28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Morální bahno účtenkové loterie

Účtenková loterie je na spadnutí a mě nepřestává udivovat, kam jsme se to za posledních dvacet let posunuli. Na jejím příkladu je totiž krásně vidět, jakým bahnem nesvobody a regulací se dnes brodíme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Schlägel 18.9.2017 16:22

Stále postrádám

úsilí našich milých politiků o transparentní elektronickou evidenci státních výdajů. A nejedná se pouze o předražené dálnice. Tady se naši milí politici chovají více než zdrženlivě. Moc tomu nerozumím, ztráty se pohybují v desítkách miliard a Babiše trápí drobných 10 mld. navíc díky EET? Dobrou noc, milé děti.

M. Šurgot 17.9.2017 17:27

EET je, pokud se nepletu, elektronicka evidence prodeje zbozi a evidence poskytnute sluzby, ktera soubezne slouzi evidenci danove povinnosti u DPH.

Nikde v tom systemu nevidim oznaceni podnikatelu jako zlodeju a podvodniku.

Z meho pohledu, jako obcana, v tom vidim nastroj statu, jak zabranit podvodnym podnikavcum, protoze v tom pripade nejde o podnikatele, v jejich pripadne zlodejne.

Pokrik nad tim, ze jde o buzeraci maleho a stredniho podnikani je jen klasicky cesky folklor, kdy se zamlcuji podstatne veci, aby bylo cim mlatit nekoho klackem po hlave. Takrka nikdo v mediich nenapise v souvislosti s EET, ze jde o narovnani podminek podnikani, kdy se male a stredni podnikani stavi na uroven pravnickych osob a velkych podniku, ktere uz davno maji spoustu povinnosti v oblasti DPH, danovych a socialnich odvodu za firmy i za zamestnance.

Zatim nevic nic o uctenkove loterii, takze ji nebudu komentovat.

K problematice EET si vsak troufnu napsat, ze autor na nas vypustil pouhopouhou demagogii, ktera ma ryze politicky ucel.

K. Kořinek 17.9.2017 20:13

Naprosto vystizne. I mnoho podnikatelu podporuje zavedeni EET. Ale o tom se umyslne nepise !

A. Zajícová 17.9.2017 22:03

Re:

přesně tak. Já například podporuji nejen EET, ale i EEP, neboli Elektronickou Evidenci Příjmů všech občanů. Bez výjimky, od batolat po důchodce.

J. Lepka 17.9.2017 20:20

Re:

Nikoliv hochu pobloudilý. Je to nástroj šmírovací a ještě k tomu zostřený likvidačními pokutami, které vůbec nezohledňují různé faktory podnikání a nutí i běžného trhovce farmářských trhů tuhle 3,14 čovinu aplikovat i v místě, kde stát není schopen zajistit pokrytí internetem. tedy v kostce MF a financové si prosadili nástroj, který jim nejen ulehčuje práci, ale ještě jim dává do ruky likvidační postup.

J. Peřina 17.9.2017 21:46

Re:

Je to marné,marné,marné.Takovým koblihářům to nikdo nevysvětlí.Neznám jediného živnostníka,který s EET souhlasí a to jich znám desítky.

M. Prokop 17.9.2017 20:56

Re:

V médiích se nepíše ani o tom, že Bureš buzeruje kdejakou babku v obchůdku nebo hospůdce, aby sám mohl krást ve velkém.

Kontrola by neměla stát víc, než je jí získáno.

M. Šurgot 18.9.2017 9:47

Nekdo ve vlaknu pafrazuje Jachyma, je to marny, je to marny, je to marny...

Jiny mne nazval kobliharem...

Dalsi vypisuje buzeraci kdejake babky...

Vazeni, nejsem ani kobliharem a uz vubec nejsem klient Chocholouska.

Mam nastesti dvouletou pracovni zkusenost z Velke Britanie. A tam jsem zkraje koukal jak zjara...

V zadne hospode se nekouri, vetsina hospod ma na podlaze huste koberce a vybaveni jako v obyvaku, prijemne, zadny smrad a doslova pohoda.

Za kazde pivo a za sebemensi polozku dostanete tistenou uctenku, nikdo z mistnich se nad tim nevzrusuje.

Uctenky dostanete vsude, i na vanocnich trzich za horky punč, i od stankare za fastfood.

Takze si, panove, sbalte batuzek a vypravte se do sveta, nez zacnete psat 3,14 coviny do diskuzi...

Nastesti nejsem zavisly na politickem vymyvani mozků, zatim mi slouzi obycejny selsky rozum.

