20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Může se pravice obejít bez ODS?

Podle mne jen velmi těžko. A je podle mne nesprávné, svalovat problém na to, že se ODS nechová dostatečně "pravicově". Otázka "Proč by levicoví voliči měli volit ODS, když mají z echt levicových stran dostatečný výběr?" je podle mne nesprávná a zavádějící.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 4.5.2012 22:39

Pane Rychlý,

.."Třeba z TOP se až tak jednorázová slepá ulička nestala, i když tu uzavřenost taky vidím. Až ovšem ODS uzavře své stranické sekretariáty (a pomalu na tom pracuje), pak na tom bude stejně, jako TOP a můžou si v té bídě podat ruce."...

TOP vznikla jednoznačně na zakázku - aby byla na "pravici" eurohujerská strana ! To nejen cítím, to vím.

Proto NIKDY !

Zbývá jedině SSO, byť to vypadá zatím zoufale. Jenže pokud si to "zoufalství" budeme pořád takto říkat, nezvetí se. Pro mne už jiná varianta není.

P. Pavlovský 6.5.2012 7:55

Re: Pane Rychlý,

Vidíte to z hlediska zhrzeného voliče ODS. Já, který jsem naopak ODS nikdy nevolil a jsem sirotkem po všech těch ODA, US, DEU, ED-SNK atd, prostě po pravicových alternativách k ODS, jsem s TOP 09 spokojen. Konečně je tu standardní konzervativní strana, pravicovější a méně populistická než ODS a především nezatížená marasmem nekonečných korupčních skandálů. Není náhodou, že v tradičně pravicové Praze tak skvěle vyhrála volby.

Z. Rychlý 4.5.2012 21:21

ODS tím, že přistoupila na opoziční smlouvu, dala najevo,

že důležitější, než morálka, směřování, ideje - je klid na vládnutí. Ano vládlo se vládě v klidu, i v parlamentu se kritika prováděla gentlemansky, natož v senátu - a hlavně na úrovni správních rad státních a komunálních podniků se taktéž vládlo v klidu fifty fifty. A bylo po politice, zbyli jen kmotři, šibalové a voliči s nasazenou psí hlavou. Pod klidnou hladinou rybníka oposmlouvy to pěkně hnilo a smrdělo.

A co je horší - vypustit tenhle smradlavej rybník mají v pravomoci jen kapři.

Proto SSO má hodně sympatií, protože je docela čistá, bez skandálů, kmotrů a šibalů. Co se z ní však stane, až po skončení funkčního období doní vstoupí V.K. a převezme její otěže ? Preference vyletí vzhůru, na bránu začnou ťukat různí recykláti a dinosauři - ODS přijde o zbyek voličů a odejde do politického důchodu. Žádná škoda, svou příležitost směňovala, směňovala, až zůstala jen zachovalá slupka plná podezřelého obsahu.

M. Prokop 4.5.2012 21:23

Re: ODS tím, že přistoupila na opoziční smlouvu, dala najevo,

Opoziční smlouva byla celkem elegantní řešení patové situace.

A žádné řešení nemá jen plusy.

Z. Rychlý 4.5.2012 21:38

Re: ODS tím, že přistoupila na opoziční smlouvu, dala najevo,

To je Vaše  (a nejen Vaše) utkvělá doměnka. Možných řešení bylo jistě více, od menšinové vlády, po nové volby jakožto krajního řešení. Vytvoření prostoru bez normální opozice, ve kterém korupce bujela, nás stálo mnohem víc než náklady nových voleb.

M. Kosejk 4.5.2012 21:47

Re: ODS tím, že přistoupila na opoziční smlouvu, dala najevo,

Ale bylo, lidovci dostali možnost mít premiéra, ale tak dlouho kluzce politikařili a vydírali, až Klausovi se Zemanem došly nervy - a já se jim z lidského hlediska nedivím. 

p.s. ona to byla normální dohoda o toleranci menšinové vlády - nic ve světě nezvyklého - jen bratrstvo Pravdy a Lásky z toho udělalo v médiích svinstvo. To víte, vyšachováni byli jejich političtí koníci.

Z. Rychlý 4.5.2012 22:02

Re: ODS tím, že přistoupila na opoziční smlouvu, dala najevo,

Pane Kosejku, možná ti lidovci byli právě jednou z možných variant. Možná by vůbec nebylo od věci, aby se lidovci mohli historicky znemožnit. Možná by tahle varianta skončila krachem, ale tolik škody, jako oposmlouva by nenadělala. Ale máte pravdu ti dva pragmatici to vyřešili, ke svému dobru. Trvám na tom, že oposmlouva ve správní radě třeba ČEZu (coby důsledek oposmlouvy v parlamentu) nebyla dobrým řešením, ale svinstvem. A je přitom dost možné, že si tam pár P&L do počtu  v koutku mastilo kapsičku, já totiž nevím, kdo tu P&L reprezentuje, přesto hlavním viníkem byla ona smlouva o věčném střídání dvou stran, které si budou krýt záda a nikdy jinak.

