Neviditelný pes

POLITIKA: Můj adept na Hrad

19.5.2017

Proč by měl pan František Kinský usilovat o prezidentský úřad

Důvodů je celá řada.

Především proto, že naše republika potřebuje na Pražském hradě člověka charakterního, slušného, vzdělaného, nenapojeného na žádnou politickou stranu. Člověka, který je schopen důstojně reprezentovat naši zemi v zahraničí. Osobnost, která nebude veřejnost rozdělovat, ale naopak svojí principiální apolitičností spojovat. Samozřejmě, problém je v tom, že pan Kinský (doufám, že jen zatím) kandidovat nehodlá. Škoda.

Jak vypadá současná předvolební situace? Velkým favoritem je zatím stále Miloš Zeman. Toho ovšem nesnáší tak zvaná „pražská kavárna“. Ta stojí za svými kandidáty Horáčkem a Drahošem. Ti jsou zase naprosto nepřijatelní pro fanoušky současného prezidenta. Další kandidáti jsou zatím stále prakticky neviditelní a jejich podpora je marginální. Pokud se neobjeví další kandidát, má Zeman volby téměř v kapse.

Jaké výhody by měl pan Kinský, pokud by se rozhodl kandidovat?

František Kinský

Je osobností veřejně známou, povolanou voliči do funkce starosty města a velké sympatie si u lidí získal skvělým moderováním seriálu o historické české šlechtě. Nevíme přesně, kolik lidí ten seriál sledovalo. Není to ale podstatné. Mezi vzdělanými a chytrými lidmi jej sledovalo určitě dost. Prezentoval se jako velmi energický, vzdělaný člověk mluvící plynně několika jazyky. Vystupoval jako moudrý a zároveň velmi skromný pán. Bývá médii titulován jako František hrabě Kinský, on ale na titulu nijak nelpí, mimo jiné i z toho důvodu, že si je vědom zrušení všech šlechtických titulů už za první republiky. Navíc dobře ví, že silnou osobnost nedělá titul, ale břitký intelekt. Jeho velkou výhodou je, že se prakticky nemusí starat o svoji případnou předvolební kampaň. Lidé ho znají a právě svým vystupováním ve výborném televizním seriálu si získal sympatie veřejnosti. Jako případná startovací pozice určitě ne špatné.

Miloš Zeman už svoji kampaň zahájil svým pořadem na TV Barrandov. Jsem si jist, že by nejedna soukromá televize získala řadu diváků, kdyby uvedla podobný pravidelný pořad, kde by místní i světové události inteligentně komentoval pan Kinský. A těch 50 000 podpisů? Maličkost. Ty by jistě získal třeba jenom v Praze, Brně a Ostravě za jediný víkend. Prezident Zeman by tak získal silného protikandidáta.

Co by případnou volbou pana Františka Kinského získala naše země, zoufale rozdělená osobnostmi Miloše Zemana a jeho liberálních protikandidátů?

Především skutečnou osobnost na Hradě. Prezidenta schopného komunikovat s hlavami evropských států několika světovými jazyky, a to s výslovností, která nevzbuzuje smích. Prezidenta, který by neměl ambice hýbat politikou, ale s představiteli politických stran o politice diskutovat a hledat optimální řešení. Pan Kinský by se určitě nechtěl vymezovat proti žádné světové mocnosti, ale dokázal by srozumitelně a slušně prezentovat naše národní zájmy. Jeho velkou výhodou je, že není napojen na žádnou politickou stranu ani hnutí.

Mohl by fungovat podobně jako třeba jiné hlavy evropských států, Anglie, Holandska, Švédska, Belgie. Tedy býti něčím mezi prezidentem a králem. Určitě by jej podporovali všichni (docela početní) monarchisté v naší zemi. Veřejnost je dnes zmítána nenávistnými akcemi proti Zemanovi, ale třeba i proti Horáčkovi. To by v případě pana Kinského určitě nehrozilo. Možná by si okamžitě nezískal na svoji stranu sympatizanty protochůdných táborů, ale určitě by na žádnou skupinu občanů nepůsobil jako červený hadr na býka a jeho popularita by rychle rostla..

Možná namítnete, že česká šlechta tady není, díky určité nepopularitě pana Schwarzenberga u části publika, ve velké oblibě. Toho bych se nebál. Moudrý člověk jistě chápe, ža tak jako není každý dělník stejný, ani aristokrat nebude jeden jako druhý.

Zkusím tedy na závěr ještě jednou shrnout výhody potenciálního kandidáta, pana Františka Kinského, na prezidentský úřad. Je to mimořádná, velmi charismatická osobnost, člověk vzdělaný, mluvící plynně několika jazyky. Působí sympatickým, ale zároveň energickým dojmem. Je nekonfliktní, ale není to žádný slaboch. Slušný člověk, nikoho nenapadající, neironizující, nenapojený na žádnou politickou stranu. Jeho volba by byla požehnáním pro naši zemi, která se stále více propadá do nenávisti, hrubosti a nekulturnosti. Pan Kinský není žádným samolibým, nafoukaným pseudointelektuálem pohrdajícím „obyčejnými lidmi“. Za komunistického režimu neměl lehký život a dobře ví, co to je skutečně pracovat, třeba jen za pár korun.

Vím, že pan Kinský zřejmě nemá zatím zájem kandidovat. Není to žádný kariérista, ale doufám, že se jej lidé z jeho okolí pokusí přesvědčit o tom, že jeho kandidatura by byla jakousi „vlasteneckou povinností“.



zpět na článek