L. Písařík 17.9.2017 16:59

Polanecký,

zatajil jste, že jsou země, kde EET funguje bez vašeho kvílení tady v diskuzi. Vedle na Slovensku dostanete účtenku, i když jste zaplatil 1 €, funguje to bez reptání.

M. Prokop 17.9.2017 20:57

Re: Polanecký,

Což ovšem neznamená, že to není pitomost.

A. Zajícová 17.9.2017 22:07

Re: Polanecký,

Na Slovensku EET nemají, Písaříku

K. Kořinek 17.9.2017 16:00

Podnikatele a tedy i zivnostnici meli skoro 30 let na to, aby ptokazali, ze jsouslusni obcane a poctivci do morku kosti. Zdaleka ne vsem se to povedlo a proto i EET a melo by byt i jasnejsi priznani majetku. Nedolozene majetky zabavit bez nahrady. A razem by bylo po statnim dluhu !

J. Lepka 17.9.2017 20:21

Re:

Jo závist je hrozná věc, co?

M. Prokop 17.9.2017 20:58

Re:

Co jste prokázal vy?

J. Kulheim 17.9.2017 15:06

Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Daně a poplatky, které platíme- Daň z příjmů + sociální a zdravotní pojištění cca 45%. Dále daň z nemovitostí, daň z nabytí nemovitých věcí, silniční daň. Daň dědická, darovací a z převodu nemovitosti. Daň spotřební, DPH /podnikatel, zákazník v obchodě/, ekologická (daň z elektřiny, ze zemního plynu a z pevných paliv), poplatky za znečištění vzduchu či vody, poplatky za odpad, solární daň /po dobu 20-ti let 40-50 miliard ročně.

Poplatky dálniční, koncesionářský, soudní, notářský, správní, poplatky místní/např. lázeňský pobyt, ubytovací, psi, parkovací a p./, déle clo, bankovní, komora, poštovné, balné, atd. rozhlas, televize, komora, ap. Na daních a poplatcích odvedeme státu kolem 80% příjmů.

Stát nemá právo rozdělovat peníze jednotlivců, které odvádí ve formě daní jiným soukromým osobám. V loterii si koupím los za své. Je to moje rozhodnutí. V EET peníze dát musím a stát je použije na loterii. Já spoléhám na svou práci. Co z toho má hospodský, který si musí kopit počítač atd? Jenom náklady. Proč nejsou řemeslníci. Řemeslní i když neodvede peníze, tak je jeho služba pro občany lacinější a mnozí, kteří mají hluboko do kapsy využijí jeho služby. Když bude mít drahou službu, tak lidé si nebudou jeho službu dovolit a on bude muset jít na pracák

Je schopný pan Babiš zabezpečit např. opravu střech stařence v Horní Dolní? Dovede jenom pobírat cizí peníze.

J. Novotny 17.9.2017 17:02

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Takže Vám nevadí, když řemeslník neplatí daně v míře, která je trestným činem. A přitom se všichni bijí do prsou, že by jim vadil premiére, který je trestně stíhaný, byť platí presumpce neviny a prokázat mu vinu bude velmi problematické.

J. Kulheim 17.9.2017 18:31

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Napsal jsem kolik peněz odvádíme ve formě daní a poplatků. Poskytuje nám stát za tyto peníze přiměřenou službu? Jakou službu poskytuje těm řemesníkům? U nás pracuje ve výrobní sféře 30% lidí, kteří chodí do práce. Ostatní z jejich práce žijí, včetně mne jako důchodce.

Řemeslník nikomu nic nebere a nic nedostává. Nedostává dotace, pobíky. Dělá službu i pro lidi, kteří mají hluboko do kapsy a třeba kdyby jim přirazil ještě DPH, tak by pro ně byla drahá.

Byl bych spokojený, kdyby si pan Babiš zametl před vlastním prahem. Pokud by myslel vážě, že chce narovnat podnikatské prostředí, tak by muse začít usilovat o likvidaci dotací. Ty deformují podnikateské prostředí. I řemeslník by měl platit daně a také většina daně platí. I ten, který daně "optimalizuje" nikoho neokrádá, nikomu nic nebere. Ti co dostávají peníze ze státní pokladny, tak berou cizí peníze. Řemesník peníze raději použije a rozvoj řemesla, než by je dal Babišovi a ostatním, kteří dostávají dotace.

Dotace už přivedli mnoho lidí do problémů. Příležitost dělá zloděje. Dotace jsou ta příležitost. Kdyby nebyli dotace, tak nebude příležitost a lidé budou v klidu žít. Ten kdo dotace dává má stejnou vinu jako ten si něco čórne. Možná i pan Babiš si chtěl jenom přilepšit. Z cizího krev neteče. Možná jednal v rámci zákonů. Nechejme to na orgánech činných v tresním řízení. Ale zákon je minimum morálky. Možná jenom jednal nemorálně a bude klidně vykonávat funkci premiéra.

