19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POLITIKA: Moudrost váhavého žalobce

Každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán. Toto přísloví jsem si vybavil, když jsem se dověděl, že dohled Vrchního státního zastupitelství v Praze (dále jen VSZ) vyzněl v neprospěch dozorového státního zástupce kauzy Čapí hnízdo Jaroslava Šarocha: vyvolal v řízení průtahy tím, že vrátil policii případ k došetření až na konci srpna, ačkoli svědectví, jež si přál vyhodnotit, měl k disposici již v červenci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Szirotný 26.9.2021 22:00

Čapí hnízdo už je jen trapná causa. Pokud za 7 let nedokázal státní zástupce sehnat důkazy, aby věc poslal k soudu, těžko je sežene s takovým časovým odstupem. Pokud jsem dobře četl, ony nové důkazy jsou výpovědi psychicky nemocného syna AB a jednoho manažera, který požadoval mnohasettisícové odstupné a když ho nedostal, najednou si "vzpomněl", že všechno bylo jinak. A vždycky nějaká klíčová věc vyšetřování vyvrcholí krátce před volbami. A vždycky náhodou, protože vyšetřování se "nemůže ohlížet na termín voleb". Jděte už s tím do háje. Už dávno měl státní zástupce poslat AB před soud, pokud má "nabito" a nebo trestní stíhání zastavit.

V. Čermák 26.9.2021 22:57

Tak on už to jednou Zastavil. Zpět do hry to vrátil Nejvyšší Kašpárek...

V. Klepetko 25.9.2021 17:12

Od počátku si myslím, že Babiš vymyslel Čapák jako samostatný "jednoduchý" rodinný business pro své mentálně problematické děti, neschopné převzít v budoucnosti jeho průmyslové impérium.

Když se ukázalo že ti mentálové ani Čapák nezvládnou, tak se ta samostatná živnost vrátila zpět do holdingu. (Podobně se nedávno ukázalo že se postižený junior nedokáže postarat ani o tatínkem darovaný dům - takže ho teď prodává za 36 melounů). Že se mezitím na tu samostatnou živnost vyplatila nějaká dotace? Tak to bylo, myslím, úplně v pořádku!

A co z toho plyne? Ne, není to Šaroch, koho by měli popotahovat za průtahy... Nejvyšší státní zástupce, který tuto od počátku zpolitizovanou a nesmyslnou causu vrátil k došetření by měl být stíhán za zneužití pravomoci veřejného činitele a vyloučen z profesní komory kvůli jednání v rozporu s dobrými mravy!

V. Pavelka 25.9.2021 20:01

TakR^

V. Čermák 25.9.2021 22:29

R^

M. Vojta 25.9.2021 16:00

Žalobce Šaroch spolu s Faltýnkem přepočítal, kolikrát již zaznělo trvrzrní, že Babiš je nevinný. Dospěli k číslu 811 a Šaroch tedy dal straně ANO čas a možnost tvrzení o nevinně doplnit na požadovaných tisíc. Protože teprve potom se lež stane pravdou a bude možné Slováka Babiše zcela vyvinit. Běda Čechům, kterým Slovák vládne.

V. Pavelka 25.9.2021 19:50

Mnoho Slováků Žije v této zemi ty Vojto ![>-]

M. Grundmann 25.9.2021 14:23

Hlavní problém státního zástupce je v tom, že nedokázal za celá léta vyšetřování v této kauze najít nic nelegálního. Jedná se o vysoce technickou záležitost, jejíž podstata uniká nejen laické veřejnosti, ale i novinářům a politikům. Státní zástupce nemůže předat tuto kauzu soudu, pokud není schopen formulovat, jakého trestného činu se obviněný dopustil.

Šaroch nemůže něco takového přiznat veřejně před volbami a tak raději čeká až na dobu po volbách. V tuto dobu bude možné přiznat, že státní zastupitelství bylo po celá léta ve slepé uličce a že vše je obrovská ostuda.

Podobnou ostudou je rovněž střet zájmů Andreje Babiše. Tento střet zájmů je křišťálově jasný nejen podle evropský pravidel, ale i podle českých zákonů a pouze nepříčetný soudce by mohl rozhodnout jinak. Zde jsme ve stejné situaci, žádný novinář, žádný politik si nepřečetl příslušné zákony a všichni společně argumentují zcela chybně.

V. Pavelka 25.9.2021 20:22

Je střet zájmů daný velikostí majetku ? Není , a žádný soud nepotvrdí pokud nejde o čin, ne o dojem, kdyby to soudy udělaly byl by to precedent a spustil by lavinu žalob nejen v Česku ! Babiš je klidný ![>-]EU

M. Grundmann 25.9.2021 22:05

Tak to není. O čin se jedná v okamžiku rozhodování o dotacích pro podnik, ve kterém má osoba, která rozhoduje, vlastní majetkový zájem. Babiš jako předseda vlády de facto rozhoduje o všech dotacích v České republice, a to možností ovlivňovat jmenování osob, které o dotacích rozhodují. Vložením majetku do svěřeneckého fondu nezanikl Babišův majetkový zájem na tomto podniku. Jeho svěřenecký fond ani podle českého práva nic nemění. Podle evropského i českého práva je tedy ve střetu zájmů.