Š. Hašek 4.5.2012 21:59

Re: ODS tím, že přistoupila na opoziční smlouvu, dala najevo,

Vidím to podobně. Bylo to jedno z možných řešení. A jak už to bývá, kdo má jiný názor, tak již popravuje.

Kdy už v Česku přijmeme prostý fakt  "že to nějak dopadlo" a dokonce i podle pravidel? A nebudeme ukřivděně hned ječet a hnát "to" k Ústavnímu soudu?

Š. Hašek 4.5.2012 22:01

Re: ODS tím, že přistoupila na opoziční smlouvu, dala najevo,

Nějak to nezvládám. Platí to jako souhlas s opoziční smlouvou.

Z. Rychlý 4.5.2012 22:03

Re: ODS tím, že přistoupila na opoziční smlouvu, dala najevo,

:-)

Š. Hašek 4.5.2012 22:12

Re: ODS tím, že přistoupila na opoziční smlouvu, dala najevo,

No, ČSSD byla čitelná. Lidovci jako parťák do nepohody k ničemu, jen ve vhodné chvíli přešmyknout lano. Řeknu Vám, že snad ČSSD za Zemana byla méně bolševická než teď.

Š. Hašek 4.5.2012 14:05

Toť otázka. Babo raď.

Právě i teď je stále ODS velkou a relativně silnou politickou stranou. Než něco, co -  málo platné, je stále jasnou protiváhou bolševikům - ať už těm starým nebo těm novým, zavrhnu jako nepoužitelné, musím vytvořit něco nejméně stejně silného.

To zde nevidím. Možná mám špatný zrak.

Takže bych se mírnil s odsudky ODS. Když nic lepšího není, je to aspoň taková občsocdem. Pro mě akceptovatelná (ještě). Nalevo od ní jsou již jen bolševici. A napravo bohužel zatím jen diskusní kluby s minimálním konkrétním parlamentním vlivem.

J. Boleslav 4.5.2012 14:52

Re: Toť otázka. Babo raď.

Vidím to velmi podobně p. Hašku.

M. Prokop 4.5.2012 15:11

Re: Toť otázka. Babo raď.

Jenže pokud bychom ji stále, přes všechny chyby volili, byla by z ní občanská KSČ.

Pokud někdo dělá chyb příliš, je nutno najít někoho jiného.

Š. Hašek 4.5.2012 21:32

Re: Toť otázka. Babo raď.

Samozřejmě.

Jinou silnou stranu nevidím.

Odbočím. Někdy mě napadá taková ta stará otřepaná myšlenka: je třeba vyměnit voliče nikoliv strany. Pokud třetina je pro bolševické zmetky, na pravici/středu žádná až tak superkvalita být nemusí.  Tonoucí se stébla chytá. Řeknu rovnou, že takto já uvažuji. Ale tím neomlouvám politiky z ODS neb TOP. Pouze konstatuji.

Politika je u nás přesně taková, jakou lze volbami "vydestilovat" z širého lidu.

P. Pavlovský 4.5.2012 20:02

Re: Toť otázka. Babo raď.

TOP 09 není alternativou? Proč? Tento obecný, iracionální apriorismus v této diskusi bych chápal jen u zatvrzelých "fandů" ODS, voličů, pro které prostě nic jiného neexistuje. Ale co ti ostatní pravicově orientovaní voliči? Není jim Topka dost pravicová? Dost nezkorumpovaná? Nerozumím tomu.

Š. Hašek 4.5.2012 21:23

Re: Toť otázka. Babo raď.

Nejsem zatvrzelý fanda ODS. Jen nevidím zásadní rozdíl mezi ní a TOP. Spíš bych to vyjádřil jinak: nekupuji nový kabát, když starý slouží.  A  konec konců nevidím dramatický rozdíl mezi těmito stranami.

M. Prokop 4.5.2012 21:25

Re: Toť otázka. Babo raď.

Na TOP bude vždy znát onen původ u lidovců, největších oportunistů na celém světě a okolí.

M. Kosejk 4.5.2012 21:35

Re: Toť otázka. Babo raď.

TOP09 není pravicová strana. Je to strana Kalouska - a to je jen technolog moci, který jde cestou nejmenšího odporu - teď dělá tohle, ve vládě se socialisty bude dělat zase něco jiného - on je názorově dost flexibilní, aby po příštích volbách dohodl s ČSSD. Jeho daňová koncepce je nulová. Evropská politika TOP09 je v úplném protikladu k tomu, co chci já. A obsazení ministerstva kultury jasně ukazuje personální bídu TOP09. Ne, TOP09 pro mě není alternativa.