Vám nevadí, že "státu" musíme odevzdat tolik peněz na daních. Pokud jste státní úředník a z daní, které odvedou občané pracující v produktivní sféře žijete. Řemeslník nemá každý měsíc výplatu, nedostává stravenky, nemá placenou dovolenou, když nepracuje nemá ani peníze

O. Uživatel 17.9.2017 18:46

Uživatel požádal o vymazání
J. Novotny 17.9.2017 19:00

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Kolik že těch peněz odvádíte?

Co se týče služeb státu, tak mohu mít velké výhrady, nicméně nemyslím si, že ty se vyřeší tím, že část lidí neplatí daně.

J. Novotny 17.9.2017 19:28

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

A bylo by asi naivní si myslet, že by ty daně začali platit, pokud by se ten servis státu zlepšil.

J. Kulheim 17.9.2017 21:27

Pane Novotný diskutujte k věci a neklaďte jenom otázky.

Nikde jsem nenapsal, že by se neměli platit daně. Platit daně by se měli a stát by neměl vybrané peníze od občanů dávat jiným občanům tohoto ani jiných států na podnikání.

Pane Jiří Novotný, já po státu nechci, aby za mne dělal služby, které nepotřebuji nabo si problémy můžu vyřešit sám.

Vy nediskutujete, ale kladete otázky. Diskuse je tom, že reagujete na názor jiného. Pokud toho nejste schopen, tak nereagujte. Kroutíte se jak had a reagujete na něco co není v textu nebo to není podstatné.

I. Mertl 17.9.2017 18:46

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Není to tak jednoduché, jak to vidíte, pane Novotný. Osobně nevím, zda jakékoli nezaplacení daně je trestným činem, ale vím, že:

1. Stát, resp. finanční úřad má několik tisíc zaměstnanců, jejichž úkolem je především kontrola výběru daní, ať teď konají, jak mají, tedy včetně kontroly, zda ke každému kontrolnímu nákupu byla vydána stvrzenka, a včetně adekvátnímu trestání přestupků. Tak je tomu skutečně ve většině civilizovaných zemí.

2. EET v rozsahu zavedeném touto vládou, tedy včetně okamžitého automaticky zaslaného hlášení o prodeji finančnímu úřadu, existuje, pokud je mi známo, jen v Chorvatsku. I tam s ne zcela jasným a jednoznačným efektem, například prokazatelně vedlo k snížení počtu subjektů prodejců, a tedy ke zhoršení služeb. To se již projevilo i v Česku.

3. Osobní problémy A. Babiše jsou jasné, střet zájmu a ovlivňování tržního prostředí v prospěch jeho vlastního podnikání jsou mimo pochybnost a v tomto rozsahu (opět) v civilizovaných zemích nevídané. Ať už manipulace s vlastnictvím Čapího hnízda v souvislosti s čerpáním dotací z EU budou kvalifikovány jako trestný čin či ne, takový člověk nemá v nejvyšší politice místo..

J. Novotny 17.9.2017 19:09

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Ad. 1 - je zřejmé, že to nefungovalo. A i kontrola vychází z účetních dokumentů a z těch (pokud ten člověk není úplně hloupý) nevyčtete, že dělá bez dokladu. A už vůbec ne za období několik let. Trestný čin není každý daňový únik a i jeho případná klasifikace závisí na množství peněz, které se neodvedou. Ale úmyslné neodvedení daní za stovky tisíc, což průměrný řemeslník určitě ročně dá, to už asi úplně v pohodě nebude.

Ad 2. = zatím to bylo v pohostinství a tam se to projevilo zdražením, nicméně služby mi horší nepřijdou. Přirozeně končilo obrovské množství firem, aby vznikla nová se stejným podnikáním. Ono vysvětlit skokový nárůst tržeb po zavedení EET se nikomu vysvětlovat nechce.

3. jmenujte mi pár našich "tradičních" politiků, kteří by měli mít v politice místo a dokázali by něco řídit. Vždyť i zavedení bez větších zdržení a problému tak náročného IT projektu jako je EET, je v ČR naprostý unikát.

M. Prokop 17.9.2017 21:00

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Nefungovalo proto, že úředníci nedělali co měli.

J. Kulheim 17.9.2017 21:43

Re: Stá nemá právo rozdělovat peníze daňových poplatníků

Podstatné je, že v tomto státě jsou lidé, kterým stát bere peníze a lůidé, kterým tyto peníze dává. Např. Řemeslníkům peníze bere a dává je panu Babišovi a jemu podobným.

