16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Morálka je vůl

Je jasné, že Čína je největší hrozbou pro západní demokracii od rozpadu Sovětského svazu, a není pochyby, že na tom má Západ největší podíl sám, protože nechal volné ruce svým podnikatelům, když se nadšeně vrhli na levné pracovní síly v Číně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Hermanek 8.9.2020 7:40

Tak už se i na psu produkují autoři kteří jim nepohodlné názory šmahem označí za nenávistné a je to. Gratulujimorální pane gu.

J. Svoboda 8.9.2020 9:24

Klaus a pracovníci IVK tady produkují už delší dobu, asi jste tady nový ... Rv

Pěkný den.

J. Nevrkla 8.9.2020 7:35

Když už má Vystrčil takovou morálku a rovnou páteř, lze očekávat jeho vystoupení v Katalanskem parlamentu a kritiku Španělska? Pak bych mu to možná uvěřil.

P. Zinga 8.9.2020 8:17

Anebo v Kyjevě...

M. Džmuráň 8.9.2020 7:20

Čínské výhrůžky autora iritují, výhrůžky EU na adresu Běloruska jsou zřejmě v pořádku.

P. Zinga 8.9.2020 7:15

Dobrý muži, vyndej břevno ze svého oka a pak suď: chopvají se USA jinak? Nevyhrožují všem, kteří se protiví jejich vůli či dokonce je kříží- sankcemi? Nejenže vyhrožují, i trestají.

Takže klídek.

J. Nevrkla 8.9.2020 7:31

R^

F. De Winter 8.9.2020 6:54

Vystrčilova cesta na Taiwan je trucpodnik Dementbloku, jehož jediným účelem je mydlit schody současné vládě a zviditelnit se při tom. To je sice u opozice pochopitelné, ale jenom Námořní lupiči a Dementblok, zřejmě podle vzoru amerických Demokratů, při tom neváhají poškozovat vlastní zemi. A za to si zaslouží nejhlubší opovržení. :-P

V. Církva 8.9.2020 6:48

Po dlouhé době tentokrát s panem Guttmannem víceméně souhlasím. Čína se v poslední době chová arogantně a je komunistická. Naše obchodní bilance je 1:10 a vývoz dokonce i před rokem klesal! Přesto se Čína k nám nechová jako k zákazníkům.

Čínské investice na Západě jsou většinou vytunelování know-how (proto u nás moc neinvestuje), jenže to ekonomům, kteří už nechápou, že know-how může být víc než kapitál nevysvětlíte.

Jen mají pravdu někteří, co tvrdí že nejsme v pozici velmoci, aby a že by se měla zahraniční politika alespoň pokusit koordinovat. Jenže to platí i pro Zemana co vlezl Číně až do krku, bohužel zadem. Pak se nemůže divit protireakce od jiných ústavních činitelů.

Toto není nic proti Číňanům. Jsou to celkem fajn lidé. U nás byli taky fajn lidé ale komunistická vláda.

M. Zikmund 8.9.2020 6:11

Otázka je, zda by v titulky neměl být místo morálky spíše autor... Laciná politická pohádka o dobru a zlu, která je určena dospělým není nic jiného než moralistní kýč. Když se prezident odchýlí se svou politikou od politiky vládní, tak tak je stížen kritikou (samozřejmě demokratickou), kdežto pan Vystrčil, nenávistí. Jak jednoduché. Pan Vystrčil nerespektoval názor ostatních ústavních činitelů včetně těch, kteří za zahraniční politiku nesou zodpovědnost, ale kritika tohoto postoje je postavení se za čínskou stranu. Neuvěřitelná argumentace!

Možná by diskuze o Vystrčilově cestě měla začít jejím skutečným účelem. Ono to totiž vůbec není jasné a neustále se přechází od jednoho účelu k jinému a to podle toho, komu je zrovna to sdělení určeno. Pan Vystrčil tam jel jako morální kritik čínského režimu? Opravdu to tam tak prezentoval? Nebo je to jen vysvětlení pro domácí posluchače? Řekl bych, že je to dost jasné. Je to jen další výroba hrdiny z politické figurky.