Z. Rychlý 4.5.2012 21:44

Re: Toť otázka. Babo raď.

Abych srovnal názorovou množinu - ČSSD není levicová strana, je to strana bezbřehých populistů. Kdo z vás na to má ? Hr na poslanecké náhrady - dá se z nich pěkně financovat hypotéka, i když by měly sloužit k něčemu jinému.

M. Kosejk 4.5.2012 21:51

Re: Toť otázka. Babo raď.

Uf, ČSSD a ODS mají alespoň nějaké významnější množství členů, tak se musí alespoň u zásadních témat hledat kompromis mezi partikulárními zájmy členů - a to dělá stranu alespoň trochu čitelnou a předvídatelnou, co se týká politických postojů. Ale v případě TOP09 zcela a jistě rozhoduje Kalousek o všem. TOP09 je elitářsky řízené uskupení.

J. Kanioková 4.5.2012 22:33

Ano, TOP = P&L s obrovským eurohujerským potenciálem

F. Vítek 5.5.2012 5:11

Re: Toť otázka. Babo raď.

Na mne je TOP příliš eurohujerská ...

P. Pavlovský 5.5.2012 5:17

Re: Toť otázka. Babo raď.

Chápu, ale eurooptimismus se snad s pravicovostí nevylučuje? Nebo ano? To by pak byla Evropa plná eurohujerských falešněpravicových stran!

F. Vítek 6.5.2012 0:10

Re: Toť otázka. Babo raď.

Vzhledem k tomu, že EU je přinejmenším těžce socialistická, tak v mém vidění pravicovosti se to s ní vylučuje zcela jasně :-(

P. Pavlovský 6.5.2012 5:45

Re: Toť otázka. Babo raď.

Měl jsem na mysli skutečnost, že europarlament je pravicivých stran plný, jsou tam celé pravicové frakce. Byly i doby, kdy tyto frakce měly v tomto parlamentu většinu. nemám pravdu?

F. Vítek 6.5.2012 6:57

Re: Toť otázka. Babo raď.

Přiznám se, že to netuším, ale pokud máte pravdu, tak výsledky tomu neodpovídaly.

P. Pavlovský 6.5.2012 7:49

Re: Toť otázka. Babo raď.

"Vzhledem k tomu, že EU je přinejmenším těžce socialistická, tak v mém vidění pravicovosti se to s ní vylučuje zcela jasně", napsal jste. Jde mi o to, že vaše vidění pravicovosti se jeví jako dosti exkluzívní, protože kdyby je sdílely všechny ty strany EP, které se prohlašují za pravicové, tak by v tom parlamentu nebyly nebo by už EU dávno rozkotaly. Ony tam ale, eurohujersky stále jsou a dokonce usilovně pracují na tom, aby opět získaly ztracenou většinu, jinými slovy, jsou to eurooptimisté. Moje "vidění pravicovosti" se s nimi v tomto shoduje, nemyslím si, že být pravicový znamená stát mimo EU. Naopak se obávám, že postavit se mimo EU znamená ekonomickou sebevraždu (pokud nejste Norsko - víme proč).

F. Vítek 6.5.2012 10:27

Re: Toť otázka. Babo raď.

Jenže EU podle mého názoru nemůže být nikdy jiná, než-li takto socialistická, protože se uměle a direktivně shora snaží spojit zcela rozdílné státy do jednoho celku. Dokud to bylo EHS založené na vzájemných a dobrovolných smlouvách, tak to fungovalo dobře, ale tohle násilné nařizování fungovat nebude, o tom jsem přesvědčen. A ti pravicoví eurooptimisté v europarlamentu mi připomínají naivní lidi, kteří za totality vstoupili do KSČ, aby systém změnili zevnitř ... ano, já jsem zarytý euroskeptik a jsem plně přesvědčen, že EU je prostě nereformovatelná a ten zahnívající salónní socialismus tam bude mít vždy navrch.

Z. Rychlý 4.5.2012 21:34

Re: Toť otázka. Babo raď.

To je taková odrůda teorie menšího zla. ODS je špatná, ale vláda levice bude ještě horší. To je tedy teorie. Vskutku lokajská zaprděná oddanost.

Ano vláda levice bude pro budoucnost tohoto národa horší, ale asi ten výprask potřebujeme, když si o něj tak koledujeme volbou pořád stejných prolhaných ksichtů zprava, zleva. Volme dokola a furt Bohoušky Sobotky a Marečky Bendy, kteří nepoznali v dospělém životě nic jiného, než poslaneckou přepychovou klec.