Stát nevykonává služby, které by vykonávat měl a buzeruje daňové poplatníky různými nařízeními.

EET nic pozitivního občanům tohoto státu nepřinese. Náklady na obsluhu budou větší než přínos. Vláda přibrala 30000 úředníků a hodlá přibrat dalších 6000. A vy jste klidný. To vám nic neříká. Pro vás je nejdůležitější EEt u řemeslníků. Když se např. zedník naštve a nechá toho, tak budete jeho práci někde na dědině zajišťovat vy nebo pan Babiš? Kdo to všechno zaplatí? Pan Babiš určitě platit nic nebude. Zaplatí to ti nejchudobnější. Podniky si to přirazí k ceně služby nebo zboží. To vám a vám podobným nevadí, že to budou platit i důchodci, kteří jsou na tom bídně. Platí solárníky a podobné dojiče SR.

J. Kulheim 17.9.2017 14:53

Daně se platily vždycky od počátku vzniku lidské civilizace

Panovník řešil problémy, které si lidé nemohli vyřešit sami tj. ochrana před nájezdníky, ale také meliorace kolem Eufratu. Stát vznikl jako služba občanům a neměl jiné příjmy než daně. Vojáky musel nějak živit a na tom se podíleli všichni. Nejde o to jestli daně platit, ale kolik.Základem státu byla patriarchální rodina, která zabezpečovala děti i staré rodiče.

Sociální stát postupně rozbíjel rodinu a vrcholem bylo budování socialistické společnosti. Socialismu se podařilo rozbít a sliboval, že se o lidi postará od kolébka do hrobu. Pokud měl takovou službu zabezpečovat musel lidem sebrat peníze a svobodu se rozhodovat. Potřeboval na to moc peněz, aby mohl platit lidi, kteří to zabezpečovali. Matky museli jít pracovat, protože výdělek otce nestačil na zabezpečení rodiny. Děti se přestali starat o rodiče, protože stát slíbil, že se staré lidi postará. Odváděli peníze na důchody a stát peníze přerozděloval. Když platím státu na důchod tak ať se o ně postará. Postupně rozbit rodinu a přebral původní funkci rodiny. Dospělo to postupně tak daleko, že rodiče přestali mít děti. Však stát se o mně postará. V minulosti měli potomky zejména proto, aby je zabezpečili na stáří.

Ukázalo se, že stát není schopen zabezpečit funkce, které zabezpečovala více generační rodina a do budoucna to bude horší.

Stát by měl zabezpečovat ochranu území, ochranu majetku a života občanů a zabezpečovat služby, které si občan, obec nedokáže zabezpečit sám např.silnice, železnice ap. Jak je vidět není schopen zabezpečit ochranu území. Není schopen zabezpečit ochranu majetku a života občanů. Infrastruktura je v zoufalém stavu. Nařizování a zakazování jde.

Salámovou metodou to došlo tak daleko, že stát se plete do všeho. Nařizuje, diktuje co kdo smí a co nesmí. S vybranými penězi dělá co chce. Dává je vybraným lidem, kteří jsou podstatně bohatší než plátci. Poskytuje služby o které nemám zájem. Každý ví nejlépe jak svoje peníze utratit.

K. Kořinek 17.9.2017 16:04

A tu infrastrukturu v zoufalem stavu zacne opravovat vase sirsi rodina ? Kde zacne ?? :-)) U vas na dvore ?

J. Kulheim 17.9.2017 16:55

Re:

Já i moje rodina jsme v pořádku. Vy na tom nejste dobře. Nedokáže argumentovat k věci. Dokážete jenom argumentovat ad hominem. To ukazuje na velké velké problémy s pochopením textu.

I. Hil 18.9.2017 8:01

Re:

:-) - Takových je tu bohužel většina.

J. Novotny 17.9.2017 10:34

Pan autor považuje EET za nemorální,

bohužel valná většina lidí, které hájí, považuje za nemorální odvádění peněz státu, který je stejně (podle nich) prošustruje.

Došlo to tak, že se neplacení daní stalo normou a v některých segmentech dokonce stanovovalo cenovou hladinu, takže ti poctiví (co se drželi zákona, není zřejmé, jestli tu poctivost autor míní takto) neměli šanci. Z černých peněz byl placen personál, který jinak měl papírově minimální mzdu.

Ano, pokud zrušíme daně, jak autor navrhuje, tak pak už nebudou daňové úniky. Ale má to pak určité nepříjemné dopady.

A účtenková loterie, není povinná, lidé se jí nemusí zúčastnit. A pokud chtějí, na vyžádání si účtenky opravdu nic nemorálního nevidím.