V. Čermák 25.9.2021 22:37

Je to střet zájmů nikoliv reálný, ale fiktivní, poněvadž reálně žádný prospěch nezískal. Nelze někoho obvinit z vraždy jen proto, že vlastní Nůž, kterým lze vraždu provést. Je-li právo takovéto, je Pitomé. Je jediné řešení, že by musel Agrofert Prodat? To snad nikdo nemůže myslet vážně...;-DRv

M. Grundmann 25.9.2021 23:26

Jeho střet zájmů je reálný, protože Agrofert získal nenárokové dotace. O přidělení těchto dotací nerozhodovali lidé nezávislí na Andreji Babišovi, ale lidé, které mohl z titulu své funkce ovlivňovat.

Řešení je jednoduché : předseda vlády by neměl vlastnit firmy, které žádají o nenárokové dotace nebo které mají státní zakázky. Neměl by mít majetkový zájem ve firmách, kterým stát poskytuje nějaké výhody oproti ostatním firmám. Nenárokové dotace a státní zakázky jsou nenárokové výhody.

Advokát taky nemůže zastupovat obě strany sporu současně, o to tu jde.

V. Čermák 25.9.2021 23:35

Pokud ty firmy mají podle zákona na ty dotace nárok, proč by o ně nemohli žádat? A CO a JAK , by měl Babiš udělat, aby je Nevlastnil? Můžete mi to sdělit?

V. Čermák 25.9.2021 23:49

Tak přestože řešení je tak Jednoduché, jak výše tvrdíte, tak nakonec Nevíte, ale Pitomosti Tvrdíte. Např. považujete Premiéra za Diktátora, který z titulu své funkce rozhoduje o Všem. No, tak to se vám moc Nepovedlo...;-DRv

M. Grundmann 26.9.2021 0:05

Na část dotací neměl Agrofert nárok, byly mu uděleny rozhodnutím státu. Stát je mohl, ale nemusel udělit. Mohl je udělit někomu jinému. Tím, že Agrofert měl v čele státu spřízněnou osobu, měl výhodu ve srovnání s ostatními podnikateli. To je definice střetu zájmu. Je to stejné, jako kdyby soudce ve sporu, kde se soudíte se sousedem, byl členem Vaší rodiny.

Předseda vlády nesmí vlastnit nebo mít majetkový zájem ve firmách, kterým stát poskytuje nějaké výhody. Podobná omezení platí i v jiných profesích, jako jsou notáři, diplomaté, soudci, exekutoři apod. Je to stejné, jako kdyby byl věřitel současně exekutorem. To je princip střetu zájmů.

Předseda vlády z povahy své funkce nesmí podnikat v určitých oborech, nesmí být současně presidentem, soudcem apod.

V. Čermák 26.9.2021 22:53

No, zase jste mi nesdělil, CO a JAK má premiér udělat s těmi Firmami. Stále omíláte, co Nesmí, ale na moji otázku se zdráháte odpovědět, že by měl asi Zmizet z funkce premiéra. Ale on byl Drtivě zvolen, tak raději odpovězte, CO a Jak má udělat s těmi firmami. Čekám na konkrétní Odpověď. Ted ne, co Nesmí, ale co Musí. Jasné?

M. Grundmann 26.9.2021 22:58

Pokud se někdo chce stát předsedou vlády a má firmy, které žádají o nenárokové dotace, tak má dvě možnosti : tyto firmy přestanou žádat o nenárokové dotace nebo tyto firmy prodá. Nikdo nemůže současně řídit stát a získávat od státu různé dary a nenárokové dotace.

Dát firmy do svěřeneckého fondu na situaci nic nemění.

L. Netolická 25.9.2021 14:09

Pane Jemelíku, to není moudrost žalobce, ale jeho buď zkorumpování nebo připos......

L. Netolická 25.9.2021 14:05

Pane Jemelíku, je mi jasné, že jste také ovlivněn Babišovým PR chtějí mě dostat z politiky, tak na mě toto vytahli. Kdyby to mělo platit i pro všechny politiky na cokoliv špatného by provedli a takto se vymluvili, jistě byste to bral a stál za tím. Nejenom u Babiše, že?8-o

V. Pavelka 25.9.2021 20:13

Zeptejte se Chovance a Sobotky , jejichž značnou náplní při vládnutí byla snaha dehonestovat a kopat do Babiše až ho vyhodil z vlády ?! Píchnu se do krku, že tito honiči měli prsty v žalobě na Babiše , a po právu se pakovali z vlády a jejich tradiční voliči je kopli do dža , za ubohost a darebáctví !![>-]

P. Hatina 25.9.2021 8:44

Tak ono správně si uvědomit, že podání žaloby na pana Babiše ještě vůbec není vůbec není vynesení rozsudku nad ním, natož jeho potrestáním. Je to jen další mezník na předlouhé cestě, která bude trvat ještě několik let, a je spíše jisté , že ani před dalšími volbami nebude dokončena pravomocným výrokem soudu. Z tohoto důvodu má současný humbuk před volbami skutečně jen mediální význam.

