s dotacemi. Tím se Hvžďala dostává do pozice kapsářky, kterou přistihli s rukou v kapse a která ječí: Rasizmúús!

I. Štípek 30.4.2019 22:40

Re: Ruka v cizí kapse

Podepisuju.

M. Šejna 30.4.2019 11:54

morální kredit Fajta

Morální kredit Fajta si člověk dokáže udělat, když ho poslouchá v interview pro ČT. Tak samolibého a sebestředného "uměleckého manažera" lze vidět málokdy. I namistrovaný Knižák vypadá proti Fajtovi jako zakomlexovaný jedinec.

Včera s ním byl rozhovor pro zprávy na ČT. Fajt tam prohlásil že jeho odvolání a trestní oznámení považuje za "útok na jeho OSOBNOST". Normální člověk by řekl " ́útok na jeho OSOBU". Jenže jeho veličenstvo Fajt se nepovažuje za OSOBU, ale za OSOBNOST.

Před týdnem v té samé televizi Fajt prohlásil, že bez něho žádná světová galerie nebude s Národní galerií spolupracovat, protože Národní galerie je on - jeho veličenstvo Fajt - a bez Fajta je Národní galerie zcela bezvýznámná instituce.

P. Zinga 30.4.2019 8:46

Autorovi dělá dobře,

zařadit se do široké kulturní fronty.

Nešahejte nám na naše prebendy!

P. Lenc 30.4.2019 8:45

Tak Hvížďalovi

nestačí i přiznání Fajta jak k milionu přišel?Holt ta "kulturní fronta" se nejen domnívá, ale je zřejmně přesvědčená že má jiná měřítka než ten obyčejný plebs, že Hvížďalo?

F. Houžňák 30.4.2019 6:46

No, Fajt je defraudant, tedy zloděj,

který uzavírá miliónové smlouvy sám se sebou. Takový nemá co řiditelovat ve státní instituci.

J. Lepka 30.4.2019 10:03

Re: No, Fajt je defraudant, tedy zloděj,

Máte recht, měl vydat korunové dluhopisy a ty si vyhradit pro sebe a zaplatit z jejich výnosu, že?

M. Šejna 30.4.2019 12:06

pane Lepko

Korunové dluhopisy byla zcela legální záležitost prosazovaná bývalým ministrem financí Kalouskem. Všat také tato kauza narozdíl od Čapího hnízda rychle vyšuměla. Ty korunové dluhopisy totiž vydal pro sebe nejen Babiš, ale například i "slovácký senátor" Valenta (dluhopisy Synotu) a další majitéle soukromých firem.

Fajt si přivlastnil státní peníze, zatímco korunové dluhopisy byly státem tolerovaná optimalizace daní. Pokud v tom nevidíte rozdíl a daňovou optimalizaci považujete za zločin, pak začněte u sebe a udejte se za využívání daňových slev, které Vám stát poskytuje (odpočet na plátce daně z příjmu, odpočet hypotéky, odpočet darů, odpočet penzujního připojištění, různá daňová osvobození apod.)

F. Houžňák 30.4.2019 13:34

No, mohl, to jste nakonec mohl udělat i vy,

když vám Kalousek tu možnost dal. Udělal jste to? A pokud ne, proč ne? A proč si teď stěžujete, když jste to neudělal? Ovšem jestli by Fajtovo soukromé umělectví tolik vyneslo, nevím, pokud jste myslel na Národní galerii, tak ta mu nepatřila, pokud vám to ušlo.

M. Zikmund 30.4.2019 6:42

Jak si to ten Staněk vůbec mohl dovolit?

Zbrklý audit? Spíše zbrklé a naprosto amaterské rozhodnutí ministra. Jak ho jenom mohlo vůbec napadnout posílat audit na páně Fajta? A když už ho poslal, tak jaktože ho poté nestrčil do šuplíku a nedržel hubu? Vždyť ten pan Fajt je přece členem toho správného politického klanu nedotknutelných! To je ministr kultury takový amatér, že to nechápe? To si neuvědomuje, že opět politický názor a politické postoje rozhodují, zda je možné proti někomu dělat skore vše a proti jinému nic? Asi neuvědomuje, tak teď dostane řádně přes prsty. Nedouk, zaspal dobu.