V. Církva 8.9.2020 6:53

Jako máte pravdu, že by měla být zahraniční politika sladěná. Vy by jste se ale sladil s čínskou politikou Zemana, co vlezl Číně do zadku.

Vím, ani ten Zeman to nemyslel zle. Chtěl podpořit ekonomiku a snad i omezit závislost na stále méně stabilním Západu. Jenže jednak se to kromě Kelnerových kšeftů nepodařilo, jednak proč by Čína investovala u nás, ale hlavně lézt do zadku komunistům, to je pod úroveň.

M. Zikmund 8.9.2020 7:00

Já jsem ale neuváděl argumenty pro a proti té cestě, ale ohradil jsem se proti argumentaci autora článku, který spláchl jakoukoliv kritiku cesty primitivním zjednodušením pomocí moralistního kýče a bolševického přístupu "kdo nejde s námi, jde proti nám", v tomto případě, kdo kritizuje Vystrčila, staví se na čínskou stranu.

V. Církva 8.9.2020 7:14

Tak to asi ano, primitivní zjednodušení pomocí moralistního kýče v tomto článku trochu je.

D. Stirsky 8.9.2020 4:36

Někdy mám pocit, že jde o typ lidí, kteří by v zájmu reálné politiky přivítali pana říšského protektora a popřáli mu hodně úspěchů v jeho práci. Čímž netvrdím, že já bych třeba také nepřivítal - nevím. Ale pokud jde o V., tito lidé zapomněli na jedno: mlčet. A hlavně vítají, i když žádný protektor ještě nedorazil.

R. Langer 8.9.2020 9:03

Ano, spousta lidí socialistickou politiku EU vítá, to máte pravdu. Ti by jistě uvítali i nějakého toho f'ührera, že? ;-D

V. Chadim 8.9.2020 3:27

Perfektní rozbor příčin ubohosti české politické reprezentace: charakter kandidátů voličům nic neříká. Když se najde někdo s rovnou páteří, osobnost za kterou se nemusíme stydět, je na pranýři za "klukovinu" - vstřícně předpodělaní experti na ekonomii preferují k majestátu se plazící baviče.

V. Církva 8.9.2020 7:10

Ano to souhlasím, že bychom měli chtít a volit charakterí politiky. Jenže ono do skutečného charakteru tak moc nevidíte pokud je dobře neznáte a skutečně (což nebyl plakát myslím to upřímně) charakterní politiky prostě ani na kandidátkách nemáme. Navíc politika asi charakterní není, tak tam charakterní lidi nejdou, odchází, nebo je vyštípou.

A charakterně působí lidé politicky korektní a takové skutečně nevolme! To je případ Drahoš Zeman. Z těchto dvou určitě Zeman. I když vlezl Číně až do krku, dovede vystoupit a proti islamizaci, progresivistům, EU a nebojí se, že ho za to škaredě pomluví.

P. Hatina 8.9.2020 2:47

To je ale pořád dokola. Ti lidé přece naprosto správně píší, že Vystrčilova cesta na Tchajwan neměla žádný konkrétní význam ani z hlediska jeho většího zabezpečení proti Číně, nějakých záruk konkrétní (vojenské? diplomatické?) pomoci vůči ní..A když tedy polemizují s tím v čem byl tedy aspoň její morální význam, dostane se jim dost neurčité odpovědí "že to byl asi jenom symbol" ničeho...

Ostatně velice hezky to vyjádřili před pár dny obrázkem v jedněch médií "to jste se přeslechla babičko, on na Čínu nic nevystrčil, on se tak jmenuje " :))))

D. Müller 8.9.2020 2:03

Vidím to naprosto stejně. Ve svém okolí o tématu dost diskutuji. A velmi mne překvapuje připravenost k ohnutí zad, ochota k podvolení se. Dokonce bych řekl natěšenost. V podstatě se tyto postoje kryjí s voliči současného prezidenta. Je to jen náhoda?

M. Veleba 8.9.2020 0:43

To je hodně neradostné čtení a musím napsat, že to vidím jako autor. Každopádně díky za to, že alespoň někdo to dokáže takto popsat a pojmenovat