Čehož si jistě pan státní zástupce Šaroch vědom, takže s podáním žaloby "do voleb" určitě nepospíchal.

Stejně tak vůbec nepospíchal s výslechem zmateného Babiše jr. kterej (po řadě let, když ho policie nemohla dostihnout) šel "náhodou kolem" a to za podpory režiséra Klusáka, jenž z toho udělal mediální trhák. To si pak mohl pan Šaroch spočítat lehce, že takovej svědek bude u soudu platnej jako falešná pětka, pokud tam vůbec příjde...

L. Netolická 25.9.2021 14:08

Pan Babiš jr. byl v Česku od července a bylo to všeobecně známo. Prohlásil také, že se nebude policie doprošovat, aby ho vyslechla. Šaroch už musel reagovat. A Čapí hnízdo zdržuje od začátku Babiš, bojí se soudu.

V. Pavelka 25.9.2021 20:00

Babiš jr. v USA studoval na Pilota a pokud to absolvoval musí mít zdravotní průkaz (nestranný ) a to je důkaz o jeho možnostech a schopnostech !

M. Grundmann 25.9.2021 14:38

Aby státní zástupce mohl podat žalobu, musel by ji nejprve formulovat. Pokud není schopen přes veškeré své úsilí žalobu právně formulovat, nemůže ji podat.

R. Gumulec 25.9.2021 7:54

Postupu Šarocha nerozumím, ani nemohu. Ale postup Bradáčové zavání její předvolební kampani na volbu presidenta v roce 2023.

M. Grundmann 25.9.2021 14:41

Celou kauzu pochopíte v okamžiku, kdy si sám přečtete pravidla evropské unie o tom, co je a co není malý podnik. Pokud si tyto předpisy sám nepřečtete, podstata celé kauzy Vám bude navždy unikat.

V. Pavelka 25.9.2021 20:33

Není tam definice rozlišení , a podtržená Pětiletou lhůtou o možnosti začlenění do velkého podniku !

M. Grundmann 25.9.2021 21:59

Předpisy definují tzv. spojení podnikatelů. Podnikatelé, kteří mají jeden nebo více takových vztahů uvedených v předpisu prostřednictvím fyzické osoby nebo skupiny fyzických osob jednajících společně, se také považují za spojené, provozují-li svou činnost nebo část své činnosti na

stejném relevantním trhu nebo na sousedních trzích. Za „sousední trh“ je považován trh pro výrobek nebo službu, navazující přímo na relevantní trh, na kterém působí dotyčný podnikatel.

A přesně o to jde. V případě Čapího hnízda se může jednat pouze o toto zvláštní spojení podnikatelů mezi Agrofertem a Čapím hnízdem. Ale protože Čapí hnízdo a Agrofert podnikají ve zcela jiných oborech, není Čapí hnízdo spojený podnik s Agrofertem a může tedy být malým podnikem. Šaroch se snažil najít nějaký průsečík v podnikání Agrofertu a Čapího hnízda po celé Evropě, ale nic nenašel.

I. Mentlík 25.9.2021 5:06

Děkuji, pane Jemelík, a říkám si 'zaplať pánbůh, že někdo, kdo tomu rozumí, vyjádřil stejné přesvědčení, jako mám já'. Výtka VSZ vůči postupu p. Šarocha se mi jeví být poněkud aktivistická. Šaroch již dávno rozhodl. To VSZ do toho před časem hodil vidle. Chci věřit, že Šaroch původně rozhodl po zralém uvážení, nechtěl-li riskovat konec kariéry. Náhlé prozření do Ruska dvakrát uneseného pilota, který byl pravděpodobně unesen několikrát i do Švýcarska a bůhvíkam ještě a dlouho odmítal výslech u policie, Šarocha, doufám, neovlivní tak, aby svůj odborný náhled na celou kauzu změnil. Řekl bych, že by byl u některých lidí také za blázna. A nejdůležitější je, že netřeba obdoby Kubiceho zprávy, kterou ODS významně ovlivnila volby v roce 2006, a dodávám, že pokračování Paroubka jsem si také nepřál. Šaroch si to odskáče tak jako tak, vůbec mu není co závidět.

I. Mentlík 25.9.2021 5:31

Omlouvám se VSZ za hození vidlí, ty měl v ruce